Giants vs. Saints
Marnost v akci, photo: giants.com

Po shlédnutí: week 4 – New Orleans

Prohra 18-33, kterou nebylo jednoduché sledovat. Útok je zaseklý, obrana to neutáhne. Stará známá písnička.

Jako bychom to už neviděli tisíckrát. V posledních x sezónách evergreen. Navíc tohle bylo tím typem utkání, kdy se nic nedaří, nehledě na to, co děláte. Obzvlášť, když tomu štěstíčku nejdete ani trochu naproti. Giants se opět porazili sami, soupeř a rozhodčí je k tomu jen trochu postrčili. Nula získaných turnoverů, neefektivní special týmy a útok …

Útok

Bída, mizérie, neschopnost to rozhýbat. Eli Manning má sice hezké statistiky a vysoké procento zkompletovaných passů, ale je to k ničemu. Ofenzíva neskóruje body. Ten nejvýstižnější ukazatel říká: 6.22 yardu na pass. To je páté nejhorší číslo mezi všemi quarterbacky NFL. Na třetí down a 8 yardů posílá pass pravidelně o 3 yardy kratší. Z play-action her, i když má dostatek času v kapse, míč jen zahazuje do strany. Za svou ofenzivní lajnou vypadá ustrašeně. Jakmile je pod tlakem, jeho výkony jdou razantně dolů. Nevím, jestli je to designem her a trenér neordinuje dostatečně odvážných passových her nebo je Manning neochotný trochu zariskovat, ale nadává to smysl. Pravidla jsou útokům nakloněna jako nikdy dřív. Saints obrana patřila dosud k nejhorším v lize v povolených dlouhých passech. A co na to Giants? Nic. V letošní sezóně ofenzívy překonávají všechny rekordy, passové yardy lítají stropem a skóre přes třicet bodů je norma. Giants ji zatím nedokázali překonat ani jednou. Útok až příliš připomíná McAdooism. Sada krátkých passů do nikam.

Pokud po zápase argumentují konzervativní obranou soupeře, který hrál se dvěma safety a hlubokými zónami, víte, co na to platí? Běhat s míčem. Přesto Barkley měl v neděli jen 10 běhů (pro 44 yardů). Giants se s oblibou zazdí jednou špatnou hrou (sack, negativní run nebo penalta) a z díry se nedokáží vyhrabat. Odell Beckham se musí po právu cítit frustrovaný, jelikož ani nedostává šanci ukázat co umí. Ty dlouhé míče k němu nelétají. Unikátní talent Saquon Barkleyho zůstává po hříchu podvyužitý. Pošlete ho vertikálně proti linebackrovi! Uh. Na momentální stav útoku se nedá dívat, vina je to kolektivní, ale nejvíce dopadá na trenéra, který se svou pověstí měl jako nový trenér především jeden úkol. Porouchaný útok spravit. Zatím selhává.

Ještě pár poznámek k zápasu: Zatímco s Odellem není Manning zatím na jedné vlně, kombinace se Sterling Shepardem funguje skvěle. 10 catchů pro 77 yardů a touchdown. Jedna malá pochvala Manningovi bokem za to, jak doběhl po fumblu obránce a zachránil tak touchdown.

Obrana

Ohnout ale nezlomit. To proti silným Saints nemohlo fungovat věčně. Neschopnost zastavit soupeře dřív, než v red zóně se nakonec projevila. Landon Collins hrál výborně, Janoris Jenkins dobře zavřel nejlepšího receivera soupeře Micheal thomase a omezil ho na pouhé 4 zachycené přihrávky. Kolektivně to ale za moc nestálo. Tlak na quarterbacka opět minimální, Alvin Kamara si s námi hrál jako kočka s myší. Safety Curtis Riley a jeho úhly a skládky jsou příšerné, momentálně je naší největší slabinou.

Special týmy

Vypadá to, že Giants mají konečně spolehlivého kickera, ale to je asi tak jediné pozitivní na našich special týmech. Ten povolený fake punt kritizovat nebudu, prostě to soupeř výborně a nečekaně zahrál. Nešlo tomu zabránit. Ale naše return hra, opět neexistující. Při každém puntu nebo výkopu soupeře se spíš klepu, co zlého se stane, než že bych očekával nějakou dobrou věc.

Rozhodčí

Nerad si stěžuji na rozhodčí, zápas týmu neprohráli, ale tentokrát soupeři trochu pomohli. Totální slepota při skládce J.Jenkinse, za kterou dostal nezaslouženou penaltu 15 yardů. Stejně tak nerozumím dvojímu metru při posuzování ofenzivního pass interference při screen passu do strany. Co proti Giants pískli, tak soupeři odpustili. Klíčové defenzivní pass interference v závěru bylo také dost přísné. Místo puntu soupeř nakonec skóroval touchdown, jelikož drajv mohl v klidu pokračovat.

Ostatní novinky

Suspendovaný DE Josh Mauro se vrací k týmu. RB Johnatan Stewart byl se zraněním nohy umístěn na rezervu zraněných (IR). Giants za minimální pozornosti také vyměnili fullbacka. Shane Smith byl propuštěn, přišel Elijah Penny. To je konvertovaný running back, vloni člen Arizony Cardinals.

Co dál

Co dál? Jestli to půjde takhle, tak to půjde k šípku. Momentální šance na playoff je statisticky 11 procent, ale to je stejně utopie, Giants zůstávají v NFC East poslední. Dokud se nezlepší hra útoku nelze pomýšlet na playoff, natož na dobrý pocit. Obávat se po právu můžeme mentálního rozkladu týmu, který po letošní offseason vypadal velice pozitivně. To lze ustát jen omezeným počtem proher. Pravda je taková, že Giants tým je špatný a jeho quarterback nehraje dobře. Minulý zápas jsem ho chválil, ale to byl letos jeden zápas za čtyř. To nestačí. Pat Shurmur z něho musí dostat víc, jinak vina padá z velké části i na něho. Jednou spojil svou budoucnost v Giants s ním, a tak není úniku. Bude-li to pokračovat tímhle stylem, na konci sezóny mi nezbyde, než zlomit nad Eliem hůl.

V neděli cestují Giants do Caroliny, utkat se s místními Panthers (2-1), jež si právě užívají brzkého bye weeku. Netřeba říkat, kdo je v zápase favoritem.

zdroje: NFL Gamepass, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter