NYG vs DAL
Akce v akci, photo: giants.com

Po shlédnutí, week1 – Dallas

Tvrdá prohra 35-17. Bohužel obrana nedala týmu moc velkou šanci. V podstatě soupeře nedokázala zastavit a ten si tak beze spěchu dělal na hřišti, co chtěl.

Na úvod moje každoroční postěžování si. Proč sakra Giants pokaždé začínají sezónu zápasem venku v Dallasu. Tohle mě už fakt unavuje a nebaví. Jinak je těžké na zápase najít nějaká pozitiva. Začalo to poměrně hezky. Soupeřův první drajv jsme zastavili a obratem přešli 91 yardů do touchdownu. Všechno nakopl dlouhý běh Saquon Barkleyho. Jenže tam veškerá pozitiva končí a už to šlo jen z kopce.

Obrana

Kde jen začít. Ani nevím. Každopádně slabiny, které se dali tak trochu očekávat se projevili na plný kotel.

Za prvé, pass rush. Kde nic, tu nic. Dak Prescotta jsme prakticky neohrozili. Co víc, on tam stál na místě jako socha, ani krok většinou udělat nemusel. Jen si počkal na volného receivera a poslal mu míč. Jak snadné. Ofenzivní lajna v Dallasu je možná nejlepší v lize a v plné síle, přesto je to laciná výmluva. Hráči jako Marcus Golden nebo Lorenzo Carter musí ukázat víc, jinak nemáme ani v dalších zápasech moc šancí něco ubránit.

Za druhé, secondary. Když pominu cornerbacka Janoris Jenkinse, je to na krajích bída. Nebylo divu, že Dallas hrál zásadně na opačnou stranu, kde se střídali nezkušení mladíci Antonio Hamilton a DeAndre Baker. Pro oba to byla tvrdá lekce. Hamilton ukázal, že prakticky neumí tacklovat a jeho hráč mu pravidelně proklouzl. Baker zase dostal třikrát přihrávku přes hlavu, když nezvládl press a ztratil kontakt se svým receiverem. Ani dvojice safety nevypadala moc sehraně. Přímo středem tam měli několikrát dálnici jak u Průhonic.

Za třetí, linebackeři se chytali na play-action jak na švestky a tight endi Dallasu měli volný den. Že nám dají nějaký ten touchdown byla jistota a taky nezklamali. Ogleetree, Davis, Connelly. Nevynikl nikdo.

A když tyhle tři slabiny zkombinujete dohromady, je z toho 500+ yardů pro Dallas. Pět touchdownových drajvů po sobě, a hlavně pěkná ostuda. Jenže tady má prostě mladý kádr Giants ještě velké mezery a letos je těžko jen tak zacelí. Tahle sezóna bude dlouhá. Zázraky se nedějí.

Útok

Můžete spílat Manningovi. můžete se ptát, kdy nastoupí Jones. Svalovat však na něj tuto prohru by bylo krátkozraké. Já ho také chválit nebudu, on prostě hrál to svoje, co předvádí posledních pár let. Solidní na krátko a v rámci schématu. Prostě opatrný styl, který ale někdy útok brzdí zpět. Zkompletoval sice 30 ze 44 pokusů o přihrávku, ale jen pro 7 yardů v průměru. Hlavně jeho krátké tří yardové hody na dlouhé downy jako je 2nd&20 nebo 3rd&9 mě už dokáží dokonale vytočit. Nehodí sice interception, ale když tým prohrává o 14 bodů, tak k čemu to sakra je.

Ofenzivní lajna se mi dnes líbila. Tady je vidět velký pokrok oproti dřívějšku. Tahle pětka nemá vyloženou slabinu a jako celek funguje. Manning měl mnohem víc času, než jak jsme zvyklí, a i ty běhové mezery tam dnes byly.

Skvěle hrál Saquon Barkley. On je náš beze sporu nejlepší hráč, a tak snad jedinou výtku bych měl k trenérovi: proč sakra nedostával víc míčů. Jen 11 jeho běhů za zápas? Hlavně v prvním poločase jich mohlo být mnohem víc. Pochvalu zaslouží i Evan Engram s 11 zachycenými přihrávkami. Přes něj to letos hodně půjde a on se navíc výrazně zlepšil v run blockingu.

Bohužel náš útok brzdila obrana, která ho moc nepustila na hřiště a pak také klasická neschopnost prorazit jeden yard a špatně načasované penalty. Když navíc rozhodčí slepotou neviděli dva důležité fauly na Manninga (rána do hlavy na třetí down a pak hit helmou na helmu na čtvrtý down) stálo to Giants body.

Co dál

Bez výmluv, tenhle zápas byl soupeř lepší. Jasně ukázal, co Giants letos nejsou. Nejsou aspiranti na playoff, ani favorité divize NFC East. Jsou však lepší než vloni? Na to si budeme muset ještě počkat. Za týden Giants přivítají doma Buffalo Bills, kteří senzačně otočili svůj duel proti Jets. Je to však tým k poražení a troufnu si říct, že Giants ho porazit musí, pokud nechtějí zase spadnout do díry proher jako vloni.

zdroje: Gamepass, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter