WR Odell Beckham
WR Odell Beckham

Sága Beckham, fakta a fikce

Hodně se kolem toho teď nadělá, takže bych chtěl tímto článkem uvést věci na pravou míru a přidat svůj názor.

Takže rovnou k tomu nejpodstatnějšímu. Může být wide receiver Odell Beckham vytrejdován? Může. Je to pravděpodobné? Není.

Jak jsme se do téhle situace, kdy je Odell, jeho kontrakt a případná výměna na přetřesu den co den, vůbec dostali? Popořadě. Giants mají nového generálního manažera a trenéra a spolu s tím prochází kádr docela slušnými změnami. Po sezóně s bilancí 3-13 je to pochopitelné, a tak nepřekvapí výrok majitele klubu, když byl na Odella dotázán.

“Nemohu se vyjádřit ani tak, ani onak. Rozhodně se ho nesnažíme prodat. Chci aby Odell byl nadále Giant. Ale máme za sebou sezónu 3-13 a hráli jsme tak mizerně, že nelze říct, že kdokoliv je nedotknutelný“, John Mara, majitel Giants.

Situace Odella v týmu je komplikovaná. V prvních 3 sezónách v dresu Giants patřil k jejím nejlepším hráčům, je jedním z top wide receiverů celé NFL a unikátní playmaker. V mužstvu je oblíbený, veselá kopa a nepřehlédnutelná postava. Jeho excesy, kdy emocionálně vybouchne a dělá tirády na sidelajně, dělá díry do zdi v šatně nebo oslavuje touchdown ukázkou čůrajícího psa však představují zbytečné rozptýlení pro celý tým. K tomu tu máme neslavnou pařbu na lodi před playoff zápasem s Green Bay 2016 a naposledy video s modelkou v posteli, co si šňupe koks.

To video nic neprokazuje a osobně si nemyslím, že by Odell bral drogy, jen si prostě užíval s nějakou hloupou modelkou. Je to však jeho neustálé ukazování se na veřejnosti s různými celebritami a snad i trochu naivita, co jej dostává každou chvíli do špatného světla. Stal se slavným a bohatým příliš rychle a nejspíš se s tím dosud zcela nedokázal sžít.

A pak tu je jeho kontrakt. Nováčkovská smlouva mu garantuje pátý rok ve výši $8.5M pro sezónu 2018. On by však chtěl novou dlouhodobou smlouvu podepsat s týmem už teď, a to hodně drahou, sahající k $20M za rok. Po loňském ošklivém zranění se nelze divit, že hledá nějakou jistotu do budoucna, právě okusil, jak je štěstěna vrtkavá. Do médií prosákla zpráva, že bez nové smlouvy nevkročí na hřiště, ačkoliv generální manažer popřel, že by z jeho tábora on dostal jakoukoliv zprávu a plně očekává, že se Odell na povinou část předsezónní přípravy dostaví. Přeci jen je pod smlouvou. Nevím, zdali má v plánu nějaké jednání o nové smlouvě už teď, nebo chce vyčkávat, ale Giants momentálně nemají pod platovým stropem příliš prostoru na rozhazování. Navíc je z jejich pohledu logické, napřed se ujistit, že je zdravotně v nejlepší formě, umí být týmovým hráčem a vyvarovat se dalších kontroverzí, než mu dají velký ranec peněz. Zároveň Dave Gettleman uvedl, že vždy naslouchá nabídkám na jakékoliv své hráče, ale nabídka by musela být hodně štědrá, aby o ní vůbec začal přemýšlet.

A tak všechny tyto skutečnosti a výroky přivedli novináře na jasnou stopu. Odell Beckham bude vytrejdován. Okamžitě se vyrojili zákulisní drby, že Los Angeles Rams za něj nabízejí dvě volby v prvním kole. Jak moc je to věrohodné, nevíme. Ale lze pochopit, že momentální stav věcí podporuje spekulace všeho druhu.

Pravda však je, že šance trejdu je malá. Giants ho ultimátně vytrejdovat nechtějí a pochybuji, že za něj někdo bude nabízet takový balík, aby někoho přesvědčil. S největší pravděpodobností bude Giant i letos. Situace se ale může změnit a zhoršit, pokud nadále budou rokování o nové smlouvě vztahy vyostřovat nebo se objeví nějaké nové video nebo jiné ostuda. Je také realistické, že bez nové smlouvy bude Odell stávkovat a ani to by situaci nepomohlo. Gettleman má za cíl změnit kulturu a atmosféru v týmu a něco podobného bude trpět jen po určitou mez.

“Je v našem týmu a já se těším na spolupráci s ním.”, Pat Shurmur, trenér Giants.

“Talentu se jen tak nezbavujete”, Dave Gettleman, generální manažer Giants.

A můj názor? Giants by byli za největší trubky na světě, pokud by ho trejdovali. OBJ je jedinečný talent a nenahraditelný playmaker v útoku. Pokud myslí ambice vážně, nemohou se ho zbavit, nehledě na poklady, jaké kdo nabízí. Svůj názor možná upravím, pokud se opravdu vztahy napnou a Odell odmítne hrát, ale v momentální situaci trejd nedává smysl.

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter