Shurmur
ex-trenér Giants

Giants propustili trenéra Shurmura

Sezónu tým zakončil prohrou s Philadelphií 17-34. S bilancí 2-14 se chlubit rozhodně nemohou, a tak nevyhnutelně musely přijít změny. Končí trenér Pat Shurmur. Naopak generální manažer Dave Gettleman zůstává.

Zápas

Ono není moc o čem mluvit. Se soupeřem jsme sice tři čtvrtiny drželi krok, ale pak se to nějak sesypalo a další prohra byla nabíledni. A to prosím v dresu Eagles hrál jeden náhradník vedle druhého. Co dodat. Výkon Daniela Jonese byl takový všelijaký. Pěkné hody, i zbytečné ztráty. Jako celou sezónu. Tradiční běhy doprostřed neměli úspěch. Obrana opět mizerná. Obehraná písnička.

Propouštění

Pat Shurmur dostal padáka. Dalo se to čekat. Byl v nezávidění hodné pozici od začátku. Musel nějak překlenout Giants od Manninga k Jonesovi. Pracoval s hodně mizerným kádrem, kterému zoufale chyběli rozdíloví hráči a talent. Hrál spoustu nováčků. Přesto je jeho bilance zklamáním. Omíláné slovo progress se v reálu nějak nekonalo. Jako hlavní trenér neurazil. Působí na mě jako velice sympatický a slušný člověk, který dokázal navzdory nepříznivým výsledkům udržet kabinu po kupě. Herně to ale často jednoduše nezvládal na hřišti. Nepříliš ideálně řešil mnohé situace, play-cally, timeouty nebo challenge. Příprava týmu na jednotlivé zápasy a matchupy nechávala často rozum stát a ze svých nejlepších hráčů dostal maximum jen ojediněle. Kapitola uzavřena.

Padáka s ním ale nedostal generální manažer Dave Gettleman, který ve své funkci zůstává a nadále požívá důvěru majitelů (John Mara a Steve Tisch). Jeho dva drafty zatím vidím smíšeně. Pokud ale klapne Daniel Jones a do budoucna se zlepší ve hvězdu ligy, má splněno. Tohle je běh na dlouhou trať a není možné dělat závěry po 2 letech. Což je také jistě jeden z důvodů jeho setrvání. Spíše záporně hodnotím jeho dosavadní snahy v podpisech volných hráčů, tady většinou netrefil a za dané peníze nedostal mnoho zpět.

Osobně jsem z toho spíše zklamán, neboť ho nijak extra vysoko nehodnotím a i vzhledem k jeho věku (67) to byla ideální příležitost obrátit list. Jeho svérázná osobitost a proslulá neohrabanost při jednání s lidmi navíc může odradit některé kvalitní potenciální kandidáty na uvolněný post hlavního trenéra, neboť nemusí mít po chuti s ním spolupracovat.

Oba majitelé se však ve svých vyjádrření nebrání vícero změnám uvnitř struktury fungování týmu (scouting, trénink atd.) a to by právě mohlo být to otevření půdy některému z progresivních trenérů, o které bude zájem i jinde. Konkrétně se mluví například o Mattu Rhulem, který dosud slavil úspěchy s nejedním college programem, které vytáhl z bídy. Teď si brousí zuby na NFL, nepůjde však jen tak do nějaké boudy a bude jistě požadovat určité změny k obrazu svému. Může být Gettleman překážkou? Nevíme. Rhule vška má kořeny v New Yorku, kdysi byl v Giants assistentem (2012 pod Coughlinem) a prý by měl i zájem. Rozhodně zajímavé jméno, které by podle mého názoru bylo úspěchem.

Dalšími skloňovanými jmény jsou Ron Rivera (Ex-Panthers), ale ten už se zdá být jednou nohou ve Washingtonu Redskins. Dále pak klasika jako OC Patriots Josh McDaniels, či OC Chiefs Eric Bieniemy. Uvidíme, kdo ještě přibude. Každopádně mě polovičaté řešení mizérie dvou sezón mrzí, jelikož se tak trochu obávám, že to jen povede k dalšímu polovičatému řešení. A za dva roky tady budeme znovu. To mě přímo děsí.

Eli Manning

Stojí ještě za zmínku, že Manning v Giants nadobro končí. Konec jedné éry. Nemá už smlouvu a jasně dal najevo, že o pozici náhradníka nestojí. Ani v Giants, ani jinde. A tak se nejpravděpodobněji jeví konec kariéry. I tady se ještě uvidí, zdali mu někdo nabídne víc, ale těch židlí je letos volných málo a tanečníků hodně. Nevyklá situace, jak se to v offseason vyvrbí, to ještě bude fascinující podívaná.

Co dál

Nejdůležitějším začátkem bude najít toho pravého trenéra. Pochopitelně. Pak pořešit smlouvy hráčů s končícím kontraktem. Odstranit plevel. Podepsat plevel. Draftovat mladíky a doufat. Mimochodem, Giants budou na jaře brát na 4. místě celkově. Vzhledem k tomu, že za nimi mohou být hned 3 týmy quarterbacků chtivé, není to zas tak zlá pozice.

Tak hezký nový rok.

zdroje: Gamepass, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter