Baker Mayfield
Pekař je top QB letošního draftu, zatím, photo: clevelandbrowns.com

WQB: Nová vlna QBs

Dnes se podíváme na zoubek novému živočišnému druhu. Quarterback, který příliš nenarostl do výšky. A samozřejmě taky mrknem na boje o playoff. Dneska to bude trochu strohé, ale to víte, vánoce.

Tuanigamanuolepola Tagovailoa, to jméno si zapamatujte, i když ho pravděpodobně další celý rok nebudete potřebovat. Tua (jak si zkráceně říká) je quarterback univerzity Alabama. Nejprve zazářil vloni, když naskočil jako náhradník do finále college playoff a dovedl svůj tým k vítězství po parádním obratu skóre. Ve vynikajících výkonech pokračoval celý letošní rok a až bude po příští sezóně způsobilý k draftu, týmy NFL se o něj nejspíš poperou. Tua je mimochodem také jeden z těch quarterbacků menšího vzrůstu. Tedy podle NFL standardů. Ale kdokoliv ho bude v budoucnu draftovat si nejspíš řekne, že na tom už přece dávno nezáleží.

To by ještě tak před 10 lety nebylo možné, ale v dnešní NFL už top quarterbeci nevypadají jako dřív. Jen se zeptejte Bakera Mayfielda, kterého Browns draftovali vloni na jaře jako jedničku celkově. Staré myšlení požaduje, aby quarterback stál v kapse s hlavou vysoko, viděl přes své linemany a uměl hodit cokoliv si vymyslíte. Kritéria se ale mění. Dnes je neméně důležitá rychlost. Jak pohybu v kapse, tak myšlení. Hráči jako Drew Brees či Russell Wilson pomohli tohle nazírání razantně změnit. Oba přitom byli ještě za svou výšku na draftu přehlíženi. Brees byl vybrán až ve druhém kole, Wilson dokonce až ve třetím. Fakt, že Mayfield se stal navzdory nízkému vzrůstu jedničkou draftu jen potvrzuje, že vnímání se mění.

Tradičně však stále platí, že pokud vypadáte na svoji pozici podle tradiční formulky, budete draftováni dřív. Nejen na pozici quarterbacka. Ostatně celá událost Scouting Combine je především o tom. Na pozici quarterbacka je však odklon od velikosti směrem k rychlosti jednoznačně patrný. Fotbal už totiž dávno není jedna velká skrumáž na lajně. Roztažení ofenzív do šířky, převažující passová hra a důraz na rychlé čtení a rozhodování posunuli výšku quarterbacka razantně dolů v žebříčku priorit.

Neznamená to, že by tu tradiční typy nebyly. Justin Herbert, nejžhavější jméno letošního draftu, měří skoro 2 metry. Stále bude poptávka po hráčích jako je Carson wentz nebo Josh Allen. Jenže skutečnost, že i menší quarterbeci můžou být v NFL úspěšní, znamená, že i další takoví budou dostávat šanci.

Říkal někdo playoff?

Tak se nám to pěkně vytříbilo, o jednotky zbylých míst se popere několik málo týmů. Kdo má situaci ve svých rukou a kdo ne?

V konferenci AFC nás čeká pořádně ostrý souboj, který jsem předpověděl už minule. Indianapolis Colts změří v přímém souboji síly s Tennessee Titans. Vítěz postupuje, poražený nikoliv. O místo na dálku také bude bojovat Pittsburgh Steelers, který musí porazit Cincinnati a čekat na zaváhání Baltimore Ravens. Havrani mají hezky našlápnuto, ale Cleveland bych rozhodně nepodceňoval. Baker Mayfield hraje posledních pár týdnů skvěle a je mu šumák, co chtějí ostatní.

Přesto má se svou skvělou obranou Baltimore momentálně hodně zvláštní kouzlo, které funguje. Ravens běhová hra jede jako namydlený blesk. Co převzal otěže Lamar Jackson, yardy jenom sviští. Soupeři ho musí respektovat a to otevírá větší skulinky running backům. Baltimore běhají v průměru 6 až 7 her z 10 a díky zavřené obraně si diktují tempo a nízké skóre zápasu. A ono to funguje.

Pokud Kansas City Chiefs porazí Oakland mají první týden playoff volno. Pokud New England Patriots porazí Jets mají první týden playoff volno. Obojí plně očekávám.

V konferenci NFC stále zbývá jedno místo. Přední sedadlo má v ruce Minnesota Vikings, stačí porazit Chicago. To hraje stále ještě o místo v první dvojce (tedy o volný týden), ale to je spíše matematická šance. Minnesota by měla být schopna tenhle zápas urvat. Pod novým ofenzivním koordinátorem (Kevin Stefanski) se Kirku Cousinsovi zatím daří. Snad i proto, že podstatně víc volí běhovou hru než jeho předchůdce. Čekat na zaváhání Minnesoty ještě může Philadelphia Eagles, která opět vytáhla do boje s magickým náhradníkem Nick Folesem. Porazit Washington bude samozřejmě základ.

První volný týden už má v kapse New Orleans Saints, druhé si může výhrou nad San Franciscem zajistit Los Angeles Rams. To by neměl být problém.

Minulý týden jsem se tu rozhlížel po nějakých černých koních playoff. Tak já vám řeknu, že Seattle Seahawks bych potkat nechtěl. Baltimore Ravens obranu už vůbec ne. A podezřele málo pozitivně se letos mluví o New england Patriots, ale jejich playoff zkušenosti neradno podceňovat. Těšme se.

Trenéři v pohybu

Baltimore Ravens oznámili, že trenér John Harbaugh u týmu zůstane i příští rok. To, jak otočil sezónu s Lamar Jacksconem je vzkutku úctyhodné, není se čemu divit. Přitom to není zas tak dávno, co se zdálo, že sedí na pořádně horké židli.

Volno je v Clevelandu a Green Bay. Mezi další velice pravděpodobná volná místa patří New York Jets, Denver Broncos a Tampa Bay Buccaneers. Špekuluje se též, že padáka po jednom roce dostane Steve Wilks (Arizona Cardinals). O jeho místo by prý měl mít zájem uvolněný Mike McCarthy. Není pochyb, že o něj bude zájem. Stále je to kvalitní a zkušený trenér, který možná jen potřebuje změnit scénu. Pamatujete jak zasekle působil Andy Reid ve Philadelphiii? Pak přešel do Kansasu a podívejte se, co dokázal. Dalším to nemusí vyjít, ale neodepisujme je úplně zas tak rychle. Pade na pade vidím situaci v Miami a Cincinnati, i tam jsou sedadla celkem teplá.

Zážeh týdne

Russell Wilson (Seattle Seahawks). Čísla tak akorát, 18 z 29 zkompletovaných přihrávek pro 271 yardů a 3 touchdowny. Ale hlavně několik hodně parádních dlouhých passů, chladná hra pod tlakem a výhra na žhavým Kansasem. Hodně pomohla obrana, která jakoby držela Mahomese na uzdě, ale on přesto nahrál pro svůj tým 31 bodů. Pozoruhodné.

Zach Ertz (Philadelphia Eagles) překonal rekord v počtu zachycených přihrávek na pozici tight enda za jednu sezónu. Už má 113 a to mu ještě utkání zbývá. Dosavadní rekord držel jeho velký vzor Jason Witten.

Matt Bosher (Atlanta Falcons) získává body za hit týdne. Od puntera tohle jen tak neuvidíte.

Blamáž týdne

Pittsbugh Steelers. Jmenovitě RB Steven Ridley a WR JuJu Shuster-Smith si tyhle fumbly za rámeček určitě nedají. Steelers v závěru zápasu s New Orleans potřebovali nutně skórovat body a takhle jich moc nezískali. Ani tenhle fejk punt, za nepříznivého stavu 4 minuty do konce, bych rozhodně nenazval zcela neočekávaným.

Letem Světem

Tento týden byl (opět) hodně mizerný z hlediska rozhodcování. Stačí se podívat na prime time utkání Pittsburgh vs New Orleans a víte, že něco není v pořádku. Hlavně proto, že to nebylo zdaleka poprvé. Pass interference proti CB Joe Hadenovi bylo nejen nesmyslné, ale ještě k tomu hodně přispělo k výsledku celého utkání. Stejně tak by mohl vyprávět S Jamal Adams z Jets, kterému pískli skvělou coverage jako nedovolenou. Opět jsem nic neviděl.

Jacksonville byli v jednu chvíli v red zóně na 17 yardech soupeře a vařili touchdown. Nebo se alespoň zdálo, že field gól mají v kapse. Potom tu byla penatička za držení, běh za -8 yardů, další penaltička za držení, sack a najednou Jaguars puntovali na čtvrtý a 46 yardů z vlastní půlky. Legrace.

WR Larry Fitgerald si na stará kolena připsal první passový touchdown své dlouhá a produktivní kariéry. Skvělá trikovka v jeho možná posledním zápase před domácími diváky.

Hail Mary pass těsně před poločasem zkompletoval Kirk Cousins na tight enda Kyle Rudolpha. Skoro se zdálo, že si mávl fair catch, protože žádný z obránců se neobtěžoval ten míč ve vzduchu atakovat.

DT Aaron Donald (Los Angeles Rams) si proti Arizoně připsal další 3 sacky (už má 19.5) a já myslím, že o defenzivním hráči roku je rozhodnuto.

Tak jako každý rok, můžeme se celé dny dohadovat o tom, kdo si zasloužil nominaci do pro bowlu a kdo ne. Některé věci ale zůstávávají jisté. Je to nejnudnější a nejzbytečnější all-star game ze všech sportů, co znám. A po všech těch odmítnutích od zraněných a unavených hráčů si to v tom pseudo flag fotbalu zase rozdají Matt Stafford, Kirk Cousins a podobní.

WR Josh Gordon si musí udělat především pořádek v hlavě. Přejme mu hodně zdraví a psychické pohody, když jsou ty svátky.

Nesmí chybět poděkování za podporu blogu všem (velmi) štědrým dárcům: . A jeho patronům: Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik. Díky.

Dotazy a žádosti čtenářů

Zpětná vazba je fajn. Chci psát o tom, co vás zajímá. Každé pondělí vyzívám čtenáře na twitteru (protože to je můj hlavní komunikační kanál) k otázkám a žádostem do úterního článku. Tím však rozhodně nechci diskvalifikovat nikoho, kdo twitter nemá. Pošlete mi kdykoliv po odehraném víkendu své otázky a nápady (třeba emailem na robekjiri@gmail.com), prostě co vás zajímá, a já se pokusím odpovědět, jak bude v mých silách.

Co se stane, když hráč obrany chytí interception ve vlastní end zóně a je tacklován (nestihne zakleknout). Je to safety? A pokud ne, co musí udělat, aby to safety mohlo být? (Jirka)

Pokud hráč chytí interception ve vlastní end zóně a je tam složen, jedná se vždy o touchback (rozehrávka z 20 yardů), i kdyby třeba míč vyfumblil out of bounds. Aby to bylo safety musel by z end zóny vyběhnout ven a pak tam dobrovolně vběhnout zpátky, například při snaze uhnout před soupeřem. Dále, pokud udělá interception například na vlastních 2 yardech a momentum ho donese do end zóny, zde je složen, opět se to jako safety nebere a rozehrává se obvykle z místa interception.

Ahoj. Mě by zajímalo, jak se počítá pořadí draftu v následujícím roce. (Pavel)

Je to velice jednoduché. Týmy se seřadí od nejhoršího po nejlepšího podle bilance a dosahu v playoff, vítěz Super Bowlu tedy bude v každém kole draftu až poslední. Pokud mají týmy shodnou bilanci, opět bude na řadě první ten horší, přičemž existují další rozhodná kritéria jako vzájemný zápas, bilance v divizi, bilance v konferenci atd.

Power ranking top 5, week 16

  1. New Orleans Saints (13-2).
  2. Los Angeles Rams (12-3).
  3. Kansas City Chiefs (12-3).
  4. Los Angeles Chargers (11-4).
  5. Chicago Bears (11-4).

V topce se toho moc nemění. Karty jsou rozdané, playoff se blíží.

Weakness ranking bottom 5, week 16

  1. Jacksonville Jaguars (5-10).
  2. New York Jets (4-11).
  3. San Francisco 49ers (4-11).
  4. Oakland Raiders (4-11).
  5. Arizona Cardinals (3-12).

Ani na dně není změn, natož světlo na konci tunelu. Pro fanoušky těchle týmů nebývá než se modlit, aby tu už byl draft.

Co nás čeká příště

Poslední kolo letošní sezóny pro valnou většinu fandů a jejich týmy a to je moc smutné. Na druhou stranu tuze napínavé a žhavé víkendy pro všechny ostatní. Tedy doufám (a věřím), že playoff bude stát za to. Tak doufám, že to bude taková malá náplast pro takové jako jsem já. Mě už Giants odpadli a budu zas 8 měsíců čekat. Každopádně všem krásný zbytek vánoc a šťastný nový rok!

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube