K Graham Gano
K Graham Gano, photo: panthers.com

WQB: Výhry, prohry, penalty

Hrací víkend NFL nabídl od každého něco. Výhry pro outsidery, rekordy pro favority a penalty pro každého.

Tentokrát se jen minimalisticky zastavím u jednoho z víkendových zápasů a budu se věnovat různorodým událostem, kterými žila NFL během víkendu. Nelíbí se mi letošní rozhodcování, líbí se mi letošní rekordní rok. Neoslňují mě kickeři, sympatizuji s odvahou některých trenérů. Pojďme na to.

Carolina Panthers vs. New York Giants 31-33

Z tohoto zápasu bych pro vás rád vypíchl jeden moment, který ukazuje, jak tenká může být hranice mezi prohrou a vítězstvím a jak moc někdy závisí na drobných leč významných rozhodnutích jednotlivců.

Kicker Graham Gano (Carolina) vysvobodil svůj tým vynikajícím field gólem z 63 yardů v závěrečných vteřinách zápasu. Jeho heroický kop na vítězství si budeme pamatovat a ukazovat v highlightech. Je to pochopitelné. Zamaskoval však hodně mizerný play-call ansámblu trenéra Ron Rivery a malou, ale významnou ignoraci rozhodčích. Kopu předcházela situace třetí down a 1 yard na 45 yardech soupeře, 30 vteřin do konce utkání. Carolina právě vyplýtvala svůj poslední timeout, na rozhodnutí co dál, tak bylo dost času. Hodně nepochopitelné mi tak přijde rozhodnutí, další hrou předat míč running backovi na běh středem hřiště. Christian McCaffrey snahou dopředu získal signalizovaný první down. Cam následně zahodil míč do země (angl. spike the ball) a zastavil čas na jedenácti vteřinách. O jeden nekompletní pass později se kopal onen zmíněný field gól.

Proč byl ten běh špatný play-call? Pokud by McCaffrey první down nezískal, Cam Newton by nemohl zastavit čas zahozením míče do země, jednalo by se o čtvrtý down. Carolina by musela co nejrychleji rozehrát. Zastavit čas by šlo jedině vyběhnutím hráče s míčem ze hřiště (ať už runner nebo receiver). Pak by samozřejmě šlo dát z následující akce touchdown nebo spěšně poslat na field gól formaci a kicker by měl na hodně těžký kop minimum času. Složitá situace, vysoká šance, že čas vyprší a tým prohraje. V té situaci dávalo smysl jít vzduchem. Proměnění dá první down a možnost spiknout míč, nekompletní pass zastavuje čas, hraje se v klidu čtvrtý down.

Update 1: po zápase vyjádřil trenér Ron Rivera úmysl hrát při neproměnění field gól. Vzhledem k tomu, jak hráči Giants zdržovali celou situaci a fakt, že Newton spikoval míč na 11 vteřinách (aniž by tým střídal hráče), dá se předpokládat, že by celá field gól formace musela hodně spěchat a kicker by měl na přípravu a rozběh minimum času. Z 63 yardů. Špatné rozhodnutí.

Proč ignorace rozhodčích? Protože dali McCaffreymu první down bez nějakého rozpakování, ačkoliv ho nejspíš vůbec nezískal. Zpomalené záběry ukazují, že spíše nikoliv. Bylo to přinejmenším na hraně. Rozhodčí tedy měli hru přerušit, down přeměřit řetězy a třeba se poradit s videem. Tohle je klíčová situace. Ne “jen tak nějaký“ down uprostřed zápasu. Minulý týden přezkoumali podobnou situaci v zápase Browns vs. Raiders, jakkoliv už jsem výsledek kritizoval, alespoň to řešili. Dalším, kdo mohl přerušit hru, byla rozhodcovská centrála v New Yorku. Ta má pravomoc skrze rozhodčí na hřišti zastavit hru a vyžádat si čas na posouzení na videu. Ani oni nic neudělali, přitom je to v jejich rukou, v posledních 2 minutách už nemohou trenéři podobné situace challengovat. Velká chyba, když neposoudili situaci detailněji. Bez rozpaků obrali Giants o legitmní hru, defenzivní stopku, jíž mohli potrestat špatný play-call soupeře a zápas víceméně ukončit.

Update 2: Giants po zápase podali oficiální cestou (jako se to dělá v případě sporných momentů) žádost o vysvětlení k dané situaci a obdrželi odpověď, že centrála v New Yorku přezkoumala hru během živého přenosu a neshledala důvod přerušit hru. Čistě z časového hlediska tedy během cca 15 vteřin zvládli vybrat, shlédnout, zpomalit, rozebrat a vyhodnotit nejlepší možné záběry situace. Z toho my vyplývají dvě možnosti. Buďto lžou anebo to nebesky odfláknuli.

Dovětek: Pokud tyto odstavečky vyznívají z má strany poněkud rozhořčeně, odpusťte fanouškovi Giants, pro kterého byla prohra hodně frustrující. Ze strany rozhodčích se bohužel v zápase nejednalo o zdaleka jediné poškození.

Víc kickerů pro tento týden

Tak jó.

Greg Joseph (Cleveland Browns) trefil rozhodující kop v prodloužení, Browns mohou slavit už druhou výhru v sezóně. Neskutečné. Browns se evidentně vyžívají v hraní prodloužení (3 z 5 utkání), a protože fotbaloví bohové oceňují více fotbalu za stejně peněz, nařídili tentokrát field gól proměnit. Browns mohli slavit už na konci čtvrté čtvrtiny, ale z 55 yardů fotbaloví bohové vychýlili kop doleva. Rozladil je WR Jarvis Landry, když zcela nepochopitelně nevyběhl po svém catchi ze hřiště, aby zastavil čas a jal se nesmyslně bojovat o 3 yardy ve hřišti navíc. Zbývalo 38 vteřin do konce, Browns bez timeoutu, Landry donutil svého quarterbacka spikovat míč (zastavit hodiny) a ztratit tak spoustu času, který mohl Cleveland využít ke zkrácení hřiště a následného field gólu.

Dan Bailey (Minnesota Vikings) si nejprve zkalibroval mířidla, tj. minul z 28 a 45 yardů, aby na klíčový kop z 52 yardů ve čtvrté čtvrtině neminul a definitivně skóre zápasu posunul mimo dosah soupeře. To je chvályhodné. Na druhou stranu už nevypadá rozhodnutí Dallasu, nechat ho jít, tak nepochopitelně.

Mason Crosby (Green Bay Packers) je náš hrdina týdne. Tedy pokud fandíte Detroitu Lions. Minul ze 41, 42, 38 a 56 yardů. Jako bonus přidal neproměněný extra point po touchdownu. Jak asi tušíte, Packers prohráli o 8 bodů, kde je jen mohli vzít?

Roughing the passer, zase

Liga má problém. A ten se jen zhoršuje. Rapidní nárůst penalt za roughing the passer, tedy hrubost vůči quarterbackovi, přerůstá NFL přes hlavu. Nestěžují si jen hráči samotní, ale už i trenéři. Velice respektovaný, a obvykle ve svých vyjádření při zemi se držící, trenér Pittsburghu Mike Tomlin, označil momentální posuzování za situaci za vtip (angl. joke) a řekl, že je z toho nasraný (angl. pissed). A není zdaleka sám. V tomto týdnu letělo na hřiště 11 vlajek za tuto penaltu. Ani jedna kvůli tolik propíranému pádu vahou na quarterbacka. Šlo vesměs o nevyhnutelné sražení, náhodný kontakt a pár pozdních hitů.

Watt z Pittsbughu byl penalizován za hit příliš nízko na Matt Ryana v situaci, kdy padal po zásahu ofenzivního linemana vpřed k zemi. I přes snahu se vyhnout, zavadil o nohu quarterbacka a lehce jej podrazil. 15 yardů, první down. Cornerback Kwaun Williams z Arizony při blitzu ze strany ve snaze srazit letící míč vyskočil do vzduchu. Aby uhnul hitu na quarterbacka Josh Rosena, natočil tělo bokem, přesto nechtěně levou rukou zavadil o jeho helmu. 15 yardů, první down. Kerry Wynn z Giants už nemohl svůj pohyb vůči Cam Newtonovi zastavit, vyhnout se nedokázal, ale dal před sebe ruce a vlastně ho jen lehce postrčil, Cam padá neškodně na zem. 15 yardů, první down. Micheal Bennett z Philadelphie sackoval quarterbacka zezadu. Jelikož byl v pádu po souboji s protihráčem, jemně quarterbacka obejmul, svezl se mu k nohám a nechal ho spadnout přes sebe, aniž by mu nějak mohl ublížit. 15 yardů, první down.

Čistě právnicky dle výkladu pravidel, každá z těch situací mohla být posouzena jako faul. Půjdeme-li do krajnosti. Podobných situací je totiž za zápas bezpočet. Otázka, kterou tak slyšíte od pass rusherů nejčastěji zní: “Nevíme, co vlastně máme dělat …“. A v tom to je. Zatímco je normální, že vždy tu budou ojedinělé kontroverzní penalty, rozhodčí jsou jen lidé, letošní situace nabízí těch úletů až příliš mnoho. Řízené direktivou shora. 72-procentní nárůst proti loňskému roku. Penalizovány jsou situace, které na první i druhý pohled vypadají zcela v pořádku. Fanoušek nechápavě kroutí hlavou. Stížnosti se hrnou ze všech stran a hře to škodí, protože tyhle pochybné penalty (a nemusí jít jen o roughing the passer) rozhodují zápasy. A tak by to být nemělo. A to vše v ročníku, před nímž odešlo rekordní množství zkušených hlavních sudí do důchodu nebo k televizi a vyměnil se hlavní šéf sudích. Změna nemusí být vždy k lepšímu.

Čtvrté downy

Los Angeles Rams vedli nad Seattle Seahawks o 2 body. Zbývalo necelé 2 minuty do konce, útok Rams se zastavil na vlastních 42 yardech. Čtvrtý down a půl yardu. Trenér Sean McVay už posílal na hřiště puntovací formaci, když trenér Seahawks zastavil čas svým závěrečným timeoutem. Nic proti, chtěl více času pro svůj útok. Jenže co nečekal bylo, že si to soupeř rozmyslí. McVay vyslyšel naléhání svých hráčů a věřil raději svému útoku. Poslal na hřiště zpět Jared Goffa a ten po hlavě (angl. QB sneak) urval první down. Game over. V zápase, ve kterém skórujete 33 bodů, zatímco obrana dostávala na frak, komu budete raději věřit? Já bych také věřil svým hráčům, kteří věří sami sobě. Rams se prohrát nebojí a proč taky. Divizi teď vedou o 3 výhry, bez reálného ohrožení.

Na druhé straně tu máme trenéra Jason Garretta (Dallas Cowboys), který svému útoku nevěří ani trošku. Co na tom, že running back je jistý Ezekiel Elliott (momentálně vede NFL v počtu naběhaných yardů) a v ofenzivní lajně má zainvestovány minimálně dva hráče z prvního kola draftu a další podobné kalibry. Jal se v prodloužení zápasu puntovat na čtvrtý down a 1 yard z 42 yardů soupeře. Fotbaloví bohové, pohoršeni, zařídili field gól a výhru soupeři.

Žovialita týdne

QB Drew Brees (New Orleans Saints) překonal rekord Payton Manninga v celkovém počtu naházených yardů v kariéře a je novým vládcem těchto tabulek. Když rekord překonal během zápasu s Washingtonem parádním dlouhým touchdownem, svět se zastavil. Hráči se objímali, manželky a děti se objímali. Všichni se radovali. Celé to nebralo konce. Co trochu uniklo pozornosti byla penalta za zdržování oslavy touchdownu (angl. excessive celebration), 15 yardů při následném výkopu. NFL sice podobné oslavy toleruje a podporuje, nikdo ale neřekl, že to bude zadarmo.

Zážeh týdne

RB Isiah Crowell (New York Jets). Proti Denveru si připsal svůj rekordní den, běhy 77, 54 a 36 yardů dlouhé, dohromady 219 yardů a 1 touchdown z 15 běhů. Přesně co, tým Jets potřeboval, aby se probral z letargie. A mimochodem, Sam Darnold taky konečně předvedl nějaké explozivní hry. 76 yardovou bombu na Robby Andersona. Víc nebylo třeba.

WR Adam Thielen (Minnesota Vikings) si s novým quarterbackem Kirk Cousinsem rychle sednul. Už pátý zápas v řadě nachytal více než 100 yardů. Proti Philadelphii jako třešničku na dortu zachytil závěrečný onside kick soupeře a ukončil tak efektivně zápas ve prospěch svého týmu.

CB Denzel Ward (Cleveland Browns) výrazně přispěl k hubené výhře 12-9 nad Baltimorem. Zachytil interception ve vlastní end zóně, to jsou ztracené body pro soupeře. Srazil další 2 passy Joe Flacca a zblokoval field gól Justina tuckera těsně před poločasem svým skvěle načasovaným sprintem ze strany. Když si ho Browns vybrali jako čtvrtého celkem v letošním draftu, sklidil za to generální manažer spíše kritické hlasy, ale on věděl, co dělá. Browns potřebovali do obrany přesně hráče jako je on.

Blamáž týdne

CB Marcus Peters (Los Angeles Rams) rád riskuje a podbíhá míče, z čehož pramení vysoký počet interception. Prostě přestane běžet se svým hráčem, chytne se na jeho změnu směru, otočí se ke quarterbackovi a čeká až mu spadne míč do klína. Jenže pokud receiver kličku jen sehraje a běží dál vpřed, Peters se jen bezmocně dívá, jak skóruje snadný dlouhý touchdown. Proti Seattlu byl Peters zodpovědný za minimálně 2 takové touchdowny.

QB Ryan Tannehill (Miami Dolphins) měl ve třetí čtvrtině rukou vedení 17-0. A nechal ho rozplynout, jak páru nad hrncem. Zastavit comeback soupeře musí především útok, který drží míč na hřišti a ukrajuje čas. Útok pod vedením Tannehilla: 9 yardů a punt, interception vrácený do touchdownu, 20 yardů a punt, fumble vrácený do touchdownu, interception. Game over.

QB Blake Bortles (Jacksonville Jaguars). Nevím, které z jeho interception bylo horší. To, jak napálil míčem hlavu svého linemana před sebou a odražený míč sebral soupeř? Nebo to, jak hodil do náruče asi tak 500 kilového defenzivního tackla snadný screen pass a pak si od něj nechal udělat pocem-kam-deš do touchdownu? Blamáž.

Letem Světem

Posledním týmem bez výhry zůstávala v NFL Arizona Cardinals. Už ne víc. Upracované vítězství na San Franciscem to změnilo. Poprvé od roku 1990 tak v pátém hracím týdnu již není týmu bez výhry. O víkendu se mimochodem stala ještě jedna jedinečná věc. Všechny čtyři týmy, jež letos startují quarterback nováčky, vyhrály. To se ještě nikdy v historii NFL nestalo.

Obrana Atlanty Falcons postrádá své tři nejlepší hráče: LB Deion Jones, S Keanu Neal a S Ricardo Allen. Zranění na celou sezónu. Co neustřílí Matt Ryan v útoku, nemají šanci uhrát vzadu. S bilancí 1-4 to bude asi nejzábavnější “špatný“ tým v NFL.

Divizi NFC East nikdo nechce. Po 5 hracích týdnech nemá žádný z týmů divize pozitivní bilanci. Na opačném pólu najdeme, překvapivě, divizi AFC North. Zde žádný tým nemá negativní bilanci. Obě divize bude zábavné sledovat.

Statistika týdne k zamyšlení: QB Aaron Rodgers (Green Bay Packers) vede NFL v počtu throwaways, 21. To jsou úmyslně zahozené míče. Druhý v pořadí, Jared Goff, má 13.

Watt no matter what. Se šesti sacky na kontě vedou momentálně tuto statistiku NFL tři hráči. Geno Atkins, T.J. Watt a J.J. Watt.

Neskutečné, jaký rozdíl udělal v Clevelandu nováček Baker Mayfield. Spoluhráči v něj věří, to je ten nejdůležitější rozdíl. Cleveland dál zůstává sám sebou a vyhrává nebo prohrává zásadně ve velkém stylu. Asi nejzábavnější tým letošního ročníku NFL.

Sprinter týdne: DT Linval Joseph (Minnesota Vikings) za svůj pohotový úprk s fumblovaným míčem do touchdownu.

Aktuálně nejžhavějším quarterbackem college fotbalu je Tua Tagovailoa (Alabama). Tua má samoanské předky, nicméně narodil se a vyrostl na Hawaji. Momentálně disponuje statistikou 75 procent zkompletovaných passů, 1495 yardů, 18 touchdownů, žádné interception. Než se začnete radovat z naděje draftu 2019, přibrzděte. Tua bude způsobilý nejdříve pro draft 2020. A jedna perlička na závěr: je levák.

Pokud se více zajímáte o college football, sledujte nově vzniklou facebookovou stránku college football CZ/SK.

Nesmí chybět poděkování za podporu blogu všem (velmi) štědrým dárcům: harykk. A jeho patronům: Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř. Díky.

Power ranking top 5, week 5

1. Kansas City Chiefs (5-0). Ofenzíva stále přede jako mlsný kocour (s pár drobnými odkašláními), a dokonce i obrana začíná vystrkovat růžky. Jednička pro tento týden.

2. Los Angeles Rams (5-0). Na vítězství v Seattlu se docela nadřeli, ale tam se nikdy nevyhrává snadno.

3. New Orleans Saints (4-1). Minule jsem říkal něco o nabírání rychlosti. Momentální pohled na tachometr už zavání pokutou za rychlou jízdu.

4.-5. Jacksonville Jaguars (3-2). Opravdu, opravdu postrádají Leonard Fournetta. New England Patriots (3-2) už přestali postrádat wide receivery. Dal jsem je do kupy, protože oba tyto týmy mají na víc, než jejich bilance 3-2 ukazuje.

Lehce pod čarou zůstal tým Cincinnati Bengals (4-1), jež hraje nenápadně dobře. A Chicago Bears (3-1) s bye weekem.

Weakness ranking bottom 5, week 5

27.-28. Buffalo Bills (2-3). New York Giants (1-4). Nějak se mi nepodařilo najít argument ani pro jeden z těchto týmů, abych je mohl z bottom 5 vyřadit. Děravé kádry, jejichž hranice úspěchu a nezdaru je velice tenká.

29. Oakland Raiders (1-4). Bez pass rushe to prostě nejde. Zápas se Seattlem a pak bye week. Zatím to vypadá na prodloužený pobyt v bottom 5.

30. San Francisco 49ers (1-4). Sezóna to bude dlouhá. Fanoušci obrňte se.

31. Indianapolis Colts (1-4). Hledá se běhová hra. Hledá se obrana. Hledají se zdravá těla, schopná hrát.

32. Arizona Cardinals (1-4). První vlaštovka proti hodně oslabeným 49ers, no na posun nahoru to zatím není.

Otázky pro vás

  1. Komu byste udělili po 5 týdnech ceny NFL? MVP? ofenzivní/defenzivní hráč/nováček roku atd?
  2. Dejte mi zpětnou vazbu. Jaké rubriky máte rádi, které byste chtěli více, které méně?

Čtení pro náročné (v angličtině)

The NFL’s roughing the passer problem is getting worse

There’s No One Reason for the NFL’s Offensive Explosion

Three wild alternate Drew Brees timelines, and how NFL changed

zdroje: espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube