CB Sam Beal
CB Sam Beal, nyní Giant

Giants si vybrali CB Sam Beala v 3. kole NFL Supplemental Draftu

Cože? Kde, kdo, jak? Co to je? Inu popořádku. Vše vysvětlím a hráče představím.

NFL Supplemental Draft se tradičně odehrává na počátku léta a povětšinou proběhne zcela nepovšimnut. Ostatně jen zřídka je v něm nějaký hráč vůbec vybrán, naposledy se tak stalo v roce 2015. Jeho cílem je umožnit být draftován hráčům, kteří se z nějakého důvodu (nejčastěji akademického nebo disciplinárního) nemohli zúčastnit běžného jarního NFL Draftu, ale zároveň už nemohou nebo nechtějí pokračovat na univerzitní úrovni. Draft probíhá klasicky v sedmi kolech, ale týmy nemusí investovat žádnou z voleb. Pokud v nějakém kole chtějí daného hráče, tak o něho přihlásí a klasické draft pořadí rozhodne o vítězi. Tým získá hráče, ale následně tím ztrácí draft pick dané hodnoty (kolo) v draftu následujícího roku.

Takže zpátky k titulku. Ve třetím kole letošního NFL Supplemental Draftu si New York Giants vybrali cornerbacka z univerzity Western Michigan, jménem Sam Beal. Ztrácí tak třetí kolo v draftu 2019, ale de-facto za něj získali hráče o rok dřív. Jakého?

Beal byl skauty hodnocen jako jeden z top CB prospektů pro nadcházející ročník 2018. Jenže to bylo předtím, než byl univerzitou prohlášen za akademicky nezpůsobilého a musel ji opustit. Laicky řečeno, jeho studijní prospěch nebyl dost dobrý, a tak se přihlásil do Supplemental draftu.

Pozitiva: Jedná se o cornerbacka spíše vyšší postavy, s dlouhýma rukama, rychlýma nohama a dobrým balancem. Má čich na míč, v roce 2017 si připsal 10 sražených přihrávek a 2 interception. Ačkoliv učení nebude jeho silná stránka, na hřišti si počíná chytře a umí využít sidelajnu ke svému prospěchu.

Negativa: Na svou výšku je hodně hubený, a to resultuje v problémy proti silným wide receiverům v press coveragi. Také tackling není jeho silnou stránkou. No a technika hry, to je tradičně práce jako na kostele u většiny nováčků.

K jeho výběru Giants jsem rozpolcený. Docela překvapený a vlastně ani trochu. Abych to rozvedl, obvykle Giants dávají ruce pryč od hráčů, kteří mají nějaké charakterní otazníky. Beal sice nemá za sebou žádné skandály, ale studijní neúspěchy, jež ho dostali na Supplemental draft, nelze zcela ignorovat. Na druhou stranu s novým generálním manažerem Dave Gettlemanem přišla do týmu větší odvaha a drzost na trhu s hráči a od něho by se takový tah dal čekat. Giants si ponechali Eli Manninga a budou chtít hrát o playoff, ne přestavovat tým. No a na pozice cornerbacka jsme momentálně docela na štíru. Startovat by měli Janoris Jenkins a Eli Apple, po loňském fiasku žádná jistota, a pak tu máme řadu průměrných hráčů. Do budoucna je Beal určitě dobrá investice.

Říkám do budoucna úmyslně. Jakkoliv je to posila, nelze čekat, že by už letos nějak výrazně zasáhl do hry. Za prvé je to pořád jen nováček hodnoty třetího kola draftu a ještě k tomu se připojí k týmu s notným zpožděním vůči ostatním hráčům.

Tréninkový kemp Giants začíná 26. července, první preseason zápas odehrají 9. srpna. Až bude o čem, zase ozvu s novinkami. Farewell mortals.

zdroje: espn.com, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter