DE Nick Bosa
DE Nick Bosa

WQB: Draft board

Velká událost jménem NFL draft se kvapíkem blíží a někteří z vás stále ještě znají sotva dvě nebo tři jména těchto budoucích hvězd. To se s dneškem změní.

Draft board, co to je? Za tímto anglickým souslovím si můžeme představit obrovskou tabuli, která se v nějaké formě nachází v každé válečné místnosti NFL týmu. Na ní bude hodně dlouhý seznam jmen, seřazený od jedničky až po klidně dvou-tří stovku. Je to seznam, ze kterého bude tým odškrtávat a vybírat. Jakmile bude s volbou na řadě, jasně uvidí, kdo je ještě k dispozici, kteří jimi nejvýše hodnocení hráči jsou ještě k dispozici a jakou známkou jej ohodnotili. Hráči se zdravotními nebo charakterními otazníky u sebe budou mít červenou či modrou tečku a u nich může ještě při volbě vzniknout zajímavá diskuze. Zvláštně budou označeni hráči, o něž může mít tým enormní zájem a jakmile se k nim posune čára ponoru, může na řadu klidně přijít i nějaký ten draft trejd. Obecně týmu tuší, kde jaký hráč asi půjde, a tak se u trejdů většinou připravuje půda dopředu. Týmy si v dnech před draftem volají a sondují půdu. Dávají najevo možný úmysl trejdovat tam nebo tam, pokud bude nejmenovaný hráč k dispozici. Prostě aby to pak už odsýpalo, času na výběr není mnoho.

Já vám představím takový můj malý draft board s nejvýše hodnocenými a očekávanými hráči prvního kola. Je hodně nabitý především v obraně. Takový je letošní draft. Zároveň bude postrádat quarterbacky, protože ty jsem představil postupně v předchozích třech článcích, viz odkazy.

WQB: Kyler Murray

WQB: Dwayne Haskins

WQB: Draft a quarterbeci (Drew Lock, Daniel Jones, Will Grier)

Non-QB draft board (top 15)

DE Nick Bosa. Dominantní pass rusher s elitní technikou a silou. Velice solidní proti běhu a konzistentní ve svých výkonech. Není lepšího přirovnání než k jeho vlastnímu staršímu bratrovi Joeymu. Nick si prošel náročným rokem, zranění jej vyřadilo prakticky na celý podzim. Všechny pochybnosti ale rozptýlil skvělým Scouting Combine vystoupením. Asi nejjistější volba celého draftu.

 

DT Quinnen Williams. Dizruptivní síla do středu defenzivní linie, elitní prospect z Alabmské líhně, to je Williams. Jeho start a pohyby jsou na jeho velikost neskutečně rychlé, a tak náhlé, že soupeři ho často nedokáží zastavit ani zdvojením. Co se stylu a schopností týče, Williams je připodobňovaný k Aaronu Donaldovi.

OLB/DE Josh Allen. Rychlost, ohebnost, technika. Allen je top pass rushing prospektem draftu, pokud hledáte klasického speed rushera ve stylu Von Millera. I Allen dokáže vystartovat jako z praku vystřelený a v cukuletu ho má quarterback na zádech. K tomu přidává solidní disciplínu proti běhům a schopnost pokrýt tight endy v coveragi. Allen je kompletní balíček na pozici krajního linebackera.

LB Devin White. Tento konvertovaný running back má rychlost a akceleraci na rozdávání, a protože hraje středního linebackera, pokryje prostor od sidelajny k sidelajně. Nabídne vysokou kvalitu na všechny downy, rychlý v coveragi, dynamický proti běhové hře a zároveň je velice dobrý blitzer. Jen na technice a čtení hry je občas vidět, že tuhle pozici nehraje odmala.

OLB/DE Montez Sweat. Výška, váha a k tomu neskutečná rychlost. Sweat na Scouting Combine rozdrtil rekord ve sprintu na pozici defenzivního linemana. Sweat je klasický edge pass rusher s dobrou produktivitou a vysokým potenciálem.

DT/DE Ed Oliver. Oliver je defenzivní tackle sice menšího vzrůstu, ale nepostrádá sílu, akceleraci a rychlou změnu směru, na kterou centři a guardi často nedokáží reagovat. Oliver je moderním defenzinvím tacklem, který k dobrému zastavování běhů nabídne i pass rush na třetí downy.

DT/DE Rashan Gary. Velice silný, rychlý a dynamický hráč, který nevypustí jediný souboj. Jen se mu vždy nedaří to proměnit v produkci na hřišti. Gary dokáže dobře držet kraj defenzivní lajny proti běhům a pokud zlepší svou techniku, může z něho být i nadprůměrný pass rusher.

TE T.J. Hockenson. Univerzál, což se na tight endech hodně cení. Hockenson je solidní a platný v passové hře. Se šikovnýma rukama a dobrým viděním míče v husté coverage. K tomu je ale zároveň elitní bloker do běhové hry, což už pocítil nejeden linebacker.

OT Jawaan Taylor. Po ofenzivních tacklech je veliká poptávka a Taylor je tím nejlepším zbožím letošního roku. Velice agilní a chytrý bloker, platný jak v passové, tak běhové hře.

DT Christian Wilkins. Velice spolehlivý defenzivní tackle, který vyhrává především rychlostí, technikou a disciplínou proti běhům. Produkci nabídne i jako pass rusher.

LB Devin Bush. Ideální střední linebacker, který nepostrádá rychlost, instinkty a techniku. Bush je skvělý především proti běhové hře, rychle čte hru soupeře a okamžitě vyplňuje mezírky v defenzivní lajně. Dobrý je také v zónové obraně nebo jako extra blitzer. Prostě klasický střední linebacker na všechny tři downy.

RB Josh Jacobs. Všestrannost, to je doména Jacobse. Prostě running back moderního střihu, který se uplatní jak v běhové, tak passové hře. Má vynikající změnu směru a dostatečnou rychlost, aby byl nebezpečný v bězích do stran. K tomu je velice dobrý bloker na třetí downy.

WR Marquise Brown. Super rychlý a dynamický hráč ve stylu DeSeana Jacksona. Rychlostí hravě překoná pressující obránce a jak ho máte za zády, je s vámi zle. Brown je velice rychlý a agilní při obratech a dokáže vyhrát proti obráncům do hloubky i v mělkých zónách. Jeho vysoká college produkce hovoří za vše.

OLB/DE Brian Burns. Hubený a vysoký hráč postrádající elitní sílu, ale zato je velice rychlý a atletický. Vyhrává rychlou akcelerací a dobrou technikou. Protivníka na cestě za quarterbackem dokáže překonat jak vnějškem, tak skvělým protipohybem nebo otočkou dovnitř. Burns je především pass rusher.

CB Deandre Baker. Cornerback menší vzrůstem, ale velice bojovný v press coveragi a v podpoře běhu. Velice všestranný jak v osobní, tak zónové obraně. Svojí rychlostí dokáže držet krok s většinou wide receiverů a jen zřídka se nechá překonat do hloubky.

Nevešli se, ale nejspíš padnou do prvního kola: DT Jeffery Simmons, DE Clelin Ferrell, DT Dexter Lawrence, OT Andre Dillard, OG Cody Ford, TE Noah Fant, WR D.K. Metcalf, CB Greedy Williams.

Komunitní mock draft

Je tu sezóna Mock draftů. Odborníci odhadují, jak by celý draft mohl dopadnout. Já bych to chtěl posunout o level výš. Vyzkoušet si, jaké to asi je být generálním manažerem v NFL, sedět nervózně v místnosti plné skautů a záznamů o rekrutech a čekat, který z vašich oblíbenců na vás zbyde. A pak si jednoho z nich povolat do svého týmu. Nic jednoduchého. Přesto se na to vrhnu a nabídnu to i vám, připojit se ke mně v podobné roli u vašeho oblíbeného týmu. Proto tedy komunitní draft. V něm každý z účastníků zaujme roli generálního manažera jedno z týmů NFL a až na něj přijde řada, draftuje jednoho hráče, který ještě zůstal nevybraný. No neláká vás to?

Teď k podmínkám. Chce to trochu přípravy a znalostí. Rád bych dal tuto možnost předně fanouškům daného týmu. Ti nejlépe ví, jak na tom tým je. Jaké pozice je nejvíce tlačí, jaký typ hráče by zapadl do jejich schématu a po kom asi tak letos baží. Zároveň je potřeba, aby účastník alespoň trochu věděl něco o hráčích, kteří jsou na draftu k dispozici a neházel jen šipkou do žebříčku někde na nfl.com. Třetí a poslední podmínkou je čas. A to konkrétně v úterý 23.4. večer od 20.30 hodin, kdy se začne. Očekávám trvání cca 1,5 – 2 hodiny. Zvažte prosím, zda je toto všechno ve vašich silách a možnostech, než se přihlásíte. Ať nám to odsýpá a má to hlavu a patu.

K organizaci: zájemci mi prosím pošlete mail na robekjiri@gmail.com a napište mi také váš oblíbený tým, který chcete zastupovat, případně přezdívku na webu nfl.cz, abych vás mohl identifikovat. Všem časem pošlu potvrzení a další informace (nejpozději do neděle podvečer). Případně odmítnutí, pokud už bude místo zabrané. Jak jsem již předeslal, přednost dostanou fanoušci týmu, lidé aktivní zde na fóru, loňští účastníci. Nechci tím nikoho urazit nebo diskriminovat, ale jak prozrazuje jméno, jedná se o komunitní draft. Týmy, které nikdo nebude chtít, dodatečně nabídnu těm, na které se nedostalo nebo obsloužím sám. Pokud chcete jen být na distribučním mail listu a sledovat draft live z povzdáli, také mi můžete napsat.

Draft bude probíhat za pomoci emailu a “predick the pick“ enginu na nfl.com. Udělám společný účet, na který účastníkům pošlu přihlašovací údaje. Bude tam k vidění stav draftu, výběry a také dosud nevybraní hráči pro přehled. Jednotlivé výběry, pořadí a stav bude také neustále kolovat ode mne v mailu mezi účastníky. Kdo bude na řadě, pošle mi email se svou volbou, já updatuji stav a dám obratem všem vědět. Pak bude na řadě další. Pokud by to někdo nestihl do 5 minut, provedu výběr já. Loňští účastníci vědí. Související diskuze může probíhat pod tímto článkem. Pokud by se dohadovali nějaké trejdy tak mailem, se mnou na kopii. To příliš nedoporučuji, ale nezakazuji. Ke každému picku vás pak požádám dodatečně o 2-10 větiček s vysvětlením volby a z toho následně vznikne středeční článek s naším společným mock draftem. Na loňský výsledek se můžete podívat v Weekly Quarterback: Mock Draft 2018 článku z minulého roku.

Letem Světem

Valná většina expertů předpovídá na prvním místě draftu do Arizony quarterbacka Kyler Murrayho, ale co kdyby to tak nebylo? Co kdyby si Arizona vybrala Nick Bosu? To by teprve byl zajímavý draft, protože najednou by chyběl tým, který padne Murraymu jako zadek na hrnec a bůhví, kde by nakonec skončil. Obdivem se netají trenér Jon Gruden z Oaklandu, ale také by se tu mohl vynořit nějaký nečekaný tým, který Murrayho obdivuje tajně, jen nečeká, že projde přes první volbu. Druhá pozice draftu by najednou mohla být hodně žhavá.

Ceremonie draftu se letos přímo zúčastní (a v takzvané zelené místnosti si posedí) celkem 23 mladíků, kteří budou doufat v brzký výběr v prvním kole draftu. Nikdo nechce zůstat na ocet jako tehdy Aaron Rodgers. Na druhou stranu, odměnou jim bude možnost po výběru vyběhnout na podium a slavnostně převzít dres nového klubu a trapně obejmout komisionáře ligy Roger Goodella. Nemusím však být odborník na počty, abych si domyslel, že na někoho se první den nedostane. Jaká je šance, že všech 23 hráčů bude vybráno už v prvních 32 volbách. Navíc, ne všichni top rekruti se ceremonie zúčastní (například QB Dwayne Haskins bude chybět).

Pro srovnání jsem zabrousil do loňska. Tehdy se ceremonie zúčastnilo 22 hráčů. 18 jich bylo vybráno v prvním kole, na trojici Derrius Guice, Josh Jackson a Connor Williams se dostalo až druhý den. Zvláštní výjimkou byl Shaquem Griffin (ten bez konce ruky), vybraný v pátém kole. Jeho účast však byla jasným propagačním krokem jeho ‘feel good story’. Protože však žádný z propadlých se hráčů nebyl nějakým velkým překvapením, ani jsme to nezaznamenali. Jako odstrašující případ však pamatuji nevěřícnou tvář Teddyho Bridgewatera v televizi na draftu 2014. Tehdy jen tak tak unikl potupě na samém konci prvního kola, a protože byl ještě začátkem toho roku pasován na top 5, jeho propad byl hodně vidět. Dočkáme se letos něčeho podobného?

Nový kontrakt s týmem Seattle Seahawks uzavřel jejich quarterback Russell Wilson a je to solidní pálka. 140 miliónů dolarů na 4 roky, 107 miliónu garantovaných. To dělá 35 miliónů dolarů ročně. Překonává to nedávný kontrakt Aaron Rodgerse, který si vydělá ročně 33.5 mega. Nejlépe placený hráč NFL je tak pro změnu zase na chvíli Wilson, alespoň do doby, než dostane novou smlouvu Patrick Mahomes. Wilson dal svému týmu hned po sezóně ultimátum do včerejšího večera, že chce novou smlouvu uzavřít už teď, než začne offseason, nebo že už s nimi nebude dál jednat. Jakože vůbec. Inu, vyplatilo se.

Z hlediska Seattlu je to opravdu hodně peněz za pozici quarterbacka, když tým je orientován na dominantní běhovou hru. Vloni patřil mezi nejvíce běhající týmy v lize vůbec a je otázné, zdali tak pokračovat. Wilson ukrojí hodně z koláče a dalšími kdo budou chtít také jeho část jsou DE Frank Clark (momentálně na Franchise Tagu) a LB Bobby Wagner (letos poslední rok smlouvy). Nesnadné časy přicházejí. Seattle zažil největší boom v době, kdy Wilson hrál pod velice příznivou nováčkovskou smlouvou a Seahawks tak mohli investovat do dominantní obrany a do ofenzivní lajny. V posledních letech už tolik peněz na zbytek týmu nezbývalo a bylo to znát. Teď to bude zase o něco těžší a na bedrech Russella Wilsona bude spočívat veliký tlak, protože on je teď za úspěchy týmu placen.

Na druhou stranu, jakou jinou možnost vlastně Seattle Seahawks aparátčíci měli. S nožem na krku, nechali byste Russell Wilsona jít? Nechali byste jeho situaci vyhnít do Kirk Cousinovska, riskovali byste nespokojenost svého klíčového hráče, rostoucí spekulace, neklid v kabině? Já ne. Fandové Seattlu si mohou ulevit, jejich hvězdný quarterback zůstává a je v týmu jasně zavázán. Může se soustředit na své výkony. I když to teď bude z celkového hlediska o něco těžší, postavit celý tým.

Máte-li rádi moje články, neváhejte mě v tom podpořit jednorázově nebo pravidelně. Díky posílám těmto štědrým dárcům: Jakub Sommer, Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik, Pavel Sysel.

Čtení pro náročné (v angličtině)

Nick Bosa, the NFL draft’s best prospect, is itching to return to the field

Can Kyler Murray rewrite years of NFL draft history and go No. 1?

Co nás čeká příště

Příští týden vyjde článek až ve středu z časových a velikonočních důvodů. Laskavý čtenář promine a na uklidnění nervů si dá čokoládového zajíčka. Případně na smetaně.

NFL.cz draft párty se budu účastnit, rád vás tam uvidím a pokecám.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube