Saquon Barkley
Pro Saquona žádný problém, photo: giants.com

Po shlédnutí: week 13 – Chicago

Giants si sice ze zápasu odnáší výhru 30-27, ale ten závěr byl opravdu něco neskutečného. A příšerného.

Celé utkání bych bez váhání rozdělil na několik fází, během nichž moje nálada a pocity kolísaly od nuly k deseti a zase zpátky. Nic pozitivního pro můj krevní tlak.

Fáze 1: Překvapení. Rychlý pick six, hned v úvodu, ještě jsem si ani nestihl sednout na gauč. Ok, beru.

Fáze 2: Znechucení. První poločas z pohledu ofenzívy Giants navázal na neschopnost z druhého poločasu proti Philadelphii. Udělat první down bylo takřka nemožné. Penalty, chyby, nepřesnosti. Chicago šlo do vedení a já zápas odepsal.

Fáze 3: První vlaštovka. Trenér Chicaga nám dal před přestávkou do ruky naději. Když si vzal timout těsně před poločasem, místo toho, aby nechal Giants potupně odejít do šaten, prováhal. Dva sacky sice udělaly dlouhý třetí down, jenže Saquon Barkleyho vykouzlil z ničeho po zemi 22 yardů (neskutečné, že to nevzdal!)  a posunul nás do kopatelné vzdálenosti. V dešti, z 57 yardů, letos vynikající Aldrick Rosas neminul a nalil do žil svým spoluhráčům novou krev.

Fáze 4: Ono to jde. Po přestávce se útok probral a začal to sypat. Tři parádní běhy Barkleyho po sobě a potom triková hra (TD pass Odell Beckhama) nachytala Chicago na švestkách. Po dalším úspěšném drajvu už to bylo o 10 bodů a Giants měli zápas nečekaně pod kontrolou. Můj krevní tlak klesl, všechno se zdálo být růžové.
e 5: To si děláte prdel! Necelé dvě minuty do konce, soupeř vám věnuje fumble, vedete o 10, to je přece jasný konec zápasu. Ouha. Giants si to umí zkomplikovat jako nikdo jiný. Co soupeř hraje? Swing a wheel passy na running backa Tarik Cohena. Co na to Giants? Nic. Onside kick? Na co tam ten Beckham jako koukal, proč nešel po míči. Nerozumím. V tu chvíli mi bylo jasné, že Giants ten další drajv neudrží a půjde se do prodloužení. Nemýlil jsem se. Jen jsem vážně nečekal, že ho vyhrají. Což mě přivádí k poslední fázi.

Fáze 6: Smíření. O prodloužení už jsem jen seděl a modlil se, ať to co nejrychleji skončí. Giants dali field gól, dalo se čekat. Pak soupeř, lupal jedno fumble za druhým, ale Giants jako by odmítali zápas vyhrát. Ukončil to až tuze odvážný mega blitz snad všech hráčů obrany a jeden parádně sražený zoufalý pass. Nebudu vám lhát, naprosto jsem čekal, kdy tam uvidím letět vlaječku. No nedočkal jsem se. Giants si odnesli výhru a fanoušci mohli jít v klidu spát. Ale vážně to muselo být tak složité? Nešlo prostě v klidu vyhrát už o půlhodiny dřív? Ale to by nebyli letošní Giants.

Útok

Náš nejlepší quarterback? Evidentně Odell Beckham. Letos dva pokusy, dva dlouhé touchdowny. Musím pochválit trenéra, že se to nebojí vytáhnout. Obecně play-calling co se variací týče, byl od Pat Shurmura docela dobrý. Běhů bylo dost, mohlo být víc. Líbilo se mi, že šli i hodně do stran, nejen tupě prostředkem. Sem tam nějaká play-action. Mohlo být víc passů do hloubky, ale Eli Manning je podle mě tradičně odmítal riskovat, ačkoliv šance by tam byla. Co trenér zbodal, byl závěr. Hloupým pokusem o pass (skončil sackem) se vytlačil z dosahu field gólu a nastartoval comeback soupeře. Poučit se!

Obrana

Střed defenzivní lajny vypadá jako solidní základ do budoucna. Dalvin Tomlinson, B.J. Hill a Mario Edwards se mi moc líbí. Na krajích to ale skřípe, Olivier Vernon je jen stínem sama sebe (strip sack v prodloužení byl světlou výjimkou) a ostatní linebackeři jsou pomalí v rozpoznání her a krytí soupeřů. Zoufale potřebujeme vylepšit linebacker a také safety pozice. Zoufale.

Special týmy

Silná stránka týmu. To jsme neviděli už kolik let. Skoro bezchybného kickera Rosase už jsem zmínil. Punter Dixon hraje spolehlivě. No a také coverage výkopů a puntů je skvělá. Giants soupeřům povolují minimum a sami umí svému punterovi pomoct. Způsob, jakým zastavili hráči míč na jednom yardu, lahůdka.

Co dál

Jedna věc pravděpodobně zcela unikla pozornosti, ale neměla by. Náhradním QB byl v zápase poprvé v sezóně Kyle Lauletta, nikoliv Alex Tanney. Jinými slovy, jeho čas se blíží. Bohužel, očekávám, že tahle vyšmudlená výhra předání žezla opět o něco posune, jelikož Giants stále ještě nejsou zcela matematicky vyřazeni z playoff (jakkoliv to je sci-fi).

Za týden výlet do Washingtonu, zmítaného zraněními. Ideální příležitost zase si trochu navýšit sebevědomí, tak uvidíme. Zatím se mějte a jděte na procházku, ať ten vysoký tlak trochu srazíte.

zdroje: NFL Gamepass, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter