interception
A je po zápase, photo: losangelesrams.com

WQB: Conference Championship

Dva tuze napínavé zápasy, dvě prodloužení, drama až do samého konce. Plus trocha kontroverze. Mix pro Conference Championship kolo playoff jak se patří.

New Orleans Saints vs. Los Angeles Rams 23-26

Mělo by se mluvit o tom, jak mladý trenér Sean McVay vrátil slávu týmu Rams a dovedl je ve své druhé sezóně u týmu, po 12 předchozích letech bez playoff, do Super Bowlu. Navzdory těžkému soupeři a nehostinnému prostředí v Mercedes Benz Areně v New Orleans.

Jenže mluvit se bude o neodpískaném defenzivním faulu, který výrazně ovlivnil závěr utkání. Pass interference, bez diskuze. Zbývalo 1:48 do konce, Saints měli dostat první down na 5 yardech, odkud by pravděpodobně třikrát běželi do nikam a zápas zavřeli vítězným field gólem. Jenže to se nestalo. Rozhodčí evidentní faul přehlédli, Rams dostali míč zpátky s dostatečnou časovou rezervou na vyrovnání a zápas otočili v prodloužení.

V reakci na tuto kontroverzi by však stálo za úvahu konečně rozšířit replay na podobné situace a tím pádem penalty. Mediální bouře, které po zápase následovala je ideální katalyzátor změny, která může v budoucnu pomoci. Jestli tohle neospravedlní možnost, kterou technologie už dávno umožňuje, tak nevím. Centrála rozhodčích v New Yorku vidí vše na svých monitorech a není nic jednoduššího než se spojit s hlavním rozhodčím, pozastavit na chvilku hru a jednoznačnou chybu opravit. Tohle už se dávno děje u turnoverů a touchdownů, tak jak je možné, že tolik důležité rozhodnutí u jednoznačných penalt/nepenalt změnit nelze.

Ostuda tak zastíní úctyhodný výkon Rams, kteří překonali počáteční nervozitu. Jared Goffa, který se s přibývajícím zápasem zlepšoval. Parádní klíčový 36-yardový pass na Brandin Cookse. Skvělý tlak Dante Fowlera na Breese v prodloužení, kterým narušil jeho odhoz a John Johnson zachytil interception, zatímco padal na zadek. Zápas toho nabídl opravdu hodně.

Rams se v obraně ohýbali, ale nikdy zcela úplně nezlomili. První dva drajvy Saints udrželi jen na field gólech, a to bylo pro celý zápas nakonec klíčové, protože i díky jen 13 bodové ztrátě se do něho dokázali vrátit. Na startu všeho byl beze sporu parádní fake punt.

V útoku Rams pomohlo až větší dúraz na play-action a vertikální passovou hru. Saints hráli agresivně vpředu a Goff se zklidnil až se sérii bootleg akcí, při nichž si mohl vyběhnout z kapsy a v klidu vybrat receivera.

Bylo hodně znát, jak bouřlivá atmosféra a hluk během útočných akcí Rams narušuje jejich hru. Spoluhráči Goffa neslyšeli vlastního slova, natož jeho pokyny před snapem. To následně limitovalo jejich možnosti pre-snap motion a jeho načasování.

Saints v útoku točili velkou porci hráčů a Brees neváhal vybírat receivery podle toho, jak jsou volní, a ne podle jména. Žolík Tayson Hill se stal sedmnáctým hráčem týmu, který od něho letos zachytil touchdown.

Alvin Kamara do flatu proti linebackerovi, to prostě není fér vůči obraně.

A nakonec, tohle prostě nemůžu nesdílet. Sean McVay má sidelajně člověka, jehož titul je oficiálně “pojď zpět trenér“ (angl. Get Back Coach). Jeho zodpovědností je stáhnout jakéhokoliv trenéra zpátky na sidelajnu z cesty rozhodčímu, aby se tým vyhnul zbytečné penaltě. Nutno dodat, že většinu zápasů tráví přilepený na zádech Sean McVaye.

Kansas City Chiefs vs. New England Patriots 31-37

To byl panečku zápas. Úžasná šachová partie dvou skvělých trenérů. Tuna highlightů. A také neuvěřitelné (a mnohdy i haluzně šťastné) hry, které držely zápas mnohdy jen na vlásku vyrovnaný až do samého konce. Patrioti nakonec měli ono pomyslné štěstíčko při hodu mincí v prodloužení, a pak už to vzal do rukou Tom Brady. Ale popořádku.

V této šachové partii měl z počátku na vrch jednoznačně New England. Kansas doslova zaspal celý první poločas. Nicméně, všechna čest, po poločase hru na obou frontách upravil a zápas se vyrovnal. Tohle například před týdnem za celý zápas Chargers nedokázali.

Patrioti v útoku nastoupili se silovou běhovou hrou za fullbackem, o které jsem bohatě psal už minulý týden. Proti váhově slabé nickel formaci Chiefs (s extra cornerbackem / safety na hřišti) to dávalo pravidelně 5 yardů po zemi a útok se vytrvale a neochvějně posouval vpřed. Pokud je na hřišti fullback James Develin, 9 z 10 her Patriots jsou běhy. Oni to vědí, soupeř to ví, ale zastavit to není snadné, pokud nenasadíte větší a váhově dominantnější defenzivní lajnu a pořádné linebackery. Jinak si na vás ofenzivní lajna Patriotů smlsne. A to se dělo celý první poločas, než se Kansas konečně po poločase přizpůsobil a běhy na první a druhý down vymazal nasazením až 4 defenzivních tacklů vedle sebe. Tom Brady tak přišel o pravidelný posun po hřišti a musel změnit styl. Přizpůsobit se. Není tedy náhoda, že v druhém poločase více passoval. Těžkotonážní obrana vám zase dává výhodu slabší coverage a pomalejšího pass rushe. Prostě šachová partie.

Brady je opravdu skvělý checkdown passer. A to myslím jako kompliment. Pokud to tam není, prostě to bez váhání přihodí na running backa do strany a vezme za vděk 5 yardy. V tomhle je opravdu nejlepší v NFL. Jistota a přesnost, s jakou to proměňuje, mu dává stabilní posun na brzké downy. A odvrací pass rush. Ono je těžké se mu dostat na kobylku, když odhazuje míč v průměru za 2.2 vteřiny. Než se tam dostanete, míč je pryč. A to můžete být seberychlejší.

Kansas většinu zápasu hrál v osobní obraně, a tak Patrioti kombinovali především slant / flat komba s překřížením, aby ztížili obráncům cestu za receiverem, kterého si v osobce střeží (takzvané pick plays). Pomocí motion (pohybu) před snapem si Brady vyhlédl ideální matchup. O hlavu menší safety strážící tight enda Gronkowski, jako například při 25 yardovém proměnění třetího downu a 5 yardů v poslední minutě. Nebo running backa do strany proti uprostřed stojícímu linebackerovi, který tak byl v tu chvíli vždy okamžitě v nevýhodě.

Obecně Brady předváděl skvělou práci na line of scrimmage s hledáním ideálních pozic pro spoluhráče. Ale také v úpravě hry, podle toho, co nabízela obrana. Opakovaně jsme viděli, jak si klepe prsty na helmu a mění hru na sekundární call jdoucí proti směru obrany. Pokud Chiefs ukázali blitz z jedné strany, Brady klidně na třetí down ordinoval běh na stranu opačnou, kde měl útok převahu těl. Bohužel, obrana Kansasu se tomuto trendu nedokázala přizpůsobit a zůstávala nepružně na místě, na změny nereagujíc. Nejvíce to bylo nabíledni na čtvrtý down a inches v závěru, jímž Pats skórovali touchdown. Brady rád hraje v podobných situacích quarterback sneak přímo středem, pokud však obrana ucpe obě A gapy (mezery mezi centrem a guardy), změní hru na silový běh do strany, kde tím pádem velká těla v obraně chybí. To se také stalo, jenže oba linebackeři Chiefs jako by s tím nepočítali, zůstali toporně stát uprostřed a nechali se lacino odblokovat tři jedním jediným hráčem útoku. Sledujte záběry zadní kamery.

Obecně odehrál Brady neskutečný zápas na třetí a čtvrté downy. Pokud šel vzduchem, proměnil 8 z 9 přihrávek pro 114 yardů (12.7 na pokus). Především v prodloužení, kde proměnil hned tři třetí downy a 10 yardů po sobě. Proti dvěma hluboko sedícím safety hrál dvakrát po sobě křižnou routu na Julien Edelmana, se kterým obránce jednoduše nedokázal držet krok. Díky posunu před snapem a stack formaci (dva receiveři blízko sebe) získal receiver čistý start a rychlý náskok.

Na potřetí přišel v obraně proti stejné akci konečně na pomoc jeden ze safety hráčů. Rotoval dopředu proti pohybu Edelmana ve snaze skočit mu do routy (angl. cover 1 robber). Jenže to bylo pozdě, Brady to moc dobře očekával, přečetl a okamžitě posílal pro změnu na Gronkowskiho slant routu do protipohybu tohoto hráče.

Bylo jasné, že v tu chvíli je hotovo. Obrana Chiefs už jen ztěžka dýchala a čekala odkud to přijde. Mrzet je musí především několik okamžiků, které prodloužení předcházely. Nechybělo mnoho a zápas tak daleko vůbec nedošel. Abych je jen nekritizoval, Chiefs dobře upravili hru po poločase, zavřeli běhovou hru Patriots a vynutili z Bradyho to nejlepší. A také pár chybiček. Jenže parádní catch na dlouhou ruku Chris Hogana zůstal i po review správně catchem a muffnutý punt Edelmana byl otočen, protože se míče s největší pravděpodobností opravdu nedotkl. Mohlo by se argumentovat, že rozhodčí by neměli otáčet rozhodnutí na hřišti, pokud si nejsou opravdu stoprocentně jisti, ale tady to asi prošlo. Největší bota je tak jednoznačně získané interception, které odmazala stupidní penalta za offside Dee Forda. Mohlo být po zápase.

Když byl na míči Kansas, také bylo na co koukat. Ovšem nezkušenost a nervozita byla na mladém Patricku Mahomesovi jednoznačně znát. Obrana Patriots ho dokázala rozhodit a on často příliš dlouho držel míč a míjel volné receivery. Wheel route na svého úplně volného running backa v závěru prvního poločasu netrefil o dobrý metr a připravil se o touchdown. Následně se nechal sacknout pro ztrátu 14 yardů a připravil se i o field gól. Obecně neměl příliš odpovědi na blitzování soupeře přímo středem formace. Krajní pass rusheři dobře drželi strany kapsy a díky blitzujícím hráčům neměl Mahomes většinu času kam si postoupit dopředu. Pokud začal improvizovat, musel couvat. I tak vytáhl ze svého arzenálu několik úžasných passů. Bokovku podél obránce na Kelceho nebo 54 yardový pass na Watkinse těsně po poločase, zatímco měl jednoho obránce omotaného kolem nohy.

Obrana Patriots hrála agresivně s jedním safety hluboko a ten měl jen jeden úkol, který nijak neskrýval. Zdvojit Tyreek Hilla a nedovolit na něho žádný dlouhý pass. Krom jedné akce se mu to dařilo. Bohužel v prvním poločase nepřesnost Mahomese a dropnutý míč od Kelceho nepustili Chiefs přes první down.  Na můj vkus Chiefs zbytečně moc tlačili všechno vzduchem a snažili se o dlouhé hry, zatímco obrana zahuštěná uprostřed defenzivní lajny linebackery přímo nabízela běhovou a passovou hru do stran a screen passy. Oba touchdowny na RB Damien Williamse byly krásným příkladem skvělého play-callu, kterých bylo potřeba víc.

Kansasu ke zdramatizování zápasu nakonec pomohlo i těch něco málo penalt a vynikající clock managment v závěrečných vteřinách, ačkoliv Mahomes měl problémy zkompletovat alespoň nějaký ten pass. Trochu mě tak mrzí, že jsme nedostali šanci, vidět v prodloužení i jeho. Tady jsou pravidla poněkud neúprosná.

Letem Světem

Jedna předpověď na offseason: Nick Foles do Jacksonville Jaguars. Protože je quarterback a toho Jags potřebují.

Druhá předpověď na offseason: Dwayne Haskins bude jedničkou draftu 2019. Protože je quarterback a toho mnozí potřebují.

Třetí předpověd na offseason: Kyler Murray bude draftován v prvním kole draftu. Protože je quarterback a o ty je vždycky zájem.

Máte-li rádi moje články, neváhejte mě v tom podpořit jednorázově nebo pravidelně. Současným patronům moc děkuji: Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik, Pavel Sysel.

Čtení pro náročné (v angličtině)

For the NFL and all of football, a new threat: an evaporating insurance market

How Saints‘ Benjamin Watson lasted 15 years in the NFL

Did the Cowboys’ Playoff Run Hurt the Future of the Franchise?

In tragedies’ wake, Andy Reid and the Chiefs found success through second chances

Co nás čeká příště

Na příští týden, tj. před Super Bowlem, mám ve zvyku připravit nějaké to preview. Bude jich jistě plný internet, takže pokud máte nějaký jiný nápad, sem s ním. Poslední zápas sezóny se neúprosně blíží. A to je důvod k nadšení i smutku zároveň. Doba, kdy se o NFL v českých luzích a hájích tradičně nejvíce mluví a píše. Tak si to pořádně užijte.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube