QB Josh Rosen
QB Josh Rosen, UCLA

WQB: Josh Rosen

Dnes vám představím dalšího s quarterbacků na draftu. Poněkud polarizujícího Josh Rosena z univerzity UCLA.

Josh Rosen je žhavým zbožím už od střední školy, po které se stal hodně vysoce žádaným rekrutem. Přelomovou sezónou mu byl rok 2015 v dresu univerzity UCLA, ve které nastavil čísla a očekávání poměrně vysoko. V dalších sezónách pokračoval v dobrých výkonech, ačkoliv trochu jeho kariéru zpomalila zranění. V sezóně 2017 naházel 3756 yardů (62.6 procent zkompletovaných passů), 26 touchdownů a 10 interception.

Rosen je prototypem quarterbacka, jakého si NFL žádá. Jakožto passer jednoznačně nejlepší z letošní skupiny quarterbacků a velký talent. Rosen je typově klasický pocket passer, jež má k dispozici široký arzenál hodů a všechny je umí provést na jedničku. Jeho hody mají oči, hází s předstihem a dobrým načasování přesně tam, kde jeho receiver bude. Většina jeho hodů jde z dobrého postoje, který si umí v kapse najít (angl. poise) a míč pak letí přesně (angl. accuracy), s tou správnou razancí podle situace (angl. touch) a dává šanci receiverům dostat se do volného prostoru za běhu (angl run after catch). Je velmi chytrý a umí rozeznat obranu a volná místa v coverage, je dobrý student hry. Někdy se jeho hra může zdát až strojová, ale pokud mu dáte čas v kapse a drží se v rámci struktury dané hry, těžko jeho útok zastavíte. Práce nohou v kapse, rychlé čtení obrany a schopnost přihrát přesně z pevného postoje je jeho největší devíza. Jako srovnání bych dal do placu například Andrew Lucka nebo Matt Ryana.

“Hází balón moc hezky, to není překvapením. Nejpřirozenější passer draftu. Dobá práce nohou. Jasné vidění hry,“ Mike Mayock o Rosenovi během jeho Pro Day.

Velmi dobrý je v oblasti kratších a středně dlouhých passů, kde umí najít a trefit i malá okénka v obraně. Jeho nebojácnost však vedla i k několika zbytečným turnoverům, kdy tlačil míč zbytečně do přehuštěné oblasti. Slabší jsou jeho dlouhé passy, kde ne vždy trefil přesně svého receivera běžícího kolmo podél sidelajny, není to však problém jeho paže. Ruku má dost silnou, především díky tenisovému tréninku, v němž v mládí vynikal. Pokud by se hodnotilo jen fotbalové umění, byl by Rosen bezesporu jedničkou draftu. Jenže tak jednoduché to není.

Rosen pochází z bohaté rodiny a už od mala je hvězdou. Nevyhne se tak předobrazu zlatého hocha, který požívá výhod, jaké jiní nemají. Hodně proslulé je video, ve kterém ukazuje vířivku ve svém kolejním pokoji. K tomu tu máme jeho nezvyklý charakter, který se před draftem tak omílá. Rosen je velice přemýšlivý typ, který jen neopakuje očekávané fráze a nebojí se vyjádřit i ke kontroverzním tématům, jako byla kampaň Donalda Trumpa, nízké studijní nároky na hráče college fotbalu nebo rozhodnutí hráčů college přeskočit před draftem závěrečné Bowl zápasy college sezóny, aby se vyhnuli zranění. Jiní borci by se tomu obloukem vyhnuli, on se však nebojí a je vidět, že ví, co říká.

Právě jeho inteligence, analytičnost a sebedůvěra může někoho odradit. Rosen vyžaduje konstantní zapojení do ofenzivních plánu, chce všechno vědět, rozebírat a studovat a jen tak něčím ho neodbydete. Potřebuje před sebou neustálou výzvu a motivaci. Možná proto na někoho působí namyšleně a spekuluje se o jeho oddanosti fotbalu. Zájmy má totiž široké a o všem hodně přemýšlí. Jeho slova nemusí vždy dojít pochopení. Když například řekl, že by byl raději na draftu vybrán tím správným týmem (přijít od té správné situace a prostředí) nízko než nevhodným vysoko, okamžitě si to média vyložila jinak a zpráva o tom, že nechce být draftován Clevelandem, udělala na internetu kolečko. Rosen tak před draftem bojuje s některými vykonstruovanými předsudky. Jako, že není oblíbený v kolektivu, nemá zájem o fotbal a podobně. Ani jedno však není pravda a Rosen o tom bude muset přesvědčit zájemce mezi týmy NFL během osobních návštěv.

Vážnější a skutečnější otazníky však visí nad Rosenem ohledně jeho zdraví a schopnosti přežít hru v kapse proti obranám NFL, zvláště vzhledem k jeho hubenější postavě a nebojácnému stylu. V roce 2016 vynechal několik zápasů po dvou otřesech mozku a v roce 2017 vynechal závěr sezóny se zraněným ramenem.

Rosen je skvělý quarterback, ale ne pro každého. Opravdu je pro něj důležité přijít do správné situace, k ofenzivnímu trenérovi, který jej dokáže namotivovat a zásobovat ho informacemi. A do týmu, který se nebojí jeho silné osobnosti.

Titulek

Co ještě stojí za řeč

Tennesee Titans si připravilo pro letošní ročník lehkou úpravu dresů. Celkově barevně se nic nemění, jen ty pruhy vypadají trochu jinak. Na ramenou budou ve tvaru meče, což se k týmu hodí. Čísla na drese se zeštíhlily a jejich rohy zostřily, také zřejmě do podoby špičatých mečů. Tahle změna se mi už tak moc nezamlouvá. Asi nejvýraznější změnou celkově je barva helmy. Z bílé na tmavě modrou. To se mi naopak hodně líbí. Uvidíme, jak to bude vypadat na živo. Celkově ale za mě pochvala.

Robert Griffin III podepsal jednoletou smlouvu s Baltimore Ravens. K tomu mám tři poznámky. Za prvé, RG3 přichází jako jasný backup. To je pro něho zcela nová situace, ale myslím, že je na to připraven. Ostatně on si nemůže moc vybírat. Za druhé, Baltimore je pro něj ideální destinace. Po dalším z průměrných ročníků Joe Flacca je tam situace poněkud nahnutá. Část fanoušků už bezesporu nesedí klidně a začínají volat po změně. Magie Super Bowlu 2012 už dávno vyprchala. Navíc stačí jedno zranění Flacca a RG3 má na comeback zaděláno. Za třetí, vůči nadcházejícímu draftu to nic neznamená. Baltimore budou možná draftovat quarterbacka vysoko. Možná.

Propuštění výborného puntera, Marquette Kinga, z Oaklandu bylo překvapením, ale jak už to bývá, šlo tu o peníze. Raiders potřebovali udělat prostor pod platovým stropem a tenhle tah byl jedním z těch přijatelnějších. Kinga obratem ulovili Denver Broncos. Za solidní peníz jeden z top punterů ligy, pokud jim nevadí jeho docela velká persona. V Denveru se mu bude kopat dobře. Místní řídký vzduch (Denver je v horách, nadmořská výška asi jako Sněžka) mu umožní posílat punty hodně daleko.

Prvním, kdo se neukázal na prvních nepovinných částech týmového predsezónního programu je Khalil Mack (Oakland Raiders). Že by měl chuť na novou dlouhodobou smlouvu? Naopak Odell Beckham (New York Giants), o němž se toho v poslední době naspekulovalo nejvíc, se dostavil. To je od něho chytrý tah. S novým vedením a trenérem by měl radši být za dobře, jemu by trucování moc nepomohlo.

Z dotazů a ztrát

Obdržel jsem pár dotazů na komunitní mock draft, který chystám. Ano, bude. Dočkejte času, zatím mi nepište, příští týden dodám detaily. Formát a provedení budou stejné jako vloni.

Čtení pro náročné (v angličtině)

Pozn. Tuna materiálu na téma Josh Rosen (a to jsem ještě vybral pouze něco málo) naznačuje, o jak moc polarizujícího hráče se jedná. Problém dnešní doby není nedostatek informací, ale spíše jejich interpretace.

Josh Rosen Is Every Bit the NFL-Ready Passer He’s Always Been

Book on Josh Rosen: Jets, Giants fit draft’s most pro-ready QB

Deciphering Josh Rosen: What the QB Has to Say for Himself at the NFL Combine

The education of Josh Rosen

Josh Rosen’s No. 1 priority is battling narratives, and so far he’s losing

Welcome to the Stupidest Part of the NFL Draft Process

Answering the Crucial Question for Each Top Quarterback in the 2018 NFL Draft

The Science of the Post: Going Deep with “Mills”

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, twitter