S Terrell Edmunds
S Terrell Edmunds

WQB: Hodnocení draftu Pittsburgh Steelers

Jeden z fanoušků uposlechl mou výzvu a vy si tak díky němu můžete přečíst detailní zhodnocení draftu Pittsbughu Steelers na úvod mého týdenního sloupku.

Před draftem měli Steelers dvě hlavní mezery v týmu. Jednak pozici safetyho, druhak zeje velká díra na inside linebackerovi. Zatímco to první vyřešeno bylo, to druhé překvapivě ne. Zřejmě si vedení týmu myslí, že je Jon Bostic (který byl podepsán jako volný hráč již nějaký ten den před draftem) dostatečně kvalitní posila, aby pozici ILB zvládl. A možná to bude trochu jinak, k tomu se dostanu, stejně jako možný vliv nováčků na sestavu, který rozeberu na konci článku. Koho si tedy Steelers vybrali?

  1. kolo (28. výběr celkově) – Terrell Edmunds (safety, Virginia Tech). Zatímco pozice byla identifikována správně, tak nad výběrem kroutím hlavou. Jistě, Minkah Fitzapatrick (Dolphins) a Derwin James (Chargers) již byli zabráni, ale stále byla k dispozici dvojka Justin Reid a Ronnie Harrison (Reid šel nakonec do Texans a Harrison k Jaguars). A generální manažer Colbert vybere člověka, který by na ně pravděpodobně v klidu čekal i ve třetím kole. U mě zkrátka nad jeho výběrem převládají rozpaky. Hráč je to takový hybrid mezi linebackerem a safetym (byť toho hrál na college více) a v kempu pro nováčky hrál snapy na obou pozicích. Jeremy Fowler, který pokrývá Steelers pro ESPN jeho výběr komentoval mimo jiné slovy „Edmunds bude hrát linebackera, ale ještě o tom neví.“.
  2. kolo (60. výběr celkově) – James Washington (wide receiver, Oklahoma State). Po výměně Martavise Bryanta do Oaklandu bylo vzetí WR nutností. Navíc má další z wide receiverů týmu Eli Rogers přetržený přední křížový kolenní vaz a jeho budoucnost je nejistá. Washingtonovi házel míče Mason Rudolph, to jméno si zapamatujte. A jak lze Jamesovu hru charakterizovat? Šikovný slot receiver, který má dobré ruce a je schopen spolehlivě chytat míč v chumlu hráčů i přihrávky na dlouhou vzdálenost. Dost možná právě primární “deep threat“ pro nadcházející sezónu. Washington získal za rok 2017 Fred Biletnikoff Award pro nejlepšího college receivera (Fred Biletnikoff hrával v 70. letech za Oakland Raiders a patřil na své pozici mezi naprostou špičku, taky jednou vyhrál SB, v němž byl vyhlášen nejlepší hráčem utkání).
  3. kolo (76. výběr celkově) – Mason Rudolph (quarterback, Oklahoma State). Zapamatovali jste si tohle jméno, když jsem vás na to upozorňoval u Jamese Washingtona? Pokud ano, tak získáváte jednoho bludišťáka. Rudolph je pravděpodobný starting QB, až Ben Roethlisberger ukončí kariéru. Vyfoukli jsme ho Cincinnati. Pittsburgh se totiž dověděl, že ho Bengals chtějí draftovat. Tak se Steelers dohodli na výměně se Seattlem (prohození pozic ve třetím kole plus výběr v sedmém kole putoval na severozápad) a vybrali si tohoto skvělého deep ball passera. A kdože ty jeho hody často chytal? Ano, právě James Washington, spoluhráč z týmu. Kluci jsou spolu sehraní a adaptovat se v lize a městě budou společně, to jim pomůže. Charakteristika Rudolpha? Vysoký, v kapse nepohyblivý, problém s hody na střední vzdálenost. Nejvýše vzatý QB Pittsburghem od roku 2004, kdy byl vybrán právě Roethlisberger. A ten z tohoto výběru, mírně řečeno, nadšený není.
  4. kolo (92. výběr celkově) – Chukwuma Okorafor (offensive tackle, Western Michigan). Zajímavý životní příběh. Do USA přišel v roce 2010 z Botswany, když emigroval s rodinou. A je rodákem z Nigérie. Americký fotbal začal hrát až ve druháku na střední. Po odchodu na univerzitu hrával pravého i levého tackla, v posledním roce spíše levého. Jednoznačně náhrada za C. J. Hubbarda, kterého si už Steelers nemohli dovolit (resp. nemohli dát šestému členovi OL velké peníze) a odešel do Clevelandu. Pokud někdo z tohoto nováčka dokáže něco vykřesat, tak je to určitě geniální Mike Munchak, nejlepší trenér OL v lize, sám bývalý levý guard, který má bustu v Cantonu.
  5. kolo (148. výběr celkově) – Marcus Allen (safety, Penn State). Další safety, který může hrát relativně blízko line of scrimmage. Nejspíš se tak i bude dít, Tomlin a defenzivní koordinátor Butler evidentně chtějí změnit způsob hry obrany, nehrát tradiční 3-4 obranu, ale spíše 3-3-5. A na to je potřeba mít pohyblivé hráče na pozici safetyho, kteří jsou schopni pomoci linebackerům. Allen k těmto hráčům patří, tak uvidíme. Za mě dobrá volba a změnu v obraně vítám.
  6. kolo (165. výběr celkově) – Jaylen Samuels (running back, NC State). Hybrid. To je slovo, které hýbe současnou NFL. A Samuels je přesně takový. Nominálně RB, ale na univerzitě hodně hrával i slot receivera. Výsledek? Nejvíce chycených přihrávek v historii univerzity. Jako RB. Na páté kolo jednoznačně steal a je jasné, že se Pittsburgh připravuje na čas po Bellovi, kterého čeká v dresu Steelers poslední sezóna. Samuels má hodně jisté ruce a na jeho zapojení do útoku se těším. Připomíná mi Kareema Hunta.
  7. kolo (246. výběr celkově) – Joshua Frazier (defensive tackle, Alabama). Pravděpodobně konkurence pro Dana McCullerse, náhradního NT (pozice nose tackla Javona Hargrava, jakožto hráče základní sestavy není ohrožena). Ten podepsal jednoroční smlouvu v březnu, Frazierovi by musel hodně vyjít kemp, aby se dostal do finální třiapadesátky. Kandidát na practice squad. Fraziera si pravděpodobně vyžádal trenér DL Karl Dunbar, který ho zná z univerzity.

A jak můžou letos vybraní hráči ovlivnit sestavu Steelers? Po vyhození trojice Wilcox – Mitchell (hurá!!!) – Golden, má jisté místo na pozici safetyho Morgan Burnett, který přišel z Green Bay Packers. Allen s Edmunsem? Allen určitě bude pomáhat hodně linebackerům a může hrát hodně. Edmunds asi nebude hrát v základu, ale snapy dostane, na obou pozicích.

Pozice wide receiverů je s otazníkem. Jistě, Brown je jednička a Smith-Schuster dvojka, ale dál se neví. Washington určitě dostane spoustu snapů a měl by být slot receiverem, ale pokud se Rogers uzdraví? Těžko říct, ale lze důvodně očekávat, že Washington přispěje svou troškou do mlýna hned. Lidé jako Justin Hunter a Darrius Heyward-Bey si splní své povinnosti na pozicích WR4 a WR5.

Vzetí Rudolpha zamotalo situaci na pozici quarterbacka. Jednička je jasná, ale jak dál? Loni byl dvojka Landry Jones, který dostal šanci v posledním utkání základní části proti Clevelandu. Trojka byl Josh Dobbs, kterého si Steelers vzali v loňském draftu. Ten má nováčkovskou smlouvu, tedy za drobné, Jones má smlouvu ještě na tuto sezónu. Roethlisberger a Rudolph mají místo jisté, takže jeden z výše zmíněné dvojice půjde. Ale kdo? Jones je v týmu déle a zná systém, v případné výměně by Pittsburgh za něj něco dostal. Ale myslím si, že pro tým by bylo dobře, kdyby jako dvojka šel do sezóny Rudolph. Je docela možné, že Jones a Dobbs budou v přípravných zápasech hrát o to, kdo zůstane. Navíc QB3 obvykle není na soupisce k zápasu a dostává během tréninku maximálně pár snapů, pokud vůbec. Zkrátka celkem dilema, stručně řečeno.

U ofenzivní lajny se nic měnit nebude. Okorafor momentálně na základní sestavu nemá a jednoznačně byl draftován jako náhradník. Navíc se musí ještě hodně učit, ale pod vedením Munchaka to zvládne.

No a u running backů je to asi jasné. Bell je jasná jednička, o pozici dvojky budou bojovat Conner a Samuels. Oba jsou úplně jiný typ hráče, Samuelse jsem již popsal, Conner je klasické kladivo použitelné na krátké downy. Znovu-podepsáni byli též Stevan Ridley a Fitzgerald Toussaint, ale první dostane jen pár snapů a druhý kandidát maximálně tak na practice squad. Zajímavější bude souboj mezi Tomlinem a Fichtnerem, novým ofenzivním koordinátorem. Tomlin vždy prosazoval systém bell cow, tedy maximální vytížení jednoho running backa. To se s Bellem samozřejmě děje (opakovaně jsem to kritizoval), ale má to jednu značnou nevýhodu. Když se takový hráč zraní, tak jste, slušně řečeno, v háji. Ostatní RB dostávají totiž velmi málo snapů. A Fichtner (trenér QB a současně nový ofenzivní koordinátor) je člověk, který si jednak rád hraje a druhak zapojuje do útoku hodně hráčů (nebo se o to aspoň snaží). To je úplně jiný přístup. Snad budou drajvy, kdy Bell a Samuels budou hrát spolu. Už tohle by byla v útoku Steelers malá revoluce.

(Hooper)

První tréninky

S blížícím se létem otevírají týmy NFL první předsezónní, zatím dobrovolné, tréninky pro své hráče. Ačkoliv termín dobrovolné je relativní. S účastí se tak nějak počítá a pokud někdo chybí, většinou to má nějaký hlubší důvod. Tyto tréninky (angl. OTA = offseason training activity) mají dle kolektivní smlouvy mezi NFL a hráčkou asociací daná pravidla a omezení, co se počtu a náročnosti týče. Trénuje se bez většiny výstroje, kontakt a skládky jsou zakázány. Přesto je to pro trenéry neocenitelný čas, který mohou využít k přípravě na sezónu. Proto je účast hráčů tak důležitá. Absencí však lze poslat týmu jasný vzkaz – jsem nespokojený. Chci novou smlouvu. Chci pryč. A tak dále. A protože dle kolektivní smlouvy jsou tyto tréninky dobrovolné, tým nemůže své hráče za neúčast nijak pokutovat či trestat. Jde tak především o projevy vůle a nevůle. Tu si mohou dovolit opravdu jen ty největší hvězdy.

Running back Le’Veon Bell (Pittsburgh Steelers) se nezúčastní. Ještě stále nepodepsal franchise tag, jež obdržel proti své vůli druhý rok po sobě a tahle tahanice o výši nové smlouvy zatím nemá konec v dohledu.

Defensive tackle Aaron Donald (Los Angeles Rams) také není mezi účastníky, ani tady se nejedná o překvapení. Donald touží po novém kontraktu, ale pro rok 2018 má momentálně platný pátý prodloužený rok nováčkovské smlouvy. Rams budou muset rozbít prasátko, a tak se jednání vlečou.

Safety Earl Thomas (Seattle Seahawks) je další očekávaná absence. I on chce nový lepší kontrakt.

Wide receiver Julio Jones (Atlanta Falcons). Do čtvrtice hráč, toužící po lepším finančním ocenění. Absence Jonese je spíše překvapením.

Running back Mark Ingram (New Orleans Saints) se neúčastní a tohle je zvláštní tah, jelikož Ingram je suspendovaný na první 4 zápasy sezóny a nemůže si příliš dovolit vyskakovat. Ingramovi po letošní sezóně končí v New Orleans smlouva a na prodloužení se Saints to zatím příliš nevypadá. Jeho důvody zůstávají nejasné.

Linebacker Rueben Foster (San Francisco 49ers) je mimo tréninky, jelikož stále řeší svůj civilní spor – obvinění z ublížení na zdraví na své ex-přítelkyni. Podle posledních zpráv je nejasné, zdali je vinen či ne. Objevili se i zprávy, že si to celé vymyslela, aby se mu pomstila. Čeká se na výsledky soudu. Než se vše vyjasní, Foster zůstává týmem suspendován.

Quarterback Tom Brady a tight end Rob Gronkowski (New England Patriots) také nebyli na pondělním tréninku k vidění. Brady, protože se tak letos rozhodl. Ať už jsou jeho motivy jakékoliv, my se o nich můžeme jen dohadovat. Snad je to pokračování rozkolu v týmu, o kterém se ke konci loňské sezóny tak mluvilo. Snad chce více času trávit s rodinou a může argumentovat, že si takový luxus může dovolit. Situace Gronkowskiho je trochu jiná. Tuto offseason flirtoval s odchodem do fotbalového důchodu, ale nakonec veřejně prohlásil pokračování. S Patriots momentálně jedná o restrukturalizaci smlouvy, měl by dostat více peněz. Než se to dořeší, nečekejme jeho účast.

No, a nakonec případ wide reciever Odell Beckham (New York Giants) o jehož situaci se hodně napsalo. I on chce novou lukrativní smlouvu, jde na to však jinak, dobrovolných tréninků se plně účastní a s novým trenérským ansámblem si padl do noty. To je dobrý tah, jelikož o jeho fotbalových schopnostech sice nikdo nepochybuje, ale naopak jeho dospělost a chování budí otázky. Tohle je cesta, jak je odpovědět kladně a začít konstruktivní dialog o novém kontraktu.

Carolina Panthers mění majitele

Současný majitel Jerry Richardson prodá tým za 2275 miliónů dolarů David Tepperovi, jež byl doposud minoritním vlastníkem Pittsburghu Steelers. Celý obchod by měl proběhnout rychle, bez nějakých okolků a průtahů. A za sumu, která mohla být rozhodně vyšší. NFL se schválením nebude váhat. To má několik důvodů. Za prvé, ostatní majitelé chtějí, aby prodej proběhl rychle a nemuseli tak řešit obvinění, jimž Richardson čelí. Mimo jiné sexuální obtěžování na pracovišti, rasově motivované urážky pracovníků a další. Za druhé, Tepper je pro ně ideální kandidát a budoucí partner. Už ho dobře znají, je to legitimní byznysmen s dobrou reputací. Za třetí, platí v keši. Body 2 a 3 se o ostatních zájemcích a zformovaných koupěchtivých skupinách tak jednoduše říct nedali. Takže, Tepper. Tým Panthers bude v dobrých rukou. Podle prvních zpráv si se současným generálním manažerem Marty Hurneym a trenérem Ron Riverou padli do oka a oba by měli setrvat ve svých funkcích.

Kickoff jinak

Chystají se změny ohledně výkopu, měl by vypadat trochu jinak. Vše je výsledkem snah udělat ho bezpečnějším. Největší riziko spočívá v kolizích a následných otřesech mozku, což je velké téma. Někteří hráči běží v plné rychlosti přes celé hřiště naproti sobě a pak se srazí ve snaze zablokovat soupeře. Zjednodušeně řečeno, NFL by chtěla kickoff upravit tak, aby vypadal více jako punt. Při něm všichni hráči začínají u balónu a přes hřiště běží bok po boku, nikoliv vyloženě proti sobě. Jedná se tak v podstatě o úpravu pravidel, jež nyní budou diktovat možné rozestavení hráčů při výkopu. Vzadu budou moci stát jen 3 hráči, dvojbloky (angl. two-man wedge) jsou zakázané. Hráči odkopávajícího týmu ztratí možnost 5 yardového rozběhu.

Návrhy na změny vzešli z iniciativy komise složené ze special tým trenéru napříč NFL, takže od těch nejpovolanějších. NFL si od nich slibuje bezpečnější, ale také atraktivnější hru. No a jestli to nevyjde, možná se časem dočkáme zrušení výkopů jako takových.

Co ještě stojí za řeč

V HBO sérii Hard Knocks, sledující osudy některých nováčků v týmu a podobně, se tentokrát objeví Cleveland Browns. To je skvělý marketingový tah pro tým, jež se zoufale snaží přesvědčit ostatní, že by měl být tentokrát brán vážně.

Z dotazů a ztrát

Dočetl jsem se výtku, že “proč nic nepíšu o Houstonu Texans?“ Inu, není o čem. Ale přesto jsem si projel zprávy týkající se tohoto týmu a tam na mě koukali dvě nenápadné, ale pro fanoušky velice důležité novinky. A sice, že quarterback Deshaun Watson a defensive end J.J. Watt by měli být do startu tréninkového kempu zdravotně v pořádku a připraveni na zátěž. Oba dva budou ty nejdůležitější “posily“ týmu oproti loňsku. Zvláště, když nebyl v letošním draftu pick v prvním kole (trejdovali ho vloni kvůli posunu vpřed pro Watsona). Trochu mě ale děsí stále nulová záložní varianta na pozici quarterbacka. Tom Savage a Brandon Weeden. Oh. Snad nemusím připomínat loňského šampióna Eagles, abych zdůraznil potřebu kvalitní náhrady na nejdůležitějším postu ve fotbale. Zvlášť pak u Watsona, jehož zdraví je sice na dobré cestě, ale nejisté. A s jeho odvážným herním stylem o to víc.

Otázky pro vás

Jsem moc rád, že Hooper zareagoval na mou výzvu a myšlenku. Tímto mu chci za příspěvek o Pittsburghu Steelers do WQB sloupku velice poděkovat. Třeba to inspiruje někoho dalšího z vás a dozvíme se detaily k draftu nebo offseason obecně o dalším z týmů NFL.

Otázka pro vás na tento týden, třeba i jen k zamyšlení tedy zní: Který tým měl letos nejlepší offseason a proč?

Čtení pro náročné (v angličtině)

Setting up QB battles: Who’s leading, where rookies stand

Co nás čeká příště

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, twitter