Patrick Mahomes
NFL MVP Patrick Mahomes

WQB: Kansas City Chiefs

Dnes se vrhneme tým Chiefs z Kansasu, který se může pyšnit nejtalentovanějším mladým quarterbackem, jakého vloni NFL poznala.

O něm vám napíše Petr alias EricBerry_Tribute, velký to fanoušek tohoto týmu. Neváhejte a sledujte jeho facebookové stránky https://www.facebook.com/KCChiefsCZSK/ věnované Chiefs.

Dnešní offseason souhrn je posledním ze série článků, kterých jste se ujali vy sami, fanoušci. A já vám za všechny vaše příspěvky mockrát děkuji. Sám bych to rozhodně nenapsal lépe, a hlavně ani zdaleka tak detailněji, protože ten vhled a přehled o těchto týmech nemám a ani nemůžu mít, tak hluboký jako vy. Některé příspěvky doslova dýchali optimismem, který možná o daném týmu ostatní nesdílí, ale není to naopak krásné. Offseason je doba, kdy každý z nás může doufat, že právě jeho tým bude za půl roku válčit v playoff nehledě na sezónu předešlou. V NFL se věci neustále mění a to rychle. Tak jim to nemějte za zlé.

Mahomes poprvé

Dlouho jsem přemýšlel nad nadpisem následujícího článku a dospěl jsem k závěru, že nic nevystihne sezónu 2018/2019 v podání Chiefs lépe než právě jméno Patricka Mahomese. Nicméně pro úplný kontext se musíme vrátit ještě o sezónu zpět. Po, troufám si říct, životní sezóně Alexe Smithe si většina odborníků klepala na čelo a celou NFL znělo, proč by někdo měnil hráče po jeho nejlepší sezóně, a ještě k tomu ho nahradil nováčkem, o kterém se tvrdilo, že je to nejhorší výběr celého draftu.

Upřímně se vám přiznám, že i já osobně jsem krotil očekávání a nebyl jsem si jistý, jestli je to ten úplně správný krok. Ale před bye-weekem, který přišel až ve 12. týdnu bylo jasno. Andy Reid trefil jackpot. Patrick Mahomes táhl tým, i přes jednu z nejhorších obran v historii NFL, k rekordu 9-2 a do bye-weeku šel i po tvrdé porážce od LA Rams (54-51) se vztyčenou hlavou.

I přes lehké zaváhání na samém konci sezóny dotáhli Mahomes a spol. Chiefs k titulu v divizi a zajistili Náčelníkům domácí prostředí v play-off. To se hned projevilo v prvním utkání play-off, kdy na stadion Arrowhead zavítali Indianapolis Colts, kteří prožili sezónu totálně odlišnou od té předchozí a stejně odjeli s výpraskem, aniž by Patrick Mahomes musel hodit jediný TD.

Finále konference, to už byla jiná písnička. Žádný nezkušený tým z Indianapolis, ale zkušený matador z New Englandu. Zde se již projevily zkušenosti a útok Chiefs nebyl schopný táhnout obranu tak, jak tomu bylo po celou sezónu. Patrioti odvezli z Kansas City veškeré naděje a položili základ menší přestavbě, na kterou se podíváme v následujících řádcích.

Mahomes podruhé

Pachuť po „nevydařené“ sezóně zůstala i týdny po posledním hvizdu, ale stále tu byla pro fanoušky Chiefs jejich nově nalezená modla. Přeci jen 5097 yardů, 50 touchdownů a pouhých 12 interceptions, to byl solidní základ pro nadcházející udílení cen nejlepším hráčům uplynulého ročníku.

Jak říká jedno české pořekadlo: „Jak zaseješ, tak sklidíš.“

A Patrick Mahomes zasel skvěle. Úroda z toho byla náramná: MVP, Ofenzivní hráč roku, První tým All-Pro, Pro Bowl a v neposlední řadě také několik rekordů jak NFL (11), tak organizace Chiefs (3).

Může se zdát pošetilé, že všechny tyto rekordy a úžasná čísla nezmíním jako věc, která mne nadchla na Mahomesovi nejvíce. Pro mne to byla skutečnost, jak rychle se dokázal adaptovat na tempo NFL a s jakým klidem dokázal zvládat i ty nejvypjatější chvilky. Zde bych rád vzdal hold hráči jménem Alex Smith. Bezpochyby je to z velké části jeho zásluha, jak se postavil ke skutečnosti, že hraje svou poslední sezónu za Chiefs a Mahomesovi předával rady a pomáhal s integrací do týmu. Díky tomu jsme v prvním snapu nové sezóny mohli vidět za centrem QB, který vypadal jako by již kroutil 15. sezónu.

Dost bylo Mahomese

Pokud tento článek nechcete použít jako nějakou divnou hru „Dej si panáka vždy, když si přečteš slovo Mahomes.“, tak přeskočíme na další kapitolu. Již všichni víte, že máme nejúžasnějšího QB na světě a útok, co nemá limity. Ale možná nevíte, tedy pokud proti nám váš tým nehrál, že jsme měli také tu nejúžasnější obranu na světě, která povolila 6488 yardů s oslnivým průměrem 413,6 yardů na zápas. 419 prvních downů, to je také úplné dno NFL. Nehledě na to, že druhý nejhorší tým měl o celých 42 prvních downů méně.

Jediným světlým článkem v obraně Chiefs byl DT Chris Jones, který se vypracoval na jednoho z nejlepších defenzivních hráčů NFL a tvrdě útočil na zvíře jménem Aaron Donald. 15,5 sacku bylo třetí nejlepší číslo za dvojicí J.J. Watt (16) a již zmíněný Aaron Donald (20,5).

To by bylo vše k minulé sezóně, kterou bych krátce shrnul jako první vlaštovku, která snad položí základ pro úspěšné nadcházející sezóny. Někdy se musí stát něco špatného, aby se mohlo něco nového a lepšího urodit.

Na shledanou pane Suttone

Ano, narážel jsem na obranou složku. Jako první to odskákal defenzivní koordinátor Bob Sutton, který nebyl v posledních letech schopný reagovat na ofenzivní schémata soupeřů a hrál stále stejnou (špatnou) písničku stále a stále dokola.  Jako náhrada přišel Steve Spagnulo, se kterým se kompletně mění složení obrané strany trenérského štábu. Spagnulo dříve působil u týmu New York Giants, kde dokázal poskládat jednu z nejlepších obran té doby.

*Hvězdičkou jsou označeni noví trenéři.

GM – Brett Veach

HC – Andy Reid

OC – Eric Bieniemy

DC – Steve Spagnulo*

ST – Dave Toub

DL – Brendan Daly*

LB – Matt House*

DB – Dave Merritt*

S příchodem Spagnula se také mění rozestavení z původního 3-4 na 4-3. Tato změna zapříčinila také některé odchody. DE Dee Ford byl vyměněn po výborné sezóně do 49ers, LB Justin Houston byl propuštěn a následně podepsal s Colts. Propuštěna také byla legenda a velký tahoun kabiny, S Eric Berry. Tento tah mne velmi mrzel, nicméně je nutné zmínit, že za poslední sezóny nebyl Eric schopný odehrát celou sezónu a s kontraktem, který měl, nebylo možné takového hráče držet na soupisce. Díky Ericu!

Pozn. Eric Berry je stále free agentem a s nikým se stále nedohodl na nové smlouvě.

Odchody, které stojí za zmínku (obrana):

DC Bob Sutton

LB Justin Houston

S Eric Berry

DE Dee Ford

DE Allen Bailey

CB Steven Nelson

CB Orlando Scandrick

S Eric Murray

OLB Frank Zombo

Jistě jste si všimli, že se zatím vše točí okolo obraných řad. Hlavní příčinu hledejme v tom, že v útoku nebylo moc co měnit a také se neodehrály žádné zásadní odchody. Za zmínku stojí především starting C Mitch Morse, který jako volný agent podepsal s Buffalem Bills.

Odchody, které stojí za zmínku (útok):

C Mitch Morse

WR Chris Conley

WR De‘Anthony Thomas

TE Demetrius Harris

RB Spencer Ware

RB Charcandrick West

Vítejte pánové

Vedení Chiefs si dalo jasný cíl, který zněl jasně. Vybrat nového vůdce obrany. Toto privilegium se dostalo bývalému S Texans a není to nikdo jiný než Tyrann Mathieu, známý též jako Honeybadger. Mathieu by měl převzít vedení obrany po odchodu Erica Berryho, a především tvrdit muziku mezi defenzivní lajnou a secondary.

Spekulace ohledně draftu byly logicky směřovány na pozici CB, kde nás dle odborníků nejvíce tlačila bota. Tyto spekulace ovšem shořely jako papír v týdnu před draftem, kdy GM Brett Veach vyměnil 1.kolo a 3.kolo 2019 + 2. kolo 2020 za hvězdného DE ze Seattlu Seahawks, Franka Clarka.

Clark by měl spolu s DT Chrisem Jonesem a S Mathieu tvořit základ nové obrany Chiefs. Osobně tento trade hodnotím jako velmi povedený a dle mého výhodný pro obě strany. Seahawks neměli pro Clarka místo pod platovým stropem a Chiefs potřebovali nutně vylepšit obranu. Jako posila s velkým upsidem přišel DE Emmanuel Ogbah, který se nedokázal prosadit v obraně Browns a pokusí se o restart kariéry v dresu Chiefs.

Již zmíněná pozice cornera se draftu také nedočkala. Jako první přišel z Green Bay Packers Bashaud Breeland, následovaný Keithem Reaserem, který již v Chiefs dříve působil, ale nyní přichází jako nejlepší CB právě zaniklé AAF.

Příchody, které stojí za zmínku:

S Tyrann Mathieu

DE Frank Clark

DE Emmanuel Ogbah

DE Alex Okafor

LB Darron Lee

LB Damien Wilson

CB Bashaud Breeland

CB Keith Reaser

Co se týká útoku, zde byly příchody stejně dramatické jako odchody. Totiž vůbec. Za zmínku stojí snad jen příchod veterána na pozici RB Carlose Hyda a back-up TE Blaka Bella. Po minulé sezóně, kdy útok šlapal jako hodinky nebylo opravdu nutné zasahovat do složení útočných řad. Důležité bylo udržení klíčových hráčů ve special teamu, kde prodloužil smlouvu starting K Harrison Butker.

Draft aneb budoucí naděje

Jak jsem již zmínil v sekci o příchodech, většina odborníků se shodovala, že v prvním kole uvidí v kolonce hráče vybraného týmem Kansas City Chiefs svítit velké CB. Management měl ovšem jiný názor, a tak výběr v prvním kole poslal již několik dní před draftem do Seattlu Seahawks za DE Franka Clarka.

Doufání v cornebacka se tak přesunulo do druhé dne, kam jich překvapivě propadlo více než se očekávalo. Nicméně pozice na konci druhého kola nebyla ideální, a tak by cena za kvalitního cornera byla příliš vysoká.

Prvním výběrem Chiefs v letošním draftu se tak stal WR Mecole Hardman. Tento rychlík z univerzity Georgia byl jasná jednička v očích ST coache Davida Tauba, který si ho v podstatě vyprosil s tím, že je to nejlepší returner od dob Devina Hestera. Nakolik byla tato volba ovlivněna skandálem kolem Tyreeka Hilla se již asi nedozvíme, ale podle posledních zpráv to vypadá, že by Hardman nemusel začínat pouze ve special teamu.

Chiefs v druhém kole drželi ještě jednu volbu a ta konečně směřovala do obrany. S Juan Thornhill je velmi atletický safety, který by měl skvěle zapadnout do nového obraného schématu Steva Spagnula. Thornhill přichází z University of Virginia, kde začínal na pozici cornera, aby se následně posunul blíže k LoS a přeorientoval se pozici safety. Zajímavostí je, že Thornhill ještě na střední škole hrál quaterbacka.

Posledním hráčem, kterému věnuji pár řádků, je DT Khalen Saunders. Že jste toto jméno nikdy neslyšeli a nic vám neříká?! Možná jste viděli video, kde 150 kilový obránce předvádí salta vpřed a vzad. Na kolik mu tato schopnost bude platná v zápase nevíme, nicméně fyzické předpoklady a atletičnost tam jsou.

  1. výběr – WR Mecole Hardman
  2. výběr – S Juan Thornhill
  3. výběr – DT Khalen Saunders
  4. výběr – CB Rashad Fenton
  5. výběr – RB Darwin Thompson
  6. výběr – OG Nick Allergetti

Pohled do budoucna

V následujících řádcích naleznete kompletní výsledky ze sezóny 2019/2020 a zjistíte, kdo vyhrál slavný Super Bowl.

Tak to se bohužel nestane, ale zkusím vám sepsat své erudované myšlenky a pohled na to, jak by mohla probíhat nová sezóna v podání Chiefs. Odhadovat průběh sezóny je velmi náročné a ve sportu, který všichni milujeme, obzvlášť.

Výkony Patricka Mahomese budou pod drobnohledem, defenzivní koordinátoři zase o rok moudřejší a fanoušci namlsaní loňským výkonem náročnější. Dle mého názoru bude nejdůležitější, jak se podaří novému obranému štábu vyladit formu a jestli dokážou dopřát útoku alespoň chvilku oddechu. Zdá se, že obrana již horší být nemůže, ale totální přestavba nikdy není jednoduchá a bylo by bláhové si myslet, že vše bude dokonalé od prvního dne.

Názory, že Patrick Mahomes již nebude schopen předvést podobnou sezónu jako tu poslední jsou na místě, ale zde bych si dovolil oponovat tím, že sice mají trenéři mnohem více materiálu a budou schopni se na něj lépe připravit, ale právě improvizace a hra pod tlakem byla jednou z předností, kterou Mahomes ukázal. Navíc Andy Reid není žádný nováček a dokáže připravit hráče na 100 %.

Pokud bych se měl tedy pokusit odhadnout, jak to všechno dopadne, tak mi přichází na mysli dvě varianty. Tou první je samozřejmě opět útok na Super Bowl, který je ovšem silně ovlivněn tím, jak si sedne nová obrana a samozřejmě také tím, jaký bude trest pro Tyreeka Hilla. Druhou variantou je boj do poslední chvilky o play-off a rekord někde okolo 9-7 s tím, že obrana bude stejně schopná jako letos a obrany opravdu najdou recept na kouzla Patricka Mahomese. Na úplný závěr vám ještě zkusím nabídnout můj pohled na možný finální roster.

QB – Patrick Mahomes, Chad Henne

RB – Damien Williams, Darwin Thompson, Carlos Hyde

FB – Anthony Sherman

WR – Hill*, Sammy Watkins, Mecole Hardman, Demarcus Robinson, Byron Pringle, Marcus Kemp

TE – Travis Kelce, John Lovett

LT – Eric Fisher

LG – Andrew Wylie

C – Austin Reiter

RG – Laurent Duvernay-Tardif

RT – Mitch Schwartz

D-line – Chris Jones, Frank Clark, Breeland Speaks, Alex Okafor, Emmanuel Ogbah, Tanoh Kpassagnon

LB – Reggie Ragland, Damien Wilson, Anthony Hitchens, Darron Lee, Dorian ODaniel, Ben Niemann

CB – Kendal Fuller, Bashaud Breeland, Charvarius Ward, Keith Reiser, Rashad Fenton, Mark Fields

S – Tyrann Mathieu, Juan Thornhill, Daniel Sorensen, Jordan Lucas, Armani Watts

K – Harrison Butker

P – Dustin Colquitt

LS – James Winchester

S finálním složením kádru jsem vcelku spokojen. Podařilo se udržet útok pohromadě a v obraně bylo kvalitně doplněno především na pozice, kde byl největší problém. Lehce nervózní jsem přeci jen z pozice cornera, kde sice kvalita je, ale bohužel nejsem spokojen s hloubkou a kvalitou náhradníků. Naopak nadšený jsem z pozice safety, která v minulých sezónách nebyla tou nejoslnivější. Nezbývá nic jiného než fandit a užít si sezónu naplno.

Kdo máte zájem o novinky z tábora Kansas City Chiefs, neváhejte se s námi zapojit do diskuse na facebookových stránkách: https://www.facebook.com/KCChiefsCZSK/

Sportu zdar a americkému fotbalu zvlášť.

(Petr)

Jirkův pohled

Petr je ve svém článku velmi vyčerpávající, fakticky opravdu není co dodat. Názorově se mi líbí, že zůstává nohama na zemi. Očekávání nemohou být pochopitelně nízká, ale zároveň je na místě obezřetnost. Obrana si bude muset sednout, ačkoliv mě osobně se jejich snaha posílit a obměnit styl líbí. Minimálně není moc kam klesnout.

O útok strach nemám. Je nabitý zbraněmi a lišák Andy Reid si s tím jistě poradí. Schopnost, s jakou dokáže vstřebat a uplatnit progresivní koncepty a styl z nespoutaného univerzitního fotbalu, mě vždy velice imponovala. Sledovat útok Chiefs v akci, to je radost pohledět. Všechno vypadá tak jednoduše (ačkoliv věřte mi, že není).

Co nás čeká příště

A tímto článkem se s vámi oficiálně loučím na dobu, než se zase přihlásím. Léto je v plném proudu a s ním i nutnost odpočinku a regenerace celé redakce čili mě.

Vezměte tedy své děti, partnery, kamarády nebo rodiče a vyrazte s nimi na dovolenou. Než vyjedete nezapomeňte se zastavit v nejbližších sportovních potřebách a přibalit sebou fotbalový míč. Naučte je házet šiškou a třeba získáte nové zvědavé fanoušky, toužící vědět, k čemu ten divný míč je. Americký fotbal je sport, který si snadno můžete zahrát (či si alespoň zaházet) na každém dvorku, pláži nebo plácku za domem. Tak jen do toho.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube