Antonio Brown
Antonio Brown, už ho Raiders čapli.

WQB: Sága A. B., nákupní horečka

Dnešní článek bude o nastupujícím trhu s volnými hráči a o uplynulých trejdech. Hlavně pak o bezprecedentním trejdu Antonio Browna.

Protože prvních pár dní trhu s volnými hráči je hodně hektických, není v mých silách postihnout všechny pohyby a transakce, které se stanou. U těch nejposlednějších stihnu snad jen malou poznámku. Úterní uzávěrka článku je nemilosrdná. Pokusím se tedy probrat alespoň trejdy za uplynulý víkend a těch několik největších podpisů, které se upekli v prvních dnech. A budu známkovat. Pěkně po staru jako ve škole, na škále od jedničky po pětku.

Sága Antonio Brown

Fakta: Wide receiver Antonio Browns putuje z Pittsburghu Steelers do Oaklandu Raiders, opačným směrem je poslán výběr v letošním draftu, třetí a páté kolo. Antonio Brown zároveň v Oaklandu podepsal rozšíření stávajícího kontraktu, jeho nová smlouva zní na 3 roky, 54 miliónu dolarů, z čehož je 30 miliónů garantovaných. To je důležité, neboť tento trejd je především o penězích. O respektu, moci a standardech, ale především: Antonio Brown chce být placen v rozmezí těch nejlepších wide receiverů teď a Steelers to odmítají.

V jednom je trejd hodně bezprecedentní. Pittsburgh si připíše z Brownova stávajícího kontraktu 21 miliónu dolarů mrtvých peněz pod platový strop za hráče, který za ně nebude hrát. Až tak daleko došla situace, že se jej Pittsburgh byl ochoten zbavit za velice nízkou (kompenzací) a zároveň vysokou (finanční zátěž) cenu. Není pochyb, že letošní fiasko s running backem Leveon Bellem mělo velký vliv. Management Steelers odmítal další sezónu sledovat, jak je tým rozbíjen zevnitř vlivem jednoho hráče, který se mu vzpírá. Vztahy mezi týmem a Brownem šli po sezóně rychle směrem k ledu a Brown tomu sérií příspěvků na sociálních sítí a vyjádřeními do médií vůbec nepomáhal. V podstatě donutil management Stelers k tahu, který nedává finančně smysl.

Pittsburgh si však za to může především, a hlavně sám tím, jak své hráče využívá během let, kdy jsou placeni podprůměrně a odmítá nastolit garance či vylepšení platu, když dojde na lámání chleba. Steeelers jsou přímo proslulí odmítáním garancí v kontraktu mimo první rok smluv a také jejich nabídka Leveon Bellovi nebyla výjimkou. Odmítl. Zároveň nikdy nenabízejí nový kontrakt hráči dříve než před posledním rokem stávajícího kontraktu. Výjimkou byl jen quarterback Ben Roethliesberger, který podepsal rozšíření smlouvy 2 roky před jejím vypršením. Možná i odtud pochází pocit Browna, že Big Ben je v týmu někým privilegovaným, zatímco s ním zametají.

Situace Antonia Browna byla taková, že chtěl letos (ve 30 letech) proměnit svou možná poslední šanci na garantovaný kontrakt, který by platil adekvátně jeho výkonům z posledních 6 let, kdy patřil bezpochyby k nejlepším wide receiverům ligy, s předpokladem, že v nich dokáže pokračovat. Má za sebou šest sezón po sobě s 1000 a více nachytanými yardy, přes 100 zachycených míčů na sezónu. Jeho spoluhráči vám bezpochyby řeknou, že se jedná o jednoho z nejtvrději pracujících hráčů v týmu, jakkoliv je jeho velká persona součástí toho všeho.

Brown měl tu smůlu, že si načasoval špičkové výkony na dlouho dobíhající smlouvu a Pittsburgh byl více než ochoten, nechat ho hrát za hubičku. Když po své druhé sezóně v NFL (jakožto draft pick ze 6.kola) podepsal rozšíření smlouvy (na 5 let za 42 miliónů dolarů), šlo o velké peníze. Odnesl si domů 17 miliónů podpisového bonusu. Jenže hned rok poté se Antonio zařadil mezi úplně nejlepší wide receivery v lize a na špičce byl nucen hrál další 4 roky za peníze odpovídající sotva průměru ligy (28 miliónu dolarů za 4 roky). Vydělával méně než polovinu jeho skutečné ceny na volném trhu, kam však neměl přístup. V roce 2017 podepsal nový kontrakt, čtyřletý znějící na 68 miliónů dolarů. Garantovaný byl opět pouze první rok.

Ve své době velmi dobré peníze, jenže trh se od té doby díky rychle rostoucímu platovému stropu rapidně změnil. DeAndre Hopkins, Brandin Cooks či Odell Beckham dostali nové kontrakty s garancemi po nejméně první dva roky a mnohem vyšším platem. Ještě před rokem však nic nenaznačovalo, že by Brown měl chtít z Pittsburghu odejít. To jasně dokládá i tah, který s ním Pittsburgh dohodl před sezónou 2018. Restrukturalizací kontraktu a přesunutím peněz z platu do jednorázového podpisového bonusu si uvolnil momentální místo pod platovým stropem, ovšem jen přesunul zátěž do dalšího ročníku. Pokud by tak neudělali, letos by je stál v mrtvých penězích pod platovým stropem jen 11.4 miliónu dolarů. Po restrukturalizaci je to oněch neslavných 21 miliónů.

Pokud se tedy podíváme do historie, je jasné, že Steelers by nikdy s Brownem nejednali o navýšení platu a nechali by ho zbylé 3 roky hrát se současným kontraktem poté, co v předchozích letech s radostí užívali luxusu špičkového hráče hrajícího za průměrný plat, aniž by mu cokoliv garantovali. Lze tak vidět, proč Brown získal pocit, že je v Pittsburghu nerespektován a rozhodl se vynutit si trejd pryč.

A tady vstoupil do hry Oakland, který zřejmě jako jediný tým NFL byl ochoten stávající kontrakt Browna rozšířit a přidat garance na příští 2 roky. Nelze než obdivovat nového generálního manažera Mike Mayocka, že si trval na své (nízké) nabídce kompenzace v podání dvou nízkých voleb v draftu a díky neexistující poptávce nakonec defacto donutil Pittsburgh ji přijmout. Celý ten trejd předcházelo hodně kouře a spekulací kolem, nepochybuji však, že ostatní nabízející (včetně Buffala) nebyli ochotni Brownovi platové požadavky přijmout a neměli tak jistotu, že za ně bude chtít se stávajícím kontraktem hrát.

Finančně je to pro Oakland přijatelný tah, jelikož mají pod platovým stropem spoustu místa. Lze předpokládat, že Brown bude i v příštích 2 sezónách patřit mezi ty lepší receivery v NFL a nepředstavuje pro Raiders příliš velký risk. Tedy pokud se nesrazí hlavou s trenérem Jon Grudenem, který si tradičně nedělá servítky a je jedno o koho jde. Historie však naznačuje, že Gruden je trenér, který hodně lpí na svém zkušeném no.1 receiverovi a je schopný mu zařídit přes 100 catchů za sezónu. Obě strany by tedy měly být spokojeny. Hodnocení: Steelers 4, Raiders 1-.

Další trejdy

Sága Antonia Browna je určitě nejpřitažlivějším trejdem týdne, ale zdaleka ne jediným.

Quarterback Case Keenum a sedmá volba příštího draftu se stěhují z Denveru do Washingtonu Redskins za volbu v 6. kole letošního draftu. Tah, který lze označit slovem “meh“. Denver se zbavil přebytečné dvojky, poté, co získal Joe Flacca. Washington získal zkušeného startera/náhradníka, zatímco budoucnost Alexe Smitha visí ve vzduchu. Colt McCoy tuhle roli také může zastat, ale nepatří mezi nejspolehlivější hráče, co se zdraví týče. S Keenumem nicméně sdílí podobné charakteristiky. Umí to rozjet a stejně tak i přehnat a kupit chyby. Pro Washington to před draftem neznamená nic, nadále je pozice QB do příštího roku a dál nedořešená. Poté, co 2 roky popotahovali na franchise tagu Kirka Cousinse, pláchl jim do Minnesoty, kde vystřídal právě Keenuma. (Bludný?) kruh se uzavírá. Hodnocení: Broncos 2-, Redskins 3.

Kus za kus by se dala nazvat výměna mezi New Yorkem Giants (LB Olivier Vernon) a Clevelandem Browns (G Kevin Zeitler), jejíž součástí je i drobný swap draft picků (páté kolo za šesté). Oba hráči disponují vysokými kontrakty, ze kterých se týmy evidentně chtěly vyvázat. Oba týmy zároveň zaplnily díru v kádru, která je dost tlačila. Browns získali zkušeného borce na opačnou stranu defenzivní lajny, než kde hraje Myles Garrett. Za Zeitlera by měl do ofenzivní lajny naskočit mladý Austin Corbett. Giants posílí tolik potřebnou ofenzivní lajnu, avšak za cenu ztráty nejlepšího pass rushera v týmu. Tento tah můžeme hodnotit až podle toho, jak jej dokáží nahradit. Pravda však je, že jeho obří kontrakt plně neodpovídal výkonům a Vernona v posledních letech hodně brzdila zranění. Hodnocení: Giants 2, Browns 2-.

New York Jets získali z Oaklandu Raiders guarda Kelechi Osemele za posun na draftu o kolo dozadu (páté za šesté). To je hodně dobrý kup, Jets pro něho mají spoustu místa pod platovým stropem. Osemele sice polevil v posledních letech z výkonů z let 2015-16 a marodil několik zápasů, stále je to však velice zkušený borec, který okamžitě pomůže lépe chránit quarterbacka Sam Darnolda. Hodnocení: Jets 1-, Raiders 3-.

První vlna trhu s volnými hráči

Pamatujte, první den trhu s volnými hráči je zběsilý závod o ty nejcennější kusy. U volných hráčů se cení především nízký věk, bezproblémový charakter a v neposlední řadě také zdravotní odolnost. Kdo splňuje přísné parametry a má schopného agenta, dokáže vyvolat cenovou válku (nebo její zdání) a inkasovat pěknou raketu na mnoho let. Zvedající se platový strop a hodně peněz v kapsách mnoha týmů znamená jediné, nové rekordní sumy. Skutečnost je ale taková, že většina těchto dlouhodobých smluv neuvidí svůj konec. Dožijí se v průměru tak tří, někdy jen dvou let. Proto je důležité věnovat pozornost garantovaným penězům (GTD) a jejím rozprostření do prvních let. V podstatě určují, za jak dlouho se tým může přemrštěného kontraktu zbavit, aniž by to znamenalo smrtící ránu do rozpočtu. Koho zajímá víc, doporučuji server spotrac.com, kde si může jednotlivé smlouvy záhy najít pěkně rozepsaný. Stejně tak tam najdete sumáře jednotlivých týmů, kolik peněz pod platovým stropem jim zbývá a tak dále.

Chytré týmy toto období jen sledují z povzdáli a čekají až se šílenství uklidní. Pak se vždycky najde nějaký zdánlivě druhořadý hráč, který podepíše za zlomek cen prvního dne a odvede také dobrou práci. Tým jen musí vybírat chytře a umět borce správně využít. Pokud chcete hvězdu, musíte platit a to hned. Mnoho týmů je do utrácení dohnáno nastalou situací. Špatnými drafty, zoufalou situací na lajně. Někdy prostě nezbývá než si připlatit a stále to může dávat smysl. Zátěž v platovém stropu však tým pocítí v letech budoucích. Není proto náhoda, že většinu těchto smluv neohodnotím příliš pozitivně.

OT Trent Brown, Oakland Raiders, 4 roky / $66M ($36.8 GTD). Nový nejlépe placený levý tackle je na světě. Brown proměnil životní sezónu ve velkém. Monstrózní hráč (přes dva metry výšky), 25 let, vysoký potenciál. Právě za to se platí prémium. Jenže ještě před rokem to byl zraněný pravý tackle, kterého 49ers pustili do Patriots za hubičku. A tam úřaduje asi nejlepší trenér ofenzivní lajny v celé NFL. V Oaklandu rozhodně takový luxus mít nebude a lze reálně čekat, že zapadne do průměru. Raiders letos překvapují vysokými investicemi, ale tady platí hlavně za své loňské nezdary. Draftovali dva tackly v prvních třech kolech draftu a výsledkem je asi nejhorší dvojice loňské sezóny. Kolton Miller a Brandon Parker. Nepěkná vizitka trenéra ofenzivní lajny a nepěkná vyhlídka pro Browna. No alespoň má ty peníze. Hodnocení: 3-.

S Landon Collins, Washington Redskins, 6 let/ $84M ($45M GTD). Neuvěřitelná částka za hráče, který je po právu škatulkován do box safety role, takový spíše hybridní linebacker. Ale za to excelentní. Giants se zdálo příliš, platit mu $11M franchise tag. Vzhledem k jeho momentálnímu průměru $14M na rok je jasné, že tam dohoda vzniknout nemohla. A tak Collins přichází do týmu, k němuž neskrývá sympatie. Legendární safety Sean Taylor je jeho velký vzor. V Collinsovi získá Washington hráče skvělého charakteru, dobrého tacklera a playmakera. Jen ho musí umět správně využít. Jinak jsou to vyhozené peníze oknem. Hodnocení: 3.

LB Kwon Alexander, San Francisco 49ers, 4 roky / $54M ($27M GTD). Alexander je solidní střední linebacker. V Tampě určitě dělal tým lepším, ale tahle jednotka přesto patřila v minulých letech k nejhorším v lize. Byl toho součástí nebo ji táhl z úplného dna. Pravda bude někde uprostřed. 49ers však platí cenu, která by odpovídala špičce ligy, a to Alexander není. Navíc na podzim utrpěl zranění vazů, a tak lze čekat pomalejší start od nové sezóny. Hráč přichází s určitým riskem a na to mi přijde smlouva poněkud nafouklá. Hodnocení: 3-.

OT Bobby Hart, Cincinnati Bengals, 3 roky / $21M (GTD zatím neupřesněno). Tenhle podpis mi nejde do hlavy. Harta získali Bengals po propuštění z Giants, kde hrál na protější straně proti Ereck Flowersovi a tandem to byl naprosto příšerný. Hart v minulé sezóně za Bengals odehrál všechna utkání, povolil 11.5 sacku a nasbíral 14 penalt. Rozhodně neukázal nic, co by opravňovalo takovou investici. Za mnohem nižší peníze mohli mít podobného hráče prakticky z ulice. Hodnocení: 4-.

DE Trey Flowers, Detroit Lions, 5 let / $16-$17M na sezónu, zatím neupřesněno. Další Patriot, jenž si letošní jízdou do Super Bowlu pořádně vydělá. Jeho nový trenér Matt Patricia, jakožto bývalý Patriot musí dobře vědět, co kupuje a jak to využít. To jsou body pro něj. 25-letý Flowers je hodně podceňovaný pass rusher, velmi solidní proti běhu. Po tomto podpisu už však na výmluvy nebude prostor. Plat bude mít jako super hvězda, a to se od něj bude očekávat. Teprve budoucnost ukáže, jak moc dobrý obchod to je. Hondocení: 2.

S Eric Weddle, Los Angeles Rams, 2 roky / $12.5M ($5.25M GTD). Hodně zkušeného borce získali do týmu Rams. Safety Weddle byl propuštěn z Baltimore Ravens a netrvalo mu dlouho najít si nové angažmá. Ve 34 letech právě prožil slabší sezónu (tedy alespoň statisticky), ale obrana Ravens i tak patřila k nejlepším v lize a Weddle rozhodně nebyl její slabinou. Hodnocení: 2.

DE Malik Jackson, Philadelphie Eagles, 3 roky / $30M ($10M GTD). Eagles našli svou náhradu za odchozího Tim Jernigana a Micheal Benneta a nadále udržují svou defenzivní lajnu velmi silnou. Hodnocení: 2.

WR Jamison Crowder, New York Jets, 3 roky / $28.5M ($17M GTD). Crowder je vynikající slot receiver, jakého každý quarterback ocení. A Jets nemají ofenzivních zbraní nazbyt. Cena není nejmenší, přesto tento tah chápu, neboť trh s wide receivery je letos hodně slabý. Hodnocení: 2.

CB Justin Coleman, Detroit Lions, 4 roky / $36M (GTD zatím neupřesněno). Platit 9 miliónů slot cornerbackovi se zdá opravdu hodně, jakkoliv je dobrý. Přitom to není tak dávno (2017) co jej Patriots pod vedením Matt Patricii poslali do Seattlu za pouhý pick v sedmém kole. Tam se ujal, ale stále to nepřišlo trenérovi dost dobré, aby jej nasadil na kraj obrany, kde se platí top peníze cornerbackům. Buď v něm Detroit vidí něco víc, nebo sec-sakramentsky přeplatil. Hodnocení: 3-.

S Tyrann Mathieu, Houston Texans, 3 roky / $42M (GTD zatím neupřesněno). Minulý rok se musel Mathieu spokojit s jednoletým kontraktem, letos už si vydělal slušně. Chiefs získají výborného safety, který dokáže plnit v obraně mnoho různých rolí na vysoké úrovni. Největším rizikem jsou častá zranění. Mathieu už má na kontě dvakrát přetržené vazy v koleni a řadu dalších bolístek. Pokud však bude zdravý, mají Chiefs v kádru vynikajícího parťáka do dvojice k Eric Berrymu, který je ale mimochodem také dost křehký. Zároveň teď Chiefs mají nejlépe placenou dvojici safety v lize. Nebo je tohle krokem ke zbavení se Berryho kontraktu? Hodnocení: 2-.

QB Nick Foles, Jacksonville Jaguars, $88M ($50M GTD). Tolik očekávaný tah, veřejné tajemství, které se proměnilo ve skutečnost. Po sérii škatulat a batulat hudba utichla a zůstala jediná volná židle. Foles si na ni ochotně sedl. Přesto se z kontraktu zdá, že Jags se snažili někoho přeplatit. Nejspíš však jen sami sebe a tato smlouva může v budoucnu stát tým některou z jeho hvězd momentálně s nováčkovským kontraktem. Nicméně, Jaguars mají tým, který je postaven na vyhrávání teď a schopný quarterback tomu chyběl. Foles je v NFL přinejmenším průměrný na své pozici, a i to je pro tým z Jacksonville velký upgrade (nad Blaka Bortlese). Bude to ale stačit na atakovaní playoff? Navíc ten fit schematicky také není úplně ideální. Jacksonville staví na běhové hře z formací s quarterbackem z pod centra, ale Foles ve Philadelphii spíše slavil úspěchy ze shotgunu, s velkou dávkou RPO akcí a passů. Jak si tohle sedne budu hodně zvědavý. Smlouva ho však váže do Jacksonville přinejmenším na další dva roky. Hodnocení: 3.

C Mitch Morse, Buffalo Bills, 4 roky / $44.5M (GTD zatím neupřesněno). Morse je pro ofenzívu Bills obrovská posila. Rozhodně patří k těm lepším centrům v NFL, jeho plat se také v současném tempu utrácení neztratí. Hodnocení: 2.

WR Devin Funchess, Indianapolis Colts, 1 rok / $10M-$13M. Vypadalo hodně pravděpodobně, že se Funchess bude muset spokojit s jednoletou ukaž-co-v-tobě-je smlouvou. Tyto smlouvy však většinou přicházejí až v druhé vlně, za týmově příznivých finančních podmínek. Více než 10 miliónů se tak v první den trhu zdá jako zbytečný výstřel do tmy. V Panthers v roli WR jedničky zdaleka nepřesvědčil a nic nenaznačuje tomu, že by jím mohl být do budoucna. Ještě, že Colts mají tolik místa pod platovým stropem, jinak bych musel být mnohem kritičtější. Hodnocení: 3-.

OT Jawuan James, Denver Broncos, 4 roky / $51M ($32M GTD). Zoufalá situace si žádá zoufalé činy a momentálně není na trhu v NFL dost kvalitních ofenzivních tacklů, aby to uspokojilo poptávku. Toliko nám napovídají nafouklé smlouvy pro průměrné hráče. Trh v podstatě pokračuje v trendu z posledních let. James vloni prožil jen další průměrný rok své průměrné kariéry, ale poptávka převyšující nabídku z něj obratem udělalo nejlépe placeného pravého tackla v NFL. Broncos platí, aby zalátali velkou díru. Hodnocení: 3-.

S Lamarcus Joyner, Oakland Raiders, 4 roky / $41M (GTD zatím neupřesněno). Raiders se do toho letos opřeli opravdu ve velkém. Po roce výprodejů teď doplňují kádr za draho na všech možných pozicích. Nezbývá než se ptát, proč byl takový problém zaplatit Khalil Macka? Asi chtěli ty draft picky oplátkou. V Joynerovi získávají velice spolehlivého safety, jehož cena byla prostě trhem vyhnána nahoru. Hodnocení: 2-.

LB C.J. Mosley, New York Jets, 5 let / $85M ($51M GTD). Chtělo to hodně peněz, aby se Jets podařilo odlákat Mosleyho, top linebackera na trhu, z Baltimore. Ve svém, teď už bývalém, týmu byl jednoznačně srdcem a duší obrany. Stejný post a očekávání na něj budou kladena i v New Yorku. A s touhle megalomanskou smlouvou se nečeká nic než úspěchy. Hodnocení: 2-.

DT Sheldon Richardson, Cleveland Browns, 3roky / $36M ($21M GTD). Defenzivní lajna Browns začíná vypadat hodně drsně, zatímco divizní soupeři spíše vyprodávají. Vyvstává nám tu z popela nový favorit divize AFC North? Hodnocení: 2-.

LB ZaDarius Smith, Green Bay Packers, kolem $16 na sezónu, zatím neupřesněno. Tolik potřebná injekce do pass rushe sýrařům. Informace hovoří také o posile obrany v podobě S Adrian Amose a LB Preston Smitha, zatím bez detailů a potvrzení. To by byla poměrně velká změna proti minulosti, kdy Packers tuto část trhu s volnými hráči tradičně seděli na zadku a nechávali rozhazovat peníze ostatní týmy.

S Tashaun Gipson, Houston Texans, 3 roky / $22M.

Dle všech dosavadních zpráv QB Teddy Bridgewater znovu podepíše v New Orleans Saints nadále jako backup Drew Breese (s vyhlídkami na budoucí pozici v týmu) navzdory nabídce z Miami Dolphins.

Máte-li rádi moje články, vězte, že stojí nemálo úsilí. Pojďte mě v tom podpořit jednorázově nebo pravidelně. Těm stávajícím podporovatelům a patronům moc děkuji: Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik, Pavel Sysel.

Otázky pro vás

Pokud jste úspěšně dočetli až sem, asi vás to vážně zajímá. Takže mě zase zajímá, co na (ne)posily vašeho oblíbeného týmu říkáte? Taky vám ty peníze přijdou šílené?

Čtení pro náročné (v angličtině)

Steak, booze and a sense of dull dread: Here’s what really happens at the NFL combine

Pat Shurmur Scouted One QB at the Combine He Knows Quite Well: Vanderbilt’s Kyle Shurmur

Barnwell’s 2019 NFL free-agency and trade grades: Tracking every big signing and move

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube