L.Bell
L.Bell si běží pro franchise tag

WQB: Hodnota running backa

Fotbalové mistrovství světa skončilo, přelaďme stanici zpět na ten správný fotbal, co říkáte? I teď se dějí věci, jen méně nápadně.

Tématem dne bude pozice running backa, která si v platové hierarchii NFL stále neúspěšně hledá své místo na výsluní. Jeden z top running backů NFL, Le’Veon Bell (Pittsburgh Steelers) se na dlouhodobé smlouvě opět nedohodl a odehraje druhou sezónu po sobě s jednoletým Franchise Tagem. Nejhorší je, že obě strany jednání mají svým způsobem pravdu, a tak je dohoda opravdu těžká. A další generace running backů na tom určitě nevydělá.

Versatilní a univerzální running beci patří ve svých týmech k nejvytěžovanějším hráčům. Běhají s míčem, dokáží nastoupit i jako wide receiveři, blokují pro svého quarterbacka a skoro neslezou ze hřiště. Přesto jejich platy zůstávají daleko za jinými ofenzivními hvězdami. Obecně pozice running backa na trhu není na roztrhání a získat po nováčkovském kontraktu další lukrativní dlouhodobou smlouvu zůstává nedostižné. Průměrný starting running back si vydělá 25 procent platu starting quarterbacka, 70 procent platu top wide receivera a 85 procent platu top tight enda ve svém týmu. Kluby raději hledají hvězdy na draftu a benefitují z jejich nováčkovských smluv. Todd Gurley, Ezekiel Elliott, Leonard Fournette či David Johnson tak musí vývoj v Pittsburghu sledovat se znepokojením.

Například Todd Gurley momentálně hraje pátý bonusový rok nováčkovské smlouvy, ale v příští offseason ho čeká náročné jednání. Los Angeles Rams se řítí all-in do pekla platového stropu. Tým nabitý hvězdami s drahými smlouvami, a to se ještě čeká, co dostane DT Aaron Donald a brzy také QB Jared Goff. Gurleymu bude 25 let, ale na tachometru bude mít nalítáno 5 naplno odjetých sezón. Nebude jednodušší pro Rams hrát s ním vyčkávací taktiku ala Steelers a nakonec za pár let prostě draftovat levnějšího mladšího nástupce?

Pro týmy je to logická taktika, většina running backů je nejproduktivnějších během prvních pěti let v NFL a pak jejich produkce klesá. K tomu se jedná o jednu z nejrizikovějších pozic v NFL, co se týče zranění. Nacpat do ní peníze není příliš lákavé, zvláště když novou hvězdu můžete mít za pakatel a kolikrát i později než v prvním kole draftu. Navíc momentálně nízké platy hrají do karet i franchise tagu, který je dost nízký a pro týmy velice přijatelný. Hvězdného running backa si udrží a stále je to výhodné. Momentálně nejlépe placeným running backem je Devonta Freeman (Atlanta Falcons) s průměrným platem 8.25 miliónu dolarů na sezónu. Pakatel v poměru k nejlépe placeným wide receiverům, neřkuli pass rusherům, či dokonce i ofenzivním linemanům. A jeho produkce je přitom pro Atlantu kritická.

Budoucnost však pro mladé running backy nevypadá růžově. Cesta k solidním penězům zatím vede skrze zajištění si co nejlepšího místa na draftu, kde i nováčkovské smlouvy stále vynáší solidní obnos, protože až jim první kontrakt skončí, nečeká je další lukrativní dlouhodobá jistota, tak jako na ostatních pozicích. Tedy minimálně dokud to hráči, volný trh a týmy NFL nějak neprotrhnou. Le’Veon Bell to zatím nedokázal. Za rok možná dostane konečně šanci rozbít bank na trhu s volnými hráči, jenže to bude zase o rok starší a unavenější.

Nick Foles

Bude to pravděpodobně poprvé v historii NFL. Ještě nikdy se nestalo, že by úřadující Super Bowl MVP začal následující sezónu na lavičce. Ale pokud půjde vše, jak má, startovní pozici v Eagles zaujme uzdravený Carson Wentz a jeho pobočník Nick Foles, hrdina posledního Super Bowlu, se bude jen dívat zpoza postranní čáry. To musí zamrzet a určitě to nebude pro Folese snadné k překousnutí, trpělivost se však jistě vyplatí.

Od Eagles obdržel vylepšení smlouvy, jež mu sezení na lavičce zpříjemní a za rok bude volným hráčem, který si bude z nabídek vybírat. Jako jistě nejlákavější z quarterbacků na trhu v roce 2019 se nemusí nezájmu bát. Už letos prý o něj hodně stál Cleveland, ale cenovka dvou draft picků v prvním kole zájemce rychle odradila. Za rok si bude moci svou destinaci vybrat sám a mezitím se může věnovat propagaci své nové knihy Believe It: My Journey of Success, Failure, and Overcoming the Odds.

Co ještě stojí za řeč

Pamatujete, když divize AFC South byla odpadem ligy. Do playoff pravidelně postupovali Indianapolis Colts a zbytek týmů byl pro smích. Není to tak dávno, ale časy se mění. AFC South bude letos hodně nabitou a fascinující divizí s množstvím fantastických hráčů, na něž se moc rád podívám. Příjemné změna. Někdo má za černého koně Houton Texans, někdo zase Tennessee Titans. A s Jacksonville Jaguars už se musí jednoznačně počítat. K tomu by se měl do sestavy Colts vrátit Andrew Luck. Tak já teda fakt nevím.

Když už jsme nakoukli do roku 2016, mám tu ještě jeden zajímavý příběh, který ukazuje, jak rychle se v NFL časy mění. V lednu toho roku tradičně několik týmů NFL hledalo nového trenéra a nejžhavějším jménem na trhu byl Adam Gase, toho času nadějný mladý ofenzivní koordinátor v Chicagu Bears. V Miami si mnuli ruce, ulovili tuhle velkou rybu a v kombinaci s mladým quarterbackem Ryanem Tannehillem mohli fanoušci Delfínů snít ve velkém. Přetočme o dva roky vpřed a situace není vůbec růžová. Gase se ocitá pomalu ale jistě na tenkém ledě. Okolnosti k němu nebyli přívětivé. Tannehill si prošel hrozivým zraněním, tým letos opustili opory Ndamukong Suh a Jarvis Landry a i přesto se topí v problémech se salary capem a majitel tradičně nepřekypuje trpělivostí. Tak uvidíme.

Novým hitem léta a volného času se zdají být společné individuální tréninky hráčů, kteří zdánlivě nemají mnoho společného a jsou spíše soupeři. Cam Newton po boku Antonio Browna. Todd Gurely a Saquon Barkley. Jalen Ramsey a Casey Hayward. A mnoho dalších. Z jejich instagramu můžeme vypozorovat nejednu společnou chvíli strávenou ať už v posilovně na hřišti nebo jen na pláži. Neberte to jako týmovou zradu, spíše příležitost pro každého něco se přiučit. Kontakty mezi hráči sahají mezi týmy hodně široko a pokud zvážíme, že mnoho soupeřů má stejného agenta, reklamní agenturu a další prostředníky, už taková věc tolik nepřekvapí.

Otázky pro vás

Top hráči 25 let a méně, co na to říkáte?

Čtení pro náročné (v angličtině)

A College QB’s Suicide. A Family’s Search for Answers.

Meet the NFL’s New Generation of Superstar Pass Rushers

Class in session: Sean Payton, Drew Brees teach NFL Lingo 101

Co nás čeká příště

zdroje: espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, twitter, youtube