Tom Brady
Tom Brady, vítěz posledního Super Bowlu

Top 32 quarterbacků NFL

Žebříčky jsou zábava. Tak snad vás pobaví můj každoroční žebříček 32 nejlepších quarterbacků (předpokládaných starterů) v NFL, který jsem nakonec i letos dal dohromady. Nějaké ty tradice se přeci držet musí.

Podobných žebříčků najdete na internetu mnoho. I ten můj je, jako každý jiný, silně subjektivní. Dělám ho už pátý rok po sobě, proto v závorce u každého quarterbacka najdete i posun vůči loňskému hodnocení. Pořadí je založeno především na minulém ročníku ligy (tj. 2018), trochu na těch předchozích a trochu na odhadu do budoucna. Nečekejte u každého QB žádné velké slohové cvičení, ale jen pár větiček, zdůvodňujících zařazení v mém žebříčku nebo nějaký postřeh do letošní sezóny.

Jak je psáno, jedná se žebříček předpokládaných hráčů základní sestavy. U některých týmů se může velice brzy situace změnit, ale prozatím berme věci tak, jak je trenéři prohlašují.

Celé pořadí je logicky rozdělené na jakési pomyslné škatulky, aby se v tom dalo lépe zorientovat. Letos jsem toto rozdělení musel rozkouskovat více, než by se asi slušelo, ale situace to tak diktovala. Snad to bude dávat smysl. V jednotlivých škatulkách je často pořadí s minimálními rozdíly. Poslední a první ve skupince si jsou hodně blízko, tak to mějte na paměti.

Nováčci

Kategorie pro jednoho. Jak je už tradicí, nováčci u mě začínají na samém chvostu. Neznamená to, že je nejhorším starting quarterbackem v lize. Neznamená to vůbec nic. Jen to, že někde začít musí. Zatím o něm prakticky nic nevíme a jeho kvality v NFL nelze hodnotit na reálných podkladech a odehraných zápasech.

  1. Kyler Murray, Arizona Cardinals (neh.)

Murray bude letos jediným nováčkem, který nastoupí už v prvním týdnu. Jeho výška, styl a propojení s koučem Kingburym slibují unikátní podívanou. Murray bude vysoce sledovaný a v mém žebříčku může napřesrok jedině stoupat. Začít však musí, tak jako každý jiný nováček, na začátku.

Skoro Nováčci

To je skupinka hráčů, kteří zatím ještě neodehráli celý jeden kompletní ročník a v těch několika zápasech, v nichž nastoupili, pro ně ještě NFL vypadala jako příliš rychlá. Plná offseason se svým týmem a známé tváře kolem, jim v druhém roce jistě pomohou vystoupat výš. Nebo ne?

  1. Jacoby Brissett, Indianapolis Colts (neh.)

Nečekaný a nevhodně načasovaný konec Andrew Lucka zároveň znamenal, že Brissettovi spadla pozice starting quarterbacka doslova do klína. A on se s ní bude muset nějak popasovat. Opravdu nesnadný úkol, zvláště když fanoušci byli zvyklí na něco úplně jiného, a teď sedí doma s brekem. Brissett však může jedině překvapit. Jinak budou Colts za rok vyhlížet na draftu nástupce.

  1. Josh Allen, Buffalo Bills (neh.)

Allen byl vloni snadným terčem kritiky, pomalu a nenápadně se však s přibývající sezónou zlepšoval. Letos bude muset prokázat, že umí víc než jen přehodit hřiště nebo improvizovat po svých. Celá letošní příprava tomu byla podřízena, zbývá jen ukázat to v praxi.

  1. Lamar Jackson, Baltimore Ravens (neh.)

Také Jackson má nálepku běhacího quarterbacka a v loňském playoff byl jeho omezený repertoár znát. I tady je však na čem stavět a záleží jen na něm, zdali ukáže posun i v jiných disciplínách, pro NFL quarterbacka nezbytných. Jako passová hra v rytmu, konzistence hodů a rychlé čtení obran po snapu.

Dno Pytle

Ne nereferuji tady o hobitím obydlí. Prostě tihle borci jsou momentálně na samém dně mé hierarchie. Záskok. Víc se od nich neočekává. Někteří podle mého soudu vydrží sotva pár zápasů a budou nahrazeni. Dwayne Haskins (WAS) a Josh Rosen (MIA) už se na lavičkách třesou nedočkavostí. A Dalton s Flaccem pravděpodobně dál pojedou ten svůj (sub)standard.

  1. Ryan Fitzpatrick, Miami Dolphins (neh.)

Mám pocit, že o tomhle borci píšu každý rok to samé a po každé to mohu zas a znovu zopakovat. Jen se změnil dres, ve kterém FitzMagic předvede to svoje. Zase a znovu se najde nějaký trenér, který mu dá šanci, ať už důvody jsou jakékoliv. Zas a znovu Fitzpatrick krátce oslní a pak padne na hubu. Neříkejte mi, že Josh Rosen není lepší volbou, jakkoliv je Fitz taková prostě jistota. Situace v Miami však možná diktuje ruku. Mizerný tým a mizerná ofenzivní lajna dostala po výprodeji další ránu a útok na první volbu draftu za rok je nabíledni.

  1. Case Keenum, Washington Redskins (neh.)

Keenum vyhrál Washingtonské derby o flek ani ne tak svými čarovnými výkony, spíeš jako neschopností protivníků. Colt McCoy nevydrží zdravotně chvíli po kupě a Haskins je prostě nováček. Zkušenosti za jedno léto nedoženeš. Za měsíc, o pár proher později, na vše může být nahlíženo jinak.

  1. Joe Flacco, Denver Broncos (-4)

V Baltimore už ho nechtěli, ale v Denveru může svou kariéru znovu nakopnout. Už je to dávno, co v roce 2011 prožil jízdu playoff z říše snů. Od té doby v povědomí lidí i mém žebříčku stabilně klesá dolů. Co s ním udělá nový impuls v podobě jiného týmu, trenéra a prostředí?

  1. Andy Dalton, Cincinnati Bengals (-2)

Je to jen můj pocit, nebo se Dalton tak nějak ztrácí z očí a zapadá spolu s celým týmem Bengals do šedi podprůměru? Marně vzpomínám na nějaký jeho highlighty nebo pochvalné ódy na jeho adresu. To se spíše mluví o tom, kdy konečně Bengals najdou jeho nástupce. Ale třeba mu pomůže změna hlavního trenéra. Zac Taylor je padavanem Seana McVaye, tak ať ho síla provází.

Čekání na další krok

Kategorie s pracovním názvem “doufáme“. Mladí hráči. Někteří více, jiní méně. Slovo, které se s nimi často spojuje zní: potenciál. Jenže doposud to je spíše taková výkonnostní houpačka a nedodělek. Jednoho trápí nezkušenost, dalšího turnovery a jiného zas příliš častá zranění. Letos musí ukázat pokrok nebo se z téhle škatulky výš nikdy nedostanou.

  1. Jameis Winston, Tampa Bay Buccaneers (-3)

Winstonova kariéra je na křižovatce. Za 4 roky v lize neukázal prakticky žádný posun jak herně, tak charakterově. Do rovnice však nyní vstal z mrtvých (tedy jen důchodových) nový čaroděj, Ganda…ehm Bruce Arians. Jestli s ním on nic neudělá, tak už nikdo. Cílem bude zredukovat turnovery. Tak jako každý rok.

  1. Marcus Mariota, Tennessee Titans (-3)

Mariota je takový zvláštní případ, u kterého se nikdy nemohu rozhodnout, jestli je vlastně na cestě být hvězdou ligy nebo velkým zklamáním. Vždy když už se začíná rozjíždět, přijde nějaké to zranění a nadto jeho výkonům chybí větší konzistence. Po čtyřech letech v lize se už ale pomalu blíží do fáze, kdy jej nebudeme moci nadále nazývat mladým nadějným quarterbackem a bude prostě jen průměrným startérem v NFL. Ale i tací už vyhráli Super Bowl, takže fanoušci Tennessee, nepřestávejte věřit.

  1. Sam Darnold, New York Jets (neh.)

Přiznám se, že Darnold se mi moc líbí. V prvním roce na něj rychlost a náročnost NFL prostě byla moc, ale to je u nováčků naprosto normální. Vidím v něm však velký potenciál. Jen kdyby tým Jets kolem něj vytvořil trochu lepší tým a konečně se vymanil z područí Patriotí nadvlády v divizi AFC East. A Darnold by zatím mohl zapracovat na nevynucených chybách, které jeho hru občas provází.

  1. Jimmy Garoppolo, San Francisco 49ers (-2)

Po velkém loňském hypu přišlo rychlé vystřízlivění a promaroděný rok. Snad mu menší letošní očekávání pomohou, ačkoliv po tak dlouhé odmlce je na místě očekávat pomalejší rozjezd. Ostatně toliko napověděl jeho první předsezónní zápas, ve kterém dokázal zkompletovat tak leda interception.

  1. Mitch Trubisky, Chicago Bears (+10)

Trubisky udělal vloni pokrok a zlepšil se pod novým trenérem, jehož styl mu rozhodně sedl víc než u jeho předchůdce. Přesto stále jeho výkony zažívají až příliš velké výkyvy. Zápas od zápasu, snap od snapu. A tak je hodně těžké jeho hru hodnotit a nějak zařadit.

Starteři s otazníky

Každý z těchto hráčů má pozici jedničky v týmu před sezónou víceméně jistou, ale co bude za rok, zas tak jisté není. Každý z nich bude doufat ve zlepšení, protože jinak se pod nimi židle začne houpat. Možná vám přijde, že jsou lepšími quarterbacky, než někteří borci před nimi. Ale právě nejistá vlastní židle v týmu je pro mě jasným důvodem k zařazení do spodní části žebříčku. Jsou tu ty otazníky.

  1. Nick Foles, Jacksonville Jaguars (neh.)

Foles udělal díru do světa jako Super Bowlový super náhradník, ačkoliv to byla spíše magie jednoho okamžiku (playoff runu) pod taktovkou trenéra Eagles. Zdali na to dokáže navázat s ne tak nabitým kádrem Jaguars, to je věc zcela jiná. Čeká ho mnohem méně nápaditá offense a mnohem horší ofenzivní lajna. Takže příležitost, aby vynikl on sám. Dokáže to?

  1. Kirk Cousins, Minnesota Vikings (-3)

Cousins vloni podepsal v Minnesotě přelomovou (plně garantovanou) smlouvu, ale zatím ji nedokázal naplnit. Pro mě je Cousins takovým měřítkem průměrnosti mezi quarterbacky NFL a tomu odpovídá i postavení v mé tabulce.

  1. Eli Manning, New York Giants (-3)

Eli je v posledních letech snadným terčem kritiky. Některá je zasloužené, ale zároveň platí, že prostě hrál v mizerném týmu s mizernou ofenzivní lajnou. On není ten typ, co nese tým na svých zádech. Letošní ročník pro něj ale slibuje mnohem lepší spoluhráče a zkušenosti v ofenzivním schématu trenéra Shurmura. O extra motivaci by se pak měl postarat mladý Daniel Jones, jenž mu po excelentní preseason začíná dýchat na záda.

  1. Matthew Stafford, Detroit Lions (-5)

Stafford. Není dost špatný na to, abyste ho propustili. Není dost dobrý na to, aby Detroit vytáhl někam dál do playoff. A tak Detroit jede dál ve vyjetých kolejích průměrnosti.

  1. Derek Carr, Oakland Raiders (-3)

Derek Carr prožil hodně podprůměrnou sezónu, ale to se dalo v Oaklandu, navíc s novým trenérem, čekat. Letos už nebude tolik prostoru pro výmluvy, a tak se bude čekat, že naváže na lepší výkony, které ho zdobily ještě před 2 lety a získali mu hodně štědrou smlouvu. Mít v týmu Antonio Browna také není ke škodě. Pokud se bude soustředit na hru a ne na malichernosti.

Mládí na vzestupu

Tihle mladí hráči jsou na prahu posunu do vyšší kategorie, ale ten opravdový průlom teprve musí přijít. Možná to bude letos, možná nikdy.

  1. Baker Mayfield, Cleveland Browns (neh.)

Mayfield vloni naznačil hodně velký potenciál, a tak se generální manažer Browns rozhodl jít “all in“, dokud může požívat výhod jeho nováčkovské smlouvy. I mě se jeho hra moc líbila. S Odell Beckhamem to navíc bude mít o něco snazší. Na druhou stranu jeho ofenzivní lajna vypadá o něco hůř.

  1. Dak Prescott, Dallas Cowboys (+3)

Prescott je dalším na řadě s novou smlouvou, to je extra motivace. Pravda je, že od doby, co mu už do ucha nenašeptává Tony Romo, jeho výkony spíše stagnují. Pokud však bude nadále trpělivě čekat schovaný za svou skvělou ofenzivní lajnou a běhovou hrou a zkompletuje těch pár play-action příležitostí za zápas, které se mu naskytnou, určitě si na chleba vydělá. Opatrný s míčem, to on být umí.

  1. Deshaun Watson, Houston Texans (+5)

Houston jasně naznačil ambice a rozdal za hráče veškeré své draft volby co snad mohl. Jenže pořádný levý tackle byla prostě v Houstonu nebytnost. Watson sám někdy do sacku naběhne, ale často prostě neměl jinou možnost. Konečně mu snad slouží zdraví, tak se budeme těšit na nekonečnou spolupráci s Deandre Hopkinsem a parádní highlighty, jaké Watson umí.

  1. Jared Goff, Los Angeles Rams (+6)

Goff podepsal novou smlouvu a budoucnost týmu je tak s ním nevyhnutelně spjata. V systému trenéra McVaye je jako doma, jenže chce to něco navíc, jinak znovu zůstane za branou vítězství, tak jako v zimě. Musí vzít více zodpovědnosti sám na sebe a zlepšit improvizaci před a po snapu. Nespoléhat jen na to, že mu volný hod otevře skvělý design hry.

Hvězdy ligy

V angličtině se jim říká Franchise Quarterbeci. Prostě hráči, kteří definují útok svého týmu a jsou jeho jasnými vůdci. Tváře týmu, potažmo celé NFL. Každý klub o takového quarterbacka stojí, jenže na světe jich není dost ani pro 32 týmů NFL.

  1. Carson Wentz, Philadelphia Eagles (-2)

Vloni to byl pomalý návrat po zranění, letos bude Philadelphia doufat v plný rozlet, jako před 2 lety, než ho zbrzdilo právě ono zranění. Wentz je mistr útěků, ale letos by chtěl právě na tom zapracovat. Více her odehrát v kapse a v rámci designu a načasování. I díky tomu by měl inkasovat méně hitů a snížit tak šanci na další zranění.

  1. Cam Newton, Carolina Panthers (-1)

Nad Camem visí drobný otazník kolem jeho ramene. Měl hrát, ale nebude ho to limitovat? Carolina po pár skvělých předchozích letech lehce povadla. Managment bude doufat, že právě tento rok bude znamenat návrat na výsluní, a to bude záviset především na výkonech jejich quarterbacka. Mimochodem, znáte ten, jak přijde Cam do obchodu s oblečením a nemůže si nic vybrat. Prodavač mu řekne: Ale pane, vždyť tu máme samé pánské oblečení. A Cam na to: Aha a odejde pryč.

  1. Matt Ryan, Atlanta Falcons (-2)

Po smutné účasti v Super Bowlu 2017 se Ryan s celým týmem Atlanty spíše trápil a na skvělé výkony nedokázal dost dobře navázat. A v mém žebříčku pozvolna klesá. Bude na něm, aby tento pád letos zastavil.

  1. Ben Roethlisberger, Pittsburgh Steelers (-3)

Big Ben je už také v NFL stálice a víme, co od něho čekat. Pittsburgh se pro letošek zbavil všech „potížistů“, a ačkoliv ho to stálo nějaké talentované hráče, třeba celkově právě ten klid pomůže soustředěnosti tohoto quarterbacka na hru.

  1. Philip Rivers, Los Angeles Chargers (+1)

Rivers podává v posledních letech skromně-nenápadné dobré výkony a já to reflektuji. Kdyby jen měl po ruce méně zraněných spoluhráčů a flexibilnějšího defenzivního koordinátora, mohl by pomýšlet na mnohem lepší výsledky. Klapne to letos?

  1. Aaron Rodgers, Green Bay Packers (-2)

Důležitý ročník pro Rodgerse. Po letech stagnace pod koučem McCarthym konečně v zátoce zavanul svěží vítr. Jak si tento, pro mnohé nejlepší quarterback NFL, sedne s novým trenérem? Jestli jim to bude šlapat, bude příští rok moje řazení na olympu mnohem komplikovanější. Těšíte se zas na nějaké Hail Mary?

  1. Russell Wilson, Seattle Seahawks (+1)

Nejlépe placený hráč NFL (v průměru na rok). A plně po zásluze. Tedy než mu ten primát uzme zase nějaký další hvězdný quarterback, který bude na řadě s rokováním. Wilson dokáže za svou lajnou-nelajnou neskutečné věci a moc hezky se na jeho improvizace kouká. Jakmile Seattle přebuduje uvadající obranu, může to zas rozjet i v playoff.

Olymp

Na bedně. Sem patří jen ti nejlepší.

  1. Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs (+28)

Skokan roku, co přeskočil všechna očekávání a dopadl ještě o něco dál než jen do vlhkých snů každého fanouška Chiefs. Co víc dodat k MVP sezóně a 50 touchdownům. Ofenzíva trenéra Andy Reida mu jde na ruku, a tak letos nelze mít očekávání nikterak nízká. Mahomes je rázem hvězdou ligy.

  1. Drew Brees, New Orleans Saints (-)

Vynikající první půle sezóny, poněkud povadlejší ta druhá. Odepsat Breese nehledě na jeho věk ale určitě nelze. Stále dokáže podávat excelentní výkony a nebýt jednoho sporného faulu, mohl být možná vloni v Super Bowlu. Ale o křivdy tu nejde. Nýbrž o excelentního quarterbacka, který rozdává milimetrové přihrávky jak na běžícím páse.

  1. Tom Brady, New England Patriots (-)

Jedničkou jsem ponechal veterána ligy, který snad popírá věkové principy. Díky nezdolnosti, odhodlání, soutěživosti a také velice příkladné životosprávě. Co ztrácí na atletičnosti, nahrazuje chytrostí, a hlavně nekonečnými zkušenostmi. Nachytat tohohle mazáka na švestkách, to už dá velkou kupu práce. A pak stačí jeden drajv, jedno zaváhání a máte ho v záhoně.

Toliko mé pořadí. Můžete souhlasit a polemizovat. Můžete protestovat. Můžete mě proklínat v komentářích, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.

zdroje: moje umanutá hlava