Pat Shurmur
Pat Shurmur

Pat Shurmur je novým hlavním trenérem Giants

Shurmur (52 let) strávil poslední 2 roky jako ofenzivní koordinátor Minnesoty Vikings. Doslova zázraky dokázal s quarterbackem Case Keenumem, což jej také vyneslo mezi žhavé kandidáty. Rozhodně nepatří mezi nezkušené kouče. Už prošel nejednu štaci. Byl ofenzivním koordinátorem Eagles v době, kdy svou životní sezónu odehrál Nick Foles (2013). V roce 2010 pomohl v St.Louis Rams získat titul nováčka roku pro Sama Bradforda. Jeho jedinou štací hlavního trenéra v NFL jsou 2 roky v Clevelandu Browns (2011-12), kde získal bilanci 9-23. S Browns (a Colt McCoyem + Brandon Weedenem) bych to považoval za úspěch. Svou kariéru v NFL nastartoval Shurmur už v roce 1999 jako trenér tight endů a později jako quarterback kouč. Do pozice ofenzivního koordinátora jej poprvé vynesl v roce 2009 jistý Steve Spagnulo, tehdy trenér Rams. Hodně kontaktů má s různými osobami spjatými s Philadelphií Eagles a starým režimem Rams. Lze očekávat, že právě odtud bude čerpat lidi do svého trenérského štábu.

 

Shurmur je díky svým úspěchům považován za quarterback gurua, který svým schématem dokáže vyždímat potenciál z quarterbacků rozličné kvality a typologie. To se bude hodit. V Giants bude nejspíš pracovat s Eli Manningem, Davis Webbem a kýmkoliv, koho draftujeme. Pokud se podíváme na momentální ofenzivní schéma Vikings, lze z toho něco málo vyčíst. Shurmur je ve svých play-callech a formacích hodně diverzní. Od heavy personellu s fullbackem až po empty formace s 5 receivery. Tempo někdy zrychlí, jindy zpomalí. Prostě vypadá, že se snaží vyvarovat jakýchkoliv vzorců, jež by mohl soupeř využít. To by byla příjemná změna po tvrdohlavém opakování formací se třemi receivery a zbytečně zbrklým tempem Bena McAdoo. Shurmur také hodně umě využívá běhovou hru a z ní plynoucí play-action pro generování dlouhých her a agresivních passů. To by mohlo potenciálně sedět Eli Manningovi. Bude to ale chtít vylepšit ofenzivní lajnu. Bez té to nepůjde.

Shurmur je charakterově považován za spíše pohodového trenéra. Prostě ne škarohlíd jako třeba Belichick. To je jedna z věcí, které se hodně řeší v situaci, ve které se kabina Giants momentálně nachází. V jeho resumé z předchozích štací však nelze najít žádné kontroverze nebo špatné vztahy. Mezi hráči bývá oblíben. Trochu horší resumé si udělal jako trenér Browns svými rozhodnutími v zápasech. Volby čtvrtých downů, trenérské challenge a podobně. Za ty býval kritizován. Snad si odnesl cenné zkušenosti a projeví sebereflexi. Podle prvních zpráv by v Giants měl i jakožto hlavní trenér vybírat hry v útoku (dělat play-calling). Z toho jsem trochu rozpačitý. Víme, jak to dopadlo s Benem McAdoo, který přes svou velkou plachtu s hrami neviděl, co se děje mezi hráči. Na druhou stranu, ofenzivní play-calling je to, co jej do této funkce vyneslo a tak by měl přinést právě toto know-how. Neměl by však zapomínat věnovat pozornost celému týmu a zápasu.

Můj názor na nového kouče? Beru to. Není to sexy volba, ale možná pro Giants to pravé. Asi bych raději někoho z mladých nadějných tváří, odchovaných Billem Belichickem, ale nelze jim mít za zlé, že raději zvolili jiný tým v lepší kondici. Shurmur však splňuje očekávaná kritéria a nadto má více zkušeností. Určitě jsem zvědavý na jeho magii s quarterbacky a také kreativnější útok. Nezapomínejme, však že první rok nového hlavního trenéra bývá těžký, celý tým prožívá změnu. Je to ofenzivně laděný kouč, takže jsem zvědavý také, jak si pod ním povede obrana a jak bude fungovat rozdělení rolí v týmu. A pochopitelně, jak osloví celý tým a disciplínu v něm. Věc, kterou McAdoo nezvládl.

Také už známe nového defenzivního koordinátora, osobu též tuze důležitou. Bude jím James Bettcher, doteď defenzivní koordinátor Arizony Cardinals. Přichází se skvělým resumé. Za 3 rozky u týmu se jím vedená obrana vždy umístila v top 10, co se povolených yardů týče a patřila k nejlepším také ve vytvořených turnoverech. Bettcher se stal volným poté, co Arizona najala Steve Wilkse jako nového hlavního trenéra a Giants neváhali a po tomto talentovaném trenérovi okamžitě šáhli. Mám z toho radost. Bettcher začínal jako trenér college týmů, až v roce 2012 se stal trenérem linebackerů v Indianapolis. Poté následoval Bruce Arianse do Arizony a po odchodu Toda Bowlese k Jets převzal obranu. V Arizoně praktikoval velice agresivní 3-4 obranu, která každý rok patřila k nejčastěji blitzujícím v celé NFL. A měl výsledky. Takže jsem zvědavý jak toto přenese k Giants, zdali změní rozestavení, koho kam postaví a tak.

 

Z dalších jmen už v době vydání článku víme, že trenérem wide receiverů bude Tyke Tolbert, jež tuto funkci vykonával posledních 6 let v Denveru Broncos. Trenérem special týmu bude Thomas McGaughey, jež býval kdysi assistentem v Giants, ale poslední 4 roky byl trenérem special týmu Caroliny Panthers. Trenérský tým se stále tvoří a jména přibývají. Není to zas tak podstatné, ale dal jsem k dobru, co už víme. Snad to bude ku prospěchu. Například ve special týmech jsme byli tradičně tragičtí posledních pár let, snad to nové tváře zlepší.

Nezbývá než všem popřát hodně štěstí a úspěchů. Ať se máme na co dívat. Tahle sezóna ….

zdroje: giants.com, nj.com/giants