QB Drew Brees
QB Drew Brees

WQB: New Orleans Saints offseason

V dnešním díle se zaměříme na jedno významné Louisianské město a tým, který se všemi kroky pokouší urvat s Drew Breesem ještě jeden Super Bowl.

Na pomoc mi svým článkem přišel Tomáš, správce facebookových stránek New Orleans Saints cz/sk. Ačkoliv hokej stále vládne sportovním novinkám, trochu toho amerického fotbalu jistě neuškodí. Dozvíte se, co můžete od Saints příští rok očekávat.

Co bylo

Minulá sezóna skončila pro New Orleans Saints v Konferenčním finále s týmem Rams. Prohra se nesla pro většinu fandů ve znamení neodpískaného faulu v závěru základní hrací doby. Nejde však svalovat prohru jen na jeden okamžik utkání anebo na rozhodčí. Důvody jsou spíš v tom, že Saints dotáhli úvodní převahu jen do vedení 13:0. Nepohlídali si fake punt. Nevyužili výhody prvního na míči v prodloužení. A především, za prohru se zasloužili skvěle hrající Rams. Takže krátce, skvělá sezóna, která jen neměla ten všemi fanoušky Saints vysněný konec. Ale co by většina týmů za tak dlouhou jízdu v ročníku dala. 8 hráčů v Pro Bowlu a 5 voleb All-Pro hovoří jasně.

Tým z New Orleans se tak snaží prodlužovat ten win-now mód, ve kterém se nyní nachází. Drew Brees quarterbackem, jedna z nejlepších O-line ligy a obrana, která z historicky nejhoršího ročníku 2012 roste pravidelnou prací stále vzhůru. To jsou základní stavební kameny celého fotbalového týmu z Louisiany. Co se tedy dalo očekávat po sezóně? Žádné šílené nákupy, spíš jen citlivé doplnění na potřebných místech v kádru. A v tomto duchu se nesla celá offseason včetně draftu.

Trh s volnými hráči

Když se uklidnily vody po playoff, přišli dva hráči Saints s oznámením o ukončení kariéry. U TE Bena Watsona se s tím tak trochu počítalo, u centra Maxe Ungera to bylo překvapivější (pozn. Watson si nakonec svůj odchod do hráčského důchodu rozmyslel a podepsal u Patriots). Po sezóně však stálo před vedením týmu i několik rozhodnutí ohledně volných hráčů. Může se to zdát překvapivé, ale k těm důležitějším podpisům o setrvání patří K Wil Lutz, LB Craig Robertson a DB Chris Banjo, tedy hráči především ze special teamů. Jejich hra šla za poslední dva roky neskutečně nahoru a chemii vytvořenou coachem Mikem Westhoffem bylo nutné zachovat. Westhoff však oznámil konec své trenérské kariéry, a tak zbývá jen doufat, že zlepšující se hra special teamů bude pokračovat. Naopak největšími ztrátami jsou odchody RB Marka Ingrama, který šel do Ravens za tučnější výplatní páskou, a DE Alexe Okafora, který se na tři roky upsal Chiefs.

Spolu se zraněním DT Sheldona Rankinse, který by měl chybět i v začátku nadcházející sezóny, tak potřebovali Saints posílit hlavně na pozicích OL, TE a DL. A jak je známo, tak hloubka na pozicích WR, RB a DB se vždycky hodí, takže se čekalo hráčských příchodů přeci jen víc.

Nenechaly na sebe dlouho čekat. Do DL přišli Malcolm Brown (NE) a Mario Edwards Jr. (NYG), do OL zase Nick Easton (MIN). Velká očekávání vyvolává příchod TE Jareda Cooka (OAK). Dokáže je však naplnit? A vytvoří Latavius Murray s Alvinem Kamarou obávanou dvojici RB, jaká v týmu byla za dob Marka Ingrama? Tady už by to chtělo opravdu věšteckou kouli.

Draft

Pro draft 2019 měli Saints tak trochu vystřílené náboje. Jen jedna volba v prvních 4 kolech (v 2.kole) není moc. Volba v prvním kole padla vloni na trejd pro DE Marcuse Davenporta. Drahý špás, ale pokud z něj bude druhý Cam Jordan, tak proč ne. Přeci jen už na draftu měl nálepku tak trochu neotesaného, ale talentovaného hráče. Teddy Bridgewater za třetí kolo, to asi bylo nutné, náhradník při případném zranění Breese nebyl. Čtvrté kolo za Eliho Appla se jistojistě vyplatilo. To, jak se zvedli všichni DB po jeho příchodu, je neoddiskutovatelné.

Že managementu nedělá problém jít o několik míst na draftu výš a zaplatit přitom docela velkou cenu, předvedli Saints hned při prvních příležitostech i letos. Posun v rámci druhého kola pro C Erika McCoye je fajn s ohledem na talent hráče a potřebách týmu. Přibalit ale Dolphins k tomu druhé kolo i v roce 2020? Uvidíme. Ve čtvrtém kole (které dostali Saints od Miami při výměně ve druhém kole) byl opět posun nahoru v pořadí draftu, a to pro S Chaunceyho Gardner-Johnsona. U obou těchto hráčů se předpokládá souboj o pozici v základní sestavě a možná okamžitý nastup od prvního zápasu sezóny. Věřme, že Mickey Loomis (generální manažer) a Sean Payton (hlavní trenér) vědí, co dělají. Ale i kdyby to nevěděli, tak Jeff Ireland (ředitel scoutingu) to vědět bude. Už jen kvůli veleúspěšným draftům 2016 a 2017. Dalšími volbami byli S Saquan Hampton, TE Alizé Mack a LB Kaden Elliss. Věřím hlavně Mackovi, že by se mohl do základu dostat. Optimisticky taky vyhlíží fakt, že NBS Sports zvolili podepsané nedraftované hráče Saints jako nejlepší skupinu napříč NFL. Třeba jména jako Ozigbo, Granderson nebo Hansen ještě v budoucnu u Saints uslyšíme. Nechme se překvapit, jak je známo, všechno tohle hodnocení se může během pár prvních tréninků nebo zápasů v sezóně otočit naruby.

Co bude

Na postu quarterbacka je vše dané. Zde vládne Drew Brees. Backup tvoří dvojce Teddy Bridgewater a Tysom Hill, každý s tak trochu jiným příběhem. Zatímco Hill hraje v duchu dnes již okřídleného „What position does Taysom Hill play? Football!“ (dle Profootballfocus.com hrál minulou sezonu na 7 pozicích!), tak Bridgewater byl znovu podepsán jen na jednoletý kontrakt. Jestli je Teddy jen pojistkou v případě zranění Breese nebo jestli s ním Saints uvažují i dlouhodobě do budoucna (případně obojí) stále neumím s jistotou rozklíčovat.

V plné síle patřila OL minulou sezonu mezi nejlepší v celé NFL a podle mě byla hlavním strůjcem úspěšné sezóny. Jenže ta plná síla je nyní trochu vrtkavá. LT Terron Armstead a LG Andrus Peat jsou sužování zraněními a o post centra si to rozdají Easton a nováček McCoy . Pevnými kameny tak jsou RG Larry Warford a RT Ryan Ramczyk. Tady přejme všem hlavně pevné zdraví.

U WR drží hlavní prapor Michael Thomas. Ostatní receiveři hráli minulý rok většinou epizodní role podle toho, jaká se zvolila na soupeře taktika. Tu ukázal svoji stále ještě nadstandardní rychlost Ted Ginn, tu předvedli potenciál Keith Kirkwood nebo Tre´Quan Smith. Cameron Meredith, který přišel z Bears, toho moc kvůli zranění nepředvedl, Dez Bryant ze stejného důvodu nemohl pomoct vůbec. Na této pozici je to asi zatím nejvíc otevřené. Věří Saints, že má tato skupina receiverů dostatečný talent a kvality, aby dotáhla tým do Super Bowlu?

Passový útok držel s Thomasem hlavně RB Alvin Kamara. Jak jim to bude klapat s Lataviusem? Role by však měly zůstat stejné jako při spojení s Ingramem. Kamara jako štírek na chytání přihrávek a běhy do stran, Murray na běhy středem.

Pozice TE se v týmu New Orleans Saints pomalu ale jistě při passovém útoku vytratila. Tady se čeká, že úroveň pozvedne Jared Cook, Josh Hill zůstane především u blokování a o další místo se poperou Dan Arnold a nováček Alizé Mack.

Defensive line držela často na uzdě i ty nejlepší útoky ligy a při různých rotacích hráli prim především DE Cameron Jordan a DT Sheldon Rankins. Celá linie však doznala velkých ztrát, poté co nebyli znovu podepsáni DE Okafor a DT Davison. Navíc Rankins utrpěl zranění achillovy šlachy a jeho návrat na hřiště se předpokládá až v průběhu nadcházející sezóny. DT Malcolm Brown bude jistě dobrou posilou, co ale předvede vítěz univerzitní ligy z roku 2014 a celkový 35. výběr draftu z toku 2015 Mario Edwards Jr.? V Oaklandu ani v Giants toho moc nepředvedl. Nejvíc se však očekává od druhého roku DE Marcuse Davenporta.

Hra linebackerů byla příjemným překvapením po celou dobu ročníku. Vše se ustálilo na trojici AJ Klein, Alex Anzalone a Demario Davis. Především příchod Davise byl před rokem skvělý předsezónní nákup, který vyztužil celou obranu. Tady se kotrmelce očekávat nedají.

Secondary (CB + S) v týmu Saints začala sezónu dost hrůzně. Prohra doma s Tampou a vysoký příděl například v Atlantě šly především za nimi. Marshon Lattimore se hledal po své hvězdné sezóně a Ken Crawley nestíhal. Marcus Williams měl asi stále v hlavě zápas s Minnesotou a posila Kurt Coleman z Caroliny se ukázala jako propadák. Dost zachránil příchod Eliho Appla z Giants. Ač s nevalnou pověstí z kabiny Giants, jeho příchod hru zkvalitnil a výkony ostatních šly okamžitě nahoru. Colemana nahradil Vonn Bell a začal se taky víc zapojovat Chris Banjo, kometa ze special teamu.  Draft Chaunceyho Gardner-Johnsona a Saquana Hamtona přináší větší konkurenci na pozici safety. Že by se blížil konec Vonn Bella v týmu Saints?

V kickerech mají Saints naštěstí velkou jistotu. Thomase Morsteada vyhlásil Profootballfocus.com nejlepším punterem sezóny, kicker Will Lutz zase například přinesl za uplynulý rok hráčům fantasy třetí největší bodový zisk od kickera.

Další novinky můžete sledovat na facebookových stránkách New Orleans Saints cz/sk.

(Tomek)

Jirkův pohled

Přístup Saints, to je opravdu ‘all in’ v té nejsyrovější podobě, jakou můžeme najít. Po několika letech plahočení se konečně podařilo kolem quarterbacka Drew Breese postavit dobrý tým, a tak se teď v New Orleans snaží vyždímat příležitost do mrtě, dokud to s nimi ještě jejich hvězdný QB je. A to za každou cenu. Neváhají poslat pryč budoucí draft volby, aby se dostali k vybraným hráčům, kteří jim pomohou okamžitě. Neváhají restrukturalizovat kontrakty svých hvězd hluboko do budoucnosti.

Co v rozboru nezaznělo byla vyjednaná změna ve smlouvě Drew Breese. Ten restrukturalizoval přes 21.6 miliónů z letošního platu do podpisového bonusu a přidal tak 10.8 miliónů do smluvního roku 2020 (rozprostřou se rovnoměrně skrze 2 zbývající roky smlouvy). Přesunul tak tuto zátěž pod platovým stropem na další rok smlouvy, ačkoliv ten se po letošní sezóně automaticky ruší. Saints tak získali více prostoru pro letošní posily, zároveň si tím ale přidělali problémy pro rok následující, ve kterém bude pod platovým stropem stát Brees 21.3 miliónu dolarů, i pokud za ně hrát nebude. Přičtěte k tomu budoucí plat, pokud ano.

Tuhle káru oddalování problému už tlačí Saints několik let a zatím se jim daří utíkat z pod gilotiny snad jen díky vzrůstajícímu platovému stropu. Ten tlak na výsledky je enormní. Je to však cesta, kterou jim nelze mít za zlé. O vyhrávání tu přeci jde a taková příležitost už tu zase dlouho být nemusí.

Letem Světem

Doslova šokem bych neváhal nazvat rozhodnutí majitele New Yorku Jets (Christopher Johnson) vyhodit minulý týden na dlažbu generálního manažera Mike Maccagnana. To načasování je opravdu bezprecedentní. Nejprve ho nechal rozházet milióny za hráče, které jeho trenér prý vůbec nechtěl (C.J Mosley, Leveon Bell) a nadraftovat podle svého velice vysoké draft picky, načež ho hodí přes palubu. Tím nechci Maccagnana nijak ohajovat, za jeho působení byl tým sotva podprůměrný, ale pokud s ním už majitel nebyl spokojený, ten padák měl přijít už dávno. Takhle ho spojil s novým trenérem Adam Gase, nepadli si do oka a nechali tu po sobě pěkný binec. Klasičtí Jets. Chudák ten, kdo tuhle polízanici za něho převezme, v podstatě bez šance s týmem letos něco udělat. Nový GM bude muset pracovat s tím, co je. Trenér Adam Gase prý povede výběr. Je jasné, že kandidáti se dvakrát nepohrnou.

Sága rodu Manningů pokračuje další generací. Hle Arch Manning, 13-letý kluk, který na podzim nastoupí na Newmanovu střední školu (jako prvák) a nejspíš tam bude hned jedničkou. Už teď válí v přípravných jarních zápasech, ten věk byste mu rozhodně neřekli. A mimochodem, Arch je synem Coopera Manninga. To je ten třetí, nejstarší, z trojice bratrů Manningových, který fotbalovou kariéru ukončil po střední škole ze zdravotních důvodů.

Máte-li rádi moje články, neváhejte mě v tom podpořit jednorázově nebo pravidelně. Díky posílám těmto štědrým dárcům: Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik, Pavel Sysel, Jakub Sommer.

Dotazy a žádosti čtenářů

Zpětná vazba je fajn. Chci psát o tom, co vás zajímá. Každé pondělí či úterý vyzívám čtenáře na twitteru (protože to je můj hlavní komunikační kanál) k otázkám a podnětům do WQB článku. Tím však rozhodně nechci diskvalifikovat nikoho, kdo twitter nemá. Pošlete mi kdykoliv své otázky a nápady (třeba emailem na robekjiri@gmail.com), prostě co vás zajímá, a já se pokusím odpovědět, jak bude v mých silách. To zajímavé pochopitelně zveřejním.

Ahoj, chcem sa spýtať na tvoj názor, čo si myslíš o tíme Jacksonville Jaguars, privítal by som aj budúci týždeň nejaký podobný článok ako bol teraz o Pats, respektíve aj niečo kratšie. Ďakujem s pozdravom. (Michal)

Michale, se zájmem napsat o Jaguars se mi zatím nikdo neozval, takže dlouhý článek nečekej. Ale vezmu tě za slovo a něco kratšího o nich do placu pro tentokrát dám.

Minulá sezóna Jags musela být vzhledem k vysokým očekáváním velikým zklamáním, nicméně uspíšila nevyhnutelné. Výměnu quarterbacka. Z trhu volných hráčů přišel Nick Foles a jeho vysoká cenovka je pro mě poněkud záhadou. Bylo nabíledni, že Jaguars jsou na trhu jediní zájemci. Foles nebude mít na růžích ustláno, v Eagles měl kolem sebe výjimečnou ofenzivní lajnu a spoustu zbraní, se kterými mohl pracovat. Jacksonville tento luxus nemají a ani nevýrazné posily (WR Chris Conley, G A.J. Cann, OT Cedric Ogbuehi) s tím mnoho nenadělají. Útok bude muset opět spoléhat především na obranu. V Jacksonville jednoduše došel dech s penězi. Náhle je dostihlo všechno to utrácení v letech předchozích. Až tak, že někteří zkušení hráči se museli z platových důvodů pakovat (DT Malik Jackson, S Tashaun Gipson, OT Jermey Parnell). Nemilým překvapením je také pauza, kterou si chce od fotbalu dát špičkový linebacker Telvin Smith.

Draft Jags bych hodnotil pozitivně, hlavně první 2 volby jsou jako z říše snů. Nejprve se až k nim na sedmičku propadl pass rusher Josh Allen, a pak na začátku druhého kola uzmuli OT Jawaan Taylora, kterého jim mnozí přisuzovali už v prvním kole. Dvě okamžité posily, a hlavně na té ofenzivní lajně to bylo potřeba. Aby mohla jejich defenzivní mašinérie fungovat, bez pravidelného přísunu běhových yardů v útoku to nepůjde.

Přese všechna pozitiva, jsem se svými odhady spíše umírněný a nevidím v nadcházející sezoně Jaguars jako příliš velké favority. Vylepšili sice konečně tu nejdůležitější pozici ve fotbale (z podprůměru alespoň na průměr) a zlepšili ofenzivní lajnu, stále však nemají dostatek playmakerů a také nelze čekat, že všechno, co dosud fungovalo, bude fungovat i nadále.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube