S, Xavier McKinney
S, Xavier McKinney

Zhodnocení draftu Giants

Největší událost offseason je za námi. Letošní draft byl vskutku jedinečný, díky situaci v USA, social distancingu a tak dále. Prostě živé vysílání z vašeho sklepa do našeho. Došlo i na psa pana Belichicka.

Giants měli v kapse poměrně hodně draft voleb, ačkoliv většinu z toho až opravdu na konci. Největší pozornosti se tradičně dostalo prvnímu kolu. Giants vybírali jako čtvrtí v pořadí. Ale o tom už jsem psal, tady je link na článek:

http://giants.4fan.cz/2020/04/24/1-kolo-draftu-ot-andrew-thomas/

K tomu není mnoho co dodat. Thomas je skvělá volba a excelentní začátek draftu, který v mediích odborníci hodnotí převážně velmi kladně. Giants seděli na zadku a nechali své draft volby přijít k nim. Žádný zajímavý trejd se nekonal. Na pozicích svých výběrů Giants draftovali v počátečních kolech na místa, kde je tlačila bota (OT, S) a vybírali hráče, které měl každý na svém boardu většinou někde mnohem výš. Tedy za svou pozici vždy získali velice dobrou hodnotu.

Snad jediné překvapení byla absence vysoko vybraného pass rushera, který Giants opravdu chybí. Tady jim však draft nešel naproti. V prvním kole byl OT logická volba, v kole druhém jim spadl do klína skvělý safety, kterého všichni tipovali tak do prostředka prvního kola. A safety taky potřebujeme jako sůl. Další pick pak měli Giants až na konci kola třetího a na začátku čtvrtého. To už jsou pozice, na které najdete okamžitého startéra jen zřídka. Nemělo cenu to nějak tlačit. Giants brali hráče, které měli vysoko hodnocené a další OT a CB se také neztratí. Giants bohužel chyběl jejich vlastní pick na začátku třetího kola (byl vyměněn za Leonarda Williamse) a to je škoda, protože tou dobou byli ještě k dispozici na výběr dva velice šikovní centři. To je další pozice, kterou se v draftu uspokojit nepodařilo. Jestli bych něco vytknul tak možná až přílišnou pasivitu. Giants měli poměrně hodně voleb v pozdních kolech a ty se dali použít na nějaký ten trejd dopředu pro nějakého konkrétního hráče, který se nečekaně propadal třeba na konec druhého kola. To se nestalo.

Ale opakuji. Leotšní draft Giants se mi moc líbí. Žádné nesmysly, ale chytré volby dobrých a čistých hráčů na potřebné pozice. Žádné forcování picků, šílené trejdy nebo rádoby sexy výběry. Paráda.

Den druhý (2.-3.kolo)

2. kolo, S Xavier McKinney, Alabama

Nejlepší safety letošního draftu, říká nejeden expert. Skvělá hodnota na začátku druhého kola. V málokterém mock draftu bychom jej nenašli už v kole prvním. McKinney byl v letošním all-star teamu college konference SEC. Vedl tabulku skládek univerzity Alabama a patřil mezi hlavní opory tohoto týmu.

Platí za velikého univerzála. Jako jeden z mála safety letošního draftu nastupoval na vícero různých pozicích. Jako jeden hluboký free safety vzadu. Jako strong safety blízko line of scrimmage. Nebo třeba jako nickel cornerback, strážící soupeřovy tight endy. Vyniká výborným fotbalovým IQ. Rychle čte soupeřovy akce, instinktivné reaguje, spolehlivě tackluje a umí i blitzovat. Hraje agresivně. Typ hráče, kterého si rychle zamilujete, jakmile přečte krátkou routu soupeře a wide receivera rozbourá na kousky, dřív než stihne chytnout míč.


Tuším, že právě jeho univerzálnost Giants přitáhla. To je přesně pick, který bychom čekali od nového trenéra Joe Judge, který přichází z Patriots. McKinney není protypem ani free safetyho, který sedí úplně vzadu. Ani klasický strong safety na line of scrimmage. Pokud Giants chtěli typologické hráče na určitou pozici, asi byli k dispozici lepší adepti. Jenže McKinney umožní Giants hrát v obraně víc dynamicky a neprozrazovat před snapem úmysly. Kombinovat. V dvojici s Jabrill Peppersem, případně trojici s Julian Lovem bude tvořit páteř zadní linie Giants.

Btw, je velkým milovníkem tetování, které si sám navrhuje a kreslí.

3. kolo, OT Matt Peart, UConn

Ve třetím kole Giants volili dalšího ofenzivního tackla a na tom není nic špatného. Ofenzivní lajna potřebuje posily na kraj. Hodně. Peart je zkušený hráč, all-star konference ACC. Nicméně spíše projekt, než hotový hráč, takže sezónu začne asi na lavičce, ale předpoklady tam jsou. Je to spolehlivý hráč, který odvede svou práci jak v běhové tak passové hře. Je vysoké postavy s dlouhýma rukama a umí je použít. Dobře pracuje nohama a stínuje soupeře. Podle scouting reportů by ale mohl přidat na síle a také technice vůči rychlejším pass rusherům. Je to prostě hráč z konce třetího kola. Pokud ale projeví talent a pracovitost, mohl by v budoucnu být naším novým pravým tacklem.

Jako bonus dodám, že Peart je od malička fanouškem Giants, takže se mu splnil sen. Jako svého oblíbeného hráče bez váhání označil Eli Manninga. Dobrý začátek, jak si naklonit fanoušky.

Den třetí (4.-7.kolo a nedraftovaní hráči)

Ke zbývajícím draft volbám už jen krátce. Obecně platí, že k draft pickům z třetího dne draftu je nutno přistupovat s nadhledem a nadějí, že třeba se některý z nich chytne v základu nebo alespoň jako užitečný hráč do rotace. Je to už spíše taková ruleta. Vloni našli Giants v pátém kole WR Darius Slaytona, ale to je spíše výjimka. O nedraftovaných hráčích, kteří dodatečně podepíšou s týmem ani nemluvě. Ačkoliv, pamatujete jistého Victora Cruze?

4. kolo, CB Darnay Holmes, UCLA

Holmes je agresivní corner malé postavy. Což jej nejspíše stálo lepšího umístění na draftu, protože u cornerů hrajících na kraji to hraje roli. Holmes má tak spíš předpoklady hrát pozici slot cornerbacka (nickel) uprostřed formace, kde více využije svou rychlost, atletické předpoklady a čuch na míč. Spíše se hodí do osobní obrany, kde dokáže velice dobře bránit svého hráče. Naopak v zónovce se občas ztrácel a pozdě četl hru. I proto se propadl až do čtvrtého kola.

5. kolo, C Shane Lemieux, Oregon

Zkušený a odolný hráč, který nastoupil za univerzitu Oregon do 52 zápasů v řadě. Velice spolehlivý hráč, který odvede svou práci. Silový typ guarda, který dobře hraje v prostoru, ale nevyniká nejkvalitnější technikou.

6. kolo, LB Cameron Brown, Penn State

7. kolo, LB Carter Coughlin, Minnesota

7. kolo, LB TJ. Brunson, South Carolina

7. kolo, CB Chris Williamson, Minnesota

7. kolo, LB Tae Crowder, Georgia

V posledních kolech Giants vybrali hned 4 linebackery a jednoho cornera. Pokud se kterýkoliv z těchto hráčů chytne v základu nebo alespoň jako užitečný special teamer bude to úspěch. Počkejme si, zdali nám nějaké jméno nepadne do oka během preseason. Bude-li vůbec nějaká.

Závěrem

Draft počtem bohatý, ale reálně jsme myslím získali dva hráče, kteří okamžitě naskočí do základní sestavy, a to není vůbec špatné. Přijde mi, že nový trenér Joe Judge měl na letošní draft poměrně velký vliv. Větší než bylo u jeho předchůdců. A to i vyplívá z jeho vlastích slov. Už to nebyla jen show Dave Gettlemana, ale týmová práce. To je ostatně oblíbené slovo trenéra Judge. Tým. Tak snad se daří nějaký budovat. Jakkoliv nás čeká nejistá sezóna, mizerné 4 výhry už nejsou akceptovatelné.

Jak už jsem předeslal, draftem se nepodařilo zacelit všechny díry, které kádr Giants měl. Na to jich bylo až příliš. Lze tedy čekat, že se ještě budeme poohlížet po nějakých těch veteránech, kteří na volné noze zbyli, případně dostanou padáka. Ten proces propouštění a podepisování v NFL nikdy nekončí. Draftem však končí jedno velice zajímavé období offseason a začíná to dlouhé a nudné. Tak ho nějak přežijte a snad se brzy zase sejdeme nad nějakou tou zajímavou novinkou.

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter