Co vymyslí Dave Gettleman
Co vymyslí Dave Gettleman

Koho budou Giants draftovat?

NFL draft, jedna z nejdůležitějších událostí celé offseason se kvapíkem blíží, takže je na čase se podívat, co od ní můžeme očekávat. Co se Giants týče, lze obecně říct, že tým je na draftu ve velmi dobré pozici. Vlastní pick číslo 11 a možností jak s ním naložit je opravdu hodně.

Neobyčejný draft

Ale trochu omáčky napřed. Letošní draft je hodně jiný než obvykle. Z důvodu globální pandemie mají týmy o letošních prospektech draftu nezvykle málo informací. Nekonalo se scouting combine, nebyli osobní návštěvy mladíků u týmů NFL, nebylo tak jednoduché sehnat nějaké ty zákulisní informace. Ba co víc, někteří z top hráčů kvůli pandemii dokonce celý loňský ročník vynechali. Jak se to na nich podepsalo, to se můžeme kolektivně jen dohadovat. Nevíme.

A tak už počínaje prvním kolem, hodnocení jednotlivých hráčů se může velice diametrálně lišit tým od týmu a stejně tak od perspektivy nás fanoušků a novinářů. Nebuďme proto překvapeni, pokud mnoho hráčů nebude vybráno tam, kde je tak nějak očekáváme. Můžeme se cítit zklamáni, ale pravda je, že to nic neznamená, protože to můžeme být mi, kdo má špatnou perspektivu. Ostatně draft je hlavně loterie. To platilo vždy a letos ještě víc.

Koho Giants potřebují?

Přesuňme se k Giants. Na jakou pozici by se nám hodil rozdílový hráč? Inu asi nejpalčivě nás tlačí pozice pass rushera (EDGE), stále potřebujeme posílit ofenzivní lajnu (OT, OG), řady linebackerů (LB) a pass catcherů není nikdy dost (WR, TE). Naopak vybírat určitě nebudeme quarterbacka. Také prémiové peníze jdoucí v posledních dvou letech co safety a cornerbacků napovídají spíše malou pravděpodobnost výběru této pozice v úvodních kolech. Ani running backa momentálně nepotřebujeme brát vysoko.

Z toho plyne široké spektrum možností a to je dobře. Giants v posledních letech měli často priority jasně dané a to je dělalo předvídatelnými. To není na draftu nikdy výhodné. Snadno vás někdo předskočí a vezme vám pod nosem vašeho vysněného hráče, protože ví, že na něho čekáte. Snadno si vyberete méně kvalitního hráče jen kvůli pozici.

Giants letos mohou v klidu sedět na zadku a s úsměvem čekat, který kvalitní hráč se k nim propadne. Zatím to vypadá, že minimálně 3 quarterbeci půjdou brzo, ale může to klidně být až 5 v první desítce. Čím víc, tím lépe pro nás.

Trejd v prvním kole?

Je tedy jasné, že trejdovat dopředu letos nepotřebujeme a ani to neočekávám. Mnoho potřeb a široké spektrum potřebných pozic by naopak nabízelo trejd dozadu. Ale ani tady to příliš nečekám. Za prvé, trejdovat dozadu na tomhle divném draftu nejspíš bude chtít hodně týmů, naopak poptávat trejd vpřed bude málokdo. Také historie nám napovídá, že náš GM Dav Gettleman tohle prostě nedělá. Z 8 draftů se netrejdoval dozadu ani jednou, takže to prostě nečekejme, ať už říká cokoliv.

Hráči

Tady jsou pravděpodobní hráči pro Giants na pozici číslo 11. Trejd by to pochopitelně změnil. Ale i o 5-10 pozic později pravděpodobně mohou být k dispozici. Naopak top prospekty jako OT Penei Sewell, WR Jamarr Chase či TE Kyle Pitts budou pryč.

Takže možnosti jsou:

OT/OG Rashawn Slater. Velice dynamický a atletický tackle, jehož mnozí passují spíše na guarda.

LB Micah Parsons. Top střední linebacker draftu. Univerzální a explozivní hráč. Panují kolem něj však drobné červené vlaječky za dřívější chování na škole.

WR Jaylen Waddle. Velice univerzální a dynamický route runner. Typický run-after-the-catch receiver.

EDGE Jaylon Phillips. Playmaker proti běhům i passu. Má však komplikovanější historii zranění.

EDGE Kwity Paye. Silný a atletický pass rusher.

WR DeVonta Smith

OG Alijah Vera-Tucker

EDGE Azeez Ojulari

OT Christian Darrisaw

CB Caleb Fairley

CB Patrick Surtain II

Názor

Možnosti jsou solidní a já osobně letos nemám žádného horkého koně nebo favorita. Tradičně bych rád viděl trejd dozadu, ale o tom už jsme si řekli své. Tak snad jen budu doufat, že se strefíme.

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter