Tým Giants
Lets go Big Blue

53-členný kádr je komplet. Kdo v něm?

Preseason se nachýlila ke konci. Na závěr jsme prohráli s New England Patriots 12-17. Je na čase zůčtovat.

Celý zápas se nesl v duchu zkoušení hráčů širšího kádru. Bojovalo se o poslední místa v týmu, který se do soboty musel seškrtat na pouhých 53 členů. Velký prostor dostal quarterback Kyle Lauletta. Ukázal solidní kontrolu, ale také chyby. Míč hodně odvážně dával hluboko, ale jeho dlouhé passy neměli potřebnou přesnost. Také synchronizace s receivery tam nebyla úplně ideální. Obrana měla své dobré i špatné momenty. To, jak skočili na špek quarterbackově předávce a vyklidili mu cestu pro dlouhý touchdown si za rámeček určitě nedají.

V tomto článku vám finální kádr po jednotlivých pozicích představím. Vezměte ale v úvahu, že se jedná o živou věc. Ostatně to nám ukázal už víkend. Giants z waiverů získali postupně 6 hráčů, jimiž nahradili své vlastní odchovance. Stále ale platí, že ti nejvíce na okraji se pohybují na tenkém ledě. Stačí jedno zranění … však to znáte. Jako bonus přidám takzvanou známku kvality. Od 1 do 10, jímž se pokusím vyjádřit kvalitu, jíž na pozici disponujeme. A důvěru, jakou v jednotku mám.

Quarterback (7/10)

Základ: Eli Manning

Náhradníci: Kyle Lauletta, Alex Tanney

Manning bude jednička a co si budeme povídat, útok bude stát a padat s jeho výkony. Co přesně čekat? Já vlastně nevím. Obecně by se řeklo, že jeho výkonnostní křivka pomalu klesá, ale já myslím, že nový ofenzivní systém Pat Shurmura by mu měl pomoci a třeba ho také nakopnout k pořádnému oživení. Rozhodně hraje víc do jeho karet a nezištně skrze častou play-action také pomáhá udržet ofenzivní lajnu mimo trable. Krýt záda mu bude Lauletta a Tanney. K tomu se ještě dostanu.

Running Back (7/10)

Základ: Saquon Barkley

Náhradníci: Jonathan Stewart, Wayne Gallman, Robert Martin, Shane Smith

Nováček Barkley by měl být jedničkou. Jeho všeum a nebezpečnost bude motat obranám hlavy. Na to se už těšíme všichni. Snad ho ofenzivní lajna podrží. Krýt záda mu bude rozrážeč Stewart a štírek Gallman. Celkově solidní skupina, i když zatím hodnotíme jej na papíře. Martin jakožto nedraftovaný hráč překvapil během preseason a bude v pozadí. Shane Smith je klasický fullback, dalo se čekat, že se do týmu dostane. Jeho úloha bude především blokovat.

Wide Receiver (9/10)

Základ: Odell Beckham, Sterling Shepard

Náhradníci: Cody Lattimer, Russell Shepard, Kaelin Clay

Hodně silná skupina. Pokud bude Odell plně v pořádku a ve formě, bude útok lítat. Shepard je čím dál lepší a skvělé doplnění. Lattimer může jen překvapit. To bude naše top trojka. Ostatní budou jen přicmrndávat a hrát special týmy. Proto taky v kádru jsou. Clay by měl být primárním kick / punt returnerem.

Tight End (8/10)

Základ: Evan Engram, Rhett Ellison

Náhradníci: Scott Simonsen

Tady jsme opět hodně silní. Engram je skvělý receiver, snaživý blocker. Ellison naopak. Takže se dobře doplní. Útok bude tight endy hodně využívat. Na svou šanci bude v pozadí čekat Simonsen.

Offensive Line (3/10)

Základ: Nate Solder, Will Hernandez, Jon Halapio, Patrick Omameh, Ereck Flowers

Náhradníci: Evan Brown, John Greco, Spencer Pulley, Chad Wheeler

Základní pětka je očekávána v pořadí, jaké jsem napsal. Zleva doprava. Levá stran je hodně solidní, pravá mě dělá spoustu starostí. Zatímco bych sestavu označil za pokrok oproti loňsku, stále je to do ideálního stavu na míle daleko. A jestli se někdo zraní, to ani nechci vidět. Stav náhradníků moc důvěry nevzbuzuje.

Defensive Line (9/10)

Základ: Damon Harrison, Dalvin Tomlinson, B.J. Hill

Náhradníci: Kerry Wynn, Mario Edwards

Výborná skupina pořízků. Když se postaví vedle sebe, jednoduše není kudy. Právě na nich bude stát síla naší běhové obrany. Očekávejme bohatou rotaci a střídání ven i zpět podle situace. Harrison a spol tradičně nechodí na pssové downy vyhrazené lepším klasickým pass rusherům.

Outside Linebacker (5/10)

Základ: Olivier Vernon, Kareem Martin

Náhradníci: Connor Barwin, Lorenzo Carter, Romeo Okwara

Skupinka starající se především o pass rush. Vernon je alfou a omegou, doufám, že jeho zranění kotníku není nijak vážné. To bychom taky mohli být pěkně v pr … oblémech. Ale třeba někdo mladý překvapí. Carter je rozhodně zajímavý žolík, Barwin zase zkušený borec.

Inside Linebacker (5/10)

Základ: Alec Ogletree, B.J. Goodson

Náhradníci: Ray-Ray Armstrong, Tae Davis

Průměrná skupinka. Zastavit run by mohla být ta lepší stránka, ale bránit v coveragi, to není silná stránka ani jednoho z borců základu. A také důvod, proč nám tolik dělá problém bránit tight endy a running backy v poli. Uvidíme.

Cornerback (5/10)

Základ: Janoris Jenkins, Eli Apple

Náhradníci: B.W. Webb, Donte Deayon, Antonio Hamilton, Michael Jordan, Kamrin Moore

Jenkins alias Jackrabbit vypadá hodně dobře, takže očekávejme, že soupeři budou hodně cílit na Eli Appla. A to může být jízda nahoru dolů. Více mě ale trápí ten zbytek, kvantita tu je, ale chybí kvalita. B.W. Webb bude primární slot cornerem. Ani on, ani ti další ale moc důvěry nevzbuzují.

Safety (5/10)

Základ: Landon Collins, Curtis Riley

Náhradníci: Michael Thomas, Sean Chandler

Collins je za plný počet bodů, ale jeho předpokládaný parťák Riley má u mě kupu otazníků. Bude na krátké šňůře. S náhradníky to ale není kdovíjaké. Thomas je spíše special týmer a Chandler nedraftovaný mladík.

Special Týmy (6/10)

Kicker: Aldrick Rosas

Punter: Riley Dixon

Long Snapper: Zak DeOssie

Rosas v preseason trefil všechno, a to i docela z dálky. Budu doufat ve zlepšení oproti nevyrovnanému nováčkovskému roku. Dixon nemá sice dělovou nohu, ale jeho punty alespoň mají směr a cíl. DeOssie je dlouholetý kapitán special týmů. Pokud o něm celou sezónu neuslyším jediné slovo, budu spokojen.

Davis Webb

Správně jste poznali, že tento quarterback ve výčtu chybí. Byl překvapivě, hodně překvapivě, propuštěn. Nové vedení se evidentně distancuje od draft picků předchozího managementu a bude vsázet na Kyle Laulettu, jakožto mladého quarterbacka v pozadí. Přesto mě to hlava nebere, Webb je v týmu teprve rok a odehrál sotva 2 preaseason. To je rychlé hodnocení sakra málo. Přijde mi to jako promrhaná investice (třetí kolo draftu vloni). Rozhodně ukázal, že na sobě maká a má určitý potenciál.

Vedení se jej pokoušelo vyměnit, ale nenašel se žádný zájemce. Tak jej proustili. Osobně si nemyslím, že by z něj v budoucnu byl nový Tom Brady, jeho passy často mířili hodně nepřesně a také jeho rozhodnost a čtení obran ve hře mělo hodně mezer. Ale co by Giants ztratili, pokud by si jej nadále ponechali v záloze. Nic. Je evidentní, že více věří v schopnosti Kyle Lauletty a jeho potenciál a chtějí mt v týmu jen jednoho mladého padavana za Eli Manningem. Nezbývá než Webbovi popřát hodně štěstí a úspěchů jinde. Budoucnost teprve ukáže, zdali to bylo dobré rozhodnutí.

Další ztráty

Zjednodušeně řečeno, na všechny se dostat nemohlo. Míst bylo jen 53. A tak tým oputili někteří hráči, u nichž bylo propuštění spíše překvapením. Defenzivní tackle Robert Thomas odehrál výbornou preseason, přesto to nestačilo. Mark Herzlich je v týmu snad od nepaměti, vždycky se nějak na poslední chvíli jako speacial týmer do kádru protáhl. Ne letos. Tight end Jerrell Adams po pár letech troškaření nakonec  tým opouští. Safety Andrew Adams předloni odehrál skoro půl sezóny v základu, ale u nového managementu zřejmě nenašel oporu a byl opomíjen celou preseason. Guard John Jerry, věčný náhradník, který se do základní sestavy vždy procpal skrze zranení je také pryč.

Defensive end Avery Moss byl draftován teprve vloni v pátém kole, ale do nového schématu 3-4 příliš nezapadl. Poputuje na practice squad. Společně s ním mladíci: LB Calvin Munson, WR Alonzo Russell, WR Jawill Davis, TE Garrett Dickerson, CB Grant Haley, OL Victor Salako a RB Jhurell Pressley.

Safety Darian Thompson, který v preseason se zraněním hamstringu skoro nehrál se přesouvá na listinu dlouhodobě zraněných (IR). Tento pick třetího kola 2016 byl vloni starting free safety.

Závěrem

Tým má, jak vidíte, své silné i slabé stránky. Každý tým v NFL má. Otázka je, jak dobře je umí skrýt a zamaskovat. A jestli jich není moc. Řekl bych, že Giants by měli trendovat nahoru, ale na špici NFL to stále zdaleka není. Průměrná sezóna bude akceptovatelná, playoff by bylo spíše překvapením. A tak k tomu alespoň tedy já přistupuji. Chci vidět dobré výkony Eli Manninga a Odell Beckhama, když už to platíme. Chci vidět kompaktní a ucelený výkon hráčů, kteří se maximálně snaží a mají disciplínu. Chci vidět hezké a kreativní akce, agresivitu a výkony, za které se nemusí nikdo stydět.

První zápas hrajeme s Jacksonville Jaguars. Hodně tvrdý oříšek na rozlousknutí. Jedna z nejlepších obran v NFL a pořádný test pro naši ofenzívu na úvod. Těším se.

zdroje: NFL Gamepass, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter