S Jabrill Peppers
S Jabrill Peppers slaví interception, photo: giants.com

Po shlédnutí, week 4 – Washington

Výhra 24-3 je to hlavní, co se počítá, ačkoliv zápas samotný nebyl zrovna přehlídka krásy.

Giants si hned z kraje zápasu vybudovali pohodlné vedení a zápas ovládali na jeho obou koncích. Pak se protrhl pytel z turnovery a přestalo to být příliš koukatelné. Pokud jste po poločase usnuli a probudili se až na konci, nevadí. O nic jste nepřišli. Soupeř se ani po poločase na nic nezmohl a také Giants už nepředvedli nic extra, jen konzervativně šmudlali zápas do svého konce. A to je dobře.

Přeceňovat toto vítězství nelze, soupeř byl zcela nepoužitelný. Redskins jsou prostě zcela nefunkční franchise, a navíc jim chyběl Pro-Bowl levý tackle Trent Williams (stávkuje), starting centr CH. Roullier, pravý guard B. Scherff, tight end J. Reed a wide receiver T. McLaurin (všichni zraněni). Trenér Jay Gruden si v útoku nevěděl rady a po pár drajvech (1 interception a 3 punty) zahodil veškerou opatrnost a nahradil Case Keenuma nováčkem Dwayne Haskinsem, o kterém tak vehementně ještě v pondělí tvrdil, že není na NFL připraven. Asi ho těch pár špatných drajvů připravilo, protože šel na plac. Trochu to Redskins dodalo kuráž, ale bohužel se postupně ukázalo, že měl trenér pravdu. Haskins není připraven. Hra na něho byla příliš rychlá a na konci tak měl na kontě stejně interception, jako jeho tým bodů. Totiž tři.

Rozepisuji se o soupeři tolik, protože tenhle zápas znamenal první kolo nevyhnutelného srovnání mezi Haskinsem a Daniel Jonesem, které odstartoval letošní draft a všechny ty debaty o tom, kterého quarterbacka měli v květnu Giants draftovat. I já jsem před draftem preferoval Haskinse. Momentálně to vypadá, že generální manažer Dave Gettleman vybral dobře, ačkoliv hned po draftu to nikdo jiný neviděl. Nehodnoťme však unáhleně, oba mladíci ještě mají mnoho před sebou. Spíše to ukazuje, jak je důležité prostředí, do kterého mladý quarterback přijde. Na Jonese čekala v Giants ideální situace. Veškerá podpora a vůle vedení i trenéra, který hraje schéma, jaké mu sedne jako prdel na hrnec. K tomu skvělá a obdivuhodná pomoc od Eli Manninga a spoluhráčů, kteří za ním stojí. Ve Washingtonu žádný takový luxus Haskins nemá. Místo toho jej koučuje trenér, který vypadá bezradně, nejspíš ho vůbec nechtěl a na konci roku už u Redskins takřka stoprocentně stejně nebude. Celý ten tým je dysfunkční od spodu až nahoru (přitroublým majitelem počínaje) a to nikomu na pohodě nepřidá.

A teď už pojďme k samotnému zápasu a tomu lepšímu týmu, k Giants.

Útok

Daniel Jones šlapal jako hodinky, dovedl tým ke dvěma touchdownům a vypadal hodně suverénně. V kapse nepanikařil a několikrát nádherně prodloužil hru, aby našel volného spoluhráče. Třeba když byl Wayne Gallman naprosto volný na pravé straně. Ačkoliv Jones začínal svůj read obrany na zcela opačné straně, nenechal se nalákat na špatný hod a poctivě přešel očima až na druhou stranu, kde už se mu spoluhráč hlásil volný jak žáček v první třídě. Touchdown. Jenže pak se na chvíli něco pokazilo a Jones hodil dvě rychlé interception za sebou a málem ještě třetí. Pravdou zůstává, že ho stále ještě čeká učící křivka, která potrvá nejméně celou tuto sezónu. Podobné lapsy ještě přijdou. Přišlo mě, že Jones při obou hodech přečetl obranu správně, ale míč letěl receiverovi příliš dozadu, a to umožnilo obránci pass podskočit. Přihrávka více dopředu a do běhu by udělala rozdíl nebo třeba jen nekompletní pass. Tohle lze do příště napravit. Případně nepokoušet se o takové těžké hody pod tlakem. Jenže to už by zas nebyl Jones, jak jsme ho v dosavadních zápasech poznali. Právě to, jak dokáže uhrát parádní hru čelem k tlaku obrany, jej dělá výjimečně nebezpečným. A pak je to jeho rychlé přečtení obrany a okamžitý hod mezi obránce na 5-10 yardů, receiverovi pěkně do běhu. To on umí jak stroj.

Wayne Gallaman není a nikdy nebude Saquon Barkley. Běhová hra s ním však mnoho neztrácela. Jen těch magických mega běhů se určitě nedočkáme. Gallman je však také velice šikovný do passové hry, a to je důležité. Určitě by se k němu hodil nějaký řízný back na takové to ukrajování tvrdých yardů a padání vpřed pro ty 2-3 yardy navíc. Nedraftovaný mladíček Jon Hilliman si v této roli nevedl zle, ale to fumble v red zóně je velká kaňka.

Receiveři opět předváděli velmi spolehlivé výkony. Pochopitelně základem je duo Engram – Shepard. Pochválil bych ale i ostatní za to, jak příkladně blokují v poli pro své spoluhráče. To je mnohdy rozdíl mezi získáním 5 nebo 15 yardů.

Obrana

Čísla jsou ohromující, 186 povolených yardů, 4 interception, 3 sacky. Jenže tohle byl Washington bez mnoha svých opor. Tak jen menší pochvala za dobrou a poctivou týmovou práci. Blýskl se Janoris Jenkins, stál u 3 interception. Hodně mě mrzí zranění kolene linebackera Ryan Connellyho, jehož vážnost zatím nevíme. Hrál skvěle a opravdu nevím, kdo ho nahradí, už tak máme marodku na této pozici velikosti lazaretu (Alec Ogletree a Tae Davis).

Co dál

Není pochyb, že 2-2 je podstatně lepší než 0-2. Jenže proti Tampě a Washingtonu to bylo hratelné. Za týden přijede tuhá obrana Minnesoty a pak si Giants vyjedou za Patriots. To bude jiná káva. Nezbývá než doufat, že Giants jedou na znovu-zrozené vlně a zachovají si momentum, ačkoliv tým má stále na špičku ligy daleko. A vrátí se suspendovaný WR Golden Tate. Alespoň jedná dobrá zpráva.

zdroje: Gamepass, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter