GM Dave Gettleman
GM Dave Gettleman

Giants před draftem

Trocha spekulací a odhadů, než nadejte nejdůležitější událost jarní částí offseason. Takže koho si to ti Giants asi vyberou?

Mezer je v kádru pořád jako máku, hlavně v obraně. Ale tým potřebuje nové a kvalitní posily prakticky všude, bez výjimky. Snad jedinou pozici, kde brát na jistotu nebudeme je quarterback. Giants jsou v blízké budoucnosti spjati s Daniel Jonesem a tak můžeme tyhle trable pro změnu přenechat jiným.

Odhadnout, koho si Giants vyberou tím nejvíce viditelným pickem (čtvrtý celkově), není snadné. Situace je taková, že po Scouting Combine se zastavil veškerý provoz a skauting, neproběhly návštěvy prospektů u týmů. Neproběhly Pro Days, šuškanda stojí. A je tu velká mezera mezi tím, co si myslíme my a tím, co si nejspíš myslí týmy. Mám pocit, že uvidíme velké množství překvapivých výběrů a taky trejdů. Vybírat za Giants bude samozřejmě generální manažer Dave Gettleman s jistým vlivem nového trenéra Joe Judge a dalších. A to je další faktor nejistoty, protože historie napovídá čekat nečekané.

Vlhký sen

S největší pravděpodobností si na druhém místě Washington Redskins vyberou pass rushera Chase Younga. Scénář, ve kterém by se propadl na čtyřku k Giants by musel nějak zahrnovat nejméně dva trejdy a další nerealistická překvapení, takže to zůstane nejspíš v kategorii vlhký sen. Pass rusher je prostě pozice, kde Giants zoufale tlačí bota. Z dalších hráčů k dispozici to ale na čtvrtou pozici myslím není, a tak to tím padá.

Je libo ofenzivní tackle? Račte si vybrat

Ó ano, to bysme potřebovali a moc. Média nám servírují hned čtyři hráče, jež každý odborník řadí trošku jinak. Z pohledu Giants nelze přehlédnout žádného i když á mám svého favorita. Ve zkratce:

Andrew Thomas je skvělý technik a pass protektor. Nejlepší levý tackle k dispozici. Nebo taky vůbec ne.

Jedrick Wills je silný, skvělý a chytrý hráč, ale je to vlastně jen pravý tackle.

Tristan Wirfs je výborný blokař, ale spíše guard.

Mekhi Becton je obrovská bestie připravená zadupat každého do země, ale vlastně nic jiného neumí.

Tak a teď si vyberte. No Giants chtějí stavět na běhové hře, to spíše diskvalifikuje Thomase. Becton údajně neměl zcela v pořádku vzorek moči na Scouting Combine. Pokud je tu jen sebemenší červená vlajka, můžeme ho u Giants vyřadit. Osobně mi stejně nesedí, celý ten pick doslova křičí Ereck Flowers 2.0 a to snad už každého poučilo. No a co se týče Wills vs. Wirfs, tak je to asi plichta, jenže …

Trenér Joe Judge se moc dobře zná s trenérem Alabamy Nick Sabanem. Ten má jen slova chvály pro svého ex-svěřence Jedricka Willse. Za dnešní situace jsou veškeré reference a známosti extra důležité. Prostě si dávám dvě a dvě dohromady a vychází mi Wills jako velice pravděpodobný pick Giants v letošním draftu. A že je pravý tackle? A co myslíte, že Giants potřebují. Nalevo hraje Solder a takové to rozdělení stran podle důležitosti už je v dnešní době přežitek. Vesměs. Vždyť top pass rusheři jako Von Miller nebo J.J. Watt chodí z té strany, tak proč tam mít nějaké poleno.

Obránci, všichni

Obrana Giants, to je jedním slovem tragédie kam se podíváš, a tak draft do obrany dává velký smysl. Pokud budeme uvažovat, že se zůstane na 4. pozici, pak tu není příliš mnoho hráčů, nad kterými lze reálně uvažovat.

Nejvíce se skloňuje Isaiah Simmons, což je takový hybrid, který v letošní sezóně nastoupil snad na všech myslitelných pozicích v obraně. Jako linebacker, safety, cornerback, dokonce i pass rusher. Prostě neuvěřitelně atletický a univerzální hráč, kolem něhož se vedou dlouhé dizkuze. Jakou pozici by vlastně měl zastat? Umí všechno nebo vlastně pořádně nic? A tak dále. Kdo ho draftuje, měl by v tom mít jasno. Ještě vloni bych ho z draft boardu Giants pro nejasnost spíše diskvalifikoval, ale nový trenér Judge je naočkovaný Belichickem a univerzálnosti si velice cení. Určitě by pro něho roli v obraně Giants našel.

DT Derrick Brown je další rozporuplný talent. Tuhle pozici sice Giants příliš nepotřebují, ale GM Gettleman je defenzivními tackly doslova posedlý. Historie naznačuje, že je to možné.

Jeffrey Okudah je vysoce hodnocený cornerback. Tuto pozici posílili z volných hráčů (Bradberry), ale nelze ani jeho vyloučit z hledáčku Giants.

Trejd

Na veřejnost prosakuje mnoho drbů, že Giants by se rádi trejdovali směrem dozadu. TO bych kvitoval s povděkem. Na vrcholu draftu není pro Giants žádný výrazný “can’t miss“ prospekt, který by jim měl spadnout do klína, takže mohou v klidu postoupit o pár míst dozadu a vybrat si podobně dobrého hráče jako na čtyřce.

To má však nejedno ale. V tomto poměrně na kvalitu hlubokém draftu asi nebude moc zájmu posouvat se na horu. A na taneček jsou potřeba dva. Miami nebo L.A. Chargers by se mohli pokusit předskočit se navzájem pro quarterbacky a pak by čtyřka mohla mít šmrnc a my získat nějaký ten draftík v druhém nebo třetím kole navíc, bez ztráty květinky, Ideální scénář. Jakýkoliv trejd do druhé půle první desítky by byl super. Pokud by se ozval někdo z pozdějších pozic, pak už by musel dát ranec, aby to dávalo smysl. Osobně se mi ale příliš nezdá, že by se Gettleman chtěl posouvat až někam k do druhé desítky, jelikož tam už by mu mohli soupeři vyfouknout všechny jeho favority.

To nic nemění na věci, že Giants by extra volby potřebovali. Kádr jako ementál po tom přímo volá.

Shrnutí

Letošní draft a očekávaný board nejde moc Giants na ruku, trejd dozadu by nebyl vůbec na škodu. Pokud však nepřijde nabídka, měli by Giants vybrat jednoduše ofenzivního tackla, který se jim nejvíc líbí a být spokojeni. Můj tajný favorit (a tip) je Jedrick Wills. Tak se nechme překvapit.

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter