Kirk Cousins
Cousinsova šťastná a bohatá rodinka

WQB: Trh s volnými hráči

Mnoho zvučných jmen změnilo v průběhu týdne dres. Někteří zazáří, jiní zklamou, ale o tom zatím můžeme jen spekulovat. Tak pojďme na to.

Pozn. U hráčů budu uvádět v závorkách délku a výši jejich nového kontraktu. Jedná se pochopitelně o dolary, M znamená milióny. Někdy uvedu i počet garantovaných peněz. Jedná se o poměrnou částku, která jim bude vyplacena i pokud by byli předčasně propuštěni. Smlouvy jsou často strukturovány s různými obezličkami a podmínkami pro obě strany, zajišťující cestu ven pro tým nebo hráče, v případě nesnází. Pokud to bude stát za řeč, dám to do placu. Ale obvyklá praxe bývá garantovat většinu peněz do prvních 2 až 3 let kontraktu. Z toho pak také plyne, že většina tučných smluv z prvních dní trhu hráči v týmu nedokončí a jsou propuštěni před jejím koncem z různých důvodů. Nejčastěji kvůli výši platu neodpovídající výkonosti. Pochopitelně, hezky se tu hází a kritizují čísla v miliónech. Nám obyčejným smrtelníkům, co si k podobným penězům nikdy ani nečichneme. Legrace, vlastně spíš než trh s volnými hráči, by se to mělo jmenovat trh s drahými hráči.

Quarterbeci

Všechno začal Denver Broncos, který promptně hodil ručník do ringu dostihů Cousinse a podepsal Case Keenuma na 2 roky za $36M. Denver tak dál hledá řešení svého velkého problému s quarterbacky a vsadil přitom na značně nejistého koně. Keenum sice právě prožil sezónu snů, s Minnesotou uhrál bilanci 11-3 a připsal si vítězství v playoff zázračným hodem v samém závěru. Zároveň je to ale hráč, který následně puknul proti Philadelphii, a ačkoliv chvíli startoval v Houstonu i St.Louis, před loňskou sezónou o něj v podstatě nikdo nestál. Fakt, že sama Minnesota jej odkopla stranou ve prospěch Kirk Cousinse je asi největší varování. V novém působišti bude muset prokázat, že není jen produktem systému a hit jednoho roku. Navíc ofenzivní lajna Denveru má hodně velké díry na krajích, a to mu přidělá starosti. Denver tímto tahem navíc přiznává, že draftovat Paxtona Lynche v prvním kole draftu 2016 byla chyba a je dost pravděpodobné, že letošním pickem číslo 5 bude znovu vyhlížet svého quarterbacka budoucnosti. Slovo rebuild však z úst generálního manažera John Elwaye neuslyšíte. Podpisem Keenuma by chtěl zpátky do playoff a být v NFL relevantní. Uvidíme, ale moc tomu nedávám.

Kirk Cousins je novým quarterbackem Minnesoty Vikings. Podepsal plně! garantovanou smlouvu na 3 roky za $84M. Při ceně $28M na rok to z něj dělá nejlépe placeného hráče NFL. Smlouva je však především unikátní svou délkou a plnou garancí. A to je celkem překvapením. Cousins si mohl říct o tradičnější smlouvu klidně na 6 let a trojciferné milióny. Věřím, že i těch 30 mega za rok by dostal. Ale on si zvolil takto a zájemce na to přistoupil. Těch důvodů je několik a možná to bude mít efekt i na budoucí smlouvy quarterbacků. Tradiční kontrakty s řekněme půlkou peněz garantovaných jsou ve skutečnosti vlastně takové dvou až tříleté smlouvy s vysokou garancí peněz a pak mají přilepeny další roky s částkami, jež už garantované nejsou a dávají šanci klubu hráče bezbolestně propustit. Pokud hráč hraje dobře, má zajištěn dobrý příjem a určitou stabilitu. Cousins se rozhodl tyto roky ve smlouvě de facto škrtnout a za tři roky bude mít šanci znovu si vyjednat podmínky podle sebe. V podstatě na své výkony opět hodně sází, stejně jako doposud. Protože je to quarterback a po těch je vždycky sháňka, plus quarterbeci mají i po třicítce tradičně velkou výkonost, může si to dovolit. A já budu zvědavý, jak na to bude reagovat Aaron Rodgers a Matt Ryan, kteří jsou s novými smlouvami v pořadí. Nečekal bych ale, že podobný styl smlouvy se podaří vyjednat i hráčům na jiných pozicích. Quarterback je v tomhle unikátní, jiným hráčům stále plně garantovanou smlouvu nikdo nedá. Může se o to pokusit například DT Aaron Donald v Rams, ale pochybuji.

Fotbalově, Cousins není zas tak velký upgrade pro Minnesotu oproti Case Keenumovi. Lze však více věřit tomu, že své lehce nadprůměrné výkony dokáže zopakovat i v příštích letech. Co mu jistě pomůže, je solidní ofenzivní arzenál, jímž Minnesota disponuje. Wide receiveři Stefon Diggs, Adam Thielen, running back Dalvin Cook a tight end Kyle Rudolph. Faktorem je jistě i ofenzivní koordinátor John DeFilippo, který ve Philadelphii pracoval s Nick Folesem a dokázal mu postavit velice dobrou taktiku na míru. Podobný systém, stavějící na kořenech ve spread college fotbalu by měl sedět i Kirku Cousinsovi. Jediným mínusem této smlouvy pro Vikingy je omezení, které staví pro zbytek kádru. Tým má na čekané hned několik kvalitních hráčů (Diggs, Barr, Hunter, Kendricks), které bude muset v budoucnu zaplatit. A nemusí na to mít.

Na New York Jets už při obíhačce židle nezbyla, a tak udělali to nejlepší, co mohli. Přivedli zpět Josh McCowna. Na jeden rok za $10M. Vloni to bylo z nouze, ale on překvapil a pomohl týmu urvat 5 vítězství v sezóně, kdy je každý odepisoval. Hádám, že bude znovu starter, než Jets objeví nějaký ten poklad v draftu. Nebo že by překvapil Teddy Bridgewater, který se k týmu připojí se smlouvou na jeden rok a $6M? I tenhle tah se mi líbí. Minimální riziko a šance sebrat hráče, kterého mnozí odepsali. V Minnesotě kdysi zářil nadějí a jeho výkony měli vzestupnou tendenci. Ovšem po ošklivém zranění a dlouhé rekonvalescenci teď bude začínat od nuly. Jak herně, tak mentálně. Naštěstí pod křídly Josh McCowna a s nulovými očekávání v Jets, najde ideální situaci, jak dostat svou kariéru zpátky na trať. Jedinou nevýhodou těchto podpisů bude odstrčení kohokoliv dalšího v pořadí. Až Jets draftují quarterbacka vysoko, bude mít hodně velkou konkurenci už jen dostat se na tréninku k míči.

Aby domino bylo kompletní, musím zmínit výměnu Trevor Siemiana z Denveru do Minnesoty, kde bude plnit roli náhradníka. Cena je swap pátého za sedmé kolo draftu. Je vtipné, jak lze všechny velké změny na pozici quarterbacka v letošní offseason nalinkovat zpětně ke zranění Teddy Bridgewatera před 2 lety. Nebýt toho, mohl dnes Bridgewater inkasovat osmicifernou smlouvu a startovat v Minnesotě. Case Keenum by nedostal šanci ukázat co umí. Sam Bradford by možná ještě teď byl ve Philadelphii, což by tam nikdy nepřivedlo Nicka Folese, letošního Super Bowl MVP a Kirk Cousins by hledal štěstí jinde. Jó, tyhle kdyby.

Sam Bradford se upsal Arizoně Cardinals. To je za mě asi nejhorší smlouva za zmiňovaných, Arizona zaplatí Bradfordovi za 2 roky $40M. ale on na ně jednoduše nikdo jiný nezbyl. Bradford, původně jednička draftu 2010, tak dostane šanci navnadit jedním dobrým zápasem diváky v dalším z mnoha měst, aby následně prostál zbytek sezóny se zraněním kolene. Za to bych platit nechtěl. Přeji mu hodně štěstí a zdraví, ale v Arizoně bude mít těžkou pozici. Tým nemá peníze na posily, přestavuje kádr pod novým trenérem a obecně trpí špatnou hrou na mnoha pozicích, včetně ofenzivní lajny. A to není dobré pro hráče typu Bradford, zachránit ho může snad jen házet urychleně do míst, kde se nachází WR Larry Fitzgerald. Náhradníka v Arizoně bude dělat Mike Glennon, jež dostal smlouvu na 2 roky za $8M. Vzhledem k obvyklému zdraví Bradforda, to je pro něj velice příznivá situace.

A.J. McCarron se velké nabídky nedočkal, a tak podepsal v Buffalu Bills na dva roky za $8M v základu. Částka ale může rapidně růst až na $15M, pokud bude hrát. To jsou peníze náhradníků a on jím také nejspíš bude. Je veřejným tajemstvím, že Bills se snaží na draftu posunout dopředu pro quarterbacka.

Ostatní

Těch podpisů je samozřejmě bezpočet a není v mých silách ani úmyslech všechny projít nebo je vyjmenovat, i tak je tento článek dlouhý dost a dost. Pokud jsem tedy pominul váš tým či nějaký pro vás zajímavý podpis, laskavě odpusťte. Dotknu se těch zajímavých, případně takových, u nichž bych rád přihodil nějaký komentář.

WR Allen Robinson (3 roky / $42M), WR Taylor Gabriel (4 roky / $26M) a TE Trey Burton (3 roky / $32M) do Chicaga Bears. To je pořádný nášup. Ale mladíček Mitch Trubisky bude potřebovat každou pomoct. Nějaké ty spolehlivé receivery, kterých se mu zatím ani za mák nedostávalo. A tak nekoukejte na cenu (je vysoká!). Tohle se muselo stát, a tak to beru pozitivně. Robinson bude jednička na kraji, Gabriel si stoupne do slotu a Burton je dobrý bloker i receiver, který ve Philadelphii jen neměl dostatek příležitostí to ukázat. Mitch Buchannon už běží na pláži zachránit … pardon, to jsem pomotal. Mitch Trubisky už běží z kapsy a posílá milimetrovou touchdownovou bombu dopředu na … domyslete si a zasněte se, tak jako fanoušci Chicaga.

TE Jimmy Graham (3 roky / $30M) a DT Muhammad Wilkerson (1 rok / $8M) posílí Green Bay Packers. Pryč jsou časy, kdy se na zeleném severu doslova štítili volných hráčů. Nový generální manažer Brian Gutenkust to vzal od podlahy a přivedl zvučná jména. Jistota však není ani jeden z nich. Graham po odchodu z New Orleans už nebyl ten samý hráč. Wilkerson zase nese nálepku hráče, který má talent od boha, ale motivaci na párku. Uvidíme, zdali to v nich nový tým zase probudí. Ale mám spíše smíšené pocity.

WR Sammy Watkins zamířil do Kansasu City Chiefs, kde by se měl stát novým prominentním cílem quarterbacka Patrick Mahomese (3 roky / $48M, z toho $30M garantovaných). No nebudu chodit kolem horké kaše, zdá se mi to hodně. Ale trh s wide receivery byl slabý, a tak se musel přeplatit vysoký zájem. Jsem zvědavý, jak ho trenér Andy Reid zapojí, protože historie nám říká, že typičtí no.1 receiveři se v jeho ofenzívě spíše ztrácí (viz Jeremy Maclin). Watkins v minulosti bojoval se zraněním nohy a celkově nenaplnil očekávání, za které v Buffalu tehdy dali dokonce dvě první kola draftu (pozn. trejd nahoru v roce 2013). Po příchodu do Los Angeles Rams se stal spíše jen dalším článkem útočného kontingentu a specialistou v red zóně. Podle peněz nové smlouvy bude Kansas doufat ve víc.

Obecně mi přišlo, že přeplácení wide receiverů bylo tématem prvních dní trhu. Dodejme jména jako WR Paul Richardson do Washingtonu Redskins (4 roky / $40M), WR Albert Wilson do Miami Dolphins (3 roky / $42M) a WR Marquise Lee zůstávající v Jacksonville Jaguars (4 roky / $36M). Týmy platí vysoké částky za průměrné hráče a naději, že se jim pod rukama promění ve zlato. V některém případě se tak stát opravdu může, ale bude to spíše výjimka. Také to potvrzuje, že týmy nemají příliš valné mínění o mladících na draftu na této pozici. O tom se mluví už od začátku.

WR Danny Amendola, nově v Miami Dolphins (2 roky / $12M), je užitečná zbraň a skvělý route runner, který svoje výkony tradičně žhaví v playoff. A to je trošku problém, Dolphins se tam nejprve musí dostat. Navíc Miami je se svým platovým stropem hodně na hraně a přijde mi, že jsou lepší možnosti, kam investovat, než do 33 letého wide receivera. Zvláště, když už zaplatili také Albert Wilsona. Kvůli penězům už propustili takového hráče jako je DT Ndamukong Suh a získané peníze investují do pozice, kde mají hráčů dostatek? Nechápu.

Dost zvláštní mi přijde také tah Oaklandu Raiders na pozici wide receivera. Nejprve propustili Michaela Crabtree a vzápětí za podobné peníze podepsali Jordy Nelsona (2 roky / $15M, z toho plných $13M garantovaných). Je tohle upgrade? Oba borci jsou na sestupné křivce kariéry a Nelson je dokonce o 2 roky starší. Jeho produkce šla rapidně dolů, jakmile se zranil Aaron Rodgers a ani předtím už to nebylo kdovíjaké. Jeho tradičně silná hra, schopnost uvolnit se na dlouhé passy skomírá. Ve statistice yardy na catch se zhoršil z 13 na 9.1 oproti roku 2016. To je varující. Michael Crabtree obratem podepsal v Baltimore Ravens (3 roky / $21M). Podobného tzv. possession wide receivera, který navíc vyniká v red zóně tu neměli snad od odchodu Steve Smitha do důchodu. S Joe Flaccem by mu to mohlo klapat. Není to ale nákup bez rizika, v poslední době bojoval se zraněním achilovky a trpěl nemocí zvanou dropatitida.

G Andrew Norwell posílí Jacksonville Jaguars, kteří to s power běhovou hrou musí myslet vážně. Pro soupeře jsou sice hodně čitelní, ale stejně to nejde zastavit. Norwell je mašina a jednoznačně top ofenzivní lajnmen na trhu. A podle toho taky stojí cenovka, na 5 let za $66.5M, z toho $30M garantovaných. To jsou peníze dosud vyhrazené pro prémiové levé tackly. Ale pochybuji, že Jags budou litovat, Norwell vypadá jako dobrá sázka na jistotu. Za nadprůměr si připlatili i New York Giants a udělali z LT Nate Soldera nejlépe placeného ofenzivního linemana NFL (4 roky / $62M). Situace je donutila, ale ani oni podle mého názoru nemusí litovat. Je to takový trend posledních let, že za prověřené i když jen nadprůměrné ofenzivní lajmneny se platí prémium. Může za to velký nedostatek napříč NFL a také nejisté drafty. Rozdílnost oproti college a velká zklamání v posledních letech odrazují týmy od draftování ofenzivních lajnařů vysoko, a naopak je nutí zaplatit ty zkušené.

CB Malcolm Butler v Super Bowlu jen seděl na lavičce, ale v Tennessee Titans věří, že jeho loňská špatná sezóna není trend. Proto mu dali solidní raketu, $61M na 5 let. Překvapením je, ale pro mě spíše než peníze, jeho destinace. Tennessee má zainvestováno v pozici cornerbacka už dost peněz v Logan Ryanovi a také draft picku z prvního kola Adoree Jacksona. Tím mámení z New Englandu ale neskončilo. Na 4 roky dostal $23M running back Dion Lewis. Vzhledem k averzi Billa Belichicka k placení running backů, si musel Lewis pro peníze jinam. V Tennessee vytvoří zajímavé úderné duo s power runnerem Derrick Henrym. Obě nové posily jsou dobří hráči, přesto se nemohu zbavit pocitu, že Titáni mají slabiny na jiných pozicích a měli spíše investovat podle toho.

RB Jerrick McKinnon je asi nejlépe zaplaceným running backem za poslední dobu, vlastně je momentálně hned druhým nejlépe placeným RB v NFL. Na svá průměrná čísla (nikdy nenaběhal přes 1000 yardů za sezónu) a spíše druhotnou roli v Minnesotě, dostal hodně štědrý kontrakt. Přijde si na $30M za 4 roky. V San Francisco 49ers si připlatili za konkrétního borce, o kterého museli opravdu hodně stát. McKinnon jakožto spíše situační a receiving back však přichází do ideální situace. Trenér Kyle Shanahan dává přednost univerzálním running backům a dokázal už udělat hvězdu z Devonte Freemana a Tevin Colemana. Je tu reálná šance, že McKinnon bude příští rok opravdu dobrý. Jenže nedokázal by tohle Shanahan i s jiným running backem za nesrovnatelně nižší cenu? Vloni v San Franciscu podobně přeplatili fullbacka Kyle Juszczyka a zatímco je to dobrý hráč, tu cenu prostě neměl. Útok 49ers paradoxně získával po zemi více yardů, když byl Juszczyk jen na lavičce a ani jako receiver díru do světa neudělal.

Takový je momentálně trend na pozici running back. Tradiční tvrďáci a power runneři, na nichž stojí běhová hra jsou hodnoceni málo a považování za zaměnitelné. Zatímco univerzální hráči s šikovnýma rukama, schopností blokovat a hrát třeba i wide receivera si přijdou na solidní peníz. Jerrick McKInnon i Dion Lewis dostali nášup, zatímco Jeremy Hill, Doug Martin, Chris Ivory nebo LeGarette Blount berou zavděk krátkými smlouvami za pakatel.

DT Sheldon Richardson v Minnesotě Vikings (1 rok / $8M) and S Tyrann Mathieu v Houstonu Texans (1 rok $7M) skórovali jednoleté smlouvy, výhodné pro obě strany. Pro týmy NFL nejsou dostatečně atraktivní na dlouhodobou investici, ale jako jednoletý pokus se mohou jedině osvědčit, bez velkých závazků. A hráči samotní mají šanci předvést, že v nich stále ještě něco vězí a mohou přilákat vážnější zájemce za rok.

Něco vám prozradím závěrem. Ani jeden z týmů, které jsem doposud zmínil není vítězem trhu s volnými hráči. Nehledě na to, jak velká jména do týmu přivedl. Pokud se podíváme na částky, tak není vítězstvím zaplatit adekvátní nebo přemrštěnou cenu. Kádr to udělá lepším, ale skvělý obchod to není. Na ty přijde čas až tak za týden. Ve chvíli, kdy už bude nabídka probraná a někdo prostě zbyde a podepíše za pakatel. Tam se teprve dají najít poklady. Třebaže vyjde jeden z pěti, v ten čas se stále dají získat dobří hráči a za zlomek momentální ceny.

Co ještě stojí za řeč

New York Jets vyměnil svůj pick v prvním kole (6. celkově) a k tomu dvě volby v druhém kole letos a jednu za rok do Indianapolis Colts za jejich pick v prvním kole, 3. celkově. Co nám to říká? Pro Colts je to skvělý tah, posunem o 3 místa vzad stále mohou získat prémiového hráče dle své volby, quarterbacka nechtějí a k tomu získali další volby, které tak potřebují. Pro Jets je to zvláštní tah. Posunem vpřed dávají jasně najevo úmysl draftovat quarterbacka, konkrétní výběr ale nebudou mít ve svých rukou. Na třetím místě budou muset počkat, kdo na ně zbyde a já tomu dávám 95 procent, že i první a druhou volbou bude quarterback. Navíc ztráta voleb v druhém kole musí mrzet, tenhle tým potřebuje infuzi talentu. Nicméně zajistili si tak jednoho z čtveřice top quarterbacků letošního draftu, a za to cena nakonec může být pakatel. Tah, který prostě udělat museli, Cousins jim dal košem, Christian Hackenberg ani Bryce Petty díru do světa neudělají a Josh McCown tu taky nebude navěky.

Cleveland nyní na první pozici ví, že čekat až na svůj čtvrtý pick s quarterbackem by bylo riziko. Pokud chtějí konkrétní jméno, musí jednat. V ideální pozici jsou také Giants na druhém místě. Mohou případné zájemce o trejd obrat na kost nebo si sami vybírat z poměrně široké nabídky. Řekl bych, že Jets oslovili i je, ale nabídka nebyla jednoduše dost dobrá. Giants budou nejspíš vyčkávat a možná dojde k trejdu až v den draftu podle prvního picku. Browns totiž zatím dost tajnůstkaří. Těžká situace tak stojí před Buffalem či Arizonou. Pro svého vysněného QB teď musí vysoko, protože zájemci se už v první pětce hodně nahustili, a to bude stát majlant. Násobné volby v prvním kole, letos i za rok. Navíc, třeba Giants nemusí chtít posun tak hluboko do prvního kola (Bills draftují až 12., Arizona až 15.) nebo nemusí chtít posun vůbec. V zajímavé pozici jsou také zájemci Denver Broncos, třeba právě oni se posunou na dvojku. Ještě nás mnohé čeká a já prorokuji 5 quarterbacků v prvním kole a 3 během prvních tří voleb. Cleveland získá svého vysněného QB a k tomu RB Saquon Barkleyho na čtvrtém místě.

LT Joe Thomas ukončil kariéru. Jeden z nejlepších lajnmenů poslední dekády, držitel neuvěřitelně dlouhé šňůry po sobě jdoucích odehraných snapů a velký charakter. Thomas byl modelovým příkladem toho, jak by si trenéři NFL představovali svého levého tackla. Za 11 letou kariéru povolil přes sebe pass rusherům pouhých 30 sacků. Jen mě mrzí, že svou kariéru strávil v Clevelandu Browns.

Čtení pro náročné (v angličtině)

Střídání quarterbacků a další změny v týmu (minnesotavikings.cz, česky)

Superhvězda se loučí bez fanfár. Nic nevyhrál, přesto ho čeká síň slávy (iDNES, česky)

Barnwell’s NFL free-agency and trade grades: Every big 2018 move

Team-friendly free-agency deals: Drew Brees leads the way

The state of every NFL team after Week 1 of free agency

The New Draft Gurus

Co nás čeká příště

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, twitter