Cousin, Keenum a Bridgewater
Cousin, Keenum a Bridgewater, kde skončí?

WQB: Free Agency Preview

Už ve středu se otevřou brány trhu s volnými hráči. Kdo bude nejvíce žádaný a jak by to mohlo dopadnout?

Na úvod si řekněme, že tu není moc z čeho vybírat. Letošní trh nabídne málo kvality. Jak praví tradiční poučka, pokud někdo doputuje mezi volné hráče, má to většinou nějaký důvod. A protože týmy mají v kapsách hodně peněz, tradičně se během prvních pár dní několik hráčů nehorázně přeplatí. Ostatně první zprávy o domluvených smlouvách už pronikají na veřejnost teď, a to se ještě vlastně ani nemohou formálně stvrdit. První dva dny před otevřením trhu (angl. tampering period) má sloužit čistě ke zkoumání možností a zájmu. Takže:

Quarterbeci

Omílá se to pořád dokola, ale jednoduše řečeno: tady leží jádro celého trhu s hráči. Quarterback Kirk Cousins. Myslím, že už netřeba představovat. Zájemců by mělo být hned několik, mluví se o Minnesotě Vikings, New York Jets, Arizoně Cardinals a Denveru Broncos. Tak kvalitní quarterback jako je Cousins (jakkoliv je to dikutabilní), na trhu s volnými hráči snad ještě nikdy nebyl, a tak budu napjatě sledovat průběh i výslednou částku. Kdo cenovou válku prohraje, bude se muset spokojit s někým níže na seznamu a vyhlížet draft.

Technicky, smlouva končí Drew Breesovi, ale nikdo nepochybuje, že se v New Orleans Saints dohodne. On totiž jinam ani nechce, s rodinou se mu ve městě líbí.

Po Cousinsovi bude asi nejžádanějším zbožím Case Keenum, který má po povedené sezóně v Minnesotě jedinečnou šanci se někde napakovat. Vyhandlovat si dostatečně garantovanou smlouvu však bude problém. Od teď už se bavíme o quarterbecích, které budou pro tým představovat spíše jen přechodnou volbu, než si vyberou a vypracují nějakého mladíka z draftu. Keenum bude nejspíš cenou útěchy týmu, který nedokáže přilákat Cousinse. Myslím Minnesota nebo Denver.

A.J. McCarron (ex Cincinnati Bengals) stále budí zájem, navzdory nevýraznému resumé a 4 letům za zády Andy Daltona. Moc nadějí bych do něj nevkládal, může doufat v šanci, jakou vloni dostal v Chicagu Mike Glennon. Mluví se o zájmu z Arizony Cardinals.

Další šanci jistě dostane také cestovatel Sam Bradford, jež jednoduše nedokáže zůstat zdravý a odehrát více zápasů v kuse. Zájemce by tak měl mít připraven jasný záložní plán.

To Josh McCown je prověřené zboží, i ve 38 letech ze sebe něco dokáže vymáčknout. Pět výher s loňskými Jets je dobrá reklama. Návrat do tohoto týmu určitě není nereálný.

Divokou kartu má v ruce Teddy Bridgewater. Potenciálního kupce musí nejprve přesvědčit o svém zdraví a formě. Dva roky mimo hru, to je dlouhá doba.

Ze zbývajících hráčů ještě zmiňme jména jako Mike Glennon (po roce zase, v Chicagu zklamal), Jay Cutler (teď už ho asi nikdo z gauče nevytáhne), Matt Moore, Geno smith, Blaine Gabbert či Matt Barkley. Vidíte sami, že tým bez franchise quarterbacka a vysokého draft picku je v nezáviděníhodné pozici.

Ostatní

Situace je v mnoha týmech tradičně kritická na ofenzivní lajně, kde nikdy není dostatek kvalitních hráčů. To dává dobrou munici do rukou hráčům G Andrew Norwell, C Ryan Jensen a OT Nate Solder. Pak už to jde s nabídkou totiž hodně z kopce, a tak tito borci mohou přilákat solidní zájem. Okamžitý dopad na hru nového týmu jistě také bude mít TE Jimmy Graham, LB NaVorro Bowman, RB Dion Lewis, CB Trumaine Johnson, LB Avery Williamson či DT Sheldon Richardson.

Možná jen jednoleté smlouvy se dočkají hráči, kteří minulý rok buďto byli výrazně zraněni (WR Allen Robinson, TE Tyler Eifert) nebo jejich výkony zaznamenali dramatický pokles (CB Malcolm Butler, WR Sammy Watkins). Podobnou krátkou smlouvu minulý rok dostal i DT Dontari Poe a WR Terelle Pryor. Příliš jim to ale nevyšlo a letos budou muset zřejmě jít s nároky níž.

Naopak větší roli a potenciálně tučnější kontrakt mohou dostat hráči, hledající tým, který jim přidělí výraznější roli. Nezapomeňte, že pravidlem trhu s volnými hráči je, že se platí za to, co bude. Nikoliv za to, co bylo. Takže stárnoucí hvězdy musí často sklopit uši a vzít zavděk krátkou smlouvou s minimem garance. A méně známé jméno, které se prodralo na světlo světa teprve vloni může dostat zajímavé peníze na pár let dopředu. Například: TE Trey Burton, RB Jerick McKinnon, WR Albert Wilson, LB Preston Brown, LB Anthony Hitchens, WR Paul Richardson či CB Bashaud Breeland.

Tradiční kategorií samu pro sebe jsou pak hráči, o jejichž talentu nikdo nepochybuje, ale nějaké prohřešky s disciplínou nebo pochybná pověst jejich cenu snižuje. Tam je potřeba najít ten správný tým, který si bude vědět s divokou náturou rady. Příkladem budiž třeba DT Muhammad Wilkerson. Za sledování stojí také S Eric Reid, kdysi draftovaný San Franciscem v prvním kole. Reid byl od začátku po boku Colina Kaepernicka, když začal svůj protest s klekáním při státní hymně a je jedním z hráčů, kteří v tom pokračují doteď. Své názory dává veřejně najevo, a to jistě mnohé zájemce z konzervativní strany odradí. I tak ale věřím, že pro tohoto kvalitního free safety někdo místo najde a neskončí jako Kaepernick mimo hru.

Nakupující

Kdo má v kapse naspořeno a může rozhazovat? Tradičně hodně místa pod salary capem má Cleveland Browns. Přesvědčit však někoho k přechodu do této nepopulární destinace nebude jednoduché. Hodně k utrácení má také New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, Houston Texans, Chicago Bears a Indianapolis Colts. Podle kolektivní smlouvy musí týmy každé čtyři roky utratit alespoň 89 procent platového stropu, takže není důvod šetřit.

Naopak kreativní přístup budou muset ukázat Pittsburgh Steelers, Philadelphie Eagles, Miami Dolphins, Kansas City Chiefs a Dallas Cowboys. Momentálně se pohybují na hraně platového stropu nebo dokonce za ní. K začátku nového ročníku (14. března) to musí srovnat. Suma se počítá jako součet 51 nejlépe placených hráčů v týmu, resp jejich zátěž do platového stropu pro daný rok. Možností, jak svou situaci vylepšit, je několik. Propustit hráče anebo podepsat nové smlouvy nebo dodatky stávajících smluv, jež posunou zátěž platového stropu do budoucna. Tento častý přístup je ale pochopitelně jen oddálením problému.

Trejdy

Letos se s nimi doslova roztrhl pytel. Trend, který začal už vloni, zvláště pokud to porovnáme s předchozími lety. Mohou za to především nováčkovské smlouvy. Týmy jako New England Patriots či Philadelphia Eagles nám ukázali zajímavý přístup. Raději svůj draft pick investují do zisku prověřeného hráče, kterému ještě zbývají cca 2 roky levné nováčkovské smlouvy, než aby sami draftovali na nejisto. To je případ trejdu pro WR Brandin Cookse nebo RB Jay Ajayie. A protože Eagles a Patriots se spolu utkali v letošním Super Bowlu a NFL je liga, kde se po sobě všichni opičí, bude toho ještě víc. Zároveň mi přijde, že jsou týmy ochotnější takové hráče na trh pustit. Vzdát se dříve hráče, kterého by nejspíš nedokázali podepsat dlouhodobě nebo se jim prostě nehodí do systému či do šatny. Druhou kategorií trejdovaných hráčů jsou veteráni s vydatnou smlouvou, jež už dosavadnímu zaměstnavateli nejdou od fousy. Nebo třeba jen chtějí pozici omladit, protože nějaký nadějný mladík už klepe na dveře. Nový ročník ještě nezačal a liga už je neuvěřitelně v pohybu.

Bezpochyby největší rošádu udělali v Clevelandu a konečně tak zúčtovali svojí nevídanou plejádu draft picků. Jak já neustále říkám, je potřeba konečně proměnit kapitál v kvalitní hráče, a ne, jen neustále myslet na budoucnost. A to důležité, stále ještě mají svoji první a čtvrtou volbu v draftu. Co bych dělal já v jejich kůži? Trejdoval se vpřed. Přesně tak. Dal bych pár pozdějších picků a posunul se ze čtvrtého na druhé místo a obratem si vybral do týmu quarterbacka dle vlastního výběru a k tomu running backa Saquon Barkleyho. Quarterback by se mohl v klidu připravovat za zády zkušeného Tyroda Taylora (získán z Bills za 3.kolo draftu) a sehrávat s WR Jarvis Landrym (získán z Miami za 4.+7.kolo draftu). Vloni draftovaný quarterback Deshone Kizer nepřesvědčil a už nebude stát v cestě. Browns ho poslali do Green Bay za cornerbacka Demarious Randalla. To mu říkám akční den. Ale víte co, všechny tahy se mi líbí. S takovou by se už konečně mohli Browns rozjet a kdoví, třeba i vyhrát jeden nebo dva zápasy za sezónu.

Docela bláznivé trejdy dělá i Los Angeles Rams. Trenér Sean McVay musí mít hodně velkou sebedůvěru, protože po Marcus Petersovi přišla do secondary další velká persona s egem přes celou místnost. Za 5.kolo v draftu získali Rams z Denveru Broncos cornerbacka Aqib Taliba. Fotbalově to ale vypadá na papíře báječně. Dva hodně nebezpeční cornerbeci, kterým se každý passer raději vyhýbá obloukem. Defenzivní koordinátor Wade Phillips má určitě v hlavě jasný plán, jak s nimi naložit a bude to pro soupeře oříšek.

Co ještě stojí za řeč

V NFC West se vůbec mohutně posiluje. Velké plány mají v San Franciscu 49ers a k tomu peníze na posilování. S Jimmy Garoppolem podepsaným na dalších 5 let pro ně nebude problém přilákat zvučná jména. Takový propuštěný prémiový cornerback Richard Sherman se na trhu ani neohřál a už putuje do Frisca. Podepsal na 3 roky za 39 miliónů dolarů. Ta smlouva je ale strukturovaná tak, že Sherman na sebe hodně vsadil. V podstatě mu garantuje jen první rok. Pokud se ale během sezóny dostane do Pro Bowlu, aktivuje se mu doložka s dalšími bonusovými penězi a k tomu garance dalších 8 miliónů na následující rok. Jestli ale jeho výkony půjdou k šípku, San Francisco má po roce snadnou cestu ven. To je chytré řešení, jelikož historie není příliš nakloněna cornerbackům přes 30, kteří změnili po dlouhé době svůj tým. Nnamdi Asomugha se proměnil v mrkev, když v 31 letech za velkých famfár opustil Oakland do Philadelphie. Ani Darelle Revis už nebyl ten samý hráč, jakmile opustil New York Jets. Navíc Sherman ukončil letošní sezónu už v listopadu po vážném zranění achilovky, a to jej může zpomalit. Naopak systém defenzívy 49ers by měl hrát do jeho not. Nový defenzivní koordinátor Robert Saleh jej dobře zná ze svého dřívějšího působení u týmu Seattle Seahawks a jistě pro něj rychle najde místo v obraně na kraji pravé sidelajny.

Mezitím, v Seattlu definitivně končí jedna éra a slavná obrana, jež si říkala Legion of Boom. Výměna DE Micheal Benneta, propuštění CB Richard Shermana. A to nejspíš ještě není konec. S hráči nevyhnutelně zatočil věk a zranění. Nabubřelé smlouvy už nebylo možno udržet v rytmu klesajících výkonů a nutná přestavba obrany se dostavila do i Seattlu. Ale že to byla jízda.

Buffalo Bills se zbavilo Tyrod Taylora a teď jim v kádru zeje velká díra. Na důležité pozici. Plně očekávám trejd vpřed na draftu a výběr v prvním kole. Z loňského roku mají extra munici v podobě další volby v prvním kole (výměna s Kansasem, pozn. posun vpřed pro Patrick Mahomese) a ta bude určitě kořením budoucího trejdu. Teď ještě vědět, kdo je jejich vytoužený kůň.

Kariéru končí po 28 letech služby v NFL rozhodčí Ed Hochuli. Jeho vypracovaná svalnatá postava (byl to nadšenec do posilování) a dlouhé květnaté vysvětlování v zápasech, jej dělali snadno rozpoznatelnou postavou i pro fanoušky hry. Už dříve oznámil konec také rozhodčí Jeff Triplette.

Otázky pro vás

Kterého s volných hráčů si přejete podepsat do svého týmu a komu byste se raději vyhnuli?

Čtení pro náročné (v angličtině)

PFF: 2018 NFL free agents to avoid

Mega-guide to NFL free agency: Players to know in every category

2018 NFL free agency: Intel on more than 175 noteworthy players

How Browns‘ depth chart looks after trades

Baker Mayfield: Thank You, Oklahoma

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, twitter