Super Bowl trophy
Super Bowl trophy proklatě vysoko

WQB: Super Bowl

Letošní titul získal tým New England Patriots, když porazil Los Angeles Rams v hluboce defenzivní bitvě výsledkem 13-3.

Krátká verze: Hrálo se o pozici na hřišti. Hotové defenzivní orgie (v dobrém slova smyslu). Obrana Rams byla famózní. Obrana Patriots byla famóznější. Ačkoliv skóre bylo až do konce velice těsné, hra vypadala velmi jednostranně. V útoku se trenér Sean McVay nechal přehrát od svého protivníka, protřelého stratéga Billa Belichicka. Quarterback Jared Goff vypadal nervózně a nejistě. Prostě, lepší tým vyhrál.

Pro nezaujatého diváka mohl zápas vypadat hodně nudně. Je to pochopitelné. Defenzivní fotbal, prakticky žádné body, yardy nebo explozivní akce. Vleklo se to. Ale pokud se tomu rozhodněte podívat trochu pod pokličku, objevíte excelentní defenzivní plán na obou stranách a neuvěřitelnou šachovou partii, ze které Patriots nakonec vyšli jako vítězové. Takže, jak se to událo?

New England Patriots offense vs. Los Angeles Rams defense

Patriots nastoupili do zápasu s úmyslem táhnout to po zemi, těžké formace s fullbackem na hřišti a velice diverzifikovaná běhová hra. Power běhy do středu i do stran. Plus trap hry, ve snaze odblokovat střed defenzívy (a Aarona Donalda) směrem od running backa (k tomu se ještě vrátím). Se střídavými úspěchy. Netrvalo dlouho a na delší down šel Brady do vzduchu. A tady sklapla první past. Defenzivní koordinátor Rams Wade Phillips si na soupeře připravil nejednu kulišárnu. Například skvěle skrýval úmysly obrany. Brady se snažil odhalit coverage pomocí pre-snap motion (pohybu hráče napříč formací), ale bylo mu to málo platné. Ačkoliv si s receiverem seběhl hráč obrany, signalizujíc osobní coverage, ve skutečnosti se hrála zónovka. Receiver, který měl být volný nebyl a Brady sotva hodil míč, okamžitě litoval. Nečekaný obránce to podběhl. Interception. Tempo zápasu bylo nastoleno.

V druhém drajvu už obrana Rams běhové hry soupeře zavřela a čím dál více nutila Patriots do roztažení formace a passové hry. Ani tady však nedala nic zadarmo. Defenzíva dobře střídala coverage, tlačila na Bradyho jen ve čtyřech a ucpávala střed hřiště, aby nutila soupeře do hodů do stran, kde Patriots chybí spolehlivý receiver. Brady byl rozhozený a míč posouval jen díky receiveru Julien Edelmanovi, který byl ze své tradiční pozice ve slotu prakticky nezastavitelný. Rychlé routy dovnitř i ven k sidelajně. Nakonec 10 catchů pro 141 yardů a zasloužený titul MVP Super Bowlu.

Bylo však na Bradym vidět, že si často neví rady. Trvalo mu extra chviličku navíc, než přečetl obranu a mnohdy prostě a jednoduše neměl komu. Edelman a Gronk byli střídavě zdvojovaní. Rychlé odhozy na running backa nebyly k dispozici, neboť obrana často dropovala defenzivní endy do coverage, jakmile jejich směrem někdo běžel nebo hrála hodně agresivně po stranách. Patriots už během první čtvrtiny vyplýtvali dva své timeouty ve snaze najít na obranu recept. Prvnímu pokusu o field gól (minutému) předcházel timeout na třetí down a 8 yardů, po kterém následoval dost marný pokus o draw běh pro 3 yardy. Vypovídající. Prakticky celý první poločas strávili Patriots hledáním vhodných matchupů pro Edelmana a Gronkowskiho, ale výsledkem byly jen tři získané body, dva punty a jeden neproměněný čtvrtý down. A to při nich ještě stálo štěstí, když dokázali zalehnout vlastní fumble a jednou je posunula vpřed hodně sporná penalta za hit na defenseless receivera. Což byla ve skutečnosti hodně špatně provedená hra a obránce tam byl tak rychle, že running back ani netušil, odkud udeřilo.

Po poločase se dlouho obraz hry neměnil, až ve čtvrté čtvrtině si začalo nevyvážené vytížení obrany Rams vybírat svou daň. Patriots vycítili svou šanci a přešli zpátky do heavy formací a silové běhové hry. Jakmile na to soupeř odpověděl více linebackery na hřišti, Brady přešel k play-action nebo roztažení té samé heavy formace do šířky (empty formace) a k osvědčeným konceptům. Dvojitý seam route tight endů, plus Edelman ze slotu option routa do uvolněného prostoru uprostřed, třikrát po sobě. Bang 13 yardů, bang 7 yardů, bang 29 yardů. Nejkrásnější pass večera, 29 yardový seam route pass na Rob Gronkovskiho, na milimetr do rukou, poslal Patrioty na 2 yardy od soupeřovy end zóny. Prvně za zápas, co některý tým navštívil soupeřovu red zónu! O jeden běh později to bylo o touchdown. Game on.

Po následném turnoveru soupeře začínali Patriots na vlastních 4 yardech a do konce zápasu zbývalo něco přes 4 minuty. Čas byl žhavou komoditou a velel jízdu po zemi. A tady se konečně projevila únava obrany Rams, která strávila na hřiště většinu zápasu. A také velká variabilita běhové hry Patriots, kteří znovu roztočili kola silové běhové hry za fullbackem, ze které hrají hned několik konceptů. A obránci byli v mezerách pozdě nebo je trefovali špatně a nejistě. Výsledkem byly dlouhé běhové zisky a krvácející časomíra.

Skvělým příkladem je následná takzvaná trap hra, při které přesunem jednoho linemana po snapu změní útok rozložení a zodpovědnost obrany za jednotlivé mezery. Všimněte si jak levý guard (62) okamžitě přebíhá doprava, kde je extra bloker navíc, zatímco centr (60) díky příznivému úhlu zcela odkloní ze hry Aaron Donalda. Obrana je v posunu vpravo pozdě, pravý tackle (61) si po kombo bloku smlsne na linebackerovi a obránce s číslem 58 zcela mine správný úhel a je díky skvělým blokům ofenzivní lajny na špatném místě. 26 yardů pro Sony Michela.

Velký problém představoval také fullback James Develin, který umí skvěle blokovat ve vzniklé mezeře. A obránci najednou nevěděli, kdo kam a nechali se lacino nachytat dva v jedné mezeře. 26 yardů pro Rex Burkheada. Na konci tohoto drajvu byl field gól pro Patriots a o zápase bylo víceméně rozhodnuto.

Los Angeles Rams offense vs. New England Patriots defense

Kde jen začít. Statistikou? Mocná Rams ofenzíva, generující přes 30 bodů na zápas po celou sezónu nasbírala body 3. Za první poločas 2 první downy. Prvních 8 drajvů zakončila puntem. Nemělo to nápad ani provedení. Trenér McVay si nevěděl rady, Jared Goff vypadal rozpačitě a nemohoucně.

Citát týdne: “Nelze to říct nijak jinak, dneska jsem se nechal překoučovat svým protivníkem (angl. out-coached),“ Sean McVay po zápase neskrýval zklamání, ale ani upřímnost.

A měl pravdu, zvláště v prvním poločase se útok Rams vůbec nehýbal. Jejich nejsilnější zbraň, tj. outside zone běhy a z nich plynoucí play-action na první a druhé downy vůbec nefungovaly. Bill Belichick postavil svůj plán na přesunutí tlaku na bedra Jared Goffa a ono to vyšlo. Ani ofenzivní schéma Rams ho tentokrát nedokázalo vysvobodit. Je známo, že Rams využívají komunikace mezi trenérem a quarterbackem před hrou na maximum. 15 vteřin před koncem play clocku se rádio automaticky utne, ale do té doby jsou Rams zvyklí se rychle nalajnovat na hru a trenér McVay podle toho co vidí v obraně ještě dodává dodatečné instrukce svému quarterbackovi. Na to Patriots aplikovali dvojí play-call a jakmile se časomíra snížila a Jared Goff přistoupil ke snapu, Patriots změnili zlehka své rozestavení a naznačovanou coverage. Najednou měl Goff sám rozeznat, co soupeř hraje a reagovat. A bylo na něm vidět, že často netuší. Jednoduchý read před snapem se mu pod rukama změnil a on už nevěřil tomu, co vidí. Několikrát zmatek způsobil penaltu za zdržování nebo jen příliš dlouho držený míč, protože hráč, kterého čekal, že bude, jednoduše nebyl volný. Nebo ho Goff prostě neviděl.

Zatímco po většinu sezóny hrála obrana Patriots převažující osobní obranu, proti Rams vyrukovali s množstvím zónové quarters zónovou coverage, s dvěma hluboko sedícími safety, jež měli na starost střed hřiště a podbíhání křižných passů, tolik oblíbených v playbooku Rams. Secondary většinou postavila Stephon Gilmora na Brandin Cookse, zdvojila Roberta Woodse a nutila útok využít ostatní matchupy. Vepředu postavili Patriots 5 hráčů na defenzivní lajnu, s linebackery ostře bránící kraje. Proti outside zone běhům to nutilo running backy zůstat ve vnitřních mezerách, odkud defenzivní tacklové a blitzující linebackeři okamžitě vbíhali do mezer vzniklých do strany se pohybující ofenzivní lajnou, namísto toho, aby zachovávali integritu mezer a posouvali se s ní. To narušilo běhovou hru, ale také play-action bootlegy Goffa, protože vždy někdo držel kraj (angl. edge) a Goffa pořádně prohnal. Belichick tak v podstatě vzal soupeři jeho nejsilnější zbraň. Jak je jeho zvykem. To rezultovalo v dlouhé třetí downy a nutilo Goffa hrát klasickou passovou hru ze shotgunu. Což mu vůbec nešlo. Prvních 8 třetích downů zápasu Rams neproměnili.

Zarážející však je, že trenér McVay dlouho neudělal nic, aby se tomu přizpůsobil a dál bušil hlavou do zdi. Vzhledem k chybějícím linebackerům vprostřed formace Pats, obrana vybízela k běhům středem, pěkně silově. K tomu se McVay odhodlal až ve třetí třetině. Gurley získal přímo středem nejprve 5 yardů, pak další 3 yardy. Přesto znovu na třetí down a 2 yardy hráli Rams passovou akci. Neúspěšně. Neviděl jsem žádné jet sweep akce, žádné screeny, jen pomálu pokusů přehodit agresivně vysunutou obranu. Prostě ji nějak roztáhnout do šířky a hloubky a vytáhnout z ulity, ve které si komfortně seděla a ničila jeden útok za druhým. Útok Rams byl smutně předvídatelný. Při jednom z mála pokusů jít do hloubky se Brandin Cooks ocitl za obranou, ale pass letěl pozdě a zázračnou hru vytáhl z kapsy cornerback McCourty, který tam vlastně neměl vůbec co dělat. Ale protože v jeho hluboké zóně nikdo nebyl, pohotově přečetl hru a přeběhl si zaskočit za spoluhráče. Za mě jedna z her zápasu, která zabránila jasnému touchdownu Rams.

Na zmíněné třetí downy se vytáhli Patriots s ostrou osobní obranou s jedním safety sedícím hluboko. A již několikrát viděnou améba obranou, kdy množství hráčů postává a pohybuje se na defenzivní linii a mate útok. Obránci naznačují pass rush a není jasné, kdo půjde po krku quarterbacka a kdo dropne do coverage. To je náročné na rozeznání po snapu pro quarterbacka i ofenzivní lajnu. Patriots z této taktiky jen zřídka blitzovali, přesto byli schopni získat nejeden sack nebo nepřesný pass. I díky častým překřížením pass rusherů, což ještě více mátlo ofenzivní lajnu. Jared Goff měl problém s rozeznáním volného receivera a zmatkoval. Cítil tlak, který tam nebyl a množství přihrávek uspěchal. Moc mu nepomohlo, že jeho receiveři málokdy dokázali vyhrát své routy proti obráncům 1 na 1. Patriots nakonec blitzovali ve velkém z této formace jen jednou jedinkrát za zápas, ale lépe už si to načasovat nemohli. V závěru, za stavu 10-3, se Rams nadechovali k solidnímu drajvu, když Goff pod tlakem blitzu zahodil míč nazdařbůh někam, kde tušil svého receivera, jenže podhozený míč jen pohodlně sebral ze vzduchu cornerback Gilmore. Chyba jako hrom.

Ostatní

Nejlepším hráčem Rams byl v útoku beze sporu punter Johnny Hekker. Na nedostatek příležitostí si rozhodně nemohl stěžovat. A využil je na maximum. Soupeře nejednou přišpendlil k end zóně nebo zcela otočil hřiště dlouhým puntem k sidelajně, což zamezilo větším returnům. Jeho nádherný rolující punt pro “zisk“ 65-yardů byl vůbec nejdelší v historii Super Bowlu. Ani jeho protějšek Ryan Allen se však nenechal zahanbit a několikrát přikoval Rams k vlastní end zóně. Pokud jste udělaní do puntování, tohle byl pro vás opravdu Super Bowl.

Naopak kickeři si zápas za rámeček nedají. Oba jeden proměnili a jeden minuli. Obzvláště miss 5 vteřin do konce zápasu v podání Rams za stavu 3-13 působil hodně smutně.

Po každé, když se některý tým dostal do red zóny soupeře (vně soupeřových 20 yardů), skončilo to touchdownem. Konkrétně: jednou.

S výkonem rozhodčích jsem tentokrát celkem spokojen. Obecně bych řekl, že zápas pojali celkem benevolentně a plynulosti to prospělo. Nešťastná mi přišla snad jen již zmíněná penalta za hit na defensless hráče v úvodu a také holding proti útoku Rams ve třetí čtvrtině, který odmazal dobrý běh Gurleyho. Obě hry bych pustil, bylo to hodně přísné. V sekci defenzivních holdingů nelze nic vyčíst, vlaječky letěli zaslouženě. Myslím, že bych jich mohlo být i víc, obránci se s tím nijak nemazali na obou stranách. Hodně smrdělo držením proti Brandin Cooksovi, které mu zamezilo použít obě ruce a zachytit touchdown. Tohle by se asi pískat mělo. Jemné podržení levé ruky, jenže ne každý umí chytat spolehlivě jednoruč.

Šestý vítězný Super Bowl pro dvojici Belichick a Brady. To je v éře platového stropu neuvěřitelný počin.

Oba týmy čeká náročná offseason. Jádro Patriots stárne. Edelman, dvojčata McCourthyovi a samozřejmě Brady a Belichick. Nečekám konec letos, ale věk nezastavíš. Oba nejspíš skončí až ve chvíli, kdy je na hřišti trefí infarkt. Pak už omlazení bude nevyhnutelné. Otazník visí nad odchodem do důchodu Roba Gronkowskiho. Volným hráčem bude LT Trent Brown, DE Trey Flowers. Ale Belichick to zas nějak poslepuje. Nepochybuji.

Také kádr Rams si bude muset poradit s odchody. Ndamukong Suh a Dante Fowler budou volní hráči. LT Andrew Whithworth nejspíš pověsí kopačky na hřebík. A platový strop je neúprosný. Co víc, Jared Goff už je v pozici, kdy může dostat prodloužení smlouvy.

Odchody musejí oba týmy počítat i na trenérských postech. Novým hlavním koučem Miami Dolphins bude jmenován Brian Flores, dosavadní defenzivní koordinátor Patriots. Rams přijdou o QB kouče Zac Taylora, stane se novým hlavním trenérem Cincinnati Bengals.

Halftime show v podání kapely Maroon 5 byla dost ubohá. Není to můj kálek šávy a to se asi na dojmu podepsalo. Nicméně tomu chyběla ta pravá šou, jak napovídá název. Byl to spíše takový popový concert pro puberťačky, co si u téhle kapely rádi pobrečí nad plakátem. Ani žádná pořádná choreografie, nic. A ten rapper, co tam tak pomateně skákal a křičel sprosťárny (podle vypípávaček), vypadal, jako by právě vylezl z popelnice.

Titul nejlepší reklamy Super Bowlu si tentokrát pro sebe uzmula samotná NFL. Do dvou minutového videa se vešlo tolik hvězd a odkazů na legendární hry a okamžiky minulosti, že by vás to ani ve snu nenapadlo.

S další sezónou za námi, moc děkuji všem za projevenou podporu ať už jednorázově nebo pravidelně. Filip Karpíšek, Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik, Pavel Sysel, díky vám všem.

Vrchol sezóny je sice za námi, NFL však jede dál svým vlastním tempem. Začíná offseason, a tak jako pokaždé bude i letos na jaře nabitá. Před draftový process začíná nabírat obrátky. Hráči s končící smlouvou už sondují svůj potenciální trh. Rozhodně bude o čem mluvit. Kdo uloví Nicka Folese? Kam povedou cesty Antonio Browna? Jak moc si vydělá Leveon Bell? A mnoho dalšího. Takže zůstaňte na vlnách Weekly Quarterbacka.

Čtení pro náročné (v angličtině)

Fifty Years of Play-Action Evolution Has Led to Sean McVay’s Rams

Why aren’t NFL teams better at drafting, developing quarterbacks?

‘These checks aren’t what you think they are’

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube