SB LIII
SB LIII

WQB: Před Super Bowlem

Dnešní článek se nemůže točit kolem ničeho jiného než nadcházejícího Super Bowlu mezi New England Patriots a Los Angeles Rams. To je jasné.

Dlouho jsem přemýšlel, jak to pojmout. Rozhodně nebylo mým úmyslem psát klasické preview, protože to by bylo nošení dříví do lesa. Určitě se jich objeví tento týden spousta. Zkusil jsem to tedy jinak, jenže nakonec z toho vlastně stejně to preview vykouklo. Svým způsobem. Jak tak můj vlak myšlenek poskakoval po kolejích.

Ono je těžké předpovědět, kdo si na soupeře, co připraví. To jsou vlastně jen dohady. Silné stránky týmů a hvězdné hráče na každé straně už stejně znáte. Já budu jen doufat, že nás oba celky dokážou nějak překvapit a že utkání bude napínavé až do samotného konce. Ať už to dopadne dalším vítězstvím jedné dynastie nebo to bude počátek nové.

Co oba týmy spojuje?

Tak především je to pracovitost obou trenérů, kteří nedají dopustit na poctivou přípravu. O Bill Belichickovi už toho bylo tolik napsáno, že snad netřeba nic dodávat. Jeho navenek chladný a přísný výraz však skrývá hluboké zanícení pro fotbal, důraz na disciplínu a jedinečný smysl pro detail. Nikdo v NFL neumí využít silných stránek každého jednotlivého hráče, tak jako on.

McVay je více bezprostřední, v mnohém si jsou však podobní. I on jde hluboko do detailu v přípravě na soupeře a má vynikající paměť. Pokud se ho zeptáte na nějaký konkrétní minulý zápas, konkrétní situaci, pravděpodobně vám okamžitě vysype z rukávu detaily. I on umí ze svých hráčů získat maximum. Také proto, že jim naslouchá.

“Hráči mají jedinečné dojmy ze zápasu (angl. game feel), které já ze sidelajně nemohu cítit. Pokud mají vhled a rozumějí tomu, co se na hřišti děje, snažím se je nechat rozhodovat,“ tvrdí McVay a neváhá zvolit nebo změnit hru, pokud mají hráči pocit, že by to proti soupeři mohlo fungovat. Příklad? 24 yardový pass ze zápasu s New Orleans. Za stavu 10-20, 7 minut do konce utkání, McVay zvolil hru s názvem “Blaze out“, kterou sám Goff na sidelajně po předchozím drajvu navrhl. Namísto hledání prostoru k passu na trojkombinaci receiverů uprostřed formace obrany, zvolil osamělého receivera na opačné straně, který běžel routu lámající se směrem k sidelajně. Standardně jeho routa směřovala opačně do hřiště, ale Goff viděl jak tvrdě a hluboko obrana hraje zóny uprostřed hřiště a navrhl změnu. Měl pocit, že u sidelajně bude víc místa. A taky, že bylo.

Když přijde řeč na hvězdy obou týmů, málokoho napadnou tyto dvě jména: Andrew Whitworth (Rams) a Trent Brown (Patriots). Oba jsou však klíčové postavy letošního úspěchu v playoff. Jako levý tacklové mají na starost ochranu slepé strany quarterbacka při passových akcích. Výsledek: Whitworth, 145 snapů, 0 povolených sacků, 0 hitů na Jared Goffa. Brown, 0 povolených sacků, 0 hitů na Tom Bradyho.

Sean McVay (33) se v letech 2007-2008 potkal na hřišti s Julian Edelmanem (32). McVay jako wide receiver university Miami (Ohio), Edelman jako quarterback university Kent State.

Společné pro oba týmy bude také poločasové vystoupení kapely Maroon 5. Nic, co by nadzvedlo ze židle zrovna mě, ale chápu, že tady frčí mainstream. Pro oba týmy bude důležité připravit se na dvojnásobně dlouhou pauzu mezi poločasy. Půl hodinky namísto čtvrt. Nevychladnout, udržet nervy a soustředění.

THE Matchup

Kdybych měl vybrat jeden mikro-souboj v rámci celého zápasu, pak bych spolu propojil osudy Toma Brady za útok Patriots a defenzivního tackla Aaron Donalda za obranu Rams. Tom Brady je smrtící, pokud má klid a čas v kapse. To vás prostě rozebere na šroubky a vy se budete jen smutně dívat. Musíte na něho přivést tlak, a to nejlépe přímo prostředkem, aby si neměl v kapse kam postoupit. Že vám uteče někam do stran, o to už v jeho věku bát nemusíte. Je však mistr v tom jemném pohybu, kterým uteče zdánlivě jasnému sacku pár jednoduchými krky vpřed. A než se nadějete, míč je pryč.

Jenže Aaron Donald, to je mašina na tlak přímo středem ofenzivní lajny. A je jedno, jestli a jak ho zdvojíte. Sotva se snapne míč, je z ničeho nic přímo před obličejem quarterbacka. Jeho úspěch a neúspěch v narušení poklidné Bradyho hry bude určovat tón zápasu.

New England Patriots offense vs. Los Angeles Rams defense

Jestli je v něčem Bill Belichick mistr, pak je to omezení nejsilnější stránky soupeře na minimum. Proti němu, to je jako psát levou. Musíte se přizpůsobit, i když to není ideální. Přijde čas, kdy i ti okrajovější členové týmu musí zapnout na sto procent a předvést výkon, za ostatní hvězdy, vymazané lišáckou taktikou. Proti obraně Rams to však bude nesnadné, takovou taktiku vymyslet.

Zdvojit na ofenzivní lajně Aaron Donalda, jasně, to se nabízí. Ale i to se snadněji řekne, než udělá. Navíc to uvolní ruce Ndamukong Suha a Dante Fowlera. Osobně čekám snahu negovat pass rush rychlými passy na running backy. Stačí se podívat, jak linebackerům Rams zatopil před týdnem Alvin Kamara a máte vymyšleno.

Patriots se také jistě budou snažit atakovat agresivní cornerbacky Rams (Peters, Talib) routami s více změnami směru (angl. double move). Nalákat je na podskočení passu a pláchnout jim za zády. Rams nicméně, musí agresivní být. Pokud chtějí dát svým pass rusherům čas, na Bradyho se dostat, musí obránci pozdržet a narušit routy jeho receiverům. Pressovat na lajně. Nedat mu k dispozici rychlý odhoz.

Pro Rams bude zároveň klíčové nedopustit soupeři proměnit dlouhé třetí downy, jako se to “povedlo“ Chiefs. Bylo by vhodné připravit si pro tyto situace co nejvíc speciálních akcí a rotovat více taktik. Zkrátka nedovolit Bradymu jednoduchý read obrany a snadnou proti hru. Zvláště pokud roztáhne formaci do šířky, aby získal přehled nad rozestavením obrany. Ukázat jednu coverage, ale hrát z ní různé variace. Zapojit stejné hráče do více rolí. Nehrát tendenčně, neboť útok Patriots je skvělý v přizpůsobení se soupeři. A vynutit na Bradym extra sekundu zaváhání po snapu a čas s míčem v ruce. Jedině tak mohou celou tu ofenzivní mašinu zastavit.

Los Angeles Rams offense vs. New England Patriots defense

Útok Rams, to jsou jednoduché věci, ale chytře zabalené do mnoha matoucích vrstev. Cílem nicméně bude, co nejrychleji dostat quartetrbacka Jared Goffa do rytmu a pohody. Protože pokud stojí v klidu v kapse nebo mimo ni, dokáže posílat jeden přesný pass za druhým. Pod tlakem, mimo svou komfortní zónu, ne tak docela. Očekávám důraz na play-action tradičně jdoucí proti směru běhové hry, hodně pohybu před snapem a těsné formace s mnoha receivery po kupě pro získání prostoru na rychlý rozběh.

V obraně pravděpodobně Patriots budou nadále sázet na převažující osobní obranu. Stephen Gilmore dostane na starosti Brandin Cookse. Ostatní se budou hrnout agresivně vpřed, i za cenu risku nějaké té explozivnější hry. Hlavně narušit soupeři stabilní zisky na první a druhé downy. Belichick nebude mít snadné, nějak soupeři narušit jeho nejsilnější zbraň, protože Rams tak docela žádnou nemají. Ukázalo se, že i bez Todd Gurleyho mohou fungovat a na Cooksovi útok také tak docela nestojí.

Ostatní

Zeptali se Toma Bradyho, jaká je šance, že je toto jeho poslední utkání v NFL: “Nulová,“ odpověděl.

Ne tak tajnou zbraní Rams je mimo jiné punter Johnny Hekker. Krom skvělých puntů, dávajících obraně dobrou pozici na hřišti, umí proměnit i překvapivý fake punt přesným hodem na spoluhráče. Bill Belichick je známý special tým nerd, určitě i na tohle bude myslet. Tipuji, že fake punt v Super Bowlu neuvidíme.

Pro Bowl

Ano, uplynulý týden proběhl Pro Bowl, tradiční utkání hvězd. Kdo mě sledujete už delší dobu, víte, že více mě v neděli večer nadchne snad i Ordinace modré vztahy na nejmenované televizi. Shlédnul jsem highlighty a dobrý. Na tříhodinové trápení se u flag fotbalu a reklam to fakt není. NFL se to snaží zlepšit, ale to je naprosto marná snaha. Bez snahy a motivace prostě fotbal nefunguje. Je to nuda. Hráči vypadají, že by raději byli na dovolené, diváci následně taky. Pokud vás to baví, dobře pro vás. Asi jsem jiný.

Jak to vylepšit? Já nevím. Snad, aby se místo toho hrálo o třetí místo. Týmy za to vlastně nic nedostanou (nejsme na olympiádě, medaile nejsou), ale vítěz alespoň nebude čtvrtý. Ačkoliv. Počkat. To už tu přece bylo. Ne nečekám, že si to budete pamatovat, ale NFL kdysi zápas o třetí místo měla!

Mezi lety 1961 a 1970, týmy poražené v semifinále hráli takzvaný Playoff Bowl. Jelikož to byl jeden z tehdy mála zápasů přenášených v televizi, sledovanost byla solidní. Jenže hráči a trenéři ho nesnášeli. Vince Lombradi, trenér Green Bay a jeden z účastníků Playoff Bowlu v roce 1965, jej bez skrupulí nazval Shit Bowlem, lůzrovským zápasem pro lůzry. A myslím, že má pravdu. Druhé a třetí týmy nebo jednotlivce z olympiád si taky nikdo nepamatuje. Zápasy o třetí místo málokoho zajímají. Co je to vlastně za výhru?

Letem Světem

Pro fanoušky New Orleans Saints tohle bude těžký týden, stále ještě musí cítit v puse pachuť posledního zápasu. Rozhodčí chybovali, ale vrátit se to nedá. Nebudu už se k tomu nijak vracet. Co bylo, bylo. Bohužel momentální stav hry to rozhodčím nijak neusnadňuje. Stále jsou to pouze lidé a lidé chybují. Pravidla jsou stále komplikovanější a s mnoha nuancemi. Liga každý rok nutí rozhodčí dávat důraz na nějaké nové pravidlo, ať už se jedná o catch, kontakt helmou nebo nově roughing the passer. Tyto situace jsou navíc silně subjektivní a od rozhodčích se žádá ve zlomku vteřiny vyhodnotit zákrok, který možná ani pořádně neviděli, a ještě by u něho měl posoudit míru provinění, ne-li dokonce úmysl viníka. Chyby se stávají a stávat budou. Zaráží mě však mlčení. Mlčení od ligy samotné, která se navenek tváří, jako by bylo všechno v pořádku. Přitom vyjít ven s jednoduchým oznámením a přiznáním chyby, by jistě nestálo moc a neublížilo nikomu. Na to, jak jsou komisař Roger Goodell a šéf rozhodčích Al Riveron štědře placeni, jsou překvapivě dobří ve schovávání hlavy do písku.

Špatná zpráva pro fanoušky Washingtonu Redskins. Quarterback Alex Smith podle posledních reportů po těžké zlomenině nohy předběžně nejspíš vynechá celou sezónu 2019. Z ničeho nic, Redskins se ocitají na trhu s quarterbacky jako kupci.

Draft sezóna započala tento víkend, proběhl takzvaný Senior Bowl, při kterém se vybraní hráči z posledních ročníků univerzit střetnou mezi sebou na trénincích a zápasech pod dohledem trenérů a skautů z NFL. Hodně si v očích novinářů (a tedy možná i týmů NFL) pomohl quarterback Drew Lock, jehož odhady se zatím pohybují na hraně prvního a druhého kola draftu.

Máte-li rádi moje články, neváhejte mě v tom podpořit jednorázově nebo pravidelně. Současným patronům moc děkuji: Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik, Pavel Sysel, Erik Cocher.

Dotazy a žádosti čtenářů

Zpětná vazba je fajn. Chci psát o tom, co vás zajímá. Každé pondělí vyzívám čtenáře na twitteru (protože to je můj hlavní komunikační kanál) k otázkám a žádostem do úterního článku. Tím však rozhodně nechci diskvalifikovat nikoho, kdo twitter nemá. Pošlete mi kdykoliv po odehraném víkendu své otázky a nápady (třeba emailem na robekjiri@gmail.com), prostě co vás zajímá, a já se pokusím odpovědět, jak bude v mých silách.

Mně by zajímalo, jak (a z jakých důvodů) by vypadal tvůj letošní all-pro tým. (Miroslav)

Mějte prosím na paměti, že v All-Pro, neboli nejlepší sestavě za letošní rok, se hodnotí výkony ze základní části NFL. Nenechte si svůj názor ovlivnit skrze poslední týdny a playoff. Tady je moje ideální sestava.

QB Drew Brees (New Orleans Saints), RB Saquon Barkley (New York Giants), Flex Tyreek Hill (Kansas City Chiefs), TE George Kittle (San Francisco 49ers), WR Michael Thomas (New Orleans Saints) DeAndre Hopkins (Houston Texans).

LT David Bakhtiari (Green Bay Packers), LG Quenton Nelson (Indianapolis Colts), C Jason Kelce (Philadelphia Eagles), RG Shaq Mason (New England Patriots), RT Mitchell Schwartz (Kansas City Chiefs).

V útoku se od většinového názoru jistě moc neliším. Z dvojice top quarterbacků jsem dal přednost BReesovi před Mahomesem, ale je to o prsa vietnamské plavkyně. Top running back letošního roku je pro mě Barkley. Žádný jiný z top RB nenesl svůj tým na bedrech jako on, ale váhal jsem ještě s Ezekiel Elliotem. Mnoho z vás by volilo Gurleyho, no u mě to není tak žhavé, v útoku Rams se ukazuje být postradatelný. Mnoho yardů u něj dělá příznivé schéma, bojím se představit si, co by na jeho místě provedl Barkley. Tight end Kittle je neskutečné překvapení sezóny, natolik, že u mě i zastínil Kelceho z Kansasu. U wide receiverů není o čem. Flex pozice je taková novinka všeobecně uznávaná a Hill je ideální na tento post jako žolík pro všechno, který ničil obrany, jak byl rok dlouhý. Pro výběry v ofenzivní lajně jsem se inspiroval různými názory odborníků, sám nemám takový přehled a nakoukáno.

Edge J.J. Watt (Houston Texans) Khalil Mack (Chicago Bears), Interior DL Aaron Donald (Los Angeles Rams) Fletcher Cox (Philadelphia Eagles), LB Luke Kuechly (Carolina Panthers) Bobby Wagner (Seattle Seahawks).

CB Kyle Fuller (Chicago Bears) Stephon Gilmore (New England Patriots), S Eddie Jackson (Chicago Bears) Kevin Byard (Tennessee Titans).

V obraně jdu s proudem, prakticky všechny výběry plus mínus odpovídají většinovým názorům. Watt a Mack jsou letos nejdominantnější ničitelé na kraji defenzivní lajny, zprostředka je jednoznačně nejlepším obráncem ligy Donald. Linebackerům stále vládne dvojice Keuchly a Wagner, ačkoliv dvojka Smith a Vander Esche z Dallasu je jim v patách.

V secondary by se dalo o výběrech diskutovat. Dobrou sezónu měli i cornerbeci Patrick Peterson či Byron Jones. Ze safety by se dal vybrat Jamal Adams či Derwin James. Já dal přednost jiným, letos neméně úspěšným borcům.

K Aldrick Rosas (New York Giants), P Johnny Hekker (Los Angeles Rams).

Rosas byl nejpřesnějším a nejspolehlivějším kickerem letošní sezóny. Punter Hekker je prostě svkělý.

Čtení pro náročné (v angličtině)

Clashing in Cleveland: How Hue Jackson, Jimmy Haslam and Baker Mayfield collided

Co nás čeká příště

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube