D. Jones
D. Jones, Giants starting QB, grafika: ringer.com

Po shlédnutí, week2 – Buffalo, aneb konec jedné éry

Ponižující prohra 14-28 nabízí poměrně jasné vystřízlivění a krutou realitu. Tenhle tým je stále hodně špatný. A jeho výsledek dovedl vedení týmu k jedinému logickému rozhodnutí. Vyhlížet budoucnost.

V příštím zápase bude starting quarterbackem týmu nováček Daniel Jones.

Tahle zpráva mě dnes odpoledne zastihla nikoliv překvapeného, ale spíše nepřipraveného. Článek už jsem měl napsaný a v něm jsem citoval všechny důvody, proč by se právě toto mělo stát. A než jsem ho však stihl publikovat, stalo se. Aby však všechna má práce nespadla do koše, pojďme se napřed ohlédnout za zápasem s Buffalem, a pak konečně rozebrat tohle gigantické rozhodnutí.

Ohlédnutí za Buffalem

Zápas následoval šablonu, nastavenou v prvním týdnu s Dallasem. Jeden pěkný první drajv bylo víceméně všechno, na co se Giants zmohli. Pak už otěže zápasu převzal na dlouhou dobu soupeř. Zatímco obrana by nezastavila šneka, útok nebyl schopen uhrát nějaké body. Trocha naděje vlil do žil touchdown ve třetí třetině, ale soupeř tuto naději zase velice rychle uhasl okamžitou odpovědí.

Obrana

Bída. Josh Allen díky ní vypadal jako Patrick Mahomes. Josh Allen!

Byly tu i záblesky dobrý her, nějaké ty sacky a sražené passy. Jenže když dojde na lámání chleba, jsou zkrátka obránci Giants stále o ten jeden krok pozadu. Třetí dlouhé downy snad nemohou být pro soupeře snazší sousto. Tři dlouhé drajvy soupeře před poločasem vypadaly tak snadné. Obrana se trochu dala do kupy po poločase, ale když opět musela soupeře zastavit, nešlo to. A pak ta zbytečná penalta Dextera Lawrence, která soupeři proměnila pokus o field gól na první down. Nepřijatelné.

Je trochu nefér ukázat prstem na nováčka cornerbacka Deandre Bakera, ale jeho výkon byl opět velice špatný. A soupeři toho využívají po hrstech. Z College přišel z pověstí agresivního press cornera, tak proč hraje tak připosraně? Dává svým receiverům spoustu prostoru a vůbec nepressuje, jak by se slušelo. K tomu přidal penaltu za pass interference a taky jeden totální bust coverage na třetí down. To není dobré.

Pass rush vypadal mnohem živěji než proti Dallasu, několikrát jsme soupeře zastavili sackem. Bohužel i tak Josh Allen proti Giants vytáhl z klobouku nejeden únik alá Houdini.

Special týmy

Minutý field gól ze 48 yardů Aldricka Rosase, to se může stát. Byla to však dost nevhodná chvíle, tým zoufale potřeboval nějaké body, stáhnout manko.

Pomohl 60 yardový punt return TJ. Jonese. Bohužel jen na chvíli, dobrou pozici na hřišti zmařila interception.

Útok

První drajv zápasu, lahoda. 5 her, všechno běhy. Soupeř nevěděl, kam skočit dřív. 75 yardů, touchdown.

A pak: Bída. Tři drajvy a 16 získaných yardů, tři punty. Těsně před poločasem pak zabil veškerý rozjezd sražený pass a interception a ani v druhé půli to nebyl kdovíjaký ohňostroj. Obrana Buffala rychle rozeznala, že Giants chybějí kvalitní wide receiveři a jednoduše ucpala veškeré běhové mezírky a nutila Giants jít vzduchem na receivery, kteří na obraně získali minimum separace. Prakticky skoro všechny hody Manninga létali na velice těsně obsazené hráče do zahuštěného prostoru. Po jednom tvrdém hitu odstoupil Cody Latimer ze zápasu, po dalším pak Bennie Fowler upustil dobrý catch těsně u sidelajně. Zoufale chyběl někdo rychlý, jež by obranu Bills roztáhl do hloubky. A Manning se o to ani nepokoušel.

V celém tom zmaru bohužel zaniká jedna nenápadně dobrá zpráva. A sice výkon ofenzivní lajny. Která hraje nad očekávání dobře. Běhové bloky se najdou a quarterback má po hříchu dost času něco vymyslet. Jenže se to neděje, a i tento výkon sráží mizérie okolo.

Quarterback

A tím se tedy konečně dostávám k hlavní zprávě dne. Giants oznámili, že příští zápas proti Tampě Bay Buccaneers bude starting quarterbackem Daniel Jones. To je krok, který znamená konec jedné éry, protože už není cesty zpět. Nedojde-li na nějaké nečekané zranění, Eli Manning v neděli odehrál svůj poslední zápas za New York Giants. Je to však logickým vyústěním současné situace.

Eli Manning je v této fázi své kariéry opatrný game-manager. Není to jeho chyba, že je tým 0-2. Nehrál nutně špatně. Ale zároveň nebyl prostě schopný tento tým pozvednout nad jeho nedostatky. A tak je tomu posledních pár let. Zatímco on není nutně tím problémem, stal se nechtěně jeho tváří, neboť právě on byl tou jedinou konstantou během těch všech polovičatých změn za posledních cca 5 let. Já jsem se jej často zastával a stále má můj nekonečný respekt a úctu za jeho fotbalové i nefotbalové kvality. Jenže o to tady nejde. Jde o to, že je už na čase posunout se dál.

Manning ve svých 38 letech už nic nového neukáže. Utáhl by vítězný tým s dobrou obranu, ale to Giants nejsou. Je pochopitelné a i logické, že dostal na startu sezóny zelenou před nováčkem, jenže jeho startovní pozice měla smysl jen do té doby, dokud se vyhrává. A to se nedělo.

Jinými slovy, čas uzrál. Je na čase otočit list a dívat se do budoucna. Tým se tím nezlepší, stále to bude bída a pravděpodobně nás čeká hodně proher a těžkých chvil s nováčkem za kormidlem. Tyto zkušenosti však bude dostávat někdo, koho tým draftoval vysoko. Někdo, jež je bezesporu budoucností této franchise. Dostane příležitost odbýt si nováčkovské chyby a první ostruhy co nejdřív.

Po dvou zápasech se to může zdát unáhlené. Ale opakuji: Každý, kdo viděl první dva zápasy týmu (a pár předchozích sezón), musí jasně vidět, že pokračovat v současném kurzu nikam nevede. Jones bude mít k dispozici solidní ofenzivní lanu a možná fungující běhovou hru. Pravda s receivery to snadné nebude, ale proti Tampě už by se snad měl vrátit Sterling Shepard a pak přibude i Golden Tate.

Je jasné, že tohle rozhodnutí posvětil i generální manažer Dave Gettleman a majitel John Mara, neboť taková je struktura vedení týmu a zdánlivě nekonečná loajalita k Mannigovi. Jenže je nad slunce jasné, že i fanoušci jsou na tento předěl připraveni. Čekat na další prohry nebo upachtěné výkony by bylo jen oddalování nevyhnutelného. První dva zápasy sezóny v kontrastu k preseason promluvily jasně.

Je třeba přemýšlet do budoucna.

A mě v tento moment nezbývá než jakožto fanoušek Giants poděkovat Eli Manningovi za všechno, co pro tento tým udělal. Možná nebyl nikdy top quarterback téhle ligy, ale mnoho soupeřů může jen závidět jeho konzistenci, vytrvalost a profesionalitu, s jakou přistupoval ke své roli rok co rok od draftu 2004. Stal se ikonou klubu, pomohl mu k výhře dvou Super Bowlů a nikdy si nestěžoval, i když časy byli špatné. Velký respekt.

Nevyhnutelně se vyrojí spekulace o jeho výměně a budoucnosti, zdá se však jen logické, že zůstane v týmu do konce sezóny (kdy mu skončí smlouva) jakožto mentor a pomocník pro mladého Jonese. Vzhledem k jeho rodině zabydlené v New Yorku a touze zakončit kariéru tam kde ji začal, si lze zbývající domyslet, ale to teď není podstatné.

New Yorku Giants a jeho fandům začíná nová éra.

zdroje: Gamepass, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter