Giants, o krok pozadu
Giants, o krok pozadu, photo: giants.com

Po shlédnutí, week 12 – Chicago

Prohra 14-19. Další zápas, ze kterého máte pocit, že Giants mohli vyhrát, kdyby jen … jenže na kdyby se nehraje.

Pravda je taková, že špatné týmy si vždycky najdou kreativní a sebezničující způsob, jak prohrát i ten nejupachtěnější zápas na světě. Giants jsou špatný tým. Ať se Bears snažili, jak chtěli, Giants k vítězství donutit nedokázali. Celé by to bylo komické, kdyby to jen nebylo tak smutné. Neschopné special týmy, neexistující ofenzíva, prachbídná pass coverage a nepřipravení trenéři. Co z toho jsme letos ještě neviděli? Už všechno.

Souhrn

V prvním poločase měli Giants hned několik skvělých příležitostí a pozic na hřišti. A získali jen 7 prachmizerných bodů. Jeden jasný třetí down nechal na hřišti zbytečným dropem Saquon Barkley. Další podobný pass nedokázal zkrotit Golden Tate. A když už se Giants dostali na dostřel, tak long snapper Zak DeOsiie předvedl dvakrát za sebou snad nejmizernější snap kariéry. Punter je ještě jakž takž zkrotil, jenže kicker Aldrick Rosas letos také není sám sebou a oba pokusy minul. Jen jen logické, že jsme prohráli o oněch minutých 6 bodů.

Start druhého poločasu zastihl Giants v nedbalkách. Mizerný výkop, pak fumble a už bylo jasné, že Giants tahají za kratší konec. Soupeř přestal dělat chyby a začal hrát. Giants nikoliv. Přesto v závěru ještě byla šance něco uhrát. Celý zápas to na 5 yardů nešlo, a tak na čtvrtý down konečně Jones mrsknul puťku trochu dál do pole a světe div se, on z toho byl touchdown. Tak proč se museli nejprve hrát ty tři první komické downy za -6 yardů?

Ta nejtrapnější chvilka však přišla během závěrečného puntu Chicaga. Nikdo přeci nemohl věřit, že půjdou pro čtvrtý down z vlastních 25 yardů. Když promptně vystřídali za punting formaci, tak Giants měli jednoduše udělat to samé, rozhodčí jim v takové chvíli musí umožnit také vystřídat. Místo toho zůstala na hřišti obrana a jako returner Janoris Jenkins. Výsledkem tohoto lapsu byla rozehrávka z vlastních 6 yardů. Ve chvíli, když potřebujete přejít celé hřiště a skórovat.

Trenéři by navíc měli svým receiverům říct, že na krátké třetí downy je potřeba běžet routy za čáru prvního downu. To by také pomohlo.

Zdánlivě by se mohlo zdát, že při povolených 19 bodech soupeři by se dala pochválit obrana, ale není tomu tak. Chicago udělalo 335 yardů, přičemž ale to je letos teprve podruhé, co překonali 300 za zápas. Mitch Trubisky, jinak docela k smíchu, vypadal v druhém poločase víc než kompetentně. Díky Giants. A mohlo být hůř, jenže jeden touchdown mu dropnul zcela osamělý tight end Braunecker a další dlouhý pass na Allen Robinsona vymazala poněkud nepřesvědčivá penalta.

Co dál?

Další zápas za týden, a to doma s Packers. Giants dál budou letos hrát (a prohrávat), protože jednoduše musí. Ačkoliv to bude nejspíš dál solidní těžko koukatelná ostuda. Nemám tušení, jestli tenhle špektákl bude nebo nebude po sezóně znamenat konec pro trenéra Shurmura, ale s každou další prohrou to pro něj vypadá více a více černěji. Jones se nezlepšuje, spíše naopak. Jakoby hrál čím dál konzervativněji a Mannigovatěl (v tom špatném slova smyslu). Ofenzíva stagnuje a chybí jí element překvapení. Receiveři nemají separaci, běhová hra je nulová a explozivní hry nejsou. Dál stále čekáme na alespoň náznak toho, že se to v budoucnu zlepší.

zdroje: Gamepass, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter