CB James Bradberry
CB James Bradberry

Posily z volných hráčů

Giants rozhodně nezaháleli a jakmile se otevřel trh s volnými hráči, vrhli se do akce. Tak se pojďme podívat, kdo řady týmu posílil a co si o tom myslím.

CB James Bradberry

Smlouva: 3 roky, $45M, $32M garantovaných

Bradberry posílí řady cornerbacků. A že to bylo potřeba. Po propuštění Jenkinse nám nezbyl žádný zkušený corner a jít do další sezóny se samými mladíky a nováčky by nebylo nejchytřejší. Bradberry se rázem stává naší jedničkou.

Je to takový méně výrazný typ hráče. Spoustu černé práce. Pravidelně stínuje nejlepší receivery soupeře v osobní obraně a nenechává se zahanbit. Jeho předností je hlavně velice dobrá osobní coverage a rychlé reakce na pohyb soupeře. Je schopen hrát na krajích i ve slotu. Platí za spíše vysokého cornera, který nedostatek rychlosti nahrazuje chytrostí a dobrým čtením routy. Příliš neriskuje. To se ale odráží v malém počtu vynucených interception (vloni 3). Šest loňských penalt bylo jeho zatím maximum v kariéře. I přes dobré výkony platilo, že byl velice často cílem soupeřovými quarterbacky. Dopad faktu, že většinou bránil soupeřovy nejlepší receivery. Vloni povolil 48 passů z 81 pokusů pro 647 yardů a 2 touchdowny.

Cenovka, za kterou jej Giants získali, odpovídá prvnímu dny trhu s volnými hráči. Tříletá struktura a hodně peněz vyplacených v počátku kontraktu však dává Giants flexibilitu do budoucna. Bradberrymu je stále pouze 26 let. Za mě velice dobrý podpis. GM Gettleman tohoto hráče sám kdysi v týmu Caroliny draftoval a tak ví moc dobře, do čeho jde.

Známka: B

MLB Blake Martinez

Smlouva: 3 roky, $30M, $19M garantovaných

Martinez je zkušený střední linebacker přicházející z Green Bay, kde za poslední 3 sezóny vždy nastřádal nejméně 100 skládek a vloni byl také playcallerem celé obrany týmu. Role, která mu počítám, připadne také v Giants.

Martinez je prototypem střeního linebackera, jehož hlavní přednosti vyniknou proti běhové obraně nebo v mělkých zónách coverage. Prostě blízko line of scrimmage. Dobře čte flow útoku a rychle reaguje, takže se často ocitá v centru akce a připisuje si jednu skládku za druhou. Na druhou stranu není dostatečný atlet na to, aby udržel dlouho coverage proti rychlým receiverům nebo tight endům soupeře.

Opět platí, že cenovka odpovídá prvním dnům trhu, a že jeho tříletá smlouva jej nezavazuje v týmu kdovíjak do budoucna. Nový defenzivní koordinátor Patrick Graham jej trénoval v Green Bay a tak opět Giants lovili ve známých vodách. Dvojici ve středu obrany bude nejspíš tvořit s jedním s dvojice Ryan Connelly / David Mayo.

Známka: B

OLB Colin Fackrell

Smlouva: 1 rok, $4.6M

Fackrell je pass-rusher z Green Bay, odtud tedy známosti podobně jako v případě Martineze. Jeho produkce je poměrně průměrná, ale to je dáno hned několika faktory. Packers před loňskou sezónou podepsali dva prémiové outside linebackery a to posunulo Fackrella do role náhradníka. Sacků si v roce 2019 připsal 6, o rok předtím to ale bylo 10.5. Pravda bude někde mezi. Fackrell je především levný kup, pokus o oživení hráče v novém týmu, podobně jako se to vloni povedlo s angažmá Marcuse Goldena.

Jedná o technicky solidního hráče, který ale není z nejrychlejších a hbitějších na hřišti. Dobře čte hru a hraje disciplinovaně, ale jednoduše to není elitní rozdílový hráč, jakého bychom asi opravdu potřebovali.

Známka: B-

TE Levine Toilolo

Smlouva: 2 roky, $6.2M

Toilolo je vysoký tight end, spíše blokař. Jeho příchod je tak vlastně přímá náhrada Rhetta Ellisona, který odešel od důchodu. Toilolo hrával v Atlantě a San Franciscu a během obou štací měl v útoku spíše okrajovou roli. Jako receiver toho nikdy příliš mnoho neukázal (max 30 přihrávek za sezónu), spíše situačně v red zóně. Je to především bloker (vloni 26. nejlepší tight end bloker dle PFF) a taková bude i jeho role v Giants. Ačkoliv mi přijde, že platíme zbytečně moc za hráče podobných kvalit a proporcí.

Známka: C-

OT Cameron Fleming

Smlouva: 1 rok, $4M, $1.5M garantovaných

Fleming je versatilní hráč, který může hrát na pozici tackla i guarda. Ve 28 letech má za sebou několik sezón, které odehrál v základu a několik jakožto šestý náhradník v týmu. Ať už v Patriots nebo Cowboys (opět je tu link). Giants tak dává na ofenzivní lajně širší možnosti, ačkoliv starting caliber ofenzivní tackle to není, je možné, že začne sezónu v základu na pravé straně. Tam momentálně nikoho lepšího nemáme, ale očekávám nějaký ten draft na tuto pozici.

Známka: B-

QB Colt McCoy

Smlouva: 1 rok, $2.25M, $1.5M garantovaných

McCoy dostal $1.5M garantovných peněz a lze tak očekávat, že bude backupem Daniel Jonese. Zkušeností má habaděj a již v minulosti se ukázalo, že dokáže kvalitně mentorovat mladší quarterbacky. OC Garrett ho zná z Dallasu a tak i tady se najde spojení. Doufejme, že nebude muset na hřiště.

Známka: C

DL Leonard Williams – Franchise Tag

Smlouva: franchise tag mu garantuje smlouvu na 1 rok, $16M, ale tak jednoduché to není.

Williams ještě tag nepodepsal, čas na to je až do poloviny června. To má několik vrstev. On chce lukrativní dlouhodobou smlouvu, Giants chtějí rozumně placenou dlouhodobou smlouvu. Inu peníze. Tam se obě strany zatím neshodnou, a proto ten franchise tag. Prodloužit si okno vyjednávání. Giants za něj vloni nesmyslně vysolili draft volby a tak je logické, že z toho něco chtějí mít. Ale on není elitní hráč a měl by si to při naceňování vlastního zadku uvědomit. Doufám, že Gettleman nepřeplatí za každou cenu. I ten rok na tagu se asi přinejhorším dá spolknout, ať se ukáže.

Ostatní

S Giants podepsal S Nate Ebner, kariérní special teamer, jeden z těch lepších, které trenér Judge trénoval v Patriotech, a tak si ho přivedl do Giants.

WR Cody Core zůstává. I on je skvělý special teamer (punt/kickoff gunner). Když najmete special teamer kouče jako hlavního trenéra, můžete čekat, že tahle část týmu nezůstane opomenuta.

Můj názor

U prakticky každého hráče, lze najít nějaké spojení z minulosti s novým trenérským týmem Giants. Je logické, že noví trenéři chtějí do týmu přivést známé tváře, které znají systém a trenéři zase vědí, co čekat od nich.

Giants cílili v prvních dnech trhu někam doprostřed. Nepřivedli žádné opravdu velké jméno, ale spíše méně známé tváře. Na druhou stranu ale tak nemuseli rozbít prasátko. Navíc většina smluv strukturována na velkou zátěž především letos a dává týmu flexibilitu do budoucna. S tím vším se lze ztotožnit. Giants nejspíš nebudou letos atakovat Super Bowl, tak proč už rozhazovat. Budovat musí především přes draft a z volných hráčů vhodně doplnit. To se jim podle mého soudu letos podařilo. Všichni příchozí navíc bezesporu udělali tým o něco lepším, než byl doposud. I když třeba jen o něco málo.

Stále jsou tu mezery, ale buďme realisté. Tady asi nebyla cesta, jak je jednoduše zaplácnout penězi. Opravdu kvalitní ofenzivní lajnmeni k mání nebyli a i těch pár průměrných dostalo raketu. Dobře, že jsme zůstali bokem. A pass-rush? No, Clowney do Giants bylo nereálné od začátku. A z toho zbytku jsme vsadili na Fackrella, což kvituji. Ono je to totiž dost jedno, žádný rozdílový hráč už k dispozici nebyl a z těch průměrnějších je lepší vsadit na někoho, kdo byl ochoten přijmout rozumný jednoletý kontrakt.

Pro ofenzivní lajnu a pass-rush se musíme dívat na draft. Jsem zvědav.

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter