QB Drew Lock
QB Drew Lock

WQB: Draft a quarterbeci

Quarterbeci, budoucnost, naděje, poptávka, nejistota, zoufalost. To všechno je ten pravý mix pro zajímavý NFL draft, který se s železnou pravidelností nevyhnutelně točí především kolem pozice quarterbacka.

První dvojici poptávaných mladíků (Kyler Murray, Dwayne Haskins) jsem vám detailně představil v minulých dílech článku. Dá se říct, že tahle dvojka je takovým topem nabídky. Pak je tu poměrně velká mezera, a pak další tři borci, kteří si ještě mohou doufat na první kolo draftu. Představím vám je dnes.

Nedozvíte se však, kdo by o ně mohl mít největší zájem, protože to pole potenciálních kupců je poměrně široké a také nelze vyloučit nějaký překvapivý tým, který sáhne po quarterbackovi, který se k nim nečekaně propadl. Navíc každý z těchto quarterbacků je typově jiný a různým týmům mohou apelovat různé příchutě zmrzliny. Pořadí je tedy také čistě náhodné.

Dovolte mi však znovu zopakovat, že obecně je letošní ročník quarterbacků považován za velice slabý. Jak už to bývá, poptávka požene cenu nahoru, ale v jiných letech by tito quarterback mohli dost dobře patřit nejlépe do druhého či třetího kola. Takový je obecný náhled na letošní úrodu na nejdůležitější pozici ve fotbale. Je dost možné, že některé týmy, o nichž si myslíme, že letos budou na jistotu draftovat QB vysoko, ohrnou nos a budou čekat na příští rok. Ten vypadá mnohem nadějněji. Justin Herbert, Jake Fromm, Tua Tangovailoa … Ale to předbíhám.

Drew Lock (Missouri)

Lock je zkušený quarterback, který má za sebou téměř 4 celé sezóny v dresu Missouri a v jeho statistikách můžeme vidět setrvalý nárůst v kvalitě a zkušenostech. Poměr zkompletovaných passů dokázal každým rokem navýšit o tři procenta a zároveň také zlepšit poměr touchdownů ku interception. Přesto jej charakterizuje především jedno slovo: nekonzistence.

Drew Lock se může pyšnit asi nejsilnější a nejdělovější rukou mezi quarterbacky letošního draftu. Na jeho dlouhé passy se opravdu moc hezky kouká. Dostane-li čas a příležitost, umí vykouzlit opravdu krásné highlighty a duhové přihrávky za obranu. Jenže hned na to přijde mizerně hozený pass na 5 metrů z nestabilního postoje nebo jalová chyba pod tlakem. Výkonům Locka jednoduše chybí konzistence.

Na druhou stranu, skauti NFL v něm mohou vidět onen přízračný ‘velký potenciál’. Lock disponuje prototypickou výškou, stavbou těla a silnou rukou. Je spíše pocket passerem, který dokáže dobře číst hřiště a nelpí na první readu obrany. A má za sebou velké množství zkušeností.

Líné srovnání: Matthew Stafford, Jay Cutler

Daniel Jones (Duke)

Jones je quarterbackem z menší university, za kterou odehrál plné 3 sezóny. Zkušeností má tedy dost. Mentorem mu zde byl známý trenér David Cutcliffe, který fotbalově vychoval oba bratry Manningy a Jones by měl být dalším jeho prominentním produktem. Zatímco některé charakteristiky s nimi sdílí, včetně podobné stavby těla a stylu, Jones je podstatně lepším atletem.

Herně je Jones spíše opatrnějším quarterbackem, který rychle čte hru a dělá okamžitá a většinou dobrá rozhodnutí s míčem. Málo turnoverů, ale také minimum highlightů. Částečně to může pramenit i z nízké kvality týmu University Duke, který disponuje hodně podprůměrným týmem. Jonesovi chyběla kvalitní protekce, mnoho jeho passů receiveři upustili. Jeho přechod do NFL je tak poměrně hodně velká projekce toho, co by mohlo být. Jones má dobrou mechaniku hodů, průměrnou ruku, nadprůměrnou přesnost na kratší vzdálenosti a velmi dobré fotbalové myšlení. Nijak zvlášť však nenadchne v žádné kategorii. Do NFL jde s nálepkou “game manažera“.

Líné srovnání: Nick Foles, Alex Smith

Will Grier (West Virginia)

Grier má poměrně dost zkušeností. Jako vysoce hodnocený středoškolský rekrut nejprve přišel na univerzitu Florida. Po druhém roce však byl suspendován za použití nepovolených látek a o pozici starting QB přišel. Následoval rok na lavičce, po kterém se přesunul na univerzitu West Virginia, kde si s místním trenérem padli do oka. Grier během dvou let v týmu Mountaineers patřil mezi statisticky nejlepší quarterbacky univerzitního fotbalu a letos mu jen těsně uniklo finále o Heismanovu trofej.

Grier je velice pracovitý typ quarterbacka, avšak velice závislý na svém okolí a protekci. Pokud má čas, prostor a správně přečte obranu, umí hodit cokoliv. Pod tlakem nebo v nejistotě se ale sype jako domeček z karet. Grier vyniká vysokým fotbalovým IQ, ale zároveň velice nedokonalou technikou hodu a slabší rukou, což moc nejde dohromady z jeho velice agresivní mentalitou a horší předvídavostí.

Líné srovnání: Andy Dalton

Letem Světem

Situace kolem quarterbacka Josh Rosena (Arizona Cardinals) stále zůstává zahalena tajemstvím. Prozatím. Týmy zkouší vytáhnout z Arizony, zdali je k mání, ale ta se zatím k odpovědi nemá. První volba draftu zůstává v oblaku kouře. Zájem o Rosena by mohl mít především Washington Redskins či New York Giants, výše kompenzace by se pohybovala v rozmezí druhého kola letošního draftu. Víc jim nikdo nedá. Giants mají vysoký pick v druhém kole (37. celkově), ale nezdají se být ochotni se jej vzdát. Washington by mohl nabídnout své druhé kolo (46. celkově) a přihodit Case Keenuma, kterého trenér Arizony Kliff Kingsbury dobře zná a měl by tak za Murraym solidního náhradníka.

Arizona už v tuto chvíli své úmysly podle mého názoru zná, ale hraje vyčkávanou. Tlak roste, cena by mohla také. Je docela možné, že až v samotný předvečer draftu dá všem zájemců jednoduše a suše na vědomí: “Dejte mi svou nejlepší nabídku,“ a bude upečeno. Sám Josh Rosen to hraje dobře, ačkoliv sám možná nemá ani páru. Na první nepovinné offseason aktivity se dostavil mezi prvními, ačkoliv by klidně mohl hrát uraženého a účasti se bez postihu zdržet. To je dobrá zpráva pro kupce a zároveň matoucí signál.

Nový kontrakt uzavřel s Dallasem Cowboys jejich hvězdný pass rusher Demarcus Lawrence. Zní na 5 let, 105 miliónů dolarů, z toho 48 miliónů garantovaných. Výší tak zapadne někam lehce pod smlouvy Khalil Macka a Aaron Donalda. A to je výhra pro obě strany. Lawrence konečně získá jistotu dlouhého kontraktu po sérii franchise tagů a může se nyní plně soustředit na potřebnou operaci ramene a rekonvalescenci. Dallas zase získal jistotu na kraji defenzivní lajny, kvalitní hráče, ve 27 letech v prémiovém věku, za adekvátní cenu. Lawrence chtěl zůstat v Dallasu a když na popud agenta osobně zavolal generálnímu manažeru Stephen Jonesovi, věci se dali konečně do pohybu.

Hodně povyku vyvolal dlouhý článek o situaci v Green Bay Packers (najdete ho dole v odkazech anglicky i zkrácenou verzi slovensky), jeho přečtení opravdu doporučuji. Vzhledem k dlouhému času, který autor s článkem strávil a počtu bývalých hráčů Packers, kteří poskytli informace, je jisté, že v něm bude hodně pravdy. Tohle manželství prostě nefungovalo. McCarthy teď nebude mít snadné, najít nové angažmá v NFL. A nový kouč Packers Matt LaFleur asi taky nebude po jeho předčení dvakrát nadšený.

Tým New York Jets odhalil nové uniformy a logo. Co na ně říkáte? Já teda moc odvařený nejsem. Líbí se mi, že nové helmy jsou zelené, a nejen nudně bílé s pruhem, blyštivá metalická barva mě ale ke zbytku příliš nesedí. Bílá varianta je asi nejhezčí. Černá ujde, ale je taková nudná. Zelená varianta je hnus a hráči chudáci na trávníku snad ani nebudou vidět. Ten nově udělaný ramenní proužek je nemoderní a celkově k designu Jets nepasuje, to je za mě asi největší fail. Co se týče redesignu loga, tak tady výhrady nemám. NFL umožňuje týmům změnit své propriety nejvýše jednou za 5 let. Jak dlouho myslíte, že tenhle (ne)nadčasový design vydrží?

Liga AAF (Alliance of American Football) z ničeho nic ukončila činnost, a to ještě před očekávaným playoff. Důvody jsou především finanční, ačkoliv jejich pozadí je poněkud zahaleno mlhou. Já se do toho nebudu hlouběji pouštět. Zatímco konkurovat NFL nemohla, ani nechtěla, jako vývojová liga (angl. developmental) pro mladé hráče, nebo jako liga druhé šance, celkem fungovala. Ti nejlepší hráči už našli své zájemce mezi kluby NFL. Své fanoušky si také našla, a tak mě její konec mrzí, protože fungovat rozhodně mohla. Hlad po fotbale tu je, i na jaře. Během jedné sezóny ukázala, že talent se často najde i na okrajích NFL kádrů a někdy jen potřebuje více prostoru, aby vyplul na povrch.

Psaní Weekly Quarterbacka je časově náročný koníček, zároveň mizerně (~vůbec) placený. Chcete-li mě v tom podpořit, ať už jednorázově nebo pravidelně (viz odkaz), budu vám za to neskonale vděčný. Díky posílám těmto štědrým dárcům: Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik, Pavel Sysel.

Dotazy a žádosti čtenářů

Zpětná vazba je fajn. Chci psát o tom, co vás zajímá. Každé pondělí či úterý vyzívám čtenáře na twitteru (protože to je můj hlavní komunikační kanál) k otázkám a podnětům do WQB článku. Tím však rozhodně nechci diskvalifikovat nikoho, kdo twitter nemá. Pošlete mi kdykoliv své otázky a nápady (třeba emailem na robekjiri@gmail.com), prostě co vás zajímá, a já se pokusím odpovědět, jak bude v mých silách. To zajímavé pochopitelně zveřejním.

Tentokrát jsem od vás dostal několik různých dotazů, ale všechny se v podstatě motali kolem jediného. Draft. Uděláš mock draft? Koho vezme tým XY na pozici N? Bude jedničkou Kyler? A tak podobně. Bohužel, nic z toho nevím.

Mého mock draftu se také, jako každý rok, nedočkáte. Ano, bude tradiční komunitní mock draft (o tom už příště), ale sám se do toho cvičeníčka, které nakonec samozřejmě dopadne úplně jinak, pouštět rozhodně nebudu. Ale něco vám přeci jen povím. Z různých zdrojů lze tušit, jak se bude draft vyvíjet a kdo má na koho zálusk. Takové posbírané drby.

Budeme-li předpokládat QB Kyler Murrayho jako jedničku, tak San Francisco 49ers na dvojce je podle prakticky všech odborníků jasná destinace DE Nick Bosy. Dává to smysl.

New York Jets (pick č. 3) a Detroit Lions (pick č.8) se netají svou touhou trejdovat dolů. A nejsou sami, také v druhé půli prvního kola by o to mohl být velký zájem, protože draft je celkem hluboký na kvalitu a mít vícero voleb v druhém až třetím kole se zdá být lepší vyhlídkou než jeden pick vysoko v prvním. Takže otázka tedy je, kdo by chtěl nahoru a proč? V posledních 5 letech těch trejdů do první desítky bylo minimum a v 9 z 10 případů se zájemce posouval nahoru pro quarterbacka. Jen pro informaci.

Číslo 4, Oakland Raiders, by mohl být destinací pro pass rushera Josh Allena. Trenér Gruden tak konečně najde náhradu za Khalil Macka.

Budu hodně překvapený, pokud si na 7. místě Jacksonville Jaguars nevyberou ofenzivního tackla. Nejžhavějším jménem jest Jawaan Taylor.

Nemyslím si, že Denver Broncos (10. celkově) bude brát v prvním kole quarterbacka. Trejd pro Joe Flacca a defenzivně laděný kouč Vic Fangio prvním rokem u týmu, nějak mi to prostě nesedí. V druhém či pozdějším kole je to pravděpodobnější.

Cokoliv nad 10. místo už je věštění z koule a velice závisí na předchozích volbách. Prostě podle toho, kdo zbyde. I v tom je letošní draft poměrně zajímavý, protože těch potenciálních scénářů je strašně moc, a to počínaje už od první volby celkově. V jiných letech je top 10 poměrně jasný a naruší to jen nějaký ten trejd. Letos se zdá, že cokoliv je možné a v top 10 se v mock draftech točí klidně 20 různých hráčů.

Miami se my jeví jako ten tým, který bude s pozicí quarterbacka vyčkávat do příštího roku. Letos je jejich tým v přestavbě a potřebuje nejprve posílit prakticky kdekoliv, než se vrhne na to nejdůležitější. S nováčkem na pozici trenéra si může dovolit být trpělivý. Podobně Cincinnati, ani tam se to nebude tlačit na sílu. Naopak třeba Washington má trenéra, který je pod velkým tlakem a výsledky jsou požadovány už teď. Draft quarterbacka vysoko by mě nepřekvapil.

Čtení pro náročné (v angličtině)

‚This can’t be real‘: How Browns pulled off Odell Beckham Jr. trade

Greg Gabriel: How poor preparation led to New York Giants blowing 1996 first-round NFL Draft pick

What happened in Green Bay

Čo sa stalo v Green Bay? Spor medzi Rodgersom a McCarthym (slovenština)

Co nás čeká příště

Do draftu zbývá 16 dní.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube