Antonio Brown a helma
Antonio Brown a helma

WQB: Začátky a konce

Nová sezóna se nevyhnutelně blíží a s ní přichází první fotbalové záchvěvy NFL. Preseason, spekulace, odhady a optimismus na všech frontách.

Do zdárného konce však i letos může dojít jen jeden jediný tým a který to bude, o tom zatím nemáme ani páru. Vyrojilo se několik žhavých týmů jako Cleveland Browns či Indianapolis Colts. Favority opět budou New England Patriots. Nikam do podzemí jistě nezmizí Los Angeles Rams či New Orleans Saints. Ale každý další, a třeba právě i ten váš oblíbený, tým má šanci. Parita, draft, nevyzpytatelnost. To jsou charakteristiky NFL.

Začátky

Jisté je, že opět bude na co koukat. Těch zajímavých příběhů, ság a aférek se už teď formuje bezpočet. Některé se vyřeší a uklidní, než nová sezóna nastartuje naplno, jiné se odkryjí postupně nebo klidně potáhnou celou sezónu.

Antonio Brown

Antonio Brown po přestupu do Oaklandu Raiders nadále poutá pozornost nechtěným způsobem a vlastně momentálně vůbec s týmem netrénuje a nikdo pořádně neví, co s ním bude. Je to opravdu bizardní sekvence událostí, točících se kolem jeho staré helmy. Takže po pořádku.

NFL v minulých letech provedla rozsáhlou studii bezpečnosti modelů jednotlivých hráčských helem a v návaznosti na výsledky stanovila povolené typy. Od letošního roku zakazuje nosit jakékoliv jiné a zneplatnila řádku starých modelů, které někteří hráči NFL stále užívali. Na nový model tak musel přejít například i Tom Brady či Aaron Rodgers. Antonio Brown to však odmítá. Už na prvních trénincích v květnu kvůli tomu poprvé ztropil scénu a uraženě odešel uprostřed tréninku. Poté se podvolil a absolvoval několik tréninků v nové helmě, tím to však neskončilo. Brown si svou starou helmu nechal přestříkat barvy Oaklandu a pokusil se ji propašovat na tréninky. Pokaždé na to však byl týmovými manažery přes výstroj (angl. equipment manager) upozorněn a musel ji změnit.

Aby to nebylo málo, před týdnem si v kryo komoře způsobil omrzliny na nohou a kvůli tomu teď netrénuje. Nadto vyhlásil, že bez své staré helmy už nikdy nenastoupí. U NFL si podal žádost o výjimku a absolvoval dvou hodinové slyšení. Očekávaně, byl zamítnut. A tak mu nezbylo, než své silácké řeči vzít zpět a zpytovat svědomí. Přeci jen, nelžeme si do kapes, jde mu o milióny. Jak to s jeho zdravotním stavem vypadá a kdy ho uvidíme na hřišti, to nikdo neví. Ale já se klidně vsadím, že to není poslední šaráda, kterou letos ztropil a těším s na další komediální pokračování.

Hledá se kicker

Chicago Bears (playoff vloni, však víme), New York Jets (Chandler Catanzaro nečekaně ukončil kariéru) a několik dalších týmů hledá nového kickera. Takového, na nějž by byl spoleh. I za tohle zboží se platí tvrdá měna.

A tak když se během preseason ukázal v dresu Ravens náhradník Kaare Vedvik čtyřmi úspěšnými field góly, včetně 55-yardového, neváhala za něj Minnesota poslat draft volbu v pátém kole. Baltimore mají na pozici pevně ukotveného Justin Tuckera a tak je to pro ně skvělý byznys. John Harbaugh už takhle objevil a vychoval pro ostatní nejednoho special teamera, takže obchod rozhodně nepřekvapil.

QB nováčci

Věčné vděčné téma.

Kyler Murray, jednička draftu, bude v Arizoně starting quarterbackem a já jsem moc zvědavý, jak si povede. Zprávy z kempu Cardinals a první preseason zápas dávají velmi pozitivní nádech. Murray je real deal. I když při výběhu na hřiště vypadal mezi dvoumetrovými spoluhráči jako malý kluk.

Daniel Jones, šestka draftu (New York Giants) a oblíbený cíl posměváčků, svým jedním drajvem v prvním preseason zápase alespoň na chvíli zavřel všem nepřejícím pusu. 5 z 5, 67 yardů a touchdown. Jedničkou zůstává Eli Manning, minimálně do té doby, než se přestane dařit.

Dwayne Haskins (Washington Redskins) si úvodní zápas preseason moc neužil, připsal si na konto pár pěkných hodů, ale také 2 interception. Zatím to vypadá, že v týmu začne sezónu jako trojka. Colt McCoy i Case Keenum jsou hlavně díky zkušenostem zatím o krok napřed.

Nechci dělat pochopitelně z pár hodů v nerozehřáté preseason nějaké závěry, ale myslím, že status všech tří borců je do úvodu sezóny jasný. Jones, Haskins, ale i ti další jako Drew Lock a Ryan Finley začnou na lavičce.

Kyler Murray bude hrát, ale rozjezd bude nejspíš pomalý. Ačkoliv, třeba překvapí. Hodně velká očekávání visí nad ofenzivním systém trenéra Kliffa Kingburyho, který přišel s pověstí inovátora. A nejspíš bude brát hodně inspirace ze svých předchozích štací na úrovni college fotbalu, a to by mohlo hrát Murraymu do karet. Zároveň to je nepříjemné pro soupeře, kteří netuší, na co se vlastně připravit. Výhoda: Arizona.

Konce

Konce? Jaké konce? Vždyť sezóna začíná. Inu, něco začíná, něco končí.

Blog Weekly Quarterback končí. Tento díl je na nějakou, zatím neurčitě dlouhou, dobu mým posledním příspěvkem tohoto typu. Plánuji dál věnovat svou energii blogu o týmu New York Giants, ohlédnout se za každým zápasem a napsat, co nového. Velký každotýdenní článek WQB, který by vzal dění v NFL obšírněji, však již tuto sezónu na mém blogu ani nfl.cz nenajdete.

Důvody jsou prosté. Za prvé, pracovní a rodinné vytížení mi to již nedovolují. Dát dohromady každý týden článek tak, aby mohl vyjít v úterý je časově náročné. Je s tím spojeno hodně času a energie, které se mi momentálně nedostává. Ke konci minulé sezóny jsem občas musel sám sebe tlačit do stresu, abych to stihl a pořádně udělal. To není zdravý přístup a cítím, že trochu oddechu potřebuji. Letos bych nebyl schopný dát tomu potřebný čas a výsledný produkt by nesplňoval mnou požadovaný standard. Za druhé, letos se mi nedostává tolik potřebné motivace. Jednoduše mám chuť svou energii věnovat jiným věcem. Zálibám. Synovi. A čeká mě náročné stěhování.

Snad se ty čtyři roky (ano, tak dlouho článek vycházel) na mě nějakým způsobem už podepsaly a pociťuji jistý syndrom vyhoření. Snad pauza pomůže nabrat nové síly a za nějaký čas znovu najdu motivaci a zápal. Momentálně nejsem schopný tohle říci. Jisté je, že pauzu potřebuji a doufám, že mě pochopíte.

Všem čtenářům, ať už pravidelným nebo občasným, mnohokrát děkuji za veškerou vaši přízeň. Za přečtení, za lajky, za milé komentáře i nesouhlasné názory. Buďte si jisti, že mě to moc bavilo. Díky také všem, kteří mě v minulém roce podpořili finančně-motivačně. Ať už jednorázově nebo skrze Patreon (kde jsou již od léta platby pozastaveny). Bylo to od vás moc štědré a já si toho cením.

Nakonec jen dodám, že neumírám a nadále mě a mé názory na NFL určitě někde zahlédnete. Nadále určitě budu hodně aktivní na twitteru, mém hlavní socilizačně-NFLózně publikačním kanále. A třeba se někdy ponořím do bahna diskuzí nfl.cz, jiných Instafacových médií nebo nahodile něco sesmolím. Kdo ví!

Užijte si letošní sezónu NFL a ať vyhraje ten nejlepší. S pozdravem, Jirka.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube