Mám nový oblíbený ofenzivní systém: Patricka Mahomese.
Mám nový oblíbený ofenzivní systém: Patricka Mahomese.

Weekly Quarterback: Konferenční kolo playoff

Mám nový oblíbený ofenzivní systém: Patricka Mahomese. Opravdu nemohu dnes jinak než pět ódy na neuvěřitelnou hru tohoto hráče. A nejde jen o to, jak dokáže z nezpevněného postoje ledabyle mrsknout míč, zdánlivě bez špetky snahy, skoro přes celé hřiště svému receiverovi rovnou do náruče. On hraje prostě s neuvěřitelným přehledem a jistotou mazáka.

V dnešním díle se budu věnovat nedělnímu večernímu zápasu Chiefs vs. Titans. Rozeberu některé zajímavé taktické tahy obou stran a vybrané parádní akce. Jedeme:

Kansas City Chiefs vs. Tennessee Titans 35:24

Začnu zajímavým poznatkem. Titans sebrali Baltimoru minulý týden vítr z plachet tím, že se dostali dovedení a sebrali tak soupeři možnost, hrát jeho oblíbenou hru a styl. Tentokrát to samé udělal Tennessee jeho soupeř, i když se tak stalo až na samém konci prvního poločasu. Jakmile se totiž Chiefs dostali do vedení, bylo cítit, že je po zápase. Ten neuvěřitelný běhový touchdown Mahomese před poločasem opravdu všechno otočil. Dlouhý 90-yardový drajv, zakončený kudlou přímo do žeber.


Povšimněte si prosím jak se za prvním setřeseným obráncem ještě podíval, jakoby sám nevěřil, že leží bezmocně na zemi. A pak, když měl odvahu vřítit se skrze další dva hráče do end zóny, i ta trocha štěstíčka při něm stála. Tramaine Brock (číslo 35) mu míč lehce vyškrábl z rukou. Nechybělo mnoho a mohl z toho být jen touchback. Jenže byl to touchdown do šatny a po přestávce šel na balón znovu Kansas. Nepříjemná situace.

Obrana Tenessee sice dokázala první drajv soupeře v druhé půli zastavit, jenže jejich útok následně nedokázal odpovědět. Po penaltě soupeře čelili prvnímu downu a pěti yardům. A pokoušeli se vrátit k receptu jménem Derrick Henry. Možná až moc okatě. První down,  běh, zisk 4 yardů. Druhý down, běh, nulový zisk. Třetí down, běh, ofenzivní holding za -10 yardů. Nešlo to. A nebylo divu, obrana Chiefs na ty krátké downy postavila na hřišti doslova goal line defenzívu jako odpověď na silovou formaci útoku. Na soupeřových 40 yardech! Jeden velký pořízek vedle druhého, 6 hráčů přímo na line off scrimmage. Prostě vsadili vše na jednu kartu. Že to bude běh. A zastavili ho. Tady to prostě chtělo nějaký audible na více pravděpodobnou akci nebo vzít timeout a pokusit se soupeře překvapit.

Přitom právě to šlo v prvním poločase Titans moc dobře. Ideálně kombinovali Henryho běhy s play-action passy za ošálené linebackery. Na krátké třetí downy se osvědčil uzdravený receiver Adam Humphries. A v red zóně, to byla teprve parádička.

Všichni jsme minulý týden viděli, co dokáže running back Henry na pozici quarterbacka. A tak se obrana Chiefs musela soustředit i na možnost passu, když se Titans znovu na lajnovali do formace s přímým snapem na running backa. Překvápko! Celý útok naznačil pohyb doprava (včetně falešného WR motion), aby Henry obratem zamířil na opačnou stranu, pullující fullback mu krásně nachystal cestu.


Také druhý touchdown Titans měl kule. Tohle je klasický trik. Nalajnujete extra ofenzivního linemana na kraj útoku, jakože dalšího těžkotonážníka na běhové bloky. Necháte ho naznačit blokování. A s play-action náznakem předávky na running backa má pak quarterback většinou úplně volného receivera v end zóně. Už se jen modlíte, aby to ten tlouštík chytil. Dennis Kelly to zvládnul.


Jenže pak už břebral otěže soupeř. Ta lehkost a jednoduchost, s jakou Mahomes vždy přešel hřiště během pár akcí, byla opravdu dechberoucí. Titans v obraně dělali, co mohli, ale stejně to bylo málo.

Rozhodně byli připraveni. Defenzivní koordinátor Dean Pees zkoušel nejden trik, jak schovat své úmysly. Titans hned po snapu často rotovali coverage, nebo hráli něco úplně jiného, než ukázali před snapem. Naříklad se nalajnovali na těsno s receivery jeden na jednoho, s jedním safety hluboko. Jasný indikátor osobky (man coverage) a Mahomes jistě měl vybráno, kam půjde míč. Spoluhráče, routu, která je proti osobce smrtící. Jenže se snapem druhý safety odrotoval hluboko a celá defenzíva se náhle změnila na zónovou cover 2. Mahomes najednou neměl kam.

Jenže všechna čest. Nepanikařil a pokud si nebyl jistý a neviděl svého hráče volného, byl trpělivý. Čekal dokud se nikdo neuvolní. Anebo vzal nohy na ramena, jakmile se kolem něj začal svírat pass rush a získal nejméně 5 dobrých yardů o zemi. Snad ani jednou jsem ho neviděl cpát míč na sílu. Většina nekompletních passů jde spíše na vrub skvělé coverage (zahozený míč) nebo chybě wide receivera. Tuhle drop, tuhle špatná routa. Jednou se mu na pohotový hot read v reakci na blitz prostě neotočil running back a dostal to do zad. Nezkušenost Darwin Thompsona se projevila. Měl jasně vidět linebackera, který blitzoval a vyklidil mu prostor. A jakožto quarterbackův hot read se měl otočit na rychlou přihrávku.

Mahomes totiž po pár nekompletních passech odhalil, že slabina soupeře nejvíce leží v mělkých krajích a tak brzy začal mířit především do stran na krátko. Jeho receiveři navíc pracovali velice dobře a vraceli se svému quarterbackovi naproti, pokud začal scramblovat. A pro Mahomese nebyl problém je najít a za plného běhu mimo kapsu přesně přihrát. Pro obránce je to v zónové obraně vskutku hodně složité. Mahomes drží oči především na obráncích, zatímco své spoluhráče pozoruje spíše periferně, než aby na ně jako spousta quarterbacků otevřeně zíral. Pokud tedy obránce čte jeho oči a nevidí, kam míří receiver, zůstává bezmocně přikován na místě. A proti osobce? Tak si zkuste bránit Tyreek Hilla. Jakmile vycítil Mahomes šanci a Titans ho nechali bez zdojení safetym hluboko, letěl na něj míč. Viz první touchdown. I když Mahomese zastavíte dvakrát ze tří passových pokusů, pořád je to většinou první down pro Kansas. A trenér Reid se nebojí hrát vzduchem, aniž by třeba jen předstíral zájem o běhovou hru.


Po poločase, ale Kansas vedl a všechna čest jejich trenérům, jak rozhodili obranu Titans pro změnu něčím docela jiným. Běhovou hrou plnou misdirection. Například na třetí down a 1 yard nalajnoval Kansas tzv. I formaci s fullbackem, na jehož místě, ale stál running back Damien Williams. Dostal míč a proběhl to přímo středem pro 5 yardů. Ale pochopte, že obrana to neměla vůbec snadné. Těsně před snapem proběhl za formací laterálně Tyreek Hill (motion jet sweep) a zároveň na pozici running backa naznačil pohyb na opačnou stranu Darwyn Williams. To máte tři možné směry, kam mohl jít míč a pak už stačí jen vteřinka zaváhání v obraně a mezírka je tam. I na ten jet sweep se dostalo. O pár her později to Mahomes přihodil na rozběhlého Hilla do protipohybu akce a jak už jsme si řekli, chytit ho není žádná legrace.


Lahůdka na závěr. Touchdown pass na Sammy Watkinse. To už byla jen nechutná přehlídka toho, co dokáže Mahomes hodit. Hned po snapu měl jasno kam půjde. Osobka na Watkinse, stačilo získat trochu času než se uvolní. Boom.

Super Bowl

Druhý (ten noční) zápas jsem neviděl, ale z výsledku mohu říct, že se na Čupr Boul moc těším. Obrana San Francisca nebude pro Chiefs žádné ořezávátko, především díky hodně nebezpečnému pass rushi. Dokáží oni, respektive vůbec někdo, zpomalit rozjetého Mahomese? Na druhou stranu, útok Frisca, to je také parádní symfonie. Trenér Shanahan se dokáže přizpůsobit a nikdo jiný letos nekombinuje běhovou a passovou hru tak dobře jako právě 49ers. Takže …., co vy na to?

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube