Daniel Jones
Daniel Jones

Week 8 – Mistři těsných proher

S Tampou Bay to nevyšlo, prohrálo se 23-25. Jen další z řady zápasů, které mají až příliš mnoho společného.

Giants jsou letos mistři těsných proher, nedělá jim problém prohrát o jediný bod, dva nebo tři. Asi aby to nebylo tak jednotvárné. Společným součinitelem všech těch zápasů je většinou ušmudlaný nepovedený závěr. Když soupeř potřebuje dohnat pár bodíků ztráty, většinou za to prostě vezme a pošle nám tam v posledních 2 minutách touchdown nebo field gól. Dle potřeby. Dallas, Philadelphia je to jedno kdo. A obrana Giants se ohne jako proutek. Na druhou stranu, pokud je situace opačná a Giants potřebují pár bodíků dohnat, je z toho většinou drajv na který se absolutně nedá dívat.

Zápas s Tampou Bay

A to nás dostává k závěru zápasu s Bucs, ve kterém si Giants našli způsob nový, i když výsledek je stejný. Drajv to byl ušmudlaný, jak ho známe a proměněný čtvrtý dlouhý down se rovnal malému zázraku. Přesto na jeho konci byl touchdown. Ale to by nebyli Giants, aby nepotřebovali 2-pt conversion, které zahráli dobře, ale rozhodčí řekli nezájem. Podle mě to z opakovačky byl jasný faul, ale tím se oni neobtěžovali a nebyla to jediná situace v tomto zápase, která by si víc pozornosti zasloužila.

Ale oni si to obhájí, protože NFL z principu za svými rozhodčími stojí a ono stejně není nikde psáno, že by Giants opakovačku proměnili, nedej bože pak ještě vyhráli v prodloužení. Kdo to kdy viděl. Ale dost lamentování.

Útok

V prvním poločase jsem ho nepoznával. Dobré akce, pěkné provedení, všechno se hýbalo a dokonce jsme dali dva touchdowny. Jej. Zasloužená pochvala pro Jason Garretta. A co víc, i po zemi to šlo. Žádné velké fanfáry, ale k čemu je našinec zvyklý, tak i ty 3 průměrné yardy vezme jako úspěch. Kredit ofenzivní lajně, kde si ho zaslouží.

Nicméně v passové hře si ho už tak moc nezaslouží, Daniel Jones měl na odhoz pravidelně tak asi 2 vteřiny, pak konec. Pod tlakem navíc začal kupit chyby. Resp. CHYBY! Jenže tohle je bohužel věc, která mě nenechává v klidu, protože tam nevidím nijaké zlepšení. A my jsme si už několikrát řekli, že tahle sezóna není ani tak o výhrách, spíše jako zjistit, zdali Jones je nebo není pro Giants tím oním quarterbackem budoucnosti, se kterým mohou jít za světlejšími zítřky.

Vím, že to má hodně těžké. Neustále pod palbou soupeřova pass rushe jako žádný jiný quarterback. Ale pod tlakem se tvoří diamaty a tady se nám v ruce drolí kus uhlí. Jones pravidelně jako by vůbec neměl cit pro pohyb a prostor v kapse. Kde si Tom Brady chladnokrevně postoupí o krok vpřed a pošle z pevného postoje přesný pass, tam Jones vypadá ztraceně. Utíká někam do strany nejasno kam, míč u toho drží jak horkou bramboru, a pak v pádu bez jakékoliv opory pošle nějakou zoufalou nepřesnou puťku vpřed. Snadná kořist pro obranu soupeř. Obě jeho interception v tomto zápase jsou zcela neomluvitelné.

Také jeho přesnost passů na vzdálenosti 15-20+ yardů se mi vůbec nepozdává, tentokrát nechal na hřišti touchdown pass na Sterling Sheparda, ale podobný pass vidíme snad v každém zápase. A to mě moc mrzí, protože ho nechci jen kritizovat. Umí hrát i dobře a třeba touchdown na Golden Tata byl parádní pass za obranu. Jenže víte koho mi začíná notně připomínat? Jameis Winstona. Myslím to samozřejmě herním projevem, ne charakterně. Tam nemám co vytknout, i když Jones na mě někdy působí jako leklá ryba. Nula povzbuzení spoluhráčů či nějaký výraznější zájem a emoce. Bojím se bojím, že jeho slabé stránky patří k těm, jež prostě nakoučovat nejde. Quarterback to prostě v sobě má a nebo nemá. Uvidíme, co přinese druhá polovina sezóny, ale jak už jsem psal, tuším, že to bude to samé neslané a nemastné.

Nechápu moc nářek nad tím, že Giants nemají pořádného wide receivera. Myslím, že kombo Darius Slayton a Sterling Shepard funguje výborně. Golden Tate už toho moc co nabídnout nemá, chybí tomu šťáva, zdá se mi, že věk ho začíná dobíhat. Pokud hodlá lamentovat, že nedostává dost míčů, měl by se nejdřív podívat do zrcadla. No aspoň, že ten poslední touchdown zápasu chytil parádně.

Obrana

Tleskám. Bucs jsou jedním z nejexplozivnějších útoků letošní sezóny a Ginats je drželi pěkně zkrátka. Když Brady praštil vzteky helmou o lavičku, byla to božská hudba pro moje uši. Nebýt těch dvou zatracených interception v druhém poločase, mohlo být vše jinak. A i tady si musím rýpnout do rozhodčích, protože pár faulů nám hodili hodně přísně.

Naším nejlepším pass rusherem je zatím překvapivě asi Leonard Williams. Ten hráč, co vloni neudělal ani jeden sack už má letos na kontě 4. Většina sacků je ale kolektivní práce, kdy třeba jeden hráč udělá dobrý tlak a quarterback naběhne jinému do náruče, takže na čistě čísla pozor. Giants mají to rozložení sacků jinak poměrně široké, vyloženě dominantní hráč chybí.

V obraně hraje a docela se prosazuje hodně mladých nováčků, nezbývá než se učit nová jména jako LB Devante Downs, LB Cam Brown, CB Darnay Holmes či CB Isaac Yiadom. Tak se z nich postupně alespoň někdo vytříbí. Velmi dobré utkání odehrál tentokrát S Jabrill Peppers.

Trade Deadline

Ticho po pěšině. I navzdory nějakým těm spekulacím, Giants se nikterak nezapojili.

Co dál

Jede se do Washingtonu, takže by se třeba mohla slavit druhá výhra v sezóně, ale ruku na srdce. Zajímá to ještě někoho?

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter