DL
DL se připravuje na zápas, photo: giants.com

Shrnutí sezóny Giants + výhled offseason

“Váš tým je tak dobrý, jak dobrá je jeho bilance.“ Poznamenal kdysi Bill Parcells, legendární ex-trenér Giants.

Z tohoto pohledu je zřejmě, že s bilancí 6-10 nejsou Giants příliš dobrý tým. Nechybělo mnoho a mohli postoupit do playoff. Upřímně, zamrzí to, ale rozum napoví, že to je jedině dobře. Mohla by v týmu vzniknout nějaká nesmyslná iluze, že jsou dobří. Nejsou. A solidní pozice na draftu se hodí víc, než jedna prohra navíc. Giants nejsou momentálně playoff týmem, žádný z NFC East není. Naštěstí, podle toho letošní sezónu hodnotit nemusíme. Taková očekávání tam nikdy nebyla. Místo toho budu omílat slovo, které už při svém najmutí dokola otřepával trenér Joe Judge. To slovo je “progress“.

Pozadí

Giants vstupovali do sezóny jako velcí outsideři. Tým s minimem talentu, zato se spoustou děr v kádru. S generálním manažerem na tenkém špagátu. Se zcela novým trenérským týmem. Nízká očekávání byla na místě. Už v září jsme si řekli, že pro letošní sezónu bude nejdůležitější rozklíčovat následující dvě otázky:

Je Joe Judge ten správný trenér pro Giants a jejich budoucnost?

Je Daniel Jones tím pravým franchise quarterbackem, který může Giants dovést k Super Bowlům?

Inu, pojďme si to rozebrat.

Joe Judge and company

Troufnu si hned na úvod na první klíčovou otázku odpovědět ano! Konečně někdo, kdo ví, co dělá, co chce a kam to chce směřovat. Vím, že takové ty kecy o kultuře, směru a jasně daných prioritách je taková ta americká věc. Už stačí jen za sebe postavit vlajku, spustit hymnu a můžeme se rozbrečet. Ale kdo fandí Giants, může rychle zavzpomínat na McAdooa, který zpoza svého obřího papíru neviděl na hráče nebo na Shurmura, který toho sice nakecal, ale hovno udělal.

Joe Judge jasně dal najevo, co od hráčů chce a vyžaduje, utáhnul jim opasky a dal se do práce. Kdo nemá zájem dřít a makat pro tým, nashledanou! Bude se hrát tvrdě, bude se hrát až do konce a každý musí vědět, co má dělat, ať už je jeho role sebemenší. Šel na to pěkně zápas po zápase a očekával s přibývající sezónou progress. K tomu si najmul vesměs tu správnou partu kolem sebe a s hráči si padl do not. Co se týče zápasového zapojení, tady je ještě vidět, že se učí. Některá jeho herní rozhodnutí budí rozpaky. Naopak jeho spolupráce s GM Dave Gettlemanem se osvědčila a to je ostatně hlavní důvod, proč nebyl DG vyhozen.

Velice klíčové se ukázalo najmutí defenzivního koordinátora Patricka Grahama, který s partou nýmandů letos dokázal neuvěřitelné věci a já jsem moc rád, že s týmem prodloužil. Jestli bude takhle pokračovat, brzy ho někdo odloudí na vyšší pozici. Ale to musí rok počkat, i on asi ví, že jeho šance jsou letos ještě nízké.

Naopak ofenzivní koordinátor Jason Garrett si mě zatím příliš nezískal. Ostatně vizitka útoku (předposlední v lize) není zářivá a svůj velký podíl viny leží na něm. Přesto rozhodnutí o jeho setrvání ve funkci i na další rok respektuji. Pro Giants bude v letošní offseason důležitá kontinuita, na které může stavět. Loňská offseason byla krátká a omezená. To novým trenérům a koordinátorům moc do karet nehrálo. Snad se Garrett chytí za nos a příští rok to trochu víc rozbalí. Měnit další rok po sobě Danielu Jonesovi trenéry pod nosem by nebyl dobrý tah.

Útok

Au.

Slabina týmu. A je jedno z kterého konce to vezmete. Na každé pozici to v průběhu sezóny nějak drhlo. A výsledek je takové nemastné a nesladké nic. V NFL nelze konzistentně vyhrávat zápasy, když nedáte přes 20 bodů. Meta, kterou Giants nepokořili hned 10krát!

Ofenzivní lajna brzdila tým hlavně v úvodu, kdy nebyl Saquon Barkley schopen ani překročit line of scrimmage a Daniel Jones pod konstantní palbou obrany tropil jeden turnover za druhým. To se zlepšilo až někde kolem polovice sezóny a tým se překvapivě i celkem rozběhal po zemi. Trocha kontroverze kolem obměny trenéra OL nakonec nehrála moc roli a pětice pořízků se jakž-takž sehrála. Hlavně nové tváře se víc rozkoukali a oklepali tu počáteční rozpačitost. LT Andrew Thomas vypadal v prvních 5 zápasech na ručník, ale zabejčil a otočil to. Myslím, že Giants se na příští rok na něho mohou spolehnout. Leknutě také působil předělaný centr Nick Gates, ale i on s přibývající sezónou rostl. Na pravém tacklu Cameron Fleming není víc než jednoroční záskok. Guardi Will Hernández, Kevin Zeitler a Shane Lemieux neoslnili ani nepotopili. OL patří k jednotkám, do níž musí Giants nadále investovat.

To pozice running backa by měla být od příštího roku zase doménou Saquon Barkleyho, ale monstrózní rozhodnutí nad jeho budoucím kontraktem-nekontraktem se už pomalu rýsuje. Uvidíme, v jaké formě se vrátí po zranění. Paradoxně bych skoro řekl, že ofenzivní lajně změna na styl Wayne Gallmana prospěla, protože on je více přímočařejším a bojovnějším typem. Útok posouval pravidelně o cca 4 yardy a tak se daly hrát jednoduší druhé a třetí downy. Určitě hráč, který by stál za znovu podepsání. Pokud mu ovšem někdo jiný nabídne startovní roli, Giants ho těžko udrží.

To pass catchery potřebují Giants posílit úplně snad nejvíc. Alespoň co se útoku týče. Wide receiveři Darius Slayton a Sterling Shepard jsou dobří hráči, ale nejsou to WR1, které by děsili obrany ze sna. Jak se ně obrana zaměřila, dveře se zavřely. Giants zoufale potřebují posilu na kraj útoku, nějakého top playmakera, který by zároveň otevřel prostor ostatním. Golden Tate to rozhodně není, naopak jasný kandidát na propuštění a velký propadák. Bohužel ani na pozici tight enda to Giants letos neutáhli. Evan Engram na každý fajnový catch předvede jeden totálně zoufalý drop a to je hodně frustrující. Skrze jeho ruce letos prošlo 6 míčů, které následně skončili interception. Po pravdě řečeno, lámu nad ním pomalu hůl. Giants i tady potřebují posílit. Navíc, jak není na hřišti, soupeř se už jeho náhradníků nemusí bát. A to je smutné. Myslím, že třeba Kaden Smith by zasloužil více šancí, navíc by to mohlo soupeře alespoň trochu překvapit. Element, kterého se našemu passovému útoku zoufale nedostávalo.

Nakonec se dostáváme k tomu nepodstatnějšímu. Jak tedy hodnotím Daniela Jonese v roce dva? Inu, ani makové, ani tvarohové. Nechám na vás, co máte rádi. Ukázal v průběhu sezóny progress, to mu zas brát nechci. V druhé půli výrazně omezil turnovery a začal hrát mnohem spolehlivěji, chytřeji. Bohužel ho limitovalo zranění hamstringu a v některých zápasech byl jen sedící kachna. Zároveň mi přišlo, že hraje dost konzervativně. Jako by se bál zkusit to hloubš a příliš často jen shazoval checkdowny nebo měli jeho uspěchané hody nepřesnost. Jenže zároveň jeho hru dost limitovala ofenzivní lajna (tedy krátký čas na odhod) a taky dost mizivá separace receiverů od obrany. K tomu přidejte nepříliš překvapivý play-calling máte v ruce začarovaný kruh. Jones nepozvedl svůj tým nad průměr a tým zase nepomohl pozvednout jeho. Co bylo dřív slepice nebo vejce?

Jenže ti nejlepší quarterbeci přeci dokážou i s mizerným týmem nemožné nebo aspoň vyčnívat nad ostatní a to Jones nebyl. Na druhou stranu podívejme se na Joshe Allena, který se naplno probudil až ve třetí sezóně a Jones rozhodně má potenciál. Allenovi hodně prospěl příchod Stefona Diggse do týmu, dokázal by kvalitní wide receiver pozvednout hru Jonese? Je jeho častá váhavost v kapse něco, co nedokáže nikdy zlepšit? Pomůže mu druhá offseason pod stejným ofenzivním koordinátorem a trenérem, který v něj věří? Mnoho otázek, na něž neznáme odpovědi. Ale vždyť většina quarterbacků, a ty největší nevyjímaje, potřebuje rok až dva na rozkoukání, než to pořádně rozbalí. Lámat nad Jonesem hůl by bylo předčasné.

Tudíž, abych odpověděl na tu dříve položenou klíčovou otázku: Bohužel, zatím odpověď nemám. Ale jakkoliv můj skepticizmus pomalu narůstá, nezbývá než konstatovat následující: Pokračovat další rok s Jonesem a stavět tým kolem něho je momentálně to nejrozumnější rozhodnutí, jaké mohou Giants udělat. Nejsou v pozici, aby mohli draftovat nebo někde zázračně najít někoho lepšího. Jones je charakterově ideálním hráčem pro současné Giants a herně stále ještě může růst. Myslím, že Joe Judge udělal správně, když mu veřejně vyhlásil podporu do dalšího roku. Doufejme, že ukáže víc.

Obrana

Obrana Giants letos překonala očekávání. Pomohlo tomu hned několik faktorů. Krom již zmíněného defenzivního koordinátora, také dobré posily. Ať už skrze draft nebo z volných hráčů. A také jedno nečekané obrození.

DE Leonard Williams, jehož Giants řekněme kontroverzně získali výměnou během loňské sezóny. S 11.5 sacky byl jedním z top hráčů obrany a jako jeden z mála byl vidět v těch podstatných chvílích. Většinou. Letos hrál se smlouvou garantovanou franchise tagem, ale pokud má Giants pass rush za něco stát, bylo by na místě domluvit se s ním na nové smlouvě. No nebude to jednoduché. Smlouva končí také Dalvin Tomlinsonovi a to je další klíčový hráč defenzivní lajny. Trochu jiný typ, takový ten neviditelný. Ale pokud soupeřův běh středem skončil na prvních dvou yardech, mohli jste se spolehnout, že v tom bude mít prsty. Mám však obavu, že oba dva Giants udržet nedokážou.

Zastavování běhů bylo tím lepším, co měla obrana Giants v rukávu. Právě silný střed defenzivní lajny na tom měl lví podíl. Na krajích už to tak slavné nebylo. Bohužel Giants chybí nějaký ten rozdílový true pass rusher a na těchto pozicích se střídala zranění se záskoky veteránů. Jabal Sheard, Kyler Fackrell, Lorenzo Carter …. Do příštího roku to chce totální obměnu.

Dalším příjemným překvapením byly dvě posily z volných hráčů. Tady je potřeba GM Gettlemanovi připsat kredit. Střední linebacker Blake Martinez se stal opravdovým lídrem a play-callerem obrany, jak se doufalo a patřil rozhodně k příjemným překvapením sezóny. Konečně někdo na tomhle postu. V minulých letech tam Giants střídali jednoho tragéda za druhým. Do dvojice k němu pak mají Giants k dispozici hned několik zajímavých mladých hráčů (Tea Crowder, Devante Downs, David Mayo), tady je vystaráno. Navíc Giants často stavěli různorodé formace, dle obraných situací, kdy nebylo tak úplně jasné kolik a jakých obránců je kde. Takže často bylo na hřišti více safety nebo defenzivních linemanů než linebackerů. Tady element překvapení nechyběl a pár dobře načasovaných nebo skrytých blitzů a změn formace po snapu udělalo v hlavách quarterbacků soupeře pěknou paseku.

Chválu tak pěji znovu defenzivnímu koordinátorovi, který dokázal ušít dobře role většině svých hráčů, navzdory jejich limitovanosti. Velkou prominenci si získal Logan Ryan, cornerback nebo safety, někdy linebacker. Velký univerzál, který svými zkušenostmi a dobrým čtením soupeře rozhodně patřil k tomu lepšímu v naší defenzívě. Jsem rád, že podepsal prodloužení smlouvy. Dokonce i pozice safety se podařilo snad na příští rok vyřešit. Zdravý by už měl být letošní nováček McKinney, jež ukázal perspektivu v závěru sezóny a hlavně Jabrill Peppers, který si konečně našel tu správnou roli playmakera hrajícího spíše poblíž line of scrimmage. Jeho rychlost a drajv na míč se mi moc líbí.

No a nakonec ještě pochvalme tu druhou zmíněnou posilu z volných hráčů, která zazářila. Cornerback James Bradberry hrál výborně a se 3 interception vedl tuto statistiku v Giants. To se nezdá moc, ale on jich podle mého názoru mohl mít víc. K tomu totiž přidal bezpočet sražených míčů a ubráněných hodů, že by to nespočítal. Bylo mi záhadou, že jej soupeři stále tak často cílili, ale on většinou stínoval nejlepšího receivera soupeře, takže asi tak. Přitom na opačné straně obrany se většinou motal nějaký nýmand. Giants vyzkoušeli asi 5 různých dalších cornerbacků, ale bez valného úspěchu. Najít cornerbacka dvojku bude beze sporu další úkol do offseason.

Shrnuto podtrženo, obrana letos překonala všechna má očekávání, ale rozhodně nelze usnout na vavřínech.

Platový strop

Letos nás čeká prazvláštní offseason. Nebude Scouting Combine. Kontakty jsou velice omezené a stejně tak díky tomu možnost týmů proklepnout si jak nováčky, tak volné hráče. K tomu se sníží platový strop, takže před týmy budou stát těžká rozhodnutí. Platové nároky i těch největších hvězd se budou muset přizpůsobit a obzvláště tvrdě to dopadne na veterány, kterých bude plný trh, ale peněz na rozdávání poskrovnu.

Ani Giants se trable s platovým stropem nevyhnou. Plně očekávám propuštění T Nate Soldera a WR Golden Tate, kteří už jsou spíše nadbyteční, ale hlavně nám to dohromady ušetří asi 16M. Otazník může viset i nad guardem Kevinem Zeitlerem, který sice stále má co nabídnout, ale jeho cenovka je hodně vysoká (12M). Dále pak TE Levine Toilolo, který toho moc nenahrál ani neukázal a FB Eli Penny, který pro změnu skoro nehrál. I tady se dají nějaké drobné ušetřit.

Naopak podepsat by Giants měli DE Leonard Williamse a DT Dalvin Tomlinsona. Oba však budou (a po zásluze) vyžadovat dobrý peníz a tak je na zvážení, zdali neinvestovat jen do jednoho. Pak by dávalo větší smysl udržet si Williamse.

Posily

Ať už z volných hráčů nebo skrze draft, tady jsou hlavní oblasti, kam by Giants potřebovali zainvestovat. Opravdu výrazně je třeba zaplnit dvě mezery:

Wide receiver. Asi největší potřeba do útoku, dominantní wide receiver číslo jedna na kraj útoku prosím. Pokud Giants zbydou nějaké peníze, trh s volnými hráči má rozhodně co nabídnout. Allen Robinson, Chris Goodwin a Kenny Golladay budou asi nejvíce žhavé zboží, ale také nejdražší. I další zajímavá jména tam jsou, nebudu jmenovat, ale pokud nechcete rozbít bank, stále je z čeho vybírat. Pokud neinvestují Giants peníze, tak draft kapitál by rozhodně měli a to třeba i rovnou v prvním kole.

Pass rusher. Do obrany jednoznačně a bez váhání. Giants musí posílit pass rush. I tady mohou zajímavá jména doputovat na volný trh. Mluví se třeba o Haason Reddickovi či Matt Judonovi. Hádám však, že peníze se posypou buď sem nebo do WR a tak tu druhou pozici budou Giants okukovat na draftu v brzkých kolech.

Abych ale mluvil o nějakých konkrétních jménech na draft, na to si ještě počkám, jak se vyvine trh s volnými hráči. Tady jsou další pozice, kterým je ještě potřeba věnovat pozornost:

Ofenzivní tackle a guard. Prostě do ofenzivní lajny je potřeba nadále investovat, zlepšit možnosti.

Tight end. Spoléhat znovu jen a pouze na Evan Engrama by nebylo chytré.

Cornerback číslo dva. O tom už jsem taky mluvil. Posilu prosím!

Defenzivní lajna. Tady bude hodně záležet, jak Giants naloží se zmíněnými vlastními hráči s končící smlouvou. Možná se budou lepit díry.

Shrnutí

Vidím světlo na konci tunelu, snad to není jedoucí vlak.

Opravdu jakkoliv tento rok byl zvláštní a jakkoliv Giants s bilancí 6-10 nadále setrvávají ve sklepě NFL, letošní rok mi dodává naději. Naději na pozvolný obrat k lepšímu. Zdá se, že Giants našli Pana Trenéra. A směr a cíl. Stále je ale před nimi hodně práce na kádru, aby mohl soupeřit s těmi nejlepšími. Slůvko playoff musíme nadále vyslovovat opatrně a s respektem. Velkým otazníkem zůstává jak QB Daniel Jones, tak GM Dave Gettleman. Hlavně na nich bude v roce 2021 stát úspěch či neúspěch týmu Giants.

Tak hodně štěstí!

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter