K Graham Gano
Rozhodující moment zápasu, photo: giants.com

Po shlédnutí: week 5 – Carolina

Prohra 31-33, které opět zanechává v puse hořkou pachuť. Giants nejdou štěstí naproti a ono jim také ne.

V poločase jsem týmu příliš nevěřil. V jejich posledním drajvu jsem jim také nevěřil. Ruku na srdce, kdy naposledy Giants úspěšně otočili zápas ve čtvrté čtvrtině. Ani nepamatuju. Přesto mě nějak znovu a znovu překvapili. Nestačilo to. Soupeř proměnil 63 yardový field gól (jak jinak než proti Giants) a zápas vyhrál. Nebýt však díry, kterou si pod sebou sami Giants vykopali, vůbec k tomu nemuselo dojít. Ale o tom to letos je. Špatný tým dělá chyby, zatímco soupeř jich využívá. Minuté skládky, dropnuté míče, neproměněné čtvrté downy, zbytečné penalty. Špatný tým prohrává těsné zápasy. Dokud se to nezmění a hráči Giants nepřestanou dělat nesmyslné chyby, nemohou na výhru pomýšlet.

K rozhodčím

Není to výmluva pro prohru. Ale je to frustrující sledovat, jak zebry opakovaně poškozují jeden tým.

  1. Holding a pass interference na Sterling Sheparda v úvodním drajvu (neproměněný třetí down a 8 yardů) bylo vidět i z vesmíru. Rozhodčí: slepota.
  2. Nedovolená hrubost proti Landon Collinsovi, když skočil po míči v pokusu o interception bylo úplně mimo. Receiver byl za ním a v podstatě na něho spadl. Pískat se možná dalo vůči Michael Thomasovi, který do toho souboje přilétl o něco později, ale nešel ani helmou, ani soupeři po hlavě. Rozhodčí: opravdu úplně mimo. Neprávem vysvobodili soupeře z dlouhého neproměněného třetího downu a umožnili mu pokračovat drajv zakončený touchdownem.
  3. Roughing the passer na Cam newtona proti Kerry Wynnovi. Já viděl nevinnou srážku dvou hráčů, které se fyzicky nedalo vyhnout. Wynn dal před sebe ruce, nešel nijak nedovoleně ani pozdě. Rozhodčí: slepota. Cam Newton: herecký výkon týdne. Nemám tohoto hráče rád, je to namyšlená primadona. Upadl teatrálně jako šašek, hlavně, že ještě pár snapů před tím šel po zemi a hlavou napřed do obránců. Ale to by rozhodčí nesměli mít dvojí metr vůči quarterbackům.
  4. Třetí down v závěrečném drajvu Panthers. Na třetí down a jeden yard, bez timeoutu, pro mě zcela nepochopitelně volí soupeř běhovou hru, running back McCaffrey získává asi tak yard. Možná, spíše ne. Jenže rozhodčí se ani neobtěžují to zkoumat a okamžitě darují Carolině první down a umožní Newtonovi zahodit míč do země a zastavit tak čas. Mohli (měli!) přitom zastavit hru, míč přeměřit nebo přezkoumat na videu. Být to krátké, musela by Carolina jít pro čtvrtý down, bez možnosti zastavit si čas. Rozhodčí však necitlivě situaci přešli jakoby nic. Naneštěstí v posledních dvou minutách už nemůže trenér challengovat (Giants na to ani neměli timeout) a vše je v režii zeber. Bohužel.

Útok

Nulová běhová hra. Ofenzivní lajna nemá vůbec žádný posun vpřed, běhové mezery neexistují. Je spíše zázrak, pokud není running back složen dřív, než na lajnu vůbec doběhne. Saquon Barkley i tak dokáže několikrát za zápas svojí rychlostí a kluzkostí urvat nějaký ten dlouhý běh, chybí tomu ale konzistence. Průměr na běh je klamavá statistika, ovlivněna několika dlouhými běhy. Všechny ty rushe za nula a pro jeden yard brzdí naše drajvy a diktují obtížné situace.

Eli Manning měl den jako na houpačce. 22/36, 326 yardů, 2 TD, 2 INT. V úvodu to vypadalo na další konzervativní upatlaný ne(výkon), pak se trochu rozjel a předvedl pár hezkých hodů, pár chyb. První interception jednoznačně jeho chyba, přehlédl nebo nepočítal s hráčem, který naznačoval blitz, ale pak odcouval a skočil mu do cesty. Druhé interception bylo špatné porozumění s wide receiverem. Zatímco Sterling Shepard běžel do prostoru k sidelajně, Manning ho jednoznačně očekával více do středu a podle toho letěl míč. Těžko říct, jak to mělo být, dávám to půl na půl. Jinak bych pochválil Manninga za to, že konečně začal házet trochu odvážněji. Říkal jsem, že je to potřeba, dobré věci se stanou. Už proto, že to nikdo nečeká. Odell chytil svůj první letošní touchdown. Russell Shepard měl pěkný catch v závěru za obranou. Passové bloky ofenzivní lajny tentokrát Manninga podržely. Jako by to on sám cítil a v druhém poločase začal být méně ustrašený. Doufám, že mu to chvíli vydrží.

Odell Beckham

Dal jsem mu samostatnou kapitolu, protože toho za zápas stihl opravdu hodně. Pominu jeho lehce kontroverzní interview den před zápasem, to si údajně vyříkali hráči a trenér v kabině. Nemám pocit, že by to mělo nějaký vliv. Jeho energie na sidelajně je spíše týmu prospěšná. Tento zápas musel být se svým vytížením spokojený. Eli Manning svého nejlepšího receivera zásoboval bohatě.

Měl pěkný dlouhý zachycený touchdown a několik dalších pěkných akcí. Bohužel ale také drop během čtvrtého downu a samozřejmě ten nepochopitelně zvoraný punt return. Přitom je jednoduché pravidlo, buď to míč chytit nebo sakra odtamtud co nejdál vypadnout. Beckham se snažil udělat něco navíc a odblokovat soupeře, který by zachytil míč blízko end zóny. A to byla chyba, míč mu spadl na nohu a stal se pro soupeře hratelným. Darovaný touchdown.

Za zmínku samo sebou ještě stojí perfektně provedená triková akce, touchdown Beckham -> Barkley. To se povedlo.

Obrana

Skládky aka tackling v úvody byly od obrany naprosto tragické. Tři hráči měli D.J. Moora na lopatě a on přesto dal dlouhý touchdown, který začínal jako screen pass za line of scrimmage. Ostudné, nikoliv ojedinělé.

Pass rush, opět takřka neexistující. V tomto patří Giants k nejhorším v lize a je to vidět. Soupeřova quarterbacka jsme schopni ohrozit jedině pokud blitzujeme extra hráče. Jenže to sebou pochopitelně nese rizika vzadu. Návrat Oliviera Vernona v nedohlednu, ale ani to nejspíš nezachrání dlouhou sezónu pro naši obranu. Ta nedokáže zabrat v klíčových momentech a ohýbá se a ohýbá.

Jsem rád, že jsme konečně v obraně vyprodukovali nějaké turnovery, bohužel se ale jen vynulovali s těmi našimi v útoku.

Závěrem

Nemohu týmu upřít snahu, konečně ukázal trochu bojovnosti a pokusil se s nepříznivým prvním poločasem něco udělat. Obranu utáhla šrouby a útok začal hrát trochu agresivněji. Konečně překonal v zápase 30 skórovaných bodů. Snad po dvou letech. Nebýt Giants tradičně v díře prvního poločasu, co mohlo být …

Trenér Pat Shurmur tým tentokrát připravil dobře, kvalitativně však kádr stále na víc nemá. Nebudu rozhodně kritizovat fakt, že Giants dali dotahující touchdown moc brzy a soupeř měl 1 minutu na obrat a field gól. V takové situaci se útok musí snažit prostě dát touchdown, pak je tah na obraně, aby to dotáhla. Ten kick v závěru byl opravdu srdcervoucí. Giants letos zásadně nejde štěstí a žádná okolnost naproti, jakkoliv se snaží. Upatlanou výhru umí soupeři darovat, nikoliv sami udělat.

Zamyšlení + Co dál

Situace je špatná. Start 1-4 si určitě nikdo nepředstavoval, playoff je v říši teorií a snů. Pokud tedy budu brát, jakože se nepostoupí, nemá tedy cenu být špatný a tím pádem brát na draftu vysoko? To určitě ne. Draft je stejně loterie a nikdo jistě nechce, aby se opakovala loňská tragikomedie. Morálka mužstva je věc tuze nevyzpytatelná a s každou další prohrou jde dolů. Rozklíženou a rozhádanou kabinu nikdo nechce, tak se nebuduje tým do budoucna.

Také nejsem zastánce házení Eli Manninga pod autobus. Tým je špatný jako celek a je bláhové to svalovat na jednu osobu. Momentálně Eli Manning je nejlepší quarterback, jakého máme, a proto by měl a bude hrát. Pojďme už neřešit koho měli nebo neměli draftovat na jaře, to nezměníme. Až bude sezóna ztracená, pak dává smysl nasadit mladého Laulettu a podívat se, co v něm je. Neopakovat chybu z loňska s Davis Webbem.

Další velký test je za dveřmi. Už ve čtvrtek hrají Giants s Philadelphií Eagles. Tým, na který vůbec ale vůbec hrát neumí. Jejich vynikají obrana a pass rush bude oříšek. Nikoliv však nepřekonatelný, obhájci titulu jsou překvapivě 2-3 a celá divize NFC East zatím vypadá, že o ni žádný z týmů nestojí. Udrží si Giants solidní rozjezd a konečně zlomí tu smůlu a zmar? Favoritem záúpasu určitě nebudou, ale v podobné situaci se Giants ocitli i vloni. Právě proti Eagles prohráli těsný zápas srdcervoucím závěrečným filed gólem z 60+ yardů. Tehdy jsme v jejich očích viděli rezignaci a poraženost. Na cestě za dalšími porážkami a sezónou 3-13. Letos je tým stále hodně nedokonalý, ale jeden rozdíl tu přeci jen je. Ve tvářích hráčů bylo po zápase vidět vztek, rozhořčení a odhodlání. Možná, že znovu skončí 3-13, protože na víc prostě nemají, ale já věřím, že to bude přinejmenším bojovnější a vyrovnanější jízda než vloni.

zdroje: NFL Gamepass, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter