WR Jawill Davis
WR Jawill Davis, nedraftovaný nováček

WQB: Cesta nedraftovaných nováčků

7 kol draftu NFL – 13 hodin řízených ligou plných radosti. Šance pro 256 nejnadanějších mladíků. A pak je to chaos zbavený smyslů. Na řadu přichází podpisy nedraftovaných mladíků, kteří hledají nejlepší místo pro svou šanci pod sluncem jménem NFL.

Právě převážně z nedraftovaných hráčů týmy doplňují své 90ti členné kádry pro tréninkový kemp a doufají, že naleznou nového Tony Roma, Victor Cruze nebo Jason Peterse. Na draft se vždy hlásí více hráčů, než je počet draft slotů. Například Scouting Combine se zúčastnilo 336 hráčů. A tak ti, na něž se nedostalo, musí čekat na nabídky k podpisu nebo alespoň pozvánky na zkoušku (angl. tryout). Někteří si mohou z nabídek vybírat, jiní čekají netrpělivě, zdali telefon vůbec zazvoní.

Například wide receiver Jawill Davis, který hrál v druhé divizi za tým Bethune-Cookman, je jedním z šťastlivců, jež podepsali jako nedraftovaní hráči s New York Giants. Davis netrpělivě čekal, jestli nebude vybrán v šestém nebo sedmém kole. Prognózy ho odhadovali někde na hraně, draftu se ale nedočkal. Během závěrečných kol však jeho agent přijímal mnoho telefonátu od koučů, skautů a manažerů NFL týmů, projevujíc svůj zájem. Připravovali si tak půdu pro případ, že Adams draftován nebude. Z Giants jej pravidelně kontaktoval wide receiver kouč Tyke Tolbert, ujišťujíc jej o zájmu, ačkoliv Giants už neměli žádné volby v šestém a sedmém kole k dispozici.

Jakmile draft skončí je to divoký západ a každý zbývající hráč může podepsat s kým chce. Týmy mají k dispozici určitou částku peněz (letos 103 856 dolarů), které mohou jako garantované peníze rozdat mezi nedraftované hráče. Jde o to vybalancovat nabídky a potřeby. Každý tým cílí na určité hráče, ale musí je nejprve přesvědčit, že by měli podepsat právě s nimi. Je to podobné jako trh s volnými hráči, jen v menším měřítku. Připravit si půdu předem je tak běžný standard, protože po draftu to může být hektické. Každý tým nejméně týden před draftem volá hráčům na koncové hraně draftu a sondují či projevují zájem tak, aby získali to nejlepší možné zboží.

Davis byl jedním z nemnoha, jež si mohli mezi nabídkami vybírat. Měl jich na stole až 10. A stejně jako si týmy vybírají, tak i hráči pečlivě zkoumají situaci, než si vyberou z nabídek. Pro Davise bylo důležité, že Giants nedraftovali žádného wide receivera a mají na této pozici v týmu otevřené sloty. To mu dává šanci udělat kádr nebo alespoň practice squad. Projevený zájem ze strany koučů také hodně napoví. Výše momentálně nabízených garantovaných peněz je jen okrajová záležitost, protože pokud se hráč udrží v týmu, znamená to potenciálně mnohem víc peněz v budoucnu.

Když rozvířený prach usedne, dostane se i na méně žádané nedraftované hráče. Na konec bude záležet už jen na nich, jak se svojí šancí naloží.

Co ještě stojí za řeč

Stále se řeší, kde podepíše wide receiver Dez Bryant. A já vážně nevidím proč. On už pár let není tou slavnou hvězdou a playmakerem, co dříve. Ani co se týče jeho hvězdných manýrů už není o čem psát. Prostě průměr, nuda. Nicméně, stále může být platným členem kádru. Akorát, že nehraje special týmy, takže by se musel uplatnit jako WR 2 nebo 3. Osobně bych mu nenabídl více než jednoletou smlouvu s minimem garantovaných peněz. Neúprosný byznys.

Na nfl.com opět běží každoroční arbitrární žebříček top 100 hráčů NFL, který si mezi sebou volí sami hráči. Moc velkou vypovídající hodnotu nemá, ale pokud jste do těchto věcí udělaní, hltejte.

Z dotazů a ztrát

Dostal jsem od vás nějaké podněty o čem psát. Tak například bych prý mohl psát o strategii v útoku a obraně. Tak já vám něco prozradím. Dost trenérů o tom stále neví, ale vy už odteď nemůžete prohrát. Ta strategie je vážně jednoduchá. Musíte dát v útoku víc bodů než povolit v obraně. Funguje v 10 případech z 10.

Teď vážně. V hluchém období bych se mohl podívat trošku do zákulisí herních designů a mechanik. Hrát já totiž neumím sice vůbec, ale radit naprosto skvěle. Však vidíte. Běžela na fóru nfl.cz nějaká diskuze kolem play-action a RPO, pokusím se to trochu vysvětlit.

Play-action je hra, při níž quarterback před přihrávkou naznačí předávku míče na running backa (a tudíž běhovou akci), ale míč si ponechá a hází předem připravenou passovou akci. Play-action se hraje zpod centra, shotgunu i pistol formací. Play-action hra je předem designovaná jako pass, předávka se nikdy nekoná, pouze naznačuje. Cílem je nalákat obránce směrem k running backovi, který však míč samozřejmě nemá a odvést pozornost obrany od receiverů. Při hře zpod centra má quarterback samozřejmě nevýhodu, že se otáčí a ke skenování obrany má méně času, musí rychle lokalizovat své receivery, popřípadě klíčové obránce (nejčastěji safety). Je však v pohybu, nejčastěji na opačnou stranu než running back a dostává se tak logicky do opačného prostoru, než kam směřují nachytaní obránci. To mu dává více času a není tak s podivem, že tyto dlouho se vyvíjející akce se nejčastěji používají k atakování hloubky pole, případně mezery mezi linebackery a safety.

Naproti tomu RPO je derivát klasických read-option her. Při read-option ihned po snapu quarterback sleduje vybraného obránce, nejčastěji defenzivního enda, který se neblokuje a podle jeho reakce buďto předá míč svému running backovi nebo si jej ponechá. Míč tak směruje na opačnou stranu než tento obránce a offense získává početní výhodu v místě útoku. Atletičtí quarterbeci s míčem dokáží s míčem v ruce divy, pokud obrana soustředí svou pozornost na running backa.

RPO neboli run-pass-option je varianta read-option hry. Jednou jeho možností zůstává předání míče na running backa, druhou je pak přihrávka, namísto toho, aby si quarterback míč nechal a běžel s ním. Čteným hráčem bývá spíše linebacker v druhé řadě obrany případně i safety. Pokud obránce udělá krok vpřed (bránit potenciální běh), quarterback si míč ponechá a hází rychlou přihrávku za jeho záda, kde se právě uvolnil prostor. Například jednoduchý slant route. Pokud obránce zůstane na místě a brání svůj prostor v coverage, quarterback míč předá running backovi na běh, který bude čelit méně početnému shluku obránců na line of crimmage. RPO je možností, jak zabudovat option hry do offense, jež postrádá quarterbacka, který je dost rychlý na to, aby sám s míčem běžel.

Výhoda option her je jasná. Staví obránce do situace, kdy cokoliv udělá, je to v zásadě špatně. Vyžaduje však rychlé a správné čtení quarterbackem, který má na rozhodnutí jen malou chviličku a musí být sehraný se svým running backem. Už jsem viděl nejeden fumble, při option předávce. Pass z option hry také musí být rychlý, protože ofenzivní lajna blokuje jako by to byla běhová hra. Existují techniky, jak option hry bránit, ale zase je to na úkor něčeho jiného. Proto je potřeba, aby měl útok diverzifikované schéma a nestavěl jen na option hrách. Cílem je nechávat obranu neustále v nejistotě.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, twitter