QB Mitchell Trubisky
QB Mitchell Trubisky, bude dobrý?

WQB: Odhady a předpovědi

Tak je to tady, dámy schovejte vnady. Vaši muži na vás v neděli večer nebudou mít čas. Začíná sezóna NFL.

Tím samozřejmě nechci nikoho urazit, skorejžto ne fotbalové fanynky. Prostě vám chci nadšeně vyjádřit své bezmezné nadšení, že už je to tady. Jedná se teprve zatím o preseason, takže přípravné zápasy. Slabý odvar, ale jako taková rozehřívačka na ostrý zářijový start to stačí.

V dnešním čísle si vezmu do ruky věšteckou kouli, hodím kosti na bubem, shlédnu kávový lógr a zbytek chytrákovin si vycucnu z prstu. Prostě si zaspekuluji nad nadcházejícím ročníkem NFL. Berte to ale s rezervou, můj odhad je stejně dobrý jako kterýkoliv jiný. Většina předpovědí je založena tak nějak na mém pocitu.

Týmy

Komu věřím?

Philadelphia Eagles, New England Patriots a New Orleans Saints. Tohle je laciné, ale je to tak. Ne všem se podaří zopakovat velký úspěch dva roky (nebo víc) po sobě, ale tyhle tři týmy by to měli zvládnout bez problémů. Jejich kádr je stabilní, hluboký a mají skvělé quarterbacky.

Tennessee Titans. Trochu divočejší tip, ale mě se ten tým zamlouvá. Tedy pokud zůstane Marcus Mariota zdravý. Nový trenérský štáb to konečně musí vzít za správný konec a naordinovat svému quarterbackovi systém ušitý na míru. Z úst všem jdou ty správná slova, teď ještě převést to na hřiště. V AFC South bude horko.

San Francisco 49ers. Jimmy Garoppolo udělá velký rozdíl, ale moji důvěru má především ofenzivní mág Kyle Shanahan. Mladý tým na vzestupu.

Los Angeles Chargers. Tak nějak mi vychází jako momentálně nejlepší tým divize AFC West, kterou podle mě čeká po silných letech hubenější ročník. Noví trenéři nebo quarterbeci na všech frontách, opatrnost je na místě. Naopak Chargers mají stabilního quarterbacka ve Phillipu Riversovi a výborné pass rushery na opačném konci hřiště. Ten správný koktejl.

Komu nevěřím?

Seattle Seahawks. Jejich divize NFC West bude letos nabitá a kádr se zdá být rok od roku děravější. Loď už opustili CB Richard Sherman, S Kam Chancellor a další stárnoucí lídři. A náhrada zatím nedorostla. Russell Wilson opět bude předvádět magii za děravou ofenzivní lajnou, a to bude náročný úkol. Na playoff to nevidím.

Dallas Cowboys. Obrana až příliš stojí a padá se zdravím stárnoucího linebackera Seana Lee a útok zase bude spoléhat na běhovou hru Ezekiela Elliotta za stále velmi kvalitní ofenzivní lajnou. To je dost průhledné a Dak Prescottovi rozhodně chybí spolehliví receiveři a tight endi, aby to vyrovnal. V NFC East jim nikdo nic zadarmo nedá.

Cleveland Browns. Přes všechen optimismus to je po roce zase tým, jehož kádr se od základu změnil. Nad tím bdí trenér, který uhrál za dva roky jednu výhru. Pokud dá letos 3, já to budu brát jako úspěch.

Tampa Bay Buccaneers. Papírově nejslabší tým divize NFC South, k tomu suspendace Jameis Winstona a nejedna díra v kádru.

Oakland Raiders. Staronový trenér Jon Gruden je velká persona, která buď všechny strhne nebo to skončí fiaskem. Já se tak trochu obávám, že to druhé. Čas se nedá vrátit.

Hráči

Komu věřím?

QB Mitchell Trubisky (Chicago Bears). Po nadějném, ale opatrném roce jedna má Trubka konečně pořádné playmakery a šikovného ofenzivního kouče. Na playoff to možná ještě nebude, ale věštím velký krok vpřed pro toho mladého hráče.

QB Kirk Cousins (Minnesota Vikings). Prostě takový pocit. Myslím, že důvěra týmu vložené v Kapitána Kirka skrze plně garantovaný kontrakt a dobrá obrana Vikings mu půjdou k duhu.

RB Saquon Barkley (New York Giants). Můj (ne)skromný tip na nováčka roku.

WR DeAndre Hopkins (Houston Texans). Zdravý quarterback Deshaun Watson udělá v týmu Texans velký rozdíl. Pochopil totiž, že na Hopkinse musí jít co nejvíc míčů, on už to nějak chytí. To on umí skvěle. Čím víc míčů, tím víc yardů a touchdownů.

WR Devante Adams (Green Bay Packers). Z Adamse se tak nějak nenápadně a pozvolně stal u sýrařů wide receiver číslo jedna a může za to především dobré porozumění s Aaronem Rodgersem. Letos by pro něho měl být dobrý rok.

DE Joey Bosa (Los Angeles Chargers). Můj tip na nejvíc sacků za sezónu jde k Bosovi. Je skvělý, stále trochu podceňovaný a v týmu Chargers zdaleka ne jediný výborný pass rusher. To mu uvolní ruce.

CB Jalen Ramsey (Jacksonville Jaguars). Vloni ho svým famózním ročníkem zastínil Marshon Lattimore, ale Ramsey hrál také parádně. V obraně Jags měl často úlohu bránit osobně nejlepšího receivera soupeře a tuto důvěru splácel, takže i letos jí dostane velkou porci. A já mu věřím.

Komu nevěřím?

QB Blake Bortles (Jacksonville Jaguars). Jags jdou do dalšího ročníku se silným týmem, ale také stále tím stejným slabým článkem. Co neukázal za 4 roky, pravděpodobně za jedno léto nenajde a Jacksonville zoufale chybí jakýkoliv náhradní plán. Jestli bude Bortles zase jalový, na výhry to nebude stačit. To je nebezpečná hra.

QB Andy Dalton (Cincinnati Bengals). Nad Daltonem, zosobněním průměrnosti, se smráká už delší dobu a dokud to stačilo na playoff, bylo dobře. Ale tým Bengals momentálně nemá kvalitu, aby ho nesl a Dalton nevládne utáhnout útok Bengals bez pomoci. Očekávám slabý rok.

RB Todd Gurley (Los Angeles Rams). Gurely je a bude skvělý running back, ale úspěch z loňska bude náročné zopakovat. Soupeři už budou na ofenzivní systém Rams mnohem lépe připraveni a trenér McVay bude muset více diverzifikovat. To by znamenalo méně příležitostí a yardů pro Gurleyho.

WR Jarvis Landry (Cleveland Browns). Vloni nejvytíženější wide receiver ligy (112 zachycených přihrávek) bude v Browns v mnohem těžší pozici, očekávám velký důraz na běhovou hru pod taktem Tyrod Taylora. Landry dostane méně příležitostí, a přitom vysoká očekávání. Auch.

OLB Chandler Jones (Arizona Cardinals). Lídr ligy v počtu sacků (17) jen stěží tento počin zopakuje. Čeká ho kompletní změna defenzivního systému pod novým trenérem Steve Wilksem, který preferuje konzervativnější zónovou obranu, která může nadělit Jonesovi úplně jiné povinnosti, než měl pod defenzivním koordinátorem James Battcherem. Ten mu dával volnost terorizovat quarterbacky zprava i zleva.

Otázky pro vás

Logická otázka, komu věříte nebo nevěříte vy?

Letem světem

Statistika týdne: Cleveland Browns měl během sedmi let v období 2009-2016 k dispozici 11 draft picků v prvním kole. Z těchto hráčů nyní v kádru Browns už není ani jeden jediný. Posledním byl wide receiver Corey Coleman, ale ten už teď patří Buffalu Bills. Kompenzace? Směšný pick v sedmém kole, ale taková je jeho momentální hodnota. Časy se mění, v Clevelandu tradičně hodně rychle. Tady je seznam od roku 2012:

RB Trent Richardson: vyměněn po 1 roce

QB Brandon Weeden: propuštěn po 2 letech

LB Barkevious Mingo: vyměněn po 3 letech

CB Justin Gilbert: vyměněn po 2 letech

QB Johnny Manziel: propuštěn po 2 letech

DT Danny Shelton: vyměněn po 3 letech

C Cam Erving: vyměněn po 2 letech

WR Corey Coleman: vyměněn po 2 letech

O to se může zdát překvapivější vytrvalost, s jakou trenér Hue Jackson (Cleveland Browns) trvá na svém jmenování Tyroda Taylora starting quarterbackem na startu sezóny. Že by se konečně poučil s předchozích let, kdy uspěchal nasazení Cody Kesslera (2016) a DeShone Kizera (2017). Uvidíme, jak dlouho mu důvěra vydrží. Cleveland čekají dva ostré duely na začátek (Pittsburgh, New Orleans), počasí se mění každým dnem.

Zatímco jednání mezi DT Aaron Donaldem a L.A. Rams stojí na bodu mrazu a míří do pekel, na frontě WR Odell Beckham se ledy pohnuly a Giants s ním rozjeli rokování o nové smlouvě se slibným začátkem. Příkladné chování a důvěra z obou stran by mohla přinést ovoce.

A na závěr trochu radosti pro nejmenší.

Čtení pro náročné (v angličtině)

True Giants: 5 linemen explain life at their size

Co nás čeká příště

Výkop prvního ze čtyř zápasů preseason je v noci ze čtvrtka na pátek. Konečně bude opravdu o čem povídat. Yeah!!!

zdroje: espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube