Pat Shurmur v Giants facility
Pat Shurmur v Giants facility, photo: giants.com

Úkoly Giants v offseson

Čeká nás dlouhé období bez fotbalu, ale to neznamená, že by nebylo co dělat. Giants mají před sebou kupu práce. Co jsou priority?

1. Rozděl a panuj. Tak by se zjednodušeně dal pojmenovat první nejdůležitější úkol nového trenéra, Pat Shurmura. První část už má za sebou, trenérský kádr je kompletní. Posledním střípkem skládačky se stal ofenzivní koordinátor a quarterback kouč v jedné osobě, Mike Shula. Než se k němu dostanu, je třeba říct, že tím ale úkol nekončí. Než začne sezóna, musí se celý trenérský ansámbl sehrát a hlavně dostat na jednu vlnu v tom, co chtějí praktikovat, jak trénovat, kdo má co na starosti a podobně. Rozděl a panuj. Tady je jmenný seznam rozdělení panství:

Hlavní trenér: Pat Shurmur

Ofenzivní koordinátor a QB kouč: Mike Shula
Running Backs kouč: Craig Johnson
Wide Receivers kouč: Tyke Tolbert
Tight Ends kouč: Lunda Wells
Offensive Line kouč: Hal Hunter
Assistant Offensive Line: Ben Wilkerson
Offensive Assistant: Ryan Roeder

Defenzivní koordinátor: James Bettcher
Defensive Line kouč: Gary Emanuel
Linebackers kouč: Bill McGovern
Assistent Linebackers: Rob Leonard
Defensive Backs kouč: Lou Anarumo
Assistant Defensive Backs: Deshea Townsend
Defensive Assistent: Bobby Blick

Special Teams koordinátor: Thomas McGaughey
Assistant Special Teams: Anthony Blevins

Na to, jak vypadají, se můžete podívat do fotogalerie trenérského štábu na giants.com.

Nový ofenzivní koordinátor Mike Shula je známá tvář. Roli plnil v Carolině Panthers od roku 2013 než byl po letošní sezóně propuštěn. Do Giants ho tedy nejspíše dostala známost s GM Dave Gettlemanem. Jinak byl dříve také QB koučem v Miami, Jacksonville, Carolině a kdysi také hlavním trenérem na universitě Alabama. Z Caroliny byl propuštěn po prohře v playoff s New Orleans po 5 letech služby. Byl často kritizován za svůj play-calling, který nedokázal příliš přizpůsobit v zápase soupeři a situaci. Naopak chválen byl za kreativní play design a práci s hráči, které měl k dispozici. Dokázal jim dobře přizpůsobit schéma a běhovou hru, která pod jeho vedením patřila k nadprůměru NFL také díky schopnostem Cama Newtona. Za jízdu s týmem do Super Bowlu v roce 2015 si vysloužil ocenění ofenzivního asistenta NFL roku. Myslím, že pro Giants je to dobrá volba. Zvláště v situaci, kdy hry bude v zápase vybírat sám Pat Shurmur a Shula tak bude především kouč a poradce, který by do playbooku mohl přinést inovaci a invenci. Uvidíme, jak si to sedne.

2. Prodloužit smlouvu s Odell Beckhamem. Teoreticky jej lze v týmu držet pod smlouvou ještě dlouho, skrze fifth-year option a franchise tag. Ale chytřejší by bylo tuhle věc rychle smést ze stolu a zajistit si jeho budoucnost a spokojenost co nejdřív. Myslím, že touha je oboustranná, tak už jen stačí pořešit čísla. Bude to drahé, ale nevyhnutelné. Letošního zranění bych se zas tak nebál. Nejedná se o nevyzpytatelné vazy a věřím v Bekchamovu píli a touhu vrátit se na piedestal NFL. Jako vzor by měla posloužit nejposlednější velká smlouva pro wide receivera. DeAndre Hopkins dostal 5-letou na 81 miliónu dolarů. Beckham to jistě překoná, otázka je o kolik.

3. Pořešit ofenzivní lajnu. Tohle bude oříšek. Trh s volným hráči nenabízí snadná řešení, zvláště na pozici ofenzivního tackla není v podstatě nikdo kvalitní. Snad jen Nate Solder z Patriots, pokud nepodepíše znovu se svým týmem. Nejspíš nás tak čeká další rok s Ereck Flowersem. Snad skrze draft by se dalo získat někoho kvalitního. Případně počkat, zdali některý tým nepropustí nějakého zkušeného veterána (např. Jason Peters z Philly bude nejspíš propuštěn). Další možností by mohl být nějaký trejd, ale nenapadá mě žádný hráč snadno k dispozici. Určitě dává smysl podepsat novou smlouvu s centrem Brett Jonesem a guardem D.J.Flukerem. Zamyslel bych se na guardem Justin Pughem. Pokud se Giants budou pokoušet podepsat Andrew Norwella, jednoho z mála kvalitních guardů na volném trhu, pak na Pugha asi nebudou peníze. Jinak by ale zůstat dle mého názoru měl. No a pak draftovat a draftovat.

4. Propustit nechtěné a přeplacené hráče. Je to snadný způsob, jak získat prostor pod platovým stropem. Kandidáti budou především WR Brandon Marshall, WR Dwaynne Harris a CB Domenic Rodgers-Cromartie. Jen jejich propuštěním by Giants získali skoro dalších 15 miliónů dolarů k utrácení jinde.

5. Draftovat quarterbacka v prvním kole. Lepší příležitost, jak získat nástupce Eli Manninga, se hned tak nenaskytne a Giants jí jednoduše nemohou promarnit. Nebudu zatím jmenovat konkrétní jméno, koho bych chtěl, protože tenhle proces je teprve na začátku. Ale nejspíš se bavíme o někom z trojice Sam Darnold, Josh Rosen a Baker Mayfield. Nováček získá přinejmenším jednu sezónu k dobru pod křídly Manninga, a to je k nezaplacení. Davis Webb se bohužel stane nechtěnou obětí situace, ale nedá se nic dělat. Věděli bychom víc, pokud by předchozí trenéři dostali Webba na hřiště.

zdroje: giants.com, espn.com, nj.com/giants