QB Dwayne Haskins
QB Dwayne Haskins

WQB: Dwayne Haskins

V dnešním díle představím dalšího z top quarterbacků vstupujících na letošní draft NFL. Je to Dwayne Haskins z Ohio State University.

Po Kyler Murraym určitě nejdiskutovanější quarterback, považován za takovou QB dvojku letoška, chcete-li. Haskins je však úplně jiným, dokonce bych se nebál říct zcela opačným, typem quarterbacka než Murray. Proto by bylo zcela nesmyslné, jakkoliv je srovnávat, a ani já se do toho nebudu pouštět. Výškou, váhou a stylem je Haskins klasickým prototypem quarterbacka NFL a také tak hraje. Atleticky spíše podprůměrný (40 yardový sprint za 5.04 sekund), je to takzvaně packet passer. Quarterback, který spoléhá více na svou předvídavost, rychlý odhoz a jemný pohyb v kapse než na atletické schopnosti a artistické útěky. Ne, že by běhat neuměl, jen to není jeho přednost a do nějakých velkých improvizací se příliš nepouští. Haskins je nejlepší, když může hrát z kapsy, v rytmu rozdávat míče a tempem diktovat hru obraně.

Haskins odehrál na college úrovni jen jednu sezónu (tu loňskou) a ačkoliv tento nedostatek zkušeností je mu započítán se záporným znamínkem, v té jedné sezóně zazářil naplno. V dresu Ohio State Buckeyes překonal hned několik školních rekordů. Statisticky vyjádřeno: 4831 naházených yardů, 50 touchdownů a 8 interception. Jeho asi nejvýraznějším zápasem bylo finále konference Big Ten, kdy si proti Northwestern připsal 499 yardů vzduchem a 5 touchdownů. Jeho výkony mu vynesli řadu osobních ocenění a místo ve finále o Heismanovu trofej (vyhrál ji K. Murray).

Haskins má dostatečně silnou ruku a umí předvést všechny hody, které byste v playbooku týmů NFL našly. Velice přesný a smrtící je především v hodech do vzdálenosti 10 yardů, které umí rychle číst a rozdávat bez váhání. Pokud mu umožníte dostat se do tempa a rytmu, jen těžko se zastavuje. Jeho rychlost nespočívá v běhu, ale v maličkostech. Rychle čte obrany, rychle rozehrává, rychle odhazuje. Jeho hodům nechybí předvídavost a dobré umístění. Zjednodušeně řečeno, míče posílá do míst, kde receiveři budou a ne tam, kde jsou. Pěkně do běhu, to jim umožnuje získat hodně extra yardů po catchi. Zároveň to ale dává perspektivu všem jeho obřím statistikám, které jsou hodně nafouklé mnoha screen passy a jednoduchými přihrávkami na pár yardů, které ale jeho receiveři donesli přes celé hřiště až do touchdownu. Jeho přílišná rychlost ve čtení obran je mu ale párkrát za zápas i ku škodě. Hody, které uspěchá nebo si nepočká na kompletní reakci obrany zavánějí turnoverem. To obzvlášť platí proti zónové obraně, ve které nepředvídá pohyb celé obrany. Zároveň někdy nechává na hřišti příležitosti pro passy za obranu, když příliš ochotně vezme zavděk první příležitostí na zkompletovanou přihrávku nakrátko.

Haskins je však vyzdvihován díky velkému fotbalovému IQ, pracovitosti a ochotě na sobě makat. Je pilný student hry, dokáže dobře číst obrany a upravovat hru za běhu, včetně vlastní protekce na lajně. Jeho hře by bezesporu prospělo více zkušeností a také zapracovat na pohybu celého těla. Jeho nohy někdy zaostávají za rameny a pak jeho míče nemají dostatečnou přesnost, když se ve čtení obrany přesouvá ze strany na stranu. Není proto náhoda, že při svém Pro Day workoutu předváděl především hody v pohybu a se simulovaným tlakem obrany, aby ukázal skautům, že na tom pracuje. Právě klesající výkonost a váhavost pod tlakem obrany je mu nejvíce vyčítána jako negativum, ačkoliv v sezóně předvedl i několik parádních klíčových drajvů ve čtvrté čtvrtině. Nechybí mu tedy ten takzvaný “clutch“ faktor.

Co se draftu týče, tak jeho destinace je zatím hodně ve vzduchu. Dřívější Mock Drafty jej většinou posílaly na šestém místě do Giants (pozn. Haskins vyrůstal v New Yorku), ale v poslední době se to už nezdá být tak jasné. Může jít i dřív (někdo se trejdne nahoru), protože poptávka po quarterbecích na draftu vždy žene jejich hodnotu nahoru. Může se i nečekaně propadnout dolů. Nechme se překvapit.

Letem Světem

NFL se podvolila tlaku ze strany fanoušků a trenérů a odsouhlasila masivní změnu pravidel, která na zkoušku povolí v ročníku 2019 trenérům challengovat a reviewovat tak penalty pass interference. A to jak hozené, tak nehozené. Není divu, že nejvíc za tuto změnu bojoval trenér Saints Sean Peyton, který byl obětí neodpískané penalty v lednovém Championship Game, v němž New Orleans Saints prohráli.

Je to opravdu dramatická změna, která hádám přinese ještě nejednu kontroverzi. Pass interference má sice jasná pravidla, ale jejich výklad a uplatnění je více než subjektivní. Kontakt mezi obráncem a receiverem tu vždycky byl a bude a mikromanagovat ze záznamu tyto střety bude více než komplikované. Co je z toho faul, co nevyhnutelný kontakt, co právoplatný souboj o míč? Naštěstí počet challengí trenérů zůstává stejný, tj. dvě, případně třetí, pokud první dvě úspěšně vyhrají. A to není mnoho, trenéři budou muset utrácet zodpovědně. Takže se to jistě omezí na opravdu důležité a klíčové momenty. Nadále by mělo platit, že otáčet se bude jen opravdu průkazné a neoddiskutovatelné chyby, ale to si budeme muset počkat na první situace a vysledovat, jak to rozhodčí a NFL centrála bude opravdu posuzovat. Obavu mám trochu z posledních 2 minut poločasů, kdy už je dle pravidel vše v režii rozhodčích. Jak moc aktivně k tomu budou přistupovat? Čeká nás pěkných pár ožehavých momentů, to je více než jisté.

Nový (od ledna) defenzivní koordinátor New England Patriots Greg Schiano už je bývalým. Z rodinných důvodů oznámil, že se funkce vzdává. To mu nelze mít za zlé, lepší teď než si to rozmyslet až v třeba v srpnu. To však nemění nic na tom, že Patriotům se letos tým rozpadá pod rukama. Odchází trenéři, hráči …

První offseason programy pro hráče startují již tento týden a to týmům, které najali nového hlavního trenéra. Od NFL mají výjimku a mohou startovat o 14 dříve než ostatní. Mají toho totiž hodně co dohánět. Je to první fáze offseason, takže taková seznamovačka, meetingy a posilovna, nic dramatického. Pro hráče nic striktně povinného, ačkoliv mnozí mají ve smlouvách klauzole, garantující finanční bonusy za účast. Ale znamená to, že například Odell Beckham by měl být už tento týden ke spatření v tréninkovém centru Cleveland Browns. Dost nezvyk. A co teprve pro něho, počítal s ještě minimálně 14 dny vlastního programu a místo toho se musel za 3 týdny přestěhovat z New Yorku pryč a převléknout z modré do hnědé.

Máte-li rádi moje články, neváhejte mě v tom podpořit jednorázově nebo pravidelně. Díky posílám těmto štědrým dárcům: Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik, Pavel Sysel.

Čtení pro náročné (v angličtině)

6 top NFL pass-rushing prospects walk us through their favorite techniques for crushing quarterbacks

Welcome to Tuscaloosa: Why NFL Scouts Love Visiting Alabama

Tracing the roots of Dwayne Haskins‘ football journey

The Giants CANNOT afford to pass on Dwayne Haskins (video)

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube