GB vs NYG
GB vs NYG, photo: giants.com

Po shlédnutí, week 13 – Green Bay

Prohra 13-31. Další z již dlouhé řady upachtěných zápasů, ve kterém Giants už od začátku tahali za kratší konec. Chvíli to vypadalo, že by se mohli chytit, ale druhý poločas byl tradičně horší než ten první, takže výsledek byl nevyhnutelný.

Ostatně na výhru Giants by si už před zápasem vsadil jen málokdo. Ani já ne. Je to tak již osmá prohra v řadě (historický rekord týmu je 9) a třetí sezóna po sobě s 10+ prohrami. Tým se tak nepříjemně blíží levelu inkompetence známému jako Jags-Browns syndrom, ze kterého se nedaří uniknout. V minulosti jsem si vždy říkal, jak může někdo takovým týmům vůbec fandit, vždyť to vysává veškerou naději, radost ze hry a fanouška jen vyčerpává. A hle, tady jsem. Ohlédnu-li se za posledních cca 5 let, tak je to jen velice smutné představení. A má očekávání jsou rok od roku nižší. Co bych dal za nadějnou sezónu 8-8. Ale to je nepřijatelné.

Před dvěma lety se konečně Giants odhodlali k razantní obměně na všech frontách. Byl nám slíben rebuild (tedy nebyl, ale děje se) a to omílané slovo zní: progress. Jenže už je to druhý rok a jediný progress, který vidím, je od deseti k pěti. Ať si trenér Shurmur říká, co chce. Tenhle tým plný mladíků se nezlepšuje. A pod trenérem se hřeje židle. Ale není to jen on, o kom mám silné pochyby. Ofenzivní koordinátor Mike Shula i defenzivní koordinátor James Bettcher neukazují nic, co by mě přimělo za nimi stát. V útoku i obraně to stojí za starou bačkoru a svádět to jen na hráče by nebylo fér.

A ani majitel klubu (John Mara) s tímhle nemůže být spokojen. Čím dál víc si myslím, že po sezóně čeká Giants další velká obměna. Čím dál víc se s tím ztotožňuji. A to já jsem velký zastánce kontinuity. Ta věčná spirála trenérských obměn málokdy vede k úspěchu. Jenže přestávám věřit, že Shurmur a spol. jsou ti praví, kdo by měl Giants (a potažmo Daniel Jonese) provést do nové (úspěšné!) kapitoly týmu.

V útoku to byl jen další zápas, na který chceme a doufejme rychle zapomeneme. Stále mám pocit, že často hrajeme proti vlastním možnostem. Některé hráče (např. Saqouna) používáme úplně špatně a nedostáváme do příležitostí vhledem k jejich schopnostem. Quarterback Daniel Jones dělá z mého pohledu minimální pokroky. Tentokrát všechny tři interception jdou jasně na jeho triko. Jednou špatně přečetl obranu, pak dvakrát přehodil svého receivera. Ale co čekat na dlouhé třetí downy. Je chybou už to, že se do nich stále dokola dostáváme předvídatelnými a neefektivními akcemi na první a druhý down.

V obraně také nemohu chválit. Celé schéma jako by bylo přímo stvořené k tomu, aby se soupeř vyřádil na nezkušenosti naší secondary. Proč top receivera Packers D. Adamse nehlídal Janoris Jenkins? Kde byl nějaký pass rush v klíčových momentech? Jakkoliv na quarterbeka soupeře tlak vytváří, zoufale jej nedokáže přetavit v sacky nebo turnovery a tak drajv soupeře vesele pokračuje. Safety Anthoine Bethea jako poslední hráč ve středu pole zoufale nestíhá rychlejší soupeře, přesto je tam zas a znovu stavěn. Proč jsme trejdovali pro Leonarda Williamse mi také jasné není. A tak dále.

Jestli to tak půjde dál, Giants odejdou ze sezóny s první volbou příštího draftu. A to by nakonec mohla být ještě ta nejlepší možnost. Protože by umožnila čistý zlom a předěl. Obměnu za někoho kompetentnějšího na trenérské pozici a prémiového hráče z draftu. To nejhorší, co se nyní může stát je, že vyhrajeme 2-3 následující zápasy a odejdeme ze sezóny se zkresleným a naivním pohledem na skutečný stav věci. Že tohle nikam nevede.

Abych jen nelamentoval, tady jsou nějaké pozitivní poznámky k zápasu:

Long snapper Zak DeOssie si poranil ruku a letos už do zápasů nezasáhne, jeho náhradníkem se stal Colin Holba. Vzhledem k nedávným výkonům je to asi dobře. Tohle je bohužel nejspíš poněkud smutný konec jedné dlouhé a produktivní kariéry. Díky.

Při zranění safety Jabrilla Pepperse dostává spoustu příležitostí nováček Julian Love. A nevede si vůbec špatně.

Také na pozici tight enda máme zranění, což dalo příležitost Kaden Smithovi. 6 zachycených přihrávek z 8 pro 70 yardů. I tady jsme něco našli.

Nakonec wide receiver Darius Slayton. Na hráče z pátého kola draftu bych řekl: dost dobré. S Jonesem si evidentně rozumí a je každý týden víc a víc vidět.

Co dál? Hrajeme poslední 4 zápasy, které mohou ještě hodně změnit náhled letošní sezónu. Čehož se tak trochu bojím. Dva zápasy s Philadelphií, proti které tradičně neumíme. Jenže Eagles se letos trápí podobně jako Giants, takže je otázkou, kdo si to sám prohraje. A pak dva popelnicové zápasy s Washingtonem a Miami. Kdo v nich vyhraje, vlastně vyhraje jen dobrý pocit a horší pozici na draftu. Nejspíš se na to nebude dát dívat a stát se může cokoliv. Držte se.

zdroje: Gamepass, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter