Eli a Odell
Eli a Odell, tentokrát to klapalo, photo: giants.com

Giants: Odell Beckham trejd, co to znamená?

Popravdě, lámu si s tím hlavu. Není jednoduché pochopit, proč se Giants takhle zbavili svého nejlepšího hráče.

Když jsem ráno otevřel twitter, myslel jsem, že spadnu ze židle. Chtělo to čas, promyslet všechny začátky a konce a stejně je obtížné, najít v tom nějaký smysl.

Parametry trejdu

Fakta: Giants vytrejdovali wide receivera Odell Beckhama do Clevelandu Browns za 1. kolo draftu (17. celkově), 3. kolo draftu (95. celkově) a S Jabrill Pepperse.

Než se dostanu k okolnostem, pojďme se podívat na trejd z hlediska hodnoty a získané kompenzace. Stručně řečeno, Giants byli okradeni za bílého dne. Beckhamovi je 26, v nejlepších letech a formě. Top 5 na své pozici. Prostě unikátní a jedinečný hráč a osobnost s nejméně 5 dalšími produktivními lety před sebou. A je na ty roky pod smlouvou. Za takové se platí ne prémium, ale mega-prémium. Pro srovnání LB Khalil Mack přinesl vloni Oaklandu dvě první kola draftu. A to Raiders neměli moc na výběr, pokud ho nechtěli podepsat a on nechtěl hrát na franchise tagu. Zato Giants měli veškeré karty v ruce, do trejdu nebyli nijak nuceni, mohli si ho v klidu ponechat a přijmout jedině opravdu neodolatelnou nabídku. Tahle na mě tak ani zdaleka nepůsobí. Navíc, vytrejdovat Beckhama letos je pro Giants hodně nevýhodné. Do platového stropu si připíšou 16 miliónů dolarů zátěže, za hráče, který hraje pro někoho jiného.

Co jsme získali? Safety Jabrill Peppers je průměrný hráč, mladý (23 let) a na pozici, kterou Giants potřebují, draftovaný Clevelandem před 2 lety v prvním kole. Nicméně, jeho hodnota by se dala srovnat a volbou ve středním kole draftu. Získaný pick v 1. kole je někde v půlce kola (17. celkově), přidané 3. kolo je spíše taková cena útěchy. Nic moc, za hráče, jakého stěží najdete jen tak na ulici, možná v top 10 draftu, máte-li velké štěstí. Prostě bez okolků, Browns tenhle trejd vyhráli a mají pořádně našlápnuto. Ukazuje se, jak je v současné NFL klíčové k úspěchu, mít dobrého quarterbacka se směšně nízkou nováčkovskou smlouvou, což umožňuje umořit peníze jinde a jít pro Super Bowl. To by mělo být cílem Giants do budoucna.

Okolnosti

Spekulace kolem výměny Odell Beckhama se vyrojili prvně už loňskou sezónu a neutichly ani letos. Ukázalo se, že oprávněně. Jako by pořádně nikdy nenašel s managmentem týmu společnou řeč, ať už to byl kdokoliv. Bývalý trenér McAdoo si s ním poradit neuměl vůbec. Bývalý generální manažer Jerry Reese jen opakoval fráze do novin, jak se má poučit a z klukovin a vyrůst. S nástupem nového režimu se zdálo navenek, že vztahy mohou začít z čistého listu a opravdu s novým trenérem Shurmurem to bylo lepší. Trhlinka se objevila až během sezóny, když Odell během jednoho interview nepodpořil svého vlastního quarterbacka a otevřeně zapochyboval o ofenzinvím plánu Giants. Napovrch vyplavala jeho frustrace ze situace v týmu. Zjednodušeně řečeno, cítil se být v týmu málo využitý. Zaseklý v New York Giants, kteří se točí v bludném kruhu se stárnoucím quarterbackem. S řadou mizerných draftů, neschopni tým vytáhnout na úroveň playoff, neschopni si přiznat nutnost přestavby. Frustrace byla více než oprávněná. Jenže pokud Giants tenhle bludný kruh rozbijí, Beckham už u toho nebude. A to je hodně hloupý paradox.

Přitom on byl hvězdou tohoto týmu, na které by se dala přestavba postavit. Vždyť je to jedinečný talent a má to nejlepší před sebou. Jenže konzervativní vedení Giants, a myslím tím majitele J. Maru a GM Gettlemana v něm vidí potížistu a to je hlavní důvod, proč se ho tak ochotně zbavili. Lze argumentovat, že jeho odchod pročistí vzduch. Ačkoliv spoluhráči a fanoušci ho milují, tým byl nevyhnutelně pod vlivem jeho velké osobnosti. Nelze ignorovat teátrie, které odváděly pozornost. Během zápasů někdy jako by trenéři i fanoušci tlačili míč silou na Beckhama a doufali, že je zázračně zachrání. A to na úkor týmového pojetí. Kolem OBJ se točilo zdánlivě všechno. A právě to bylo nejspíš tím hlavním katalyzátorem této výměny. Snaha generálního manažera Giants oprostit tým od tohohle všeho. Než situace dojde příliš daleko a Odell ztratí hodnotu podobně jako Antonio Brown. Bohužel, pokud to vidí takto, asi byla jen otázka času, než nějaký incident nevyhnutelně jakž takž fungující vztahy rozbije. Pak je asi výměna logická, jenže důvod není v Beckhamovi, ale na straně Giants. A to je smutné.

Smutnější je, že Giants se v posledních letech i po změně generálního manažera ubírají neznámo kam. Gettleman vloni převzal mizerný tým se stárnoucím quarterbackem a v hlubokém draftu na této pozici se rozhodl druhou volbou celkově vzít running backa. Překopal celou obranu a podepsal za horentní sumu průměrného levého tackla. A ono to nefungovalo. “Překvapivě“.

Co buduje teď, nikdo neví. Někdy mám pocit, že ani on sám. Na jednu stranu tvrdí, že talentu se nevzdává, na druhou nechá odejít Landona Collinse a vytrejduje Odell Beckhama. Ve 38 letech Eli Manning zůstává bez náhrady, zatímco mladí perspektivní hráči odchází. Až se bojím zjistit, co pro nás připraví letošní draft. Po sérii pochybných tahů z posledních let jsou Giants ostatním všem jen k smíchu, a to mě tíží. Nevidím žádný jasný směr, kam se kádr ubírá. Pokus o rebuild jako by začínal o nejméně rok později, a ještě z úplně špatného konce. A pokud je to něco jiného, pak jde Gettleman zcela proti proudu moderního pojetí fotbalu a tým managementu. Upřímně, já to nechápu.

Budoucnost

Nejvíce ze všeho to vypadá, že Giants konečně přišli na to, co ostatní vidí už několik let. Je potřeba kompletní rebuild týmu. V tomto směru to vzal Gettleman od podlahy, už vloni tým hodně překopal. To si ale ještě bláhově myslel, že to bude na úspěchy stačit. Ani zdaleka. Zapomněl totiž na jednu podstatnou věc, bez nového quarterbacka to nepůjde. Giants musí nejprve nahradit Eli Manninga a začít novou kapitolu s novým quarterbackem. A tomu by se dynamický wide receiver hodil. No nebude. Nezbývá doufat, že získané draft volby konečně Giants použijí, aby svého quarterbacka budoucnosti získají. Jenže …

Nejsem si tím ani zdaleka jistý. Draft tomu příliš nakloněn není. Ani jeden z top quarterbacků není nějaká extra jistota. Haskins toho má za sebou jen málo, Murray se zdá být pro Giants nekompatibilním typem hráče. Možná bude ve hře trejd pro Josh Rosena, ale když ho nechtěli vloni, proč by měli letos. Je tak dost pravděpodobné, že si protrpíme další sezónu beznaděje a budeme netrpělivě vyhlížet draft 2020. Že si budeme muset sáhnout až na dno, abychom se mohli odrazit zpět.

Uvidíme. Generální manažer Dave Gettleman balancuje na hodně tenkém provazu a pokud z něj spadne, může tahle mizérie týmu trvat klidně dalších 5 let. Bojím se, bojím.

Mimo hlavní téma

O trejdu LB Olivier Vernona téže do Clevelandu za guarda Kevin Zeitlera jsem už psal ve včerejším článku. Tady jen dodám, že tenhle trejd beru spíš jako výhodný pro Giants. Zeitler je skvělý a spolehlivý guard, jakého potřebujeme, i za cenu, kterou má jeho kontrakt. V rámci posledního vývoje bych si snad jen mohl přát, aby byl mladší (29 let). Ale zase jsme odmazali obří smlouvu Olivier Vernona a to je nedílnou součástí trejdu.

Určitě jste též zaznamenali, že safety Landon Collins, kapitán naší obrany, podepsal monstrózní smlouvu s Washingtonem Redskins. I to je ve včerejším článku myslím dostatečně osvětleno. Jeho odchod mě pochopitelně mrzí, patřil mezi mé oblíbence, ale takový je bohužel byznys. Cena za jeho služby se vyšplhala neuvěřitelně vysoko a v dlouhodobém horizontu Giants udělali dobře, že ho sami tak lukrativně nepodepsali. Nicméně, stále myslím, že franchise tag smysl dával. Vzhledem k poptávce mohl být následně vytrejdován a Giants by získali alespoň něco zpět.

První dny trhu s volnými hráči obří částky jen lítaly a Giants nic. Pochopitelně. Přeci pořádáme výprodej.

Někoho tým přeci jen přivedl. Dvouletou smlouvu podepsal vele zkušený safety Antoine Bethea. To je 35-letý veterán, velice univerzální hráč. Už se blíží soumraku své kariéry, ale ještě bych ho neodepisoval. Poslední 2 sezóny patřili k jeho vůbec nejlepším. V roce 2017 si připsal v dresu Arizony 5 interception, vloni tam patřil se 120 skládkami k nejaktivnějším obráncům vůbec. Očekávám, že jeho role v obraně bude spíše situační a bude mít za úkol mentorovat mladší spoluhráče.

Na doplnění, tým znovu podepsal v minulých týdnech na další sezónu následující tyto vlastní hráče: FB Elijhaa Penny, C Jon Halapio, C Spencer Pulley, K Aldrick Rosas, QB Alex Tanney, WR Corey Coleman, LS Zak DeOssie a TE Scott Simonsen. Většinou se jednalo omezené volné hráče, na něž uplatnili tender. To vše usnadnilo.

Naopak do týmu se určitě nevrátí G Jamon Brown (Atlanta Falcons).

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter