Zach Ertz touchdown
Zach Ertz touchdown

WQB: Dozvuky Super Bowlu

Týden času nám dává možnost zpětně reflektovat některé situace a rozhodnutí Super Bowlu a také už vyhlížet offseason.

Bill Belichick je proslulý stratég, přesto mi Super Bowl přijde jako zápas, ve kterém se nechal jednoduše přehrát Dougem Pedersenem. Patriots jsou známí svým přístupem k soupeřům. Trenéři rozeberou tendence protivníka na šroubky a pak hrají co nejvíce proti jeho nejlepším možnostem, hráčům a hrám. Pokud nějakou hru hrajete často v určitých situacích, pokud ukážete tendence na určité třetí downy, Patriots na to budou připraveni. Jenže Doug Pedersen si na klíčové hry zápasu schoval hry, které Eagles doposud ještě nehráli a na to se tak Patrioti jednoduše připravit nemohli. Nebo ukázal hru, kterou Eagles hrají a přidal do ní nějakou tu kudrlinku, aby soupeře zmátl. Tou nejvýraznější hrou byla samozřejmě triková akce na čtvrtý down ke konci prvního poločasu. Na tu mohla být obrana Patriots jen stěží připravena. To však nebyla jediná hra, jíž soupeře zaskočil. Podobně unikátní byla akce, jež skončila touchdownem tight enda Zach Ertze, který vrátil ve čtvrté čtvrtině Philadelphii do vedení.

Jde o touchdown, který se tak hluboce rozebíral na videu a který rozhodčí potvrdili až po přezkoumání videa. Potvrdilo, že Ertz již udělal 2 kroky potřebné k ukončení catche a jeho ztráta míče po pádu do end zóny tak byla v podstatě fumble a nejednalo se o nekompletní pass. Pozornost stržená na samotný závěr akce však zastínila skvělý play-calling v podání Doug Pedersena. Eagles postavili 3 wide receivery vpravo, osamoceného Zacha Ertze na pozici wide receivera vlevo a running becka po levici quarterbacka. Obrana Patriots na to reaguje rozestavením s pouze jedním safety hluboko po levé straně útoku, naznačující zdvojení na Ertze. Každý receiver má proti sobě postaveného cornerbacka, ostatní hráči blízko ofenzivní linie naznačují blitz.

Z pohledu útoku rozestavení před snapem doslova křičí osobní obranu a to je přesně to, co útok chce. Running back Corey Clement ještě přeběhne na pravou stranu (angl. pre-snap motion) a protože hluboký safety běží s ním, je to potvrzeno. Navíc to však nechá Zach Ertze na levé straně se svým obráncem v matchupu jeden na jednoho a to z něj dělá primární cíl pro Nick Folese. Ertz běží slant route. To znamená pár kroků vpřed a pak pod úhlem přibližně 45 stupňů zahnout doprostřed. Chvíli se zdá, že safety Devin McCourty ji očekává, ale náznak pohybu směrem ven ze hřiště ho donutí na chvíli zaváhat a Ertz k uvolnění na přihrávku víc nepotřebuje.

 

Celá akce je výsledkem skvělého designu hry trenérů Eagles, kteří dokázali svého playmakera uvolnit proti zdvojení a to navíc akcí, kterou nikdy nehráli, takže soupeř na ni nemohl být připravený. Do plánu her na zápas se dostala až asi týden před Super Bowlem a je výsledkem každo-týdenní práce, kterou mají na starosti ofenzivní koučové Eagles. Najít nějaké použitelné a zajímavé hry, které by mohli soupeře překvapit, prezentovat je trenérovi a pak mohou být přidány do playbooku. Tak se tato hra se dostala na náramek Folese, ze kterého čte hry v huddle . Když do sluchátek slyšel “Wristband 145“, našel hru s číslem 145 a spoluhráčům nadiktoval: “Gun trey left, open buster star motion, 383 X follow Y slant.“ Výsledek už znáte.

Hodně diskutovaný bod zápasu je posazení cornerbacka Malcolm Butlera na lavičku. Podle mě strategický tah, jež Bill Belichick rozhodně nezvládl. Sám to vysvětloval jako tah k získání lepších matchupů v obraně, docílil však spíše přesného opaku. Co přesně vedlo nebo pomohlo k tomuto kroku (spekuluje se o disciplinárních důsledcích) se nejspíš nikdy nedozvíme, výsledek jsme ale vidět mohli. Butlerovo místo zastoupil na kraji obrany Eric Rowe, jinak slot cornerback a několikrát tam dostal na frak. Například mu utekl Alshon Jeffery při svém 34 yardovém touchdownu. Místo slot cornerbacka připadlo na safetyho Patrick Chunga. Jinak dobrý obránce také v nové pozici dělal chyby. Dvakrát ho soupeř za slotu porazil receiver takzvanou sail route, vyběhnutím cca 15 yardů vpřed se zabočením k sidelajně. Jednou Jeffery pro zisk 22 yardů, podruhé Agholor pro 25 yardů. Čtvrtým cornerbackem na hřišti byl občas Jordan Richards, dvakrát však zaváhal a výsledkem jeho osobní obrany byl například 55 yardový touchdown na Corey Clementa. Už se to nedozvíme, ale výsledek by třeba byl jiný, pokud by rychlejší typ hráče, Malcolm Butler, byl při těchto hrách na hřišti.

Budu se opakovat, ale de facto neexistující pass rush Patriotů to Nick Folesovi hodně usnadnil. Jedním z mála aktivnějších hráčů byl James Harrison, který hlavně svými bull rushi zatápěl levému tacklu Halavapoulivaati Vaitai, ale jinak měl Foles v kapse většinou celý den. Ze záznamu NFL Films Sound FX je slyšet Billa Belichicka jak ve čtvrté čtvrtině spílá defenzivnímu koordinátorovi, že jejich pass rush pouze ve 4 hráčích je neškodný, ať zatopí pod kotlem. Bylo to prostě vidět.

Ani defenzivní lajna Philadelphie, jakkoliv byla svěží častou rotací, neměla svůj den. Kdo čekal od Patriotů rychlé odhozy ze široko roztažených formací, se mnoha nedočkal. Spíše sázeli na hlubší dropbacky Toma Bradyho a delší passy. S pomocí play-action a velmi často viděných extra postrčení některého z pass rusherů v podání vybíhajících tight endů nebo running backů (angl.. chip-blocks) drželi Patriots defenzivní lajnu soupeře na uzdě. Mnohdy si také pomáhali rychlým tempem v útoku, které znemožňovalo střídání a drželo obranu v jednoduchých schématech a reakčním módu. Strip sack defenzivního enda Brandon Grahama v závěru byla ojedinělá vynikající individuální akce, při které porazil guarda Shaq Masona a dostal se Bradymu nataženou rukou na míč. Taktika, kterou si Eagles vypůjčili z dávných Super Bowlů Giants proti Patriots, kdy se jeden z defenzivních endů posune více doprostřed na pozici defenzivního tackla (tehdy to byl Justin Tuck) a atletičtější hráč tak získá příznivý matchup proti obvykle pomalejším guardům. Pochopitelně na jasné passové downy.

Philadelphia dobře minimalizovala running backa James Whita v passové hře. Jistě poučena z minulého roku, kdy řádil proti Atlantě. Running backa měl po celý zápas v různých variantách osobní a zónové obrany na starosti safeyt Malcolm Jenkins. Nevýhodou této taktiky však byl častý matchup tight enda Rob Gronkowskiho proti linebackrům. Matchup, který duo Brady – Gronk využilo bohatě.

Budoucnost Nick Folese

Nick Foles, Super Bowl MVP. Jeho tři parádní zápasy v play-off, byl to pravý Nick Foles, nebo jen haluzní šnůra jednou za život? Opravdu je tak dobrý a jen ho ostatní trenéři nedokázali pořádně vyždímat? Nebo je jen průměrný a trenér Doug Pedersen zmáčkl ty správná tlačítka? Tyhle otázky si teď nejspíš klade každý tým bez franchise quarterbacka v kádru. Foles je ve Philadelphii ještě jeden rok pod smlouvou a každý případný zájemce tak bude muset něco nabídnout obratem. Podle mého odhadu by takový výběr v druhém kole draftu mohl Eagles přesvědčit. A oni by nabídkám měli naslouchat. Cena Folese už nikdy nebude vyšší a oni přece mají Carson Wentze. Tedy pokud věří, že jeho rehabilitace zraněného kolena jde podle plánu. Můj odhad: Foles příští rok bude starting quarterbackem a nebude to ve Philadelphii.

Trenérské kotrmelce

Novým trenérem Indianapolis Colts se stal jeden z ofenzivním koordinátorů týmu, jež hrál Super Bowl. Frank Reich (ex-OC Eagles). Přesně tak. A zaslouženě, přeji mu v novém působišti hodně štěstí. Do této role jej vynesla především magie, kterou vlil letos do Carsona Wentze a Nicka Folese. Spolu s ním povýšil také quarterback kouč Eagles John DeFilippo, který bude novým ofenzivním koordinátorem Minnesoty Vikings. Tento exodus Eagles oslabí více, než se může na první pohled zdát. Ale to je cena za vítězství v Super Bowlu.

Indianapolis už měli slovní dohodu s Joshem McDanielsem (ofenzivní koordinátor New England Patriots), ale jak jistě víte, sešlo z toho. McDaniels si to na poslední chvíli rozmyslel a udělal tak Colts solidní ostudu, jelikož ti už vše oznámili na sociálních sítích. Jenže co není na papíře, neplatí. McDaniels šel minulé úterý po Super Bowlu do své kanceláře, aby ji vyklidil, když v tom si jej trenér Belichick a majitel Patriots Kraft zavolili do své kanceláře a nejspíš mu pěkně zazpívali do ouška, protože McDaniels obratem dal Colts košem. Inu šušká se, že bude korunním princem až jednou Belichick odejde do důchodu. Záruku mu asi nikdo nedá, ale ta vějička tam bude. No teď už ho asi nikdo lákat pryč nebude, tohle si za rámeček nedá.

Co ještě stojí za řeč

Nemohu nezmínit nového nejlépe placeného hráče NFL. Podtitulek: poslední quarterback, který právě dostal smlouvu, aneb již brzy to bude někdo další na řadě. Tentokrát byl na řadě Jimmy Garappolo a San Francisco 49ers. Místní se rozhodli, že 5 zápasů a výher, které pro tým vybojoval po trejdu z Patriotů, nejsou náhoda a udělali ho svým franchise quarterbackem. Výsledek: 5 let a 137.5 miliónu dolarů, 27.5 milionů v průměru za rok. Můžete se nad tou cenou pozastavovat, jak chcete, ale ve skutečnosti to není přehnané. Přehnané to bude, až se někdo bude přeplácet pro Kirka Cousinse na volném trhu. Tam se teprve ukáže, jak moc vysoká je cena kvalitního quarterbacka. Porovnáme-li však průměrný plat za rok a současnou výši platového stropu, tak to rozložení se v průběhu let moc nemění. V roce 2013 byl platový strop 120 miliónu dolarů a Joe Flacco podepsal rekordní smlouvu na 20 miliónů za rok. Zabíral tak 16.6 procent platového rozpočtu Baltimore Ravens v sezóně 2013. Při očekávaném platovém stropu v roce 2018 v hodnotě 178 miliónu dolarů bude plat Garoppola zabírat jeho 15.44 procent. To je dokonce méně než před 5 lety.

San Francisco si odškrtlo nejdůležitější úkol letošní offseason a má svého franchise quarterbacka doma na dalších 5 let. Tím však práce s kádrem teprve začíná. Těch děr tam je jako máku. Pokud chtějí přilákat nějaké zajímavé volné hráče, určitě to bude s Garappolem jednoduší. Kdo by nechtěl do týmu, který vypadá na vzestupu. Navíc příležitosti uzmout startovní fleky tady budou napříč mnoha pozicemi. Radno však jednat s rozvahou, základem by měl být rozvoj skrze draft. A možná jít trochu víc na jistotu, riskantní draft LB Ruebena Fostera vloni začíná nabírat nové obrátky.

Víte, jak zaručeně poznáte, že offseason už je tady? Novinky se zaplňují zprávami o zatčení fotbalistů za různá výtržnictví, nedovolené držení zbraní nebo drog, domácí násilí a podobně. Prostě jsou to jen lidé, často z chudých nebo nepříliš proslulých sousedství. LB 49ers Rueben Foster byl zadržen v letošním roce už podruhé. Nejprve v lednu za držení marihuany. Nyní za domácí násilí a vyhrožování se zbraní v ruce. Chlapec je bouřlivák.

Čtení pro náročné (v angličtině)

Wristband 145: Behind The Play That Confused The Patriots and Gave The Eagles The Super Bowl LII Win
“Philly Special” Both Defined Super Bowl LII and Issued a Lesson in the Art of the Trick Play
Eagles vs. Patriots Mic’d Up „You Want Philly Philly?“ | Super Bowl LII | NFL Sound FX

Co nás čeká příště

Mnoho neděl bez fotbalu. Alespoň, že je ta olympiáda. Ale co pak? Pak bude Scouting Combine, trh s s volnými hráči a draft. To opravdu okurkové období je vždy až v létě. Nicméně bez zápasů to prostě není ono. Nebudeme si nic nalhávat. Offseason je krutě dlouhá.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, twitter