WR Odell Beckham
Odell jede naplno, photo: giants.com

Preseason začíná, co nového?

Sezóna už je za dveřmi, tréninkový kemp v plném proudu a 4 úvodní přípravné zápasy na spadnutí. Myslím, že je na čase trochu se po týmu rozhlédnout a podívat se, co je nového.

Nálada v týmu

Začnu trochu obecněji. Jelikož sleduji průběh tréninkového kempu a čtu si reporty ze zákulisí, neunikla mi jedna hodně podstatná věc, která má obrovský dopad na celý tým a která nemusí být na první pohled vidět. Generálnímu manažerovi Dave Gettlemanovi a trenéru Pat Shurmurovi se podařilo napravit kulturu týmu, úroveň v kabině a vzájemnou důvěru. To není ani trochu maličkost, Giants se vloni rozpadli zevnitř a do kabiny se vkradla nedůvěra a nechuť. Vedení si stanovilo jako prvotní cíl obnovit chuť hráčů do hry, soutěživost, důvěru a pospolitost. Zatím všechno naznačuje, že se to daří. Corneři Eli Apple a Janoris Jenkins se chovají jako profíci. Příchozí veteráni jako LT Nate Solder, RB Johnathan Stewart, LB Connor Barwin či CB William Gay se ujmuli svých mladších spoluhráčů a jdou jim příkladem. Odell Beckham navzdory touze po nové smlouvě trénuje nadšeně s týmem. Do médií jen samé úsměvy a optimismus ze všech stran. Palec nahoru.

Smlouva pro OBJ

Podle zákulisních drbů už se nová smlouva pomalu kuchtí. Lze očekávat, že Odell podepíše rozšíření smlouvy, které z něj udělá nejlépe placeného wide receivera v lize. Jde o hodně peněz, takže jednání o částce a všech proměnných kolem mohou chvíli trvat. Majitel Giants John Mara se už před 14 dny vyjádřil pozitivně a na nedávném tréninku byl spatřen Odellův agent Zeke Sandhu v družném rozhovoru s Kevin Abramsem, který má v Giants smlouvy na starosti. Vzájemná důvěra hráče a týmu a dobré chování nesou ovoce. Osobně doufám, že to klapne co nejdřív, o Odella nemůžeme přijít.

Kádr

Momentálně čítá 90 hráčů, do konce preseason se to ořeže na 53, a tak je v tréninku o volná místa lítý boj. Kdo nepatří do základu, snaží se trenéry nějak zaujmout a otevřít si tak dveře. Projděme si tedy jednotlivé posty, kde se děje něco zajímavého.

Quarterback číslo jedna je Eli, dvojka bude Davis Webb, trojka draftovaný Kyle Lauletta. Tady není nic k diskuzi. Ale výkony mladíků budou během preseason pod mikroskopem. Jsem zvědavý.

Ofenzivní lajna už také získává jasnou podobu, i když může se to ještě změnit. Zatím to vypadá následovně: na krajích Nate Solder (LT) a Ereck Flowers (RT), guardi Will Hernandez (LG) a Patrick Omameh (RG). Boj je o post centra, kde zatím převahu překvapivě získal Jon Halapio přes Brett Jonese. Krom této pozice nevidím moc žádnou možnou změnu, ostatní hráči budou bojovat o náhradnické pozice. Nicméně je to bída a pokud dojde k nějakým zraněním, budou to velké starosti. Ona i ta základní pětka je plná otazníků. Vidím to na vylepšení oproti loňsku, ale pořád žádná hitparáda. Flowers se přesunem na opačnou stranu určitě nestane ze dne na den hvězdou.

Tight endy máme výborné, startovat bude Evan Engram a Rhett Ellisson. Trojka je zatím nejasná, ale největší šanci má u mě dosavadní náhradník Jerrell Adams.

To wide receiver je pozice stále dost otevřená. V základu bude Odell Beckham a Sterling Shepard, to je jisté. Pozici trojky si prozatím vydobyl Cody Latimer, příchozí z Denveru, kdysi draftovaný v druhém kole. O zbylá místa je boj mezi mnoha hráči, cesta do kádru povede mimo jiné přes dobrou hru ve special týmech. Velké šance mají Kalif Raymond, Hunter Sharp a Russell Shepard.

Running back číslo jedna bude bezpochyby Saquon Barkley, ten hype kolem něj nemá strop. Jsem napnutý jak struna, ale nezapomínejme, že dokáže jen tolik, co mu umožní ofenzivní lajna. Nicméně je také skvělý receiver, screen passy nebo nějaké nestandartní rozestavení s ním mohou obranám pořádně zatopit. V tréninku byla k vidění nejedna akce s jet sweep motion Odella, která uvolnila ruce pro rychlý pass do prostoru na Saquona a pak se děj vůle boží. Dvojka bude buďto Johnathan Stewart nebo Wayne Gallman, očekávám nějakou formu rotace, aby si Saquon odpočinul.

Defenzivní lajna bude především velká a neprostupná, samý pořízek. S přechodem na 3-4 systém se uprostřed seřadí Dalvin Tomlinson, Damon Harrison a nováček B.J. Hill. Ten se zatím překvapivě ukazuje v základní sestavě, dobrými výkony si to vydobyl. Posty do rotace budou k sebrání v preseason.

Pass rushing žolíkem bude bezpochyby Olivier Vernon. Pozice, kterou v defenzívě koordinátora James Bettchera vloni zastával Chandler Jones. Nalajnovaný může být vpravo, vlevo, kdekoliv. Jako náš top rusher bude priorita ho ve výhodných dlouhých downech uvolnit ze zdvojení. Na opačném kraji D-line pak najde místo Connor Barwin, Kareem Martin nebo Lorenzo Carter. Jejich úkolem bude dostat soupeřova QB pod tlak. Čím víc solidních hráčů, tím lépe. Viděli jsme vloni na příkladu Philadelphie, jak je důležité udržet obránce svěží.

Post středního linebackera je často takzvaným quarterbackem obrany. Tuto pozici bude v Giants zastávat Alec Ogletree. Bude mít v helmě vysílačku a spoluhráčům sdělovat hry poslané rádiem od defenzivního koordinátora. Je na něm, aby uměl reagovat na případné změny v útoku a dirigovat tak obranu. Ve dvojici s ním se počítá s B.J. Goodsonem. Uvidíme, kdo jim bude krýt záda.

Cornerback je asi nejvíce diskutovaný post. Na krajích mají jasný flek Janoris Jenkins a Eli Apple. V nickel formaci proti více wide receiverům soupeře je však potřeba mít k dispozici minimálně jednoho cornerbacka navíc a kdo bude tuto roli plnit zatím není vůbec jasné. Giants mají v kádru za elitní dvojkou momentálně spíše kvantitu než kvalitu. Šanci dostanou B.W. Webb, Grant Haley, Leonard Johnson či William Gay. Ne zrovna inspirativní výběr, nedivím se, pokud žádného z nich neznáte. Inu poznáte.

Boj pokračuje i o pozici starting safety. Jasná volba je Landon Collins, ale kdo k němu. Zatím to vypadá, na souboj loňské dvojice Darian Thompson, Andrew Adams a nováčka Curtis Riley. Preseason napoví.

Special týmy. Kicker zatím zůstává Adrick Rosas, punteřit by měl Riley Dixon, long snappovat veterán Zak DeOssie. Snad to bude lepší jednotka než vloni, to byla fakt tragédie. Celkově ale Giants do special týmů hodně investovali, přišel bezpočet hráčů, kteří mají dobré reference a měli by mít místo v kádru jako náhradníci na svých pozicích a přispívat především právě sem. Určitě bych to nezanedbával a budu na to zvědavý.

Zranění

Tradičně se vkrádají do každého týmu NFL a ani Giants jim neuniknou. CB Sam Beal draftovaný v letním supplemental draftu si poranil rameno a pravděpodobně jej čeká operace a dlouhá pauza,

Preaseason rozpis

Čtvrtek 9.8. Cleveland Browns

Pátek 17.8. Detroit Lions

Pátek 24.8 New York jets

Čtvrtek 30.8. New England Patriots

Nezapomínejme, že tyhle zápasy nejsou o výsledcích ani nějakých super vyšminkovaných hrách. Trenéři drží všechno spíše v základech, nechtě prozradit soupeřům nic před sezónou. Obrany hrají spíše obyčejné konzervativní koncepty. Základem je se nezranit, nacvičit základy a proklepnout si hráče v zápasových situacích. Starteři budou hrát jen pár drajvů, pak přijde na řadu síto.

Let’s go Big Blue!

Zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com