Manning & Co.
Manning & Co.

53-členný kádr Giants pro sezónu 2019

Na kom bude stát letošní tým Giants a kdo bude čekat na šanci v širším kádru?

V sobotu proběhlo povinné zeštíhlení týmu z 90 na 53. Mnoho nadějí bylo zbořeno, ale zas několik snů splněno. Kostra týmu bude stejnak stát na prověřených borcích. Kteří to jsou? To vám napoví následující řádky, probrané pěkně podle pozice.

K poslednímu preseason zápasu se vracet už nebudu, výběr do kádru promluvil jasně. Bohužel, u některých smolařů zasáhlo zranění v tu nejnevhodnější chvíli. Kostra týmu je dána, poslední posty v kádru se ještě pravděpodobně budou nadále lehce v průběhu sezóny měnit, ale to je zcela běžné.

Quarterback

Starter: Eli Manning

Náhradníci: Daniel Jones, Alex Tanney

Čekalo se , že tým ponese 3 quarterbacky. První 2 jsou jasní. Startovat bude Manning, Jones je quarterback budoucnosti. A snad i právě proto, že ta pozice už je daná jemu, tak Giants uvolnili Kyle Laulettu, ačkoliv hrál během preseason jasně lépe než Tanney. A ponechali si zkušenější trojku, která může Jonesovi něco předat, místo aby se s ním pral o místo.

Running back

Starter: Saquon Barkley

Náhradníci: Wayne Gallman, Paul Perkins, FB Elijhaa Penny

Hvězdný Barkley ponese tíhu této pozice, máme se na co těšit. Občas mu dá Gallman odpočinout. To je jasné. Místo trojky vypadalo, že padne Rod Smithovi, ale nečekané zranění jej vyřadilo na IR, takže tento post dostal Paul Perkins. Minulý rok promarodil a tak byl jeho návrat spíše pomalejší. Do hry však stejně nejspíš mnoho nezasáhne. Tým ponese klasického fullbacka Pennyho, ačkoliv on je to předělaný running back. Kvalitu však vloni prokázal a je takovým spíše univerzálnějším typem hráče.

Wide receiver

Starter: Sterling Shepard, Golden Tate (suspendován na první 4 zápasy), Cody Latimer

Náhradníci: Benny Fowler, Russell Shepard, Chris Slayton, Cody Core (získán z waiverů)

Tohle je poněkud podceňovaná skupina a po právu. Shepard bude jedničkou a zbytek hráčů se bude snažit urvat v ofenzívě svou specifickou roli. Latimer je vysoký outside receiver, Fowler naopak takový ten bojovník do středu pole a red zóny a Chris Slayton klasický rychlík. Zkušený Golden Tate bude chybět první 4 zápasy a já si troufnu tvrdit, že hodně. Snad to ti náhradníci nějak vykoulejí a každý se ve své omezené roli dobře etabluje.

Tight end

Starter: Evan Engram, Rhett Ellison

Náhradníci: Garrett Dickerson

První dvojka je jasná. Hlavně od Engrama se čekají velké věci, on je spíš takový receiver než tight end. Ale je dobré si všimnout, že i ten svůj run blocking za ty dva roky v NFL zlepšil. Ellison je výborný bloker a univerzál. Trojka padla překvapivě na Dickersona, jelikož Simonsen se zranil a mladý C.J. Conrad poputuje na practice squad.

Offensive line

Starter: Nate Solder, Will Hernandez, Jon Halapio, Kevin Zeitler, Mike Remmers

Náhradníci: Spencer Pulley, Nick Gates, Chris Slade, Eric Smith (získán z waiverů)

První pětka se za celou offseason nezměnila a doufejme, že po celý ročník nezmění. Ideálně, i když to se stává zřídka. Z náhradníků totiž nejsem vůbec odvařený. Snad jen Pulley, který za Giants hrál vloni centra má nějaké prověřené zkušenosti. Na pozici náhradního tackla jsme hodně zranitelní.

Inside Defensive Line

Starter: B.J. Hill, Dalvin Tomlinson, Dexter Lawrence

Náhradníci: Olsen Pierre, R.J. McIntosh

Startující trojice je poměrně jasná. Vesměs mladí kluci, ale rozhodně kvalitní. Rotace je však neméně důležitá a tady je to slabší.

Edge (outside linebacker)

Starter: Lorenzo Carter, Marcus Golden

Náhradníci: Kareem Martin, Oshane Ximines

Jak to bude s pass rushem a vůbec na krajích defenzivní lajny. To je velká otázka a potenciální slabina Giants. Hodně se vsází na zlepšení Lorenzo Cartera a na zdárné uzdravení Marcus Goldena, který celý minulý rok prostál, než podepsal s Giants. Do rotace se zapojí průměrný Martin a nadějný mladík Ximines. Celkově ne moc elitní skladba na velice důležitém postu.

Inside Linebacker

Starter: Alec Ogleetree, Tae Davis

Náhradníci: Ryan Connelly, B.J. Goodson, Nate Stupar

Další pozice, ve kterou namám příliš mnoho důvěry. Ogletree není žádná hvězda, Davis jen nedraftovaný mladík. Také Goodson za ty 3 roky nijak neoslnil, Connelly je jen nováček a Stupar čistě special teamer. Zastvit soupeřovy běhy a hody na tight endy .. bojím, bojím.

Cornerback

Starter: Janoris Jenkins, DeAndre Baker, Grant Haley

Náhradníci: Julian Love, Corey Ballentine, Sam Beal, Antonio Hamilton

Poměrně hluboká skupinka, ale kvalitou se hodně sází na mladé. Pokud se dobře chytne letos draftovaný Baker, tak by to mohlo fungovat. Haley už vloni velice dobře válčit na pozici slot cornera a univerzální Love dokáže naskočit i jako safety nebo do různých hybridních formací. Do kádru se dostali i další mladíci, snad jim solidní výkony z preseason vydrží.

Safety

Starter: Antoine Bethea, Jabrill Peppers

Náhradníci: Sean Chandler, Michael Thomas

Startovní dvojka je jasná. Oba jsou hodně univerzální a dokáží hrát svou pozici různým způsobem. Přesto bude většinou Bethea ten vzadu a Pappers operovat spíše poblíž line of scrimmage. Thomas i Chandler jsou solidní náhradníci.

Special týmy

Kicker: Aldrick Rosas

Punter: Riley Dixon

Long Snapper: Zak DeOssie

Stejná sestava jako vloni a vskutku, není důvod něco měnit. Rosas vloni dokonce dosáhl na Pro Bowl. DeOssie je dlouholetý spolehlivý snapper. A Dixon je přinejmenším průměrný punter. Giants mu do kempu přivedli konkurenci, ale ta ho nedokázal předčit. Tato trojce by nám ostudu dělat neměla.

Practice squad

Až desítka mladých hráčů může trénovat s týmem, ačkoliv nemohou zasáhnout do zápasů a nejsou nijak chráněni před podpisem s jinýmy týmy. Giants již podepsali: TE C.J. Conrad, DT Freedom Akinmoladum, WR Reggie White, G Evan Brown, CB Corn Elder, DE Jake Carlock.

Závěrem

Není pochyb, že letošní kádr je celkově mnohem kvalitnější než ten loňský. Ano postrádá odchozí hvězdy Beckhama a Vernona. Ale špičku ledovce nahrazuje mnohem širší základnou talentu napříč všemi pozicemi. Ostatně to dokládá několik hodně těžkých rozhodnutí, které musel při výběru trenérský tým dělat. Není snadné nabýt natěšený, jak se to letos vyvine, i když samozřejmě tento tým není postavený na nějaké Super Bowl ambice. Zatím. Ale zlepšení by tu být mohlo.

Ještě dodám takové nenápadné pozorování. Všimli jste si, jak byl letošní tréninkový kemp Giants a vlastně celá letní příprava nudná? Žádná nechtěná pozornost, aférky kolem OBJ, žádné vyhlašování nesmyslů do médií, žádná kontroverze, nic. Semknutý tým, plný hráčů, kteří přesně tady chtějí být a tvrdě pracovat. Přesně takový tým buduje GM Gettleman podle představ majitele John Mary. Tak snad to půjde k duhu. Ono totiž je snadné zůstat pozitivní, když se vyhrává. Však to znáte.

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter