Saquon Barkley
Saquon Barkley, photo: giants.com

Po shlédnutí, week 16 – Washington

Výsledek 41-35 v prodloužení je tak trochu Pyrrhovo vítězství, ale je těžké se zlobit, když se na to dalo po dlouhé době zase jednou dívat.

Znamená to, že Giants nejsou nejhorším týmem divize NFC East a zároveň také, že draftovat na jaře budou až někde kolem 4. místa. Generační talent, pass rusher Chase Young, už tam na ně nezbyde. Holt bude někdo jiný. Nemůžete po profesionálech na hřišti chtít, aby cíleně prohráli. I když už o nic nejde. Tak to nefunguje. Hráči hrají naplno, o své vlastní smlouvy, o radost z vítězství, o respekt.

DJ a Saquon

To byl panečku výkon. V útoku to létalo, jak jsme ještě neviděli. Daniel Jones si připsal 28 z 42 zkompletovaných přihrávek, 5 touchdownů a žádný turnover. Ok, technicky jeden obligátní (ale neztracený) fumble po skvělém vypíchnutí Landona Collinse. Jeho držení míče v blízkosti obránců je stále nedostatečné. Jenže v kapse měl dnes spoustu času (kredit ofenzivní lajně!) a proměnil to v řadu parádních passů. Nezkušená a mladá obrana Redskins neměla šanci. To se to pak hraje.


I na trenérovi bylo vidět, že mu jde o krk, a tak se snažil blýsknout pěknými play-cally. Tak například vertikální pass na Saquona do touchdownu. Nebo screen na toho samého hráče v pozici wide receivera. Častý motion před snapem. Proč jsme tohle nezkoušeli už dávno?

Saquon vůbec hrál jako z jiné planety. 279 yardů a 2 touchdowny. Obránci od něj odskakovali jako tenkrát (totiž vloni). 1 na 1 versus obránce, to je vždycky výhoda pro něj. Většinu dnešních yardů získal až po prvním kontaktu s obráncem. Saquon prostě potřebuje míč do prostoru a dneska ho dostával. Tak by to mělo vypadat.


Kvalitní zápas si připsal také wide receiver Sterling Shepard s několika velice obtížnými catchi mezi obránci. O tight endu Kaden Smithovi už jsem mluvil minule, opět vynikající výkon jako receiver i bloker.

Obrana jen na oko

Bohužel na opačné straně míče, moc pochvaly rozdat nelze. Snad jen běhové obraně, která byla velice pevná a nedovolila soupeři prakticky nic. Musel jít pro yardy vzduchem. Což udělal. Haskins i Keenum opakovaně zkompletovali jednu přihrávku za sebou, nehledě na situaci nebo délku downu. 75.7 % zkompletovaných přihrávek na 3 wide receiver nováčky a třetího náhradního tight enda. Cože?

Všechno vyvrcholilo v posledním drajvu soupeře. Punter Riley Dixon v kombinaci pohotovým Cody Corem přišpendlili soupeře na vlastní 1 yard. To měl být game over, jenže soupeř se z toho vyhrabal a netrvalo dlouho a byl na druhém konci hřiště. O jeden hodně amatérský pass interference Corey Ballentina a skoro fumble Case Keenuma později, bylo vyrovnáno. Jen se divím, že trenér soupeře nešel vzduchem pro 2 body. A pro vítězství. Vzhledem k tomu, jak Giants bránili ten den passy, šance byly vysoké.

Hlava mi moc nebere, proč Giants ještě nezkusili ten poslední field gól z 62 yardů, spíše než hail mary pass. Je to trochu riskantnější, ale podle mého názoru rozhodně větší šance na úspěch. No, nedozvíme se.

Co dál

V posledním týdnu přivítáme doma Philadelphii, která uštědřila hodně tvrdou ránu všem aspiracím Dallasu na playoff. Tam budou padat hlavy. Zachránit je můžeme už jen výhrou nad Eagles. Ale to se nestane.

Hezké Vánoce vám všem. Ať naježí.

zdroje: Gamepass, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter