QB Drew Brees
QB Drew Brees, photo: neworleanssaints.com

WQB: Čas panikařit?

Třetí týden v NFL už pomalu rozděluje zrno od plev. Povíme si, kdo by měl začít panikařit a co se vlastně přes víkend událo.

Událo se nejedeno překvapení, to se událo. Jacksonville Jaguars, New England Patriots, Minnesota Vikings. Všechny jsem je minulý týden zařadil do top 5 v power rankingu. A oni prohráli. Ale jak? S totálními outsidery. Naopak výhru si odnáší Buffalo, Detroit, Tennesee a světe div se, dokonce i Cleveland. K tomu všemu se ještě dostanu. Máte se na co těšit.

Na závěr úvodu mi dovolte jedno ohlédnutí. Máme třetí hrací týden a všichni čtyři quarterbeci, vybraní v top 10 letošního draftu, se už ukázali na hřišti. Přesně jak jsem očekával. I když, ani já jsem nečekal tak rychlý nástup. Situace v týmech, do nichž přišli, to prostě dělala nevyhnutelným. Sam Darnold v Jets si pozici vybojoval už v preseason. Nathan Peterman v Buffalu implodoval hned první zápas a uvolnil pozici Josh Allenovi. S Tyrod Taylorem (Cleveland) a Sam Bradfordem (Arizona) měli trenéři trpělivost necelé tři zápasy. Éra Baker Mayfielda a Josh Rosena může začít. Toliko k těm všem velkohubým vyhlášením před sezónou, že nováčci budou rok sedět a pomalu se učit. Když se najednou začne prohrávat, tlak na výsledky udělá své. Jen doufám, že to s nimi nezbodají a jsou připraveni na všechno dobré i zlé, co tradičně nováčky quarterbacky v NFL čeká. Někdy se dařit bude, ale taky uvidíme spoustu chyb, frustrace a marné snahy. Tyhle týmy nemají dobré kádry, což byl také důvod jejich vysoké pozice na draftu. Střízlivá očekávání jsou na místě.

Cleveland Browns vs. New York Jets 21-17

O zápase jsem na web publikoval samostatný speciální WQB článek. Tu je odkaz, pokud jste ho ještě nečetli.

Atlanta Falcons vs. New Orleans Saints 37-43

New Orleans Saints se vrací ke kořenům a formuli, kterou s oblibou praktikují poslední dekádu. Co obrana neubrání, to musí ustřílet Drew Brees v útoku. Zraněními decimovaná obrana Atlanty Falcons je na tom podobně. Matt Ryan bude muset objevit svou MVP formu z roku 2016, pokud chce pomýšlet na playoff. Jisté je, že když se tyto dva týmy setkají tváří v tvář. Nudit se nebudeme.

Vždyť jen čtvrtá čtvrtina nabídla v součtu 30 bodů a komu to nestačí, dostal přídavek v podobě prodloužení. V tom se New Orleans nepustilo míče a dlouhým (přes 7 minut) rozkouskovaným drajvem zatlouklo soupeři hřebíček do rakve. Dost bylo remíz. Prý.

Drew Brees v zápase překonal NFL rekord v celkovém počtu kompletních passů (dosud Brett Favre 6300), je 428 yardů od překonání Payton Manninga v celkovém počtu naházených yardů (71940) a 46 touchdownů od překonání rekordu v počtu touchdownů (také P. Manning, 539). Hra v NFL se mění a passová hra nikdy nebyla tak úspěšná a statisticky nafouklá jako nyní. Přesto ta čísla berou dech. Sám Drew Brees k tomu poznamenal: “Poté co mě draftovalo San Diego Chargers v roce 2001, hráli jsme první preseason zápas v Miami. Pamatuji si, jak jsem před zápasem vyšel na stadión a viděl tam nápisy s všemi těmi rekordy Dan Marina. Říkal jsem si: pane bože, jak může někdo hrát tak dlouho a dosáhnout takových čísel? Kdyby mě někdo tehdy řekl, že budu mít jednou takové statistiky, odvětil bych mu, že se asi zbláznil.“

Brees se v zápase spoléhal především na neubránitelného wide receivera Michael Thomase (10 zachycených přihrávek pro 129 yardů) a running backa Alvin Kamaru (16 běhů pro 66 yardů, 15 zachycených přihrávek pro 124 yardů), který umí prostě všechno. K tomu ještě přihodil Brees pár jedinečných běhů, ale o tom až za chvíli. Zajímavou kudrlinkou bylo využití náhradního quarterbacka Taysom Hilla, který vypadá více jako running back a bez bázně a hany hraje ve special týmech. To je asi jediný quarterback v NFL. Trenér Sean Peyton pro Hilla připravil speciální formaci, z níž během zápasu několikrát zaskočil za Breese a hrál jednoduchou read-option běhovou akci. Třikrát si míč ponechal a získal 39 yardů. A to včetně dvou třetích downů, jeden velmi důležitý v prodloužení. Taková důvěra trenéra mluví za vše.

Také útok Atlanty ukázal novou hvězdičku. Wide receiver Calvin Ridley si z přestřelky s New Orleans odnesl 7 zachycených přihrávek, 146 yardů a 3 touchdowny. Soupeři si od teď dají pozor, aby v red zóně svou pozornost neupírali slepě na Julio Jonese. Ridley není vysoké rychlé monstrum jako Jones, ale od ostatních ho odlišuje skvělý route running, díky němuž se dokáže uvolnit od obránců (viz Doug Baldwin nebo Larry Fitzgerald). Matt Ryan si ho rychle oblíbil.

Stupeň Paniky

Máme tu pár týmů, které nevstoupily do začátku sezóny právě nejlépe, a tak je na čase vrátit do hry mojí starou dobrou oblíbenou rubriku.

New England Patriots mají ve zvyku hrát v září, jako by to byla prodloužená preseason. Přesto porážka od Detroitu budí zdvižená obočí. Jsou to přece Lions. Tým doposud bez výhry. Tým, jenž prohrál s New York Jets, kteří prohráli s Clevelandem Browns. To se nemohlo stát. Ale stalo. Lions vstoupili do zápasu s bilancí skoro nejhoršího týmu po zemi (30. místo v NFL v běhových yardech) a totálně poslední v jeho bránění (nejvíce povolených yardů po zemi) po prvních 2 týdnech. Jenže proti Patriotům to nebylo znát, soupeře porazili právě, a především na obou lajnách. Naběhali 159 yardů a nenechali Tom Bradyho hrát to svoje. Patriots trápí zranění v obraně a v útoku je znát suspendace Julian Edelmana. Stupeň paniky: 1 z 10.

Statistika týdne: Running back Kerryon Johnson (Detroit Lions) je prvním hráčem tohoto týmu od 28.listopadu 2013, který naběhal v zápase vice než 100 yardů po zemi. Dlouhých skoro 5 let.

Quarterback San Francisca 49ers Jimmy Garoppolo si přetrhl přední zkřížený vaz v koleni a sezóna pro něj skončila. Místo starting quarterbacka převezme C.J. Beathard. Pro fanoušky to je jistě smutná zpráva, ale pro dlouhodobý výhled to nic moc neznamená. Přiznejme si, že 49ers zatím mají rebuild kádru v rozjezdu a letos ještě neměli moc šancí v divizi NFC West konkurovat. Nemá smysl panikařit a snažit se Jimmyho nějak zázračně nahrazovat bůhvíkým. Chce to ještě budovat, posilovat a draftovat po sezóně. A tady jim ztráta Garappola paradoxně pomůže, protože méně výher letos, znamená lepší pozice na draftu na jaře. Stupeň paniky: 2 z 10.

Rameno Andrew Lucka se stále ještě nezdá být úplně fit. Vidět je to především při dlouhých passech, jimž v jeho podání chybí razance a délka. V zápase s Philadelphií hned několik míčů podhodil. Na závěrečnou Hail Mary raději na hřiště trenér poslal Jacoby Brissetta. Stupeň paniky: 4 z 10.

Houstone (Texans), máme problém. Tahle nesmrtelná věta se nabízí. Pro mnohé favorit své divize, jenže je tomu ještě tak? S bilancí 0-3, mizernou ofenzivní lajnou a děravou obranou ani Deshaun Watson zázraky neudělá. A co si budeme povídat. Ani jeho výkony zatím zrovna neoslňují davy. Ty nejjednodušší passy létají na orbit místo k receiverům, magie a improvizace se příliš nedaří. Watson pohyb svých receiverů špatně předvídá a všechno mu moc dlouho trvá. Stupeň paniky: 6 z 10.

Citát týdne: “Je těžké najít kvalitního pass rushera,“ Jon Gruden, trenér Oaklandu Raiders. Stupeň paniky: 8 z 10.

Žovialita týdne

Rusherem týdne se stává … (představte si, že při čtení tohoto odstavce na pozadí hrají Bee Gees – Stayin Alive) … 39-letý quarterback Drew Brees (New Orleans Saints). Otočka (angl. spin move) jak z pohádky. Linebacker Brian Poole se mu svezl po zádech jak na mýdle a krásně tím vyblokoval svého spoluhráče. Zbytek by došla i babička s chodítkem. Aby to nebylo málo, Brees přidal ještě jeden rushing touchdown v prodloužení. Klasický superman-style skok z 1 yard lajny. Suma sumárum, 3 běhy, 7 yardů, 2 touchdowny.

Zážeh týdne

CB Xavien Howard (Miami Dolphins) si připsal 2 interception a sebral tak soupeři 2 touchdowny. Za stavu 21-17 ve čtvrté čtvrtině to byla obzvlášť důležitá hra. Vítězství nad Oaklandem Raiders se mohlo slavit.

QB Eli Manning (New York Giants) bude v pohodě, jen mu dejte trochu času v kapse. 25 z 29 zkompletovaných passů pro 297 yardů a 2 touchdowny. První výhra sezóny je na světě.

QB Josh Allen (Buffalo Bills) a jeho přeskok obránce obkročmo, hmm.

Opakovat jméno quarterbacka Patricka Mahomese (Kansas City Chiefs) už mi přijde fádní. Tady máte svůj highlight a jděte (angl. off you go).

Blamáž týdne

Minnesota Vikings vs. Buffalo Bills 6-27. Tohle opravdu nikdo nečekal. Vikings si za to ale mohou sami. Těžko říct, jestli nástup do zápasu podcenili, ale rychle spadli do více než 20 bodové ztráty a už se nevzpamatovali. Jeden dlouhý drajv soupeře a dva po sobě jdoucí fumbly, to není zrovna start do zápasu jako hrom. A pak spoléhat na Kirk Cousinse, že udělá zázračný zvrat, to je bláhové. To nikdy nebyla jeho silná stránka. Minnesota v útoku naprosto opustila běhovou hru (pouze 6 běhových pokusů za zápas) a začala být totálně předvídatelná. Tududuptům.

Jacksonville Jaguars vs Tennessee Titans 6-9. Pokud chodíte na fotbal, abyste viděli ofenzivní hody a touchdowny, sem jste přišli špatně. Ale vlastně se to dalo předvídat. Jags quarterback Blake Bortles má ve zvyku na skvělé výkony v jednom zápase navázat v dalším utkání totálním zmarem. A tentokrát mu chyběl running back Leo Fournette, aby ho vysvobodil. A Tennessee? V zápase startoval kvůli zranění lokte Marcuse Marioty náhradník Blaine Gabbert. Brzy ale musel odstoupit s concussion a Mariota jakožto náhradník musel i tak na hřiště. O 12 puntů a 5 field gólů později si na důležitý třetí down a 1 yard Mariota z read-option hry míč ponechal, down proměnil, získal 15 yardů, vytáhl ze soupeře poslední timeout a fanoušky z tohoto úděsného zápasu vysvobodil. Tedy pokud nejste udělaní do puntování.

Arizona Cardinals prohrává s Chicagem 14-16, 2 minuty do konce. Potřebuje z tohoto drajvu skórovat. Čelí třetímu downu a 2 yardům. Míč rozehrává nováček Josh Rosen. Jít po zemi dává smysl, takže podává míč hvězdnému running backovi David Johnsonovi, který proměnuje …. Až na to, že David Johnson, hvězda týmu, se právě sluní na sidelajně. Míč dostává nováček Chase Edmonds a je složen pro 3-yardovou ztrátu. Proč nejlepší hráč týmu v takové situaci není na hřišti, je mi záhadou. Únavou to nebylo, právě měly týmy na oddech two-minute warning. Fotbaloví bohové se nad takovým rozhodnutím po právu rozhněvali a nařídili následný pass být interception. Game over.

RB Isaiah Crowell (New York Jets) oslavil svůj touchdown tak, že si s míčem utřel zadek jako by to byl toaletní papír. 15 yardů penalta za nesportovní chování. Jsem rád, že NFL uvolnila postihy za oslavy touchdownů (tolik kritizované v sezóně 2016), ale tohle vážně vidět nemusím.

Roughing the passer po druhé

Zase? Tentokrát už Weekly quarterback penaltě 15 slov textu navíc za roughing the reader neunikl. Najdete je k přečtení na konci článku.

Skoro jako přes kopírák, Linebacker Clay Matthews (ano, zase on), inkasoval penaltu 15 yardů za sack Alexe Smitha. Na první pohled opět skládka jako z učebnice a taky že byla. Jenže na quarterbacky je tohle teď už zakázané. Liga na twitteru okamžitě reagovala obranou rozhodčího. Podle pravidel je zakázané, aby obránce plnou nebo většinovou vahou padl na quarterbacka. Takže penalta.

Posouzení podobných situací se nicméně rozhodčí stále učí, proto také ta kontroverze kolem. Věci jsou najednou jinak, než jsme zvyklí a zatím tomu chybí konzistence ve vyhodnocení. Někdy tvrdý hit zůstane nepovšimnut a slabé postrčení vyvolá nevoli rozhodčích. Zvlášť, když tomu Dak Prescott přidá trochu divadelního představení.

Děly se však ještě horší věci. Defenzivní end William Hayes (Miami Dolphins) si, ve snaze nespadnout na quarterbacka a vyhnout se tak penaltě, tak nešikovně padl na koleno, že si přetrhl vazy v koleni a sezóna pro něj končí. Pokud dělají hráči pohyb, jež není přirozený, vede to na podobná zranění. Ale hlavně, že si quarterback nezašpinil dres.

Efe Obada

Fef, kek, jabadaba, co? Nebojte, nezbláznil jsem se. To je jméno. Tento defenzivní end hraje za Carolinu Panthers. Co je na něm zajímavého? Hodně. Obada se do NFL dostal hodně netradiční cestou, o které možná už někteří z vás slyšeli. Ale popořádku. Obada se narodil v Nigérii. Když mu bylo 10 let, přestěhoval se do Holandska a než se nadál, byl bezdomovcem v Londýně. Životem se protloukal, jak mohl a když mu bylo 22, na doporučení kamaráda začal hrát americký fotbal za místní London Warriors. Soutěž to není kdovíjak kvalitní, ale s jeho výškou, váhou a atletickými dovednostmi brzy začal vyčnívat z davu.

Obada se připojil k Panthers v roce 2017 skrze International Pathway Program, který umožnuje týmům NFL extra místo na practice squad vyhrazené pro nezkušené hráče z ciziny. Tam se Obada celý minulý rok trpělivě učil a čekal na svou šanci. A ta letos konečně přišla. Během offseason si vybojoval místo v stálém kádru a v neděli debutoval na hřišti. A jak! Připsal si sack a interception. Výjimečný výkon pro někoho, kdo ještě před 4 lety nevěděl, co je tenhle sport vůbec zač. Zároveň výrazné upozornění na program, který může do NFL uvolnit cestu dalším hráčům z evropy. Důkaz, že to má smysl, a že talent tu je.

Letem Světem

Co ta Philadelphie Eagles letos? Na obhájce titulu nic moc. Neviděl jsem zápasy, ale letmý pohled do prvních tří zápasů odhalí, že to zatím stojí hodně na obraně. Ke dvěma výhrám pomohly až závěrečné ucpávky čtvrtého downu před samou branou touchdownu. Ani nevím, jestli je to pochvala nebo spíš varující znamení. Ale Carson Wentz už je zdravý a pomalu oklepává rez.

Tým Miami Dolphins je s bilancí 3-0 na špici divize AFC East. Hratelné zápasy s Tennesee, New York Jets a Oaklandem přetavil v samé výhry. Teď je čeká test nejvyšší, jedou na hřiště krále této divize posledních let, do Foxboro (domácí stánek New England Patriots).

RB Le’Veon Bell (Pittsburgh Stelers), pokračujíc ve své stávce, je údajně k dispozici na výměnu. Napadá vás, kdo by ho mohl chtít? To je dnešní otázka pro vás.

Výměna visí také na safetym Earl Thomasem. Pro tým Seattlu je to klíčový hráč, jenže se cítí nedoceněný a chtěl by hrát v Dallasu. Cowboys o něj zájem mají a safety jeho kalibru by se jim hodil, jenže dohoda obou týmů nad výší kompenzace zůstává v nedohlednu. Thomas mezitím odmítá trénovat, šetří si zdraví a celé to vrhá do kabiny Seahawks pošmourné stíny.

Na závěr velké, hodně velké, poděkování podporovatelům blogu: Jakub Sommer, HuMpTy, Jan Skryja. A jeho patronům: Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř.

Power ranking top 5, week 3

  1. Los Angeles Rams (3-0). Jared Goff si zaslouží víc pozornosti. Rams by však měli nějakou dobu chybět oba top cornerbeci (Marcus Peters, Aqib Talib) a to je špatná zpráva.
  2. Kansas City Chiefs (3-0). Kdo potřebuje obranu, když generujete skoro 40 bodů na zápas?
  3. Jacksonville Jaguars (2-1). Running back Leonard Fournette se brzy vrátí po zranění a bude líp.
  4. Philadelphia Eagles (2-1). Tahle defense! Plus Wentz na dobré cestě zpět do plného zdraví.
  5. Nevím. Na rovinu, nevím, koho sem dát. Minnesota? Green Bay? Atlanta? Chicago? Tampa Bay? Nebo neporažené Miami? Každý z nich má body pro i proti, a tak tento týden nechám páté místo všem a nikomu.

Weakness ranking bottom 5, week 3

  1. Cleveland Browns (1-1-1). Díky Bakeru Mayfieldovi se zdá být cokoliv možné. Dokonce i zmizet z mého weakness rankingu.
  2. Houston Texans (0-3). Tenhle tým má spoustu talentu, ale je dobrý jen tak, jak je dobrá jeho bilance.
  3. Buffalo Bills (1-2). Zatím považuji porážku Minnesoty spíše za úlet než trend.
  4. Oakland Raiders (0-3). Oaklandu jsem prorokoval buď zázraky nebo fiasko. Zatím jsme blíž tomu druhému.
  5. Arizona Cardinals (0-3). 20 bodů skórovaných ve 3 zápasech.

Penalta

Tady je těch 15 slov textu navíc, protože vždycky je čas na pořádné high five.

Čtení pro náročné (v angličtině)

Vontae Davis, in his own words

The route you can’t defend: Inside the Y Option (Jason Witten)

Co nás čeká příště

zdroje: espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube