Super Bowl LII
Super Bowl LII

WQB: Před Super Bowlem

Nejočekávanější zápas celé sezóny se kvapíkem blíží, Super Bowl. Co říkají čísla a matchupy?

Než přejdu k věci, tak malý úvod. Připravil jsem Super Bowl preview, které chci opřít o některá zajímavá čísla, jež mi pomohou vysvětlit myšlenky a komentáře ke všem fázím zápasu. Na úvod si však nemohu odepřít trochu polemiky nad letošním utkáním sezóny. Je pro mě zklamáním. Vlastně celé playoff mi přijde tak nějak zvláštní, naplocho, bez pořádně úderných soubojů a rivalit. Ne, že by tu nebyli zajímavé zápasy (Jacksonville vs. New England) či dramatické momenty (comeback Minnesoty), ale nějak to není ono. A celé se to přeneslo i do Super Bowlu. Patrioti prošli playoff zdánlivě hodně snadno. Tennessee jim nebylo soupeřem a Jacksonville jim doslova darovali druhý poločas, neschopni nějak kreativně proměnit první down. Na druhou stranu Philadelphii po zranění Carsona Wentze všichni odepisovali a hle, tady je. Nicku Folesovi navzdory, založena na dobré hře celého týmu a dobrém schématu, který dal dohromady pro svého svěřence trenér Doug Pedersen. Jak se proti němu postaví Bill Belichick? Znám svým velice specifickým přístupem ke každému zápasu a soupeři tak, aby eliminoval jeho silné stránky.

Útoky

Patriots jsou letos útokem číslo jedna v celé NFL. Sezónu zakončili první v skórovaných yardech na zápas (394.2). Tom Bradymu je sice 40, ale na jeho výkonech byste to nepoznali. Vedl ligu v počtu passových pokusů (581), získaných yardech vzduchem (4577) a zkompletoval přes 66 procent svých přihrávek. Jeho quarterback rating patří do top 10 ve všech kategoriích vzdálenosti přihrávek. Pátý je do vzdálenosti 10 yardů vzduchem, druhý na střední vzdálenost (11-20 yardů), desátý v dlouhých passech přes 20 yardů. Útok Patriotů je velice flexibilní a hraje především to, co mu soupeř dovolí. Na dostřel střední a delší vzdálenosti disponuje wide receivery Brandin Cooksem a Chris Hoganem. Pokud se soupeř stáhne dozadu, očekávejme rychlé a načasované hody na Danny Amendolu a running backy. Ti jsou obecně velice oblíbeným cílem pro Bradyho. Nejednu obranu už překvapil Dion Lewis či Rex Burkhead náznakem krátké routy do strany, kterou rychlým a ostrým obratem změnil v kolmou vertikální routu. Těžký úděl pro každého linebackera. X faktorem je tradičně tight end Rob Gronkowski, především v red zóně. Philadelphia by raději měla mít dobrý plán, jak ho bránit nebo zdvojit, protože cornerback o hlavu menší mu není soupeřem. Nad Gronkowskim stále ještě visí Concussion protokol po minulém utkání, očekávám však jeho účast. Když poteče Bradymu do bot, očekávejte široké formace s jedním running backem a rychlý odhoz z ruky. Co se běhové hry týče, dávalo by smysl směřovat běhy více do stran, protože doprostřed obrany to půjde proti Philadelphii jen těžko. Viz Eagles zápas s Atlantou.

Útok Eagles s Nickem Folesem v čele, to je tak trochu chameleón. Pokud se mu přizpůsobí herní systém, tak to může fungovat, je však třeba překvapit soupeře. A trenéru Dougu Pedersenovi se to už dvakrát podařilo. Základním prvkem se mu staly run-pass-option akce, které si vypůjčil s playbooku Chipa Kellyho, s nimiž Foles slavil úspěchy pod tímto trenérem v roce 2013. Věnoval jsem se jim v minulém článku. Během vítezství nad Atlantou především v druhém poločase sypal Foles jednu rychlou přihrávku za druhou a pomohl tak týmu ukrojit čas ze zápasu pohybem útoku vpřed. Jeho passy létali v průměru jen 5.1 yardu vzduchem, to je hluboko pod ligovým průměrem, ale stačilo to. Foles hrál konzervativně a působil sebejistě. V následném utkání proti Minnesotě však tým postavil tuto strategii na hlavu a naopak se pustil agresivně do hloubky. A obrana Minnesoty na to nebyla připravena. Foles najednou házel v průměru 10.3 yardu za line of scrimmage, více než dvakrát tolik. A trestal otevřenou obranu soupeře, která se soustředila na kratší hřiště. Klíčem k odemčení této hry však byla jednoznačně fungující silová běhová hra v podání dvojice running backů Jay Ajayi a LeGarette Blount. Přičtěte k tomu screen passy na Corey Clementa a máte hodně variabilní útok, který se těžko brání. Srdcem všeho je ofenzivní lajna a centr Jason Kelce, který exceluje v blocích v otevřeném poli. Jakmile Philadelphia vnutila soupeři svou běhovou hru, získal Nick Foles v kapse dostatek času na dlouhé přihrávky. To bude znovu klíčem. Je však otázka, zdali trenér Philadelphie vsadí na silové běhy z under center formací, run-pass-option akce ze shotgunu nebo něco zcela úplně nového.

Obrany

Pokud budeme věřit rčení, že obrana vyhrává Super Bowly, nevypadá to pro Patrioty z číselného hlediska příliš příznivě. Tak například, tým New England byl v základní části až čtvrtý od konce v povolených yardech na zápas (366 ypg) a patří silně k podprůměru v povoleném procentu třetích downů (39.4 %). V prvních 4 týdnech sezóny byla obrana Patriotů nejhorší v NFL vůbec a to v mnoha měřitelných parametrech. Jak sezóna pokračovala, dočkali jsme se však výrazného zlepšení. Jsou tu i pozitivní čísla. Patriots sice povolili soupeřům hodně yardů, ale jak dojde na body, patří k těm nejlepším. Povolených 296 bodů je pátý nejlepší výsledek v lize. S 42 sacky jim patří sedmé místo v lize, navzdory tomu, že mezi sebou nemají žádnou výraznou hvězdu. S 6.5 sacky vede tým DE Trey Flowers. V playoff je nejvíce vidět situační pass rusher a veterán James Harrison, kterého získali Patriots až v posledním týdnu sezóny z waiver listiny. Obecně lze říct, že defenzíva Patriots postrádá hvězdy, ale zato spoléhá na disciplinovanou obranu, která nedává soupeři body zadarmo. Právě disciplína v mezerách mezi obránci bude proti běhové hře Eagles klíčová a stejně tak spolehlivý tackling. Running back Jay Ajayi je skvělý v získávání extra yardů navíc skrze obránce.

Nejjednodušší plán pro Eagles, jak bránit Bradyho, je odstavit ho do míče. Dlouhé a pomalé drajvy v útoku, brzdit zápas, rozmělňovat tempo. Ale co když už je zase na hřišti? Tady platí známé rčení. Přivést tlak. Znepříjemnit Bradymu zápas. Dát mu do těla. Každý hit i po odhodu se počítá. Pokud ho necháte jen tak stát v kapse a přehlížet pole před sebou, roztrhá vás na kousky. Ideální je však přivést tlak pouze ve čtyřech hráčích, bez nutnosti blitzovat, což Brady umí skvěle číst a potrestat. Jacksonville předváděl tuto taktiku proti Patriotům po většinu zápasu a bylo vidět, že funguje. Obrana blitzovala jen v něco málo přes 20 procentech defenzivních snapů, což je hodně pod ligovým průměrem. Tady má Philadelphie naštěstí silnou skvadru hráčů. Její defenzivní lajna rotuje snad nejvíce v celé NFL, žádný z hráčů neodehrál v sezóně více než 60 procent snapů. Jsou tak svěží a čerství. Její druhá řada čítá borce jako Chris Long či nováček Derek Barnett. Žádná strouhátka. To se bude hodit především v závěru. Její určitě nejsilnějším hráčem je DT Fletcher Cox. Dokáže přivést tlak zevnitř a znemožnit soupeřovu quarterbackovi postoupit si v kapse dopředu. Výhodou pass rushe pouze ve čtyřech hráčích je 7 zbývajících obránců v coverage a nutnost pro Bradyho vybírat těžké souboje a riskovat passy na zdvojené spoluhráče. Blitzy by měli být občasné a dobře načasované, tak aby zaskočili ofenzivní lajnu nepřipravenou a volný pass rusher přivedl okamžitě tlak na quarterbacka. Klíčové statistiky: 6.5 povolených yardů na zkompletovaný pass, 32.3 procent povolených třetích downů. Obojí třetí nejlepší letošní číslo v NFL. To je cesta, jak dostat Bradyho ze hřiště.

Special Týmy

Kicker Patriotů, Steven Gostkowski, je symbolem spolehlivosti. Letos byl skoro bezchybný, minul jen 3 kopy ze vzdálenosti okolo 45 yardů. Naproti tomu Eagles spoléhají na nováčka Jake Elliotta, který se sice blýsknul vítězným 61 yardovým field gólem proti Giants, ale zároveň v sezóně minul 5 jednodušších kopů. V returningu je o něco lepší tým Patriotů (na průměrné return yardy), může se pochlubit dokonce jedním kickoffem vráceným do touchdownu. To už je v dnešní době převažujících touchbacků docela vzácnost.

Penalty

Nejeden internetový mem vám ukáže rozhodčí v dresu Patriotů, ale fakta jim dávají za pravdu. New England Patriots jsou třetím nejméně penalizovaným týmem letošní sezóny (35 v obraně, 50 v útoku). Philadelphia je někde vprostřed pole (57 v obraně, 57 v útoku). Olej do ohně konspiračním teorií dodává řada sporných okamžiků, které rozhodčí rozhodli ve prospěch Patriotů během letošní sezóny. Byli tu hodně neprůkazné otočení touchdownů v neprospěch Jets, Steelers a Bills. Pak podivné otoční penalty proti Tennessee. A nakonec dost velký nepoměr defenzivních penalt proti Jacksonville v minulém utkání. V něm vyfasovali Patrioti přesně jednu penaltu. To je nejmenší počet v Championship zápase od roku 2011. Tehdy také jen jednu penaltu vyfasovali, hádejte kdo. Pravdou však také zůstává, že Patriots jsou jedním z nejméně penalizovaných týmů ligy každý rok. A není to jen náhoda a štěstí (nebo konspirace?). Trenér Bill Belichick si disciplíny cenní nade vše a hráčům ji vtlouká do hlav gumovou palicí. Jeho matra “do your job“ je velice dobře známá.

X Faktor

Nikdo není lepší v úpravě zápasového plánu v poločase než Patriots. Soupeř by si měl být raději moc dobře vědom, co mu v první půli nešlo a očekávat nemilosrdný útok na slabiny. X faktorem Patriotů je však především jejich mentalita a nezlomnost, nehledě na skóre. Viděli jsme to v minulém Super Bowlu a stejně tak v zápase s Jacksonville. O tři, deset nebo dvacet bodů, tým Patriots stále věří ve výhru a jde za ní. Poslední co chcete, je dát Bradymu do ruky míč v posledních dvou minutách a sledovat jak vede vítězný drajv.

Defenzivní lana Eagles. Už jsem o tom psal. Tlak, tlak, a zase tlak na Bradyho. Bez něj o nepůjde. Neméně důležité však bude udržet v klíčových chvílích krok s rychlými receivery jako je Danny Amendola či running back Dion Lewis. Hodně těžký úkol bude stát před safety Malcolm Jenkinsem, na kterého jistě padne mnoho těchto matchupů.

Zajímavosti

Philadelphia Eagles nikdy nevyhráli Super Bowl.

Defenzivní end Chris Long byl vloni členem vítězného týmu Patriotů, letos je v týmu Philadelphie Eagles. Za poslední 2 roky si tak připsal celkem 32 vítězných zápasů. Předtím byl 7 let v týmu St.Louis Rams. Kde si za celou dobu připsal … 32 vítězných zápasů.

Poločasovou show má v režii Justin Timberlake. Uvidíme bradavku?

Co ještě stojí za řeč

K Pro Bowlu asi nemám co říct. Je to takový zvláštní zápas. Pokud to máte rádi, tak prosím. Podle mě se na to dívat nedá. Zajímavější než samotný zápas jsou většinou různé pohledy do zákulisí. Jo a ty dresy, letos tragédie. Barevně stupňovitá čísla nebylo na stejně vybarveném pozadí skoro vidět.

V návaznosti na Conference Championship zápasy bych se pozastavil u dvou vypadnuvších týmů. Nestává se často, aby týmy, které vypadli tak hluboko v playoff měli tak velký otazník nad nejdůležitější pozicí ve fotbale. Začnu u Jacksonville. Podle mého názoru se budou snažit upgradovat. Quarterback Blake Bortles je sice pod smlouvou, ale jedná se o pátý option rok nováčkovské smlouvy, který mu garantuje 19 miliónů dolarů na ročník 2018 počínaje novým kalendářním rokem ligy. Do 14. března jej mohou propustit bez postihu. Rozhodnutí však nepadne dříve, než bude vedení týmu mít jasno v možných alternativách. Očekávám, že budou silně zkoumat možnosti jak získat někoho zkušeného. Alex Smith, Kirk Cousins, Eli Manning?

V rychlosti bych se ještě chtěl vyjádřit k poslednímu zápasu Jaguarů proti Patriotům, který si tak nepochopitelně prohráli. Minulý týden jsem nepsal článek (byl jsem na horách), ale nedá mi, abych se k tomu dodatečně nevyjádřil. Hodně se dělá ze schopnosti Toma Bradyho a celkově Patriotů dotáhnout sebeprohranější zápas nakonec k vítězství a já to nechci nijak snižovat. Ale způsob jakým Jacksonville pojali druhý poločas je pro mě zcela nepochopitelný. Přitom v prvním poločase jim to šlo a stačilo jen pokračovat v nastoleném kurzu. Držet míč co nejdál od Toma Bradyho, mít útok na balónu a zdržovat. Jenže ofenzíva se proměnila v tu nejpředvídatelnější formu sama sebe. Tu tam byli nějaké překvapivé hry a akce. Každý první down ve čtvrté čtvrtině byl run ze shotgunu zastavený pro minimální zisk. Každý druhý down byl hluboký pass, většinou nekompletní. A pak třetí dlouhý down, domyslete si. Ani jednou Jaguars před snapem nevyčerpali běžící čas na méně než 5 vteřin. Přitom rozhodně nebylo kam spěchat. Tohle je styl Patriotů, hrát až dokonce a nechat soupeře ať dělá chyby. A on dělal.

Abych je jen nekritizoval, Jacksonville se konečně rozhodli zahodit design dvoubarevné helmy a přijdou s novým barevným provedením nejen helmy, ale celé uniformy pro příští rok. Prý by měla obsahovat více takové té jejich modrozelené barvy. Haleluja, momentální design byl hnus. Matná černá helma napůl s metalickou zlatou, kdo to kdy viděl. Že by konečně chtěli přilákat nějaké fanoušky?

Ve zvláštní situaci je také Minnesota, jejíž všichni 3 quarterbeci (Case Keenum, Sam Bradford, Teddy Bridgewater) mají končící smlouvu. Ještě před posledním zápasem sezóny by se zdálo jasné ponechat si Keenuma, jehož hra byla na vzestupu. Jenže pachuť toho posledního zápasů jeho situaci dost komplikuje. Navíc přijde o svého dvorního poradce, ofenzivního koordinátora Pat Shurmura, jemuž se velká část úspěchu letošní sezóny připisuje. Pro Vikings určitě dává smysl přivést zpět Teddy Bridgewatera za méně peněz. Velice dobře znají jeho zdravotní stav a schopnosti, což může ostatní týmy odradit. To však nestačí. Case Keenum bude nejspíš vyčkávat, jak se vyvine trh, bylo však nemoudré pouštět se do nějaké cenové války o hráče, který prožil jednu dobrou sezónu bez záruky. Návrat Bradforda neočekávám, je jasné, že na jeho zdraví nelze spoléhat. Složitá situace.

Otázky pro vás

První je celkem jednoduchá a jasná. Kdo vyhraje a proč?

Druhá je dobrovolná. Jak trávíte Super Bowl? Pochlubte se. Doma, v hospodě nebo raději až ze záznamu? Nechybí řádné občerstvení? Sledujete i proslulé Super Bowl reklamy?

Čtení pro náročné (v angličtině)

I Scouted the Patriots Using Steve Belichick’s Scouting Manual. Here’s What I Learned
Belichick and Saban: The Stories Behind Football’s Most Powerful Friendship
Every matchup that matters for Super Bowl LII
The Patriots-and-Penalties Conspiracy Theorists Might Have a Point

Co nás čeká příště

Trocha ponocování.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, twitter