WR Odell Beckham
WR Odell Beckham utíká všem

WQB: Odell, peníze a Hard Knocks

V dnešním Weekly QB probereme nový kontrakt Odell Beckhama, seriál Hard Knocks, nováčky a mnoho dalšího.

Začněme tedy tím nejaktuálnějším tématem dne. Trochu faktů na úvod. Wide receiver Odell Beckham podepsal nový kontrakt s týmem New York Giants dosahující výše až 95 miliónů dolarů, z čehož 65 miliónů je garantovaných. Délka kontraktu je 5 let. Obě strany smlouvy tak dosáhly tolik žádané shody a jistoty do budoucna. Nerodila se ale snadno.

Odell Beckham je polarizující osobnost, jedinečná svého druhu. Persona uno. Můžete ho milovat, obdivovat jeho catche a lehkost, s jakou utíká obráncům. Můžete ho nenávidět a považovat za rozmazleného spratka nebo labilního blázna. Je však těžké pro kohokoliv mimo jeho svět jej pochopit. Jak už to bývá, pravda bude někde mezi. A jak jde čas, mění se a vyvíjí. Pokud ovládáte anglický jazyk, velice vám doporučuji přečíst si následující článek od Seth Wickershama, který myslím podstatu tohoto hráče vystihuje velice trefně. Pokusím se to nějak v krátkosti shrnout.

And Now For His Next Act… (Odell Beckham)

Kariéru Odella vystřelil a navždy změnil jediný okamžik. The Catch. V zápase proti Dallasu Cowboys v roce 2014, tehdy nováček v NFL, Odell chytil takřka nemožný míč v záklonu, třemi prsty jedné ruky a skóroval dlouhý touchdown. Z nenápadného hráče, draftovaného v prvním kole draftu až za oslavovanějšími wide receivery jako byli Sammy Watkins nebo Mike Evans, se ve vteřině stala celebrita, ze které chtěl každý svůj kousek. O on na to, tak jako každý ve 22 letech, nebyl připraven.

Už od mala chtěl být atletickou hvězdou. Geny mu dali do vínku spoustu talentu (matka byla závodní sprinterka, otec college running back), ale bez dřiny by to samozřejmě nešlo. Pro Odella však sport byl odjakživa především zábava a vášeň. A na hřišti to bylo vidět. Talent, energie, radost, vášeň. To jej pohání vpřed, a právě to se v posledních letech vytratilo. Fotbal přestával být zábavou a začal být prací. Scénář, kterého se ze všeho nejvíc bál.

Když se dostavila sláva, Odell nepolevil, dřel a dál válcoval NFL a překonával rekordy. Zároveň se ale také objevil na obálce Maddenu, pózoval pro ESPN Body Magazine a začal se stýkat s celebritami. Dál zůstával vstřícný k fanouškům a angažovaný na sociálních sítích. Jenže ne každý oplácí stejnou mincí, média mu byla neustále v patách a každý jeho kontroverzní krok vyvolal vlnu reakcí z hodně širokého spektra. A Beckham dovolil, aby ho to ovlivňovalo. Netrvalo dlouho, aby toho začali zneužívat soupeři přímo na hřišti. Provokovali ho a častovali nepublikovatelnými řečmi. Cokoliv, aby ho rozhodili. Vyvrcholením byl nechvalně proslulý zápas proti Carolině, který už od začátku přešel v osobní souboj s Josh Normanem a vyvrcholil třemi osobními fauly a jedno-zápasovou stopkou za útok helmou. Všechny ty řeči se mu dostali pod kůži a fotbal pro něj přestával být radost a zábava. Ačkoliv si to nejspíš nepřipouštěl, ostatní to museli pozorovat jasně a zřetelně.

Následující sezónu, Giants po vedením nezkušeného Bena McAdoo, zkoušeli jeho temperament zkrotit. Ale pokaždé, když mu řekli, aby to ztlumil, jako by to mělo přesně opačný efekt. Napřed tu byla eskapáda se sítí na sidelajně a pak nechvalně proslulý výlet na lodi na Floridě před playoff zápasem s Green Bay. V New Yorku vám odpustí ledacos, pokud to ospravedlníte na hřišti. Jenže do hry Odella se začali vtírat chyby, dropy a nevýrazné výkony. Prohra v playoff šla i na jeho triko. Tendence pokračovala další sezónu. Bodem obratu se stal pátý hrací týden sezóny 2017. Obránce mu nešťastně přišlápl kotník a jeho sezóna skončila předčasně. Bylo na čase si vybrat, jakou cestou se chce ubírat dál.

Tato offseason byla pro Odella úplně jiná než ty předchozí. Distancuje se od médií. Odblokoval postranní šum. Trénoval a dřel stranou pozornosti. Snaží se vrátit ke kořenům. Najít tu ztracenou radost a vášeň z fotbalu. Pomáhá mu v tom i častý kontakt s dětmi. Sportovní kempy, jež pro ně každoročně pořádá. Tam se může uvolnit a radost z pohybu předávat i přijímat. Tančit v rytmu hudby mezi přestávkami, tak jak to vždycky dělal.  A přenesl si to i do přípravy týmu Giants. Zapojil se do dobrovolných tréninků a jde příkladem. Navzdory reportům o možném trejdu. Navzdory touze po nové smlouvě. Nový start se rozhodl vzít za ten správný konec.

Nový management týmu Giants mu pro to poskytl skvělé zázemí. Nový trenér Pat Shurmur ho rychle vzal pod svá křídla a pochopil, že důvěra dokáže víc než tisíc příkazů. Společně s generálním manažerem se rozhodli vsadit vše na Eli Manninga a jeho chemii s jedním z nejlepších wide receiverů v lize. Umožnili, aby se do týmu vrátila pohoda a radost z fotbalu. Aby minulost byla zapomenuta a Beckham mohl usměrnit svou energii tím správným směrem. Zbývalo jen vyřešit přetrvávající otázku peněz. A tím se dostáváme k dnešnímu dni a jeho nové smlouvě, která z toho vzešla. Teď bude na něm, aby důvěru splatil a pomohl ji přetavit na hřišti ve výhry pro Giants.

Pokud by vás zajímal můj názor, tak vězte, že jsem plně pro. Podobně talentovaných hráčů běhá po trávnících NFL jen několik. Takové hráče si nenecháte jen tak proklouznout mezi prsty. Bylo jasné, že to bude rekordní smlouva. Tomu nebylo vyhnutí. Giants ho potřebují a potřebují, aby byl v pohodě. Obě strany vyjednávání udělali ty správné kroky, a tak se jedná o logický krok. Inflace platového stropu jednou udělá z jeho kontraktu jen jeden z mnoha. Podle všech reportů je jeho kotník opět sto procentní a já se (jakožto fanoušek Giants) nemohu dočkat, až bude zpět na hřišti.

Hard Knocks

Sport TV odvysílal první díl seriálu z produkce HBO – Hard Knocks. Většina z vás je z ním seznámena, pro ostatní jej raději v rychlosti přiblížím. Kamery během tréninkového kempu a preseason sledují jeden z týmů NFL, letos je to Cleveland Browns. Poznáváme tak zajímavé informace a postavy ze zákulisí týmu. V Americe už běží pomalu čtvrtý díl, mají tak náskok. Nechci vás připravit o překvapení, takže jen pár letmých poznatků.

Trenér Hue Jackson mi dosud nebyl moc sympatický, ale měním názor. Seriál ho ukazuje v sympatickém světle, k hráčům má citlivý přístup. To samé se nedá říct o ofenzivním koordinátorovi Todd Haleym, který nejde pro ostré slovo daleko. No, na každého platí něco jiného. Wide receiver Jarvis Landry a quarterback Tyrod Taylor jsou v týmu hodně důležité posily už tím, jak vystupují. Profesionálně a pracovitě. To se nedá říct o všech. Mentalita je v tomhle týmu po loňských 16 prohrách hodně důležitá. Nováček WR Antonio Calloway je prostě ještě kluk, co po svém průšvihu vypadá jako školáček, co rozbil okno a musí se omluvit před učitelem. Fotbalový talent má, to se mu ale musí nechat, a tak v týmu zůstane. Nicméně další průšvihy si už moc dovolit nemůže. Corey Coleman je s prominutím namyšlený trouba. Trenér ofenzivní lajny Bob Wylie je rozhodně nejžoviálnější postava seriálu vůbec. Sledujte ty pohyby. A to není všechno, nechte se překvapit.

QB nováčci – update

Lamar Jackson na hodně slabý druhý týden navázal o víkendu pro změnu ve velkém stylu. No nezapomínejme, že hrál proti náhradníkům. Každopádně přesně takovéto nevyrovnané výkony lze od nováčků čekat. Má se ještě hodně co učit. Ale být fanda Baltimore, měl bych z toho radost. Co bych mu však jako trenér tloukl do hlavy je následující: nauč se slajdovat. Je hrdinské sklonit hlavu a silou urvat důležitý třetí down. Je hloupé dělat to pokaždé, nehledě na situaci. Live another day.

Josh Allen prožil drsný večer. Zkompletoval 6 z 12 přihrávek pro 34 yardů, inkasoval 5 sacků a ze zápasu odstoupil po tvrdém pádu na zem. Hrát ho v základu od prvního zápasu je podle mě čiré bláznovství, do kterého by se Buffalo nemělo pouštět. V kapse čeká příliš dlouho a svým stylem si koleduje si o tvrdé hity. Není připraven. Loňský ročník v podání DeShone Kizera (Cleveland) by měl být tím nejvyšším varováním.

To Sam Darnold na mě dělá dojem čím dál lepší. Proti Giants předvedl skvělý výkon a dotáhl dva drajvy do touchdownu. Skvěle četl obranu před snapem, identifikoval slabiny a přesně mířil míčem. Takto proměnil několik dlouhých třetích downů. Pokud byl pod tlakem, uměl si najít místo v kapse a případně míč zahodit do zámezí, pokud nebylo kam. Na tom není nic špatného. Naopak, vyvarovat se hloupých turnoverů, je na jeho to-do listu hodně vysoko. Jestli tomu něco chybělo, tak snad jen víc odvahy a zkusit ten míč taky někdy poslat trochu hlouběji do hřiště, jinak se obrany proti němu víc stáhnou a zavřou mu okénka. Bude Sam startovat v září? Dostává to docela reálné obrysy, přitom s Josh McCownem jsou jedna ruka.

Jestli se ptáte, kde jsou ostatní. Josh Rosen, Baker Mayfield a tak. Vězte, že není v mých silách sledovat všechno.

Žovialita týdne

Linebacker Kiko Alonso (Miami Dolphins) po jedné hře během preseason zápase zamířil střídat na sidelajnu. Nic zvláštního, až na to, že zamířil na opačnou stranu, než měl. Bez okolků se postavil mezi protihráče přímo vedle trenéra Baltimore Johna Harbaugh. Ten ho ale do týmu asi nechtěl a poslal ho pryč. Celá prodleva vykoledovala penaltu za zdržování pro Miami.

Letem Světem

Náhradníci z Dallasu Cowboys si proti Arizoně utrhli pořádnou ostudu. Nadělali 8 turnoverů a prohráli 3-27. Ještě, že je to preseason. Fanoušci Dallasu budou doufat v minumum zranění, tohle vážně vidět na hřišti nechtějí. Jestli někdo přeci jen zaujal, tak defensive end Randy Gregory. Po roční suspendaci (za drogy) se vrací do sestavy a stihl napáchat 3 skládky a 1 sack.

Quarterback Patrick Mahomes (Kansas City Chiefs) minulý týden zaujal parádní bombou na Tyreek Hilla skoro přes celé hřiště (míč letěl téměř 70 yardů vzduchem!). Bláznivé. Nicméně to bude muset asi ještě mnohokrát zopakovat, protože starting obrana Chiefs vypadá v preseason hodně zoufale. Naposledy jim naložilo Chicago pod vedením náhradníka Chase Daniela 24 bodů za poločas.

Quarterback Andrew Luck (Indianapolis Colts) si odbyl preseason v nadějném duchu. Žádné ohňostroje, ale drží pohromadě. Vše napovídá tomu, že bude na sezónu připraven. Ovšem snadné to nebude. Běhová hra Colts zatím údajně ještě nebyla spatřena.

Wide receiver Eric Decker oznámil konec kariéry. Na jaře podepsal s New England Patriots, ale v týmu se během preseason kdovíjak moc nechytil. A tak si řekl, že je už čas. Situace na této pozice je u Patriotů dost mělká. Julian Edelman je suspendován na první 4 zápasy. Doplňuje ho Chris Hogan a dva hráči z prvního kola draftu, jež ve svých původních klubech neuspěli: Cordarelle Patterson a Philip Dorsett. Třeba někdo překvapí, ale zatím bych se být fanoušek klubu spíš obával.

Ve třetím týdnu preseason hodně ubylo penalt za iniciování kontaktu helmou. Nová pravidlo, jež o sobě dalo v úvodu preseason hodně vědět. Snad je tu snaha trochu to usměrnit. Nebo jen bylo cílem na toto nové pravidlo na úvod víc upozornit. Každopádně je jasné, že rozhodčí se teprve učí tuhle věc posuzovat, a tak lze čekat ještě hodně sporných vlaječek na trávníku. Příklad, jak to nedělat, přikládám.

Pozn. Jistě jste pochopili, že to je legrace. Hráč byl zezadu nedovoleně strčen protihráčem.

Sledování pro náročné (v angličtině)

Dnes pro vás mám jůtůbový kanál Pro Football Focus, propojený s jinak už poměrně provařenými stránkami společnosti, která se detailně zaobírá rozbory fotbalových zápasů. Jejich hodnocení hráčů je dnes již ustáleným měřítkem kvality. Jedním z mnoha. Co na tomto kanálu najdete? Poměrně pestrý mix rozborů hry hráčů, týmů, ale také různé žebříčky a souhrny. Vše vycházející z PFF hodnocení a dat. Videa nebývají příliš dlouhá, ale na druhou stranu jich přibývá několik denně. Pokud nemáte co dělat a váš hlad po fotbalových znalostech je neukojitelný, mohu jedině doporučit.

Co nás čeká příště

  1. Čtvrtý zápas preseason. Ale pozor. Bývá o ničem. Starteři odpočívají. Povětšinou hrají jen náhradníci, bojující o poslední místa na soupisce týmů NFL.
  2. Soupisky týmů. Do soboty odpoledne musí každý tým ořezat kádr na 53 členů. Dalších deset mladíků se může vejít na takzvanou practice squad, kde ale nejsou nijak chráněni proti podpisu s jiným klubem.
  3. Týden na to začne základní část NFL. Yeah!
  4. Weekly Quarterback si dá příští týden volno. Říkal jsem vám přece, že starteři budou odpočívat.

zdroje: espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube