Aaron Rodgers
Opěvovaný hrdina Green Bay, photo: packers.com

WQB: NFL sezóna je tu!

Úvodní střetnutí letošní sezóny NFL nám připravili pořádný nášup radosti. Pojďme si to spolu projít.

Na začátek bych vám rád pověděl, co můžete během sezóny od mého týdenního sloupku očekávat. Tradičně se za hrací víkend podívám na pár zápasů NFL, podle toho, jak čas dovolí. A svoje dojmy a postřehy z nich budou ve sloupku navrchu. Pak tu mám pár tradičních i netradičních rubrik, které budu vkládat dle libosti, a nakonec letem světem přihodím vše, co se jinam nevešlo. Nebudou chybět nejkrajnější obskurnosti, laciné štěky a to nejzajímavější, kteréžto už dávno víte. Novinkou bude top 5 tým ranking zhora i zdola. A samozřejmě přihodím lopatou otázky pro vás. Pokud vám nějaká rubrika z minulosti chybí nebo máte nějaký nápad, rád si vyslechnu zpětnou vazbu. A teď už pojďme na věc.

Philadelphia Eagles – Atlanta Falcons 18-12

Sezónu otevírající střetnutí obhajujícího šampióna a loňského finalisty si jistě nechal ujít málokdo. Zápas nenabídl mnoho bodů, jen puritán by ho však nazval nudným. Byla to urputná bitva napínavá do samého konce. Pojďte si se mnou poměřit své poznatky s utkání.

Na úvod jeden nepřehlédnutelný trend. RPO neboli run-pass-option budou letos hodně vidět. Pro Philadelphii to bylo hlavně v úvodu prakticky jediná akce, ze které dokázali pravidelně ukrajovat yardy. Párkrát si ji střihl i Matt Ryan za Atlantu, ale tak dobře si nevedl. Při jedné option předávce špatně přečetl neblokovaného defenzivního enda a jeho running back byl sražen za negativní yardy. Atlanta však bohatě praktikovala další letos trendy taktiku. Jet sweep / orbit motion před snapem na zmatení nepřítele. Ještě se k tomu určitě v budoucnu vrátím.

Když byla Philadelphia v útoku, za začátku měl velké problémy se rozhýbat. Foles obecně nehrál příliš dobře, držel se hodně konzervativně a bál se vertikálně roztáhnout obranu soupeře. Do poločasu nepřekročil 5 yardů na pass. Ani běhová hra do stran nikam moc nevedla. Rychlá obrana Falcons okamžitě jak vosy oblíčila míč a nemilosdně poslala útočníka k zemi. Obraz se ale změnil po poločase. Foles zkusil pár dlouhých, ač neúspěšných passů hluboko na Mike Wallace, aby donutil obranu hrát hlouběji a pak nechal mašinu jménem Jay Ajayi krájet to po zemi. Žádné chození kolem horké kaše, ale pěkně přímo doprostřed do srdce obrany, kde měla silná ofenzivní lajna Eagles nad rychlou, ale váhově poddimenzovanou obranou Falcos jasně navrch. Trochu toho pozdvižení jednoznačně přidala Philly Philly akce, při níž se Nick Foles změnil v receivera. Do té doby dřímající publikum ožilo. Trochu zklamáním pro mě byl snad jen tight end Zach Ertz. Jindy go-to-guy, tentokrát toho hodně dropnul nebo mu chyběla potřebná separace od obrany.

Když byla v útoku Atlanta vypadalo to z počátku na pořádný ohňostroj. Po hřišti se to hýbalo jak po másle, ale stroj se okamžitě zadhl, jakmile se přiblížil end zóně. Tady najednou došly nápady a vázlo provedení. Zmenšené hřiště rozvázalo obraně Philadelphie nohy a tak tomu zůstalo až do konce. V posledním drajvu se Matt Ryan mohl opřít o Julio Jonese, který měl spoustu prostoru. Jak se ale hřiště sevřelo a obrana ho na těsno zdvojila, nebylo kudy. Ryan navíc cpal míč na něho i přes to a zbytečně násilně, s minimem šancí uspět. Čtyři pokusy na zdolání 10 yardů za posledních 23 vteřin na mě působily hodně křečovitě. Určitě to šlo řešit lépe. Překvapivý rychlý pas do strany na zkrácení hřiště, screen pass nebo tak něco. Obrana byla v řadě na hranici end zóny a blitzovat se nechystala. Proč taky, když i při pass rushi ve čtyřech byl Ryan neustále pod tlakem. A Atlanta jí svými pokusy jen hrála do not.

Výkon Matt Ryana také příliš chválit nemohu. Pokud měl čas, hrál dobře, ale jakmile se ocitl pod tlakem, jeho výkony zaostávali. Obecně dělal asi to nejlepší co mohl, poslal přihrávku směrem na Julio Jonese a ten jej často vysvobodil. Jen jednou to nemělo potřebnou razanci a skončilo interception. Tam si hodně naběhl, nemohl čekat, že bude cornerback bránit hluboko, když byl přimáčknutý k vlastní end zóně. Jasná chyba quarterbacka. Na konci nedokázal rozlousknout obranu Eagles a po zásluze tak s obhájci atlanta prohrála. Může jedině spitovat svědomí a šance nevyužité v úvodu. Jeden nebo dva lepší běhové bloky během prvních dvou drajvů a místo 3 bodů mohli mít 14. Ale na kdyby se nehraje.

Green Bay Packers – Chicago Bears 24-23

Tolik k povídání o tomto epickém zápase, že to jednoduše nemohu stihnout všechno. Co jen vybrat. Velmi solidní premiéra Trubiskyho pod novým ofenzivně laděným koučem. Vynikající debut Khalil Macka v novém dresu. Nováčci v secondary Green Bay. No … a samozřejmě nezdolný Aaron Rodgers a jeho comeback.

Po skončení prvního poločasu musela většina fandů Packers odejít znechuceně od obrazovek s migrénou. Přilehnutá noha Rodgerse nevěstila pro sezónu nic dobrého, skóre zápasu svítilo na světelné tabuli 0-17 a náhradník Deshone Kizer vzbuzoval minimum nadějí. Jenže pak skončily reklamy a z tunelu vyběhl společně s týmem Packers také Aaron Rodgers. V plné výstroji. Cože? Vstal snad z hrobu?

Taky, že jo. Když se ho někdo na sidelajně zeptal ve třetí třetině, co si myslí o momentálním skóre 0-20, řekl: “Třikrát sedm“. S jednou nohou sotva k použití, dal všanc hodně riskantně své zdraví, stál v kapse a rozdával jednu přesnou přihrávku za druhou. Jeho spoluhráče to muselo povzbudit, protože najednou šla celá hra Green Bay rapidně nahoru. Když poslal 52 yardovou bombu do rohu end zóny na Geronimo Allisona, skandoval touchdown celý stadion. Fanoušci cítili šanci. 10-20. Chicago odehrálo tři a out, načež Rodgers spotřeboval další 3 minuty na přejití 75 yardů do touchdownu. 17-20.

Kredit Chicagu. Dalších 7 cenných minut se pomalu plahočili vpřed a spotřebovávali cenné vteřinky. Útok se zasekl 2 a půl minuty před koncem. Trenér si netroufl na čtvrtý down a ordinoval skóre navýšit jen na náskok 6 bodů field gólem. To je až příliš času pro rozjetého Aaron Rodgerse. Po zápase pochválil svoji ofenzivní lajnu za skvělou protekci, ani Khalil Mack už na tom nedokázal nic změnit. Rodgers si postoupil v kapse, poslal pass na Randalla Cobba a ten ho skvělým během donesl až do touchdownu. 24-23. Následný drajv Chicaga už byla marnost nad marnost.

Citát týdne: “Příští týden hraju“, Aaron Rodgers po zápase.

Po pravdě, to není tak úplně jasné. První zprávy hovoří o zraněném levém kolenu. To, na kterém už dvakrát podstoupil vážnou operaci po zranění. Rodgers uvedl, že ho týmový lékař ujistil, že návratem do zápasu neriskuje zhoršení svého zranění, ale zároveň tým ohledně vážnosti dost mlží a uvádí jeho start příští týden proti Minnesotě jako nejistý.

Žovialita týdne

Odell Beckham je zpět a jeho route running bere dech. Vynikajícího cornerbacka Jalen Ramseyho si několikrát povodil na provázku a získal přes něho 5 ze 7 přihrávek pro 75 yardů. Měl by i touchdown, ale Ramsey zatáhl za záchranou brzdu a uhrál to na penaltu. Nejlepší catch večera však nečekaně jde za rozhodčím.

QB nováčci

Tak nakonec se jich podívalo na hřiště víc, než jsme čekali.

Jako první šel do akce Josh Allen. V Buffalu byl starting quarterbackem určen Nathan Peterman a já osobně jsem mu dával tak pár zápasů. Inu mýlil jsem se trošku. Vydržel něco přes poločas. Po druhém interception se poroučel přes palubu. Pravda, spoluhráči mu v útoku moc nepomáhali. Ofenzivní lajna stála za prd, punter fumblil, obrana bránila vzduch, ale jeho 5 z 18 zkompletovaných passů pro 24 yardů to neomlouvá. První interception hrubě přehodil spoluhráče a při druhém házel na obsazeného. Allen nepředl o moc víc. Snad jen pěkné proměnění třetího downu a 18 yardů. Mop-up duty v už dávno ztraceném zápase. Bills jsou jednoznačně v přestavbě, své budoucí naděje opatrně vkládají do Allena. Ale to je hudba příštích let, možná. Letos mají Bills celkem 53 miliónů dolarů pod platovým stropem jako mrtvé peníze garantované hráčům, kteří už v klubu dávno nejsou. To je dvakrát víc, než má kdokoliv jiný.

Hned po Allenovi šel ve stejném utkání dokončit práci pro změnu za Baltimore Ravens další nováček, Lamar Jackson. Skóre už bylo 40-0, takže éra po Flaccovi bude muset ještě chvíli počkat. Jackson měl za úkol jednoduše trochu se otrkat a nic nezkazit. A to splnil.

Do třetice Sam Darnold, New York Jets. Jediný nováček vyhlášený jako starter už před sezónou. Nejmladší quarterback v NFL od roku 1970. Je mu teprve 21 let. A začátek to vskutku epický. První pass, mizerně hozené interception vrácené do touchdownu. Ouch. Darnold se ale rychle oklepal, uklidnil a začal ukazovat, čím si svou pozici vysloužil. Hrál efektivně na nacházel volné spoluhráče. Proměnil několik klíčových třetích downů pod tlakem. Nejvýraznější, když ještě v první čtvrtině skvěle uhnul tlaku, vyběhl z kapsy a v pohybu našel Enunwu pro první down. Když se později odvážně pustil dlouhým passem podél sidelajny, spoluhráč Robby Anderson mu pomohl parádním catchem k prvnímu touchdownu kariéry. Sumář: 16 ze 21 zkompletovaných passů, 198 yardů, 2 touchdowny a jeden už zmíněný pick six. Jelikož se Jets poměrně rychle dostali po poločase do pohodlného vedení, mohl zbytek utkání hrát na jistotu a podávat míče running backům.

Zážeh týdne

Quarterback Ryan Fitzpatrick (Tampa Bay Buccaneers). Řečeno čísly 417 passových yardů, 4 touchdowny a výhra nad favorizovaným New Orleans Saints 48-40. Především exceloval v dlouhých passech za obranu. Na DeSean Jacksona, na Mike Evanse. Obloučky jak z duhy. Kdo ho startoval ve fantasy, udělal terno. Podle všech zpráv to ovšem byl na celém světe pouze Fitzpatrickův 11-letý syn Brady. Tomu říkám inside informace. Kdo by tohle čekal? Fitzpatrick se nikdy nebál to tam lupat. Někdy to vyjde, někdy ne. Teď se zadařilo.

Outside linebacker T.J. Watt (Pittsburgh Steelers). V obraně byl doslova všude. Připsal si 11 skládek a 4 sacky. Svému jménu dělá čest. To mu ale zřejmě nestačilo, takže v prodloužení zablokoval Clevelandu field gól na vítězství.

Blamáž týdne

Buffalo, proč jen jsi Buffalo. Bills trenér Sean McDermott po zápase prohlásil: “Celkově, myslím, že jsme mohli hrát lépe na jistém počtu pozic“ (angl. number of positions). Tip pro něho, ten počet je 22. Plus punter k tomu.

Kicker Brett Maher (Dallas Cowboys). Tým si jej na konci preseason ponechal na úkor spolehlivého (ač stárnoucího) kickera Dan Baileyho. Překvapivě. Fanoušci se okamžitě ptali, kdo to je? A proč má nahradit jejich oblíbeného kickera? Tyto otázky jistě neutichnou po prvním zápase, v němž Maher minul ze 47 yardů.

Punt returner Kaelin Clay (New York Giants). Zápas se chýlí ke konci. Giants potřebují stáhnout pětibodovou ztrátu. Právě donutili soupeře k puntu. Na pokus o touchdown budou mít 55 vteřin do konce zápasu, bez timeoutu. Délku hřiště podle punt returnu. Poslední pokus zvrátit skóre. Punt letí. Padá. Blop. Z ruky Claye na zem. Fumble. Soupeř ho získal. Je po zápase. Tududup-tům.

Defensive end Salomon Thomas (San Francisco 49ers). Znáte to, jak na čtvrtý down zůstane útok na hřišti. Quarterback křičí povely, útok přesouvá hráče a všichni se klepou. Jdou do toho! Až na to, že nikdo nikam nejde, všechno je jen snaha vytáhnout soupeře do ofsajdu a končí to většinou timeoutem. Pravděpodobně situace, ve které by nikdo rozumný pro čtvrtý down nešel. Tyhle triky navíc nikdy nevyjdou, jen tu ztrácíme všichni čas. Až na to, že Vikings chytili v závěru do přesně téhle očividné pasti Salomon Thomase a získali lacino první down penaltou za neutral zone infraction. A my teď díky tomu budeme muset na tuhle šarádu koukat v zápasech zas a znovu. Protože to přeci funguje.

Premiéra nových trenérů v NFL. Mike Vrabel, Tennessee Titans. Pat Shurmur, New York Giants. Matt Patricia, Detroit. Steve Wilks, Arizona Cardinals. Jon Gruden, Oakland Raiders. Matt Nagy, Chicago Bears. Frank Reich, Indianapolis Colts. Samé prohry.

Letem Světem

Ach ten Cleveland Browns. Ačkoliv vlastně ne. Zamysleme se trošku. První zápas, remíza s Pittsburghem Steelers. Favoritem rozhodně Browns nebyli, přesto je dělil od výhry jeden zblokovaný kop prodloužení. Typické pro Browns. Ano. Jenže, vidím tu výrazný posun v mentalitě a trochu i herním projevu. Ve čtvrté čtvrtině dotáhli 2-touchdownové manko. A po nezdaru v prodloužení žádné svěšené hlavy, ale naštvané tváře. Vždyť výhra byla na dosah. Tak by to mělo být. Už teď jsou výsledkově lepší než vloni. Obrana dobrá, útok tam někde taky prý je a možná se příště ukáže. Snad se blýská na lepší časy. Člověk si jen říká, zdali by nebyli lepší s Bakerem na hřišti.

Statistika týdne: Týmy s +5 v kolonce turnoverů za zápas obvykle vyhrají. Vlastně je to historicky 132 výher a 4 prohry pro takový tým. Browns jsou zodpovědní za 2 z těchto proher a teď do historických tabulek přidali jednu remízu.

V Pittsburghu se pomalu schyluje k telenovele jménem Le’Veon Bell. Zatím odmítá podepsat Franchise Tag, novou smlouvu od týmu také už dříve odmítl a zůstává mimo. Kam to může až dospět, to je na dlouhé povídání, třeba na někdy jindy. Fantasy hráči by si ale měli zapsat jméno James Conner. Hraje místo Bella a proti Clevelandu udělal skoro 30 bodů.

Quarterback Andrew Luck (Indianapolis Colts) nehrál skoro dva roky. Pro případ, že byste to z jeho výkonu nepoznali.

Ofenzivní lajna Seattlu Seahawks a New York Giants … zatím nulový pokrok proti loňsku. Dát za touhle máčkou 68 yardový běhový touchdown … ten running back Saquon Barkley bude asi fakt dobrej.

Psal jsem o nedostatku Patriots na pozici wide receivera. Tak tady je update: dokud má tight enda Rob Gronkowskiho není třeba mít jakékoliv obavy.

Case Keenum a jeho debut v dresu Denveru Broncos měl své momenty i mouchy. 3 touchdowny, 3 interceptions. Naštěstí historie se bude dívat do kolonky vítězství a tam se teď skvěje jednička. Weekly Quarterback to kvituje.

Je mi líto Marcuse Marioty (Tennessee Titans). Letos to měl být konečně jeho rok. Prý. Se zraněným loktem ale zápas s Miami nedohrál. Místo něj naskočil do hry Blaine Gabbert a vy víte, co to znamenalo pro Titans. Ta horší zpráva, ale měla teprve přijít. Zatímco Mariota bude na další utkání v pohodě, jeho nejspolehlivější catcher, tight end Delanie Walker se zlomenou nohou letos dohrál. K tomu se ještě zranil levý tackle Taylor Lewan (concussion). Tennesse to bude muset nějak překonat a nebude to snadné.

Některé věci se nemění. Třeba Los Angeles Chargers. Vždy si najdou způsob, jak umožnit soupeři vyhrát. Tak třeba umožnit soupeři punt return touchdown a pak muffnout vlastní return na své 1-yard lajně.

Buffalo Bills prozatím tají / neví, kdo bude starting quarterbackem v příštím zápase. Trenér zvažuje mezi Petermanem, Allenem a gumovým panákem. Závod je to prozatím vyrovnaný.

Prvním vyloučeným tohoto roku se stal safety Shawn Williams (Cincinnati Bengals) za svůj hit helma na helmu na padajícího quarterbacka. Tohle nemůže nikdo zpochybnit.

Power ranking top 5, week 1

  1. Philadelphia Eagles (nh)
  2. New England Patriots (nh)
  3. Minnesota Vikings (nh)
  4. Los Angeles Rams (nh)
  5. Jacksonville Jaguars (nh)

Někde se začít musí. Popovídáme si příště.

Weakness ranking bottom 5, week 1

  1. Indianapolis Colts (nh)
  2. Oakland Raiders (nh)
  3. Cleveland Browns (nh)
  4. Arizona Cardinals (nh)
  5. Buffalo Bills (nh)

Někde se skončit musí. P.S. Jedna remíza sezónu nedělá.

Bonus ze světa college footbalu

Mike Leach, trenér Washington State University, je proslulý kulišák a inovátor. No, podívejte se, co vymyslel tentokrát. Formaci, při níž centr (ball snapper) není příliš v centru dění. Úvahu, jestli to má nějakou výhodu, ponechám na vás.

Otázky pro vás

Takže. Crazy první týden co? Ale co z toho je opravdové a co jen haluz jednoho zápasu? To řekněte vy mě.

Čtení pro náročné (v angličtině)

The Defining Traits of the Coaching Trees Taking Over the NFL

zdroje: espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube